Ciolacu refuza sa se pronunte fata de tranzactia care ne pune in genunchi definitiv in fata Austro-Ungariei!
Postat la: 02.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Dupa ce in principal, gazele si petrolul nostru sunt exploatate de catre compania austriaca OMV, acum si distributia gazelor romanesti va fi preluata de catre ungurii de la MVM. Practic, Ungaria, dependenta de gazele rusesti pana acum, va manageria distributia gazelor naturale de la E.ON. Romania va fi din punct de vedere energetic la mana Austro-Ungariei. Marcel Ciolacu a fost informat de tranzactie, insa prefera sa se pronunte "dupa alegeri", ceea ce demonstreaza ca decizia nu apartie, de fapt, României.
Achiziționarea de către ungurii de la MVM a companiei de furnizare a gazelor și electricității E.ON Energie va fi analizată de o comisie formată la nivelul Cancelariei prim-ministrului, condusă de Alexandru Mihai Ghigiu, au declarat surse guvernamentale. Orice tranzacție de asemenea anvergură trebuie să fi analizată de către Guvern.
Tranzacția este controversată, având în vedere puternicele legături comerciale între MVM și rușii de la Gazprom. Divizia de furnizare a E.ON din România acoperă o piață de circa 3,4 milioane de consumatori. Practic, ungurii de la MVM preiau o bază uriașă de clienți. Reamintim că grupul energetic MVM, deținut de statul maghiar, „a bătut palma" cu grupul german E.ON pentru achiziționarea companiei de furnizare a gazelor și electricității din România, E.ON Energie. Miza cea mare, după preluarea furnizării, este achiziționarea activității de distribuție.
Tranzacția dintre E.ON și MVM ar urma să fie anunțată după alegerile din România. Premierul Marcel Ciolacu a fost informat deste ințelegerile dintre cele două companii. Alte companii cu care E.ON a purtat negocieri pentru vânzarea furnizării de gaze și electricitate au fost companiile românești Romgaz și OMV Petrom. La gaze, pe zona clienților casnici, E.ON este al doilea furnizor după Engie, cu o cotă de piață de circa 41%. E.ON mai este furnizor și pe piața energiei electrice, însă cu o cotă mult mai mică, de circa 5%.
Initial, statul român fusese interesat de achizitie, insa din motive misterioase a renuntat, preferand sa cedeze compania factorilor externi. Acționarii Romgaz, companie majoritar de stat, au aprobat pe 11 aprilie 2024 achiziționarea de asistență juridică pentru a analiza tranzacția. Reprezentanții grupului german E.ON au confirmat intenția de a vinde afacerea de furnizare a gazelor și energiei electrice din România.
E.ON este fostul SC Distrigaz Nord SA Targu-Mureș, care a luat ființă în 2000, după o restructurare a Romgaz. Statul a fost acționarul acestei companii până când în 21 octombrie 2004 a fost semnat cu E.ON Ruhrgas contractul de privatizare. Transferul efectiv de acțiuni a avut loc în 28 iunie 2005. Conform contractului de privatizare, prețul pentru pachetul de acțiuni cumpărat reprezentând 30% din capitalul social al societății a fost de 125 milioane euro, iar pentru majorarea de capital social a fost de 178 milioane euro, astfel încât E.ON să poate dețină 51% din capitalul social majorat. Mai exact, a fost o privatizare făcută pentru puțin peste 300 milioane de euro.
Ulterior, pentru a fi respectate directivele europene de unbundling, a fost separată activitatea de furnizare de cea de distribuție, formându-se mai multe societăți sub umbrela E.ON România, controlată în totalitate de grupul german E.ON. Compania de furnizare E.ON Energie România are ca acționari E.ON România SA, cu 68,18%, și Ministerul Energiei, cu 31,82%. Deocamdată, E.ON vinde doar partea de furnizare, adică E.ON Energie, nu și cea de distribuție. E.ON Energie a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 13,7 miliarde de lei și o pierdere de 358,8 milioane lei. În Prezent, E.ON Energie este unul dintre cei mai importanți furnizori atât de gaze naturale, cât și de energie electrică din România.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Numărul persoanelor cu demență va crește dramatic: cercetătorii au descoperit însă un remediu banal
În zilele noastre, populaţia din întreaga lume trăieşte mai mult, iar acest lucru va face ca numărul persoanelor cu demenţă să crească dramatic în toate ţările. Din cauza îmbătrânirii rapide a populaţiei la nivel mondial, se preconizează că numărul persoanelor care trăiesc cu demenţă aproape se va tripla până în 2050, crescând de la 57 de milioane în 2019 la 153 de milioane.
-
Ce spune Tanczos Barna despre faptul că România ar putea ajunge în categoria junk. Recent s-a înrăutăţit perspectiva ratingului țării de la stabilă la negativă
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a afirmat, sâmbătă, că este exclus ca România să fie retrogradată de agenţiile de rating în categoria junk, ceea ce ar aduce creşterea costurilor de împrumut şi îngrijorări din partea investitorilor.
-
Washingtonul vrea ca Ucraina să organizeze alegeri după o încetare a focului cu Rusia
SUA vor ca Ucraina să organizeze alegeri, poate chiar până la sfârşitul anului, în special dacă Kievul va ajunge la un acord de armistiţiu cu Rusia în următoarele luni, a declarat pentru Reuters trimisul special al lui Donald Trump pentru Ucraina şi Rusia.
-
Profeția lui Elon Musk, din urmă cu un an, s-a adeverit recent: Va fi nevoie de un accident aviatic grav
Elon Musk spunea în urmă cu aproximativ un an că ar fi nevoie de un accident aviatic grav pentru ca guvernul să pună capăt politicilor de incluziune și diversitate.
-
Gigi Becali despre Călin Georgescu: "România trebuie să scape de omul ăsta!"
Gigi Becali a vorbit în termeni duri despre Călin Georgescu, care a candidat ca independent la președinția României în 2024, obținând victoria în primul tur de scrutin, înainte ca alegerile să fie anulate. Astfel, chiar dacă a susținut inițial că l-ar vota pe Călin Georgescu, pentru că e patriot, Gigi Becali și-a schimbat părerea.
-
Unde misterioase, detectate la 165.000 km distanță de Pământ. Explicațiile astronomilor
Semnale electromagnetice cunoscute sub numele de „unde chorus" au fost detectate la o distanță de 165.000 de kilometri de Pământ.
-
Alerta internationala: O bucată uriașă de gheață, cât Parisul, s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume
Pentru prima dată, o bucată imensă, aproape la fel de mare ca Parisul, s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume, a cărui derivă din Antarctica este urmărită de sateliţi, au declarat vineri oamenii de ştiinţă.
-
Sabotajele cablurilor submarine din Marea Baltică - Navă cu echipaj rusesc, sechestrată în Norvegia
O navă norvegiană cu echipaj rusesc a fost sechestrată în Norvegia pentru că ar fi sabotat un cablu submarin. Incidentul s-a produs în Marea Baltică între Letonia și Suedia. Sechestrarea a avut loc la cererea autorităților letone.
-
Administrația Biden a trimis prezervative în valoare de 50 milioane de dolari în Fâșia Gaza
Președintele Donald Trump a acuzat administrația Joe Biden că trimite prezervative în valoare de 50 de milioane de dolari în Fâșia Gaza. Declarația acestuia a stârnit un adevărat scandal, fiind controverse în acest sens, deoarece unii contestă afirmațiile sale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
- 2.Salariu de nabab de la Hidroelectrica fără a avea nicio expertiză în domeniu. Burduja trebuie sa dea socotelă!
- 3.Bomba de la NASA: 2025 pregătit pentru „depopularea masivă" pentru a introduce „simularea Matrix"
- 4.CIA a declasificat o carte despre cum va sfârși lumea
- 5.Cele 10 crize care vor decima omenirea in urmatorii 50 - 80 de ani. Este aproape inevitabil ca rasa umana va fi o amintire peste 100 de ani
- 6.Geanina Hagima: Reîmpărțirea Lumii prin Războiul Nano prin presiunea injectării oamenilor cu interfață Bio-Cyber
- 7.„Cel mai înfricoșător lucru care s-a întâmplat vreodată": Vor dezvălui „fișierele Twitter" pentru întregul guvern al SUA laboratoarele biologice din Ucraina? VIDEO
- 8.Kelemen Hunor face dezvaluiri despre Călin Georgescu și rețeaua condusa spionul comunist care a penetrat NATO și a furnizat informații către KGB
- 9.15 "Lebede negre" si "Steaguri false" în 2025. Evenimente profetite care ar putea reseta ordinea mondială
- 10.Producătorii de carne de porc folosesc Terapia Genică pe bază de ARNm pe animale încă din 2018
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu