ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




CIA și Putin s-au înțeles asupra regulilor războiului cu trei luni înainte de invazia Ucrainei

Postat la: 06.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

In noiembrie 2021, cu trei luni înainte de invazie, Biden l-a trimis pe seful CIA, William Burns, la Moscova pentru a avertiza Kremlinul de consecințele oricărui atac. Deși președintele rus l-a respins pe emisarul lui Biden, el a fost de acord să vorbească cu Burns printr-un telefon securizat de la Kremlin.

Chiar dacă Rusia a invadat, cele două țări au fost capabile să accepte unele reguli. Statele Unite nu vor lupta direct și nu vor căuta schimbarea regimului, a promis administrația Biden. Rusia își va limita asaltul la Ucraina și va acționa în conformitate cu liniile directoare nedeclarate, dar bine înțelese pentru operațiuni secrete, scrie Newsweek

Unul dintre cele mai mari secrete ale războiului din Ucraina este cât de multe nu știe CIA. Agenția este la fel de nesigură cu privire la gândirea și intențiile lui Volodymyr Zelensky, precum este despre cele ale lui Vladimir Putin. Și în timp ce liderul rus se confruntă cu cea mai mare provocare în urma unei revolte eșuate, CIA se străduiește să înțeleagă ce vor face cele două părți - pentru că președintele Joe Biden a stabilit că Statele Unite (și Kievul) nu vor întreprinde nicio acțiune care ar putea amenința Rusia însăși sau supraviețuirea statului rus, ca nu cumva Putin să escaladeze conflictul și să cufunde toată Europa într-un nou război mondial. În schimb, se așteaptă ca Kremlinul să nu escaladeze războiul dincolo de Ucraina și să nu recurgă la utilizarea armelor nucleare.

Poziția Americii este amenințată deoarece aproape revolta lui Evgheni Prigojin, șeful Grupului Wagner, ridică întrebarea dacă Moscova a rămas fără opțiuni.

„Spatele lui Putin este într-adevăr la zid", a spus un oficial înalt al serviciilor de informații din apărare pentru Newsweek, avertizând că, deși CIA înțelege pe deplin cât de mult este implicată Rusia în Ucraina, nu are informații cu privire la ceea ce ar putea face Putin în această privință. Având în vedere că armele nucleare rusești ar putea fi desfășurate în Belarus și în lumina expunerii publice de către Prigojin a costurilor teribile ale luptei, oficialul spune că este un moment deosebit de delicat. „Ceea ce se întâmplă în afara câmpului de luptă este acum cel mai important", spune oficialul, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi sincer. "Ambele părți se angajează să-și limiteze acțiunile, dar revine Statelor Unite să pună în aplicare aceste angajamente. Totul depinde de calitatea informațiilor noastre."

„Există un război clandestin, cu reguli clandestine, care stau la baza a tot ceea ce se întâmplă în Ucraina", spune un oficial înalt al serviciilor secrete al administrației Biden, care a vorbit și cu Newsweek. Oficialul, care este direct implicat în planificarea politicii ucrainene, a cerut anonimatul pentru a discuta chestiuni extrem de clasificate. Oficialul (și mulți alți oficiali de securitate națională care au vorbit cu Newsweek) spun că Washington și Moscova au zeci de ani de experiență în elaborarea acestor reguli clandestine, necesitând ca CIA să joace un rol uriaș: ca spion principal, ca negociator, ca furnizor de informații, ca logistician, ca parte a unei rețele sensibile NATO și poate cel mai important dintre toate, deoarece agenția care încearcă să se asigure că războiul nu scapă de sub control.

„Nu subestimați prioritatea administrației Biden de a-i ține pe americani departe de pericol și de a se asigura că Rusia că nu trebuie să escaladeze", spune ofițerul superior de informații. - CIA este pe teren în interiorul Ucrainei? întreabă el retoric. - Da, dar nu este nefast.

Newsweek a examinat în profunzime amploarea activităților CIA în Ucraina în special în lumina întrebărilor tot mai mari ale Congresului cu privire la amploarea ajutorului SUA și dacă președintele Biden își respectă angajamentul de a nu avea „cizme pe teren". Nici CIA, nici Casa Albă nu au dat răspunsuri specifice pentru confirmare, dar au cerut ca Newsweek să nu dezvăluie locațiile specifice ale operațiunilor CIA în interiorul Ucrainei sau Poloniei, să nu numească alte țări implicate în eforturile clandestine ale CIA și să nu numească serviciul aerian care sprijină efortul logistic clandestin al SUA. După solicitările repetate pentru un comentariu înregistrat, CIA a refuzat. Nici guvernele ucrainene, nici cele ruse nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Pe parcursul investigației sale de trei luni Newsweek a vorbit cu peste o duzină de experți și oficiali în domeniul informațiilor. Newsweek a căutat, de asemenea, opinii contrare. Toți experții credibili și oficialii cu care a vorbit Newsweek au fost de acord că CIA a avut succes în a-și juca discret rolul în relațiile cu Kiev și Moscova, în gestionarea munților de informații și materiale și în a face față unui set divers de alte țări, dintre care unele ajută discret, încercând să stea departe de punctul de vedere al Rusiei.

Experții în informații spun că acest război este unic prin faptul că Statele Unite sprijină Ucraina dar cele două țări nu sunt aliate. Și, deși Statele Unite ajută Ucraina împotriva Rusiei, nu sunt în mod oficial în război cu această țară. Astfel o mare parte din ceea ce face Washington pentru a ajuta Ucraina este secret - și o mare parte din ceea ce se află în mod normal în domeniul armatei SUA este realizat de CIA. Tot ceea ce se face, inclusiv munca în interiorul Ucrainei, trebuie să respecte limitele stabilite de Biden.

„Este un act de echilibru complicat - CIA fiind foarte activă în război, fără a contrazice angajamentul central al administrației Biden, și anume că nu există cizme americane pe teren", spune un al doilea oficial înalt al serviciilor de informații, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi cu Newsweek .

Pentru CIA, rolul său major în războiul din Ucraina a oferit un impuls moral după relația rece dintre fostul președinte Donald Trump și șefii săi de spionaj. Al doilea oficial spune că, deși unii din agenție doresc să vorbească mai deschis despre semnificația sa reînnoită, acest lucru nu este probabil să se întâmple. „CIA corporativă se îngrijorează că prea multă bravură cu privire la rolul său l-ar putea provoca pe Putin", spune oficialul de informații.

Acesta este, parțial, motivul pentru care CIA este, de asemenea, dornică să se distanțeze de orice sugerează un atac direct asupra Rusiei și orice rol în lupta reală - ceva ce Kievul a făcut în mod repetat, de la sabotarea conductei Nord Stream și a podului din strâmtoarea Kerci până la drone și atacuri de operațiuni speciale peste graniță. Aceste atacuri par contrare promisiunilor lui Zelensky că Ucraina nu va întreprinde acțiuni care ar putea extinde sfera războiului.

„Viziunea susținută de mulți conform căreia CIA este esențială pentru lupte - să zicem, de exemplu, în uciderea generalilor ruși pe câmpul de luptă sau în lovituri importante în afara Ucrainei, cum ar fi scufundarea navei amirale Moskva - nu este bine văzută la Kiev", spune un oficial înalt pensionat al serviciilor de informații militare pentruNewsweek . „Dacă vrem ca Kievul să ne asculte, trebuie să reamintim că ucrainenii câștigă războiul, nu noi".

Washingtonul și-a exprimat discret nemulțumirea față de guvernul Zelensky cu privire la atacul Nord Stream din septembrie anul trecut, dar acel act de sabotaj a fost urmat de alte lovituri, inclusiv recentul atac cu drone asupra Kremlinului. Aceștia au ridicat semne de întrebare cu privire la una dintre principalele responsabilități ale CIA în domeniul informațiilor - sa știe suficient despre ceea ce intenționează ucrainenii și să-i influențeze pentru a adera la acordul lor secret cu Moscova.

CIA a fost esențială pentru război chiar înainte de a începe. La începutul administrației sale, Biden l-a numit pe William Burns ca agent de rezolvare a problemelor sale globale - un operator clandestin capabil să comunice cu lideri străini în afara canalelor normale, cineva care ar putea ocupa un spațiu geopolitic important între deschis și secret și un oficial care ar putea organiza munca în arenă între ceea ce este strict militar și ceea ce este strict civil.

În calitate de fost ambasador în Rusia, Burns a fost deosebit de influent în ceea ce privește Ucraina. CIA a monitorizat dezvoltarea Rusiei și în noiembrie 2021, cu trei luni înainte de invazie, Biden l-a trimis pe Burns la Moscova pentru a avertiza Kremlinul de consecințele oricărui atac. Deși președintele rus l-a respins pe emisarul lui Biden rămânând la vila sa din Soci, la Marea Neagră, la 800 de mile distanță, el a fost de acord să vorbească cu Burns printr-un telefon securizat de la Kremlin.

„În unele moduri ironice însă, întâlnirea a avut un mare succes", spune cel de-al doilea oficial superior al serviciilor de informații, care a fost informat despre aceasta. Chiar dacă Rusia a invadat, cele două țări au fost capabile să accepte regulile de drum. Statele Unite nu vor lupta direct și nu vor căuta schimbarea regimului, a promis administrația Biden. Rusia își va limita asaltul la Ucraina și va acționa în conformitate cu liniile directoare nedeclarate, dar bine înțelese pentru operațiuni secrete.

„Există reguli clandestine de drum", spune oficialul înalt al serviciilor de informații din apărare, „chiar dacă nu sunt codificate pe hârtie, mai ales atunci când cineva nu este implicat într-un război de anihilare". Aceasta include menținerea în limitele de zi cu zi de spionaj, să nu treacă anumite granițe și să nu atace reciproc conducerea sau diplomații. „În general, rușii au respectat aceste linii roșii globale, chiar dacă acele linii sunt invizibile", spune oficialul.

Odată ce forțele ruse au intrat în Ucraina, Statele Unite au fost nevoite să schimbe rapid vitezele. CIA, ca și restul comunității de informații americane, a interpretat greșit capacitatea militară a Rusiei și rezistența Ucrainei, deoarece Rusia nu a reușit să preia Kievul și s-a retras din nord.

Până în iulie anul trecut, ambele părți s-au acomodat pentru un război lung. Pe măsură ce războiul s-a schimbat, atenția Washingtonului s-a schimbat de la desfășurarea de trupe foarte publice și simbolice în Europa pentru a „descuraja" alte mișcări rusești, la furnizarea de arme pentru a susține capacitatea Ucrainei de a lupta. În fața lobby-ului public magistral al lui Zelensky, Statele Unite au acceptat încet și fără tragere de inimă să furnizeze arme mai bune și cu rază mai lungă de acțiune, arme care, în teorie, ar putea amenința teritoriul rus și, astfel, ar putea cocheta cu temuta escaladare.

„Zelensky i-a întrecut cu siguranță pe toți ceilalți pentru a obține ceea ce își dorește, dar Kievul a trebuit să accepte și el să se supună anumitor linii invizibile", spune oficialul superior al serviciilor de informații. În diplomația secretă condusă în mare măsură de CIA, Kievul s-a angajat să nu folosească armele pentru a ataca însăși Rusia. Zelensky a spus deschis că Ucraina nu va ataca Rusia.

În culise, zeci de țări au trebuit și ele convinse să accepte limitele administrației Biden. Unele dintre aceste țări, inclusiv Marea Britanie și Polonia, sunt dispuse să-și asume mai multe riscuri decât ar dori Casa Albă. Alții, inclusiv unii dintre vecinii Ucrainei, nu împărtășesc în totalitate zelul american și ucrainean pentru conflict, nu se bucură de sprijinul public unanim în eforturile lor anti-ruse și nu doresc să-l provoace pe Putin.

Era în sarcina CIA să gestioneze această lume, lucrând prin omologii săi de informații străine și prin poliția secretă, mai degrabă decât prin politicieni și diplomați publici. Agenția și-a stabilit propriile baze de operare și zone de desfășurare. CIA a căutat ajutor de la vecinii Ucrainei pentru a-l înțelege mai bine pe Putin, precum și pe Zelensky și administrația sa. Personalul agenției a intrat și ieșit din Ucraina în misiuni secrete, pentru a ajuta la operațiunile de noi arme și sisteme, dintre care unele nu au fost divulgate public. Dar operațiunile CIA au fost întotdeauna conduse cu scopul de a evita confruntarea directă cu trupele ruse.

„CIA a operat în interiorul Ucrainei, în conformitate cu reguli stricte și cu un plafon privind numărul de personal care poate fi în țară la un moment dat", spune un alt oficial înalt al serviciilor de informații militare. „Agentii speciali (black special operators) au restricții să efectueze misiuni clandestine și, atunci când o fac, o fac într-un domeniu foarte îngust".

Pur și simplu, personalul CIA poate merge în mod obișnuit - și poate face - ceea ce personalul militar american nu poate. Asta include și acțiuni în interiorul Ucrainei. Armata, pe de altă parte, are restricții de a intra în Ucraina, cu excepția unor linii directoare stricte care trebuie aprobate de Casa Albă. Acest lucru limitează Pentagonul la un număr mic de personal al Ambasadei din Kiev. Newsweek nu a putut stabili numărul exact al personalului CIA din Ucraina, dar sursele sugerează că este mai mic de 100 la un moment dat.

După ce toți membrii armatei americane au fost retrași public din Ucraina în februarie 2022, inclusiv forțele de operațiuni speciale care se aflau în culise, Casa Albă a stabilit rolurile pe care diferite agenții le-ar putea juca în răspunsul SUA. Președintele Biden a semnat directive de securitate națională și o „constatare prezidențială" care autorizează anumite operațiuni ascunse împotriva Rusiei. „Liniile de drum" au fost stabilite între Pentagon și CIA, așa cum au fost stabilite în Afganistan imediat după 9/11. Burns și secretarul Apărării Lloyd Austin lucrează îndeaproape împreună; relațiile celor două agenții, potrivit CIA, nu au fost niciodată mai bune.

Acum, la mai bine de un an de la invazie, Statele Unite susțin două rețele masive, una publică și cealaltă clandestină. Navele livrează mărfuri în porturile din Belgia, Olanda, Germania și Polonia, iar aceste provizii sunt transportate cu camion, tren și aer în Ucraina. În mod clandestin însă, o flotă de avioane comerciale („flota gri") se încrucișează în Europa Centrală și de Est, mișcând arme și sprijinind operațiunile CIA. CIA a cerut Newsweek să nu identifice bazele specifice unde funcționează această rețea și nici să numească contractorul care operează avioanele. Un înalt oficial al administrației a spus că o mare parte din rețea a fost ținută cu succes sub secret și că este greșit să presupunem că serviciile de informații ruse cunosc detaliile eforturilor CIA. Washingtonul crede că, dacă ar fi cunoscută ruta de aprovizionare, Rusia ar ataca nodurile și rutele, a spus oficialul.

Nimic din toate acestea nu poate fi susținut fără un efort major de contrainformații pentru a contracara propriul spionaj al Rusiei, munca de bază a Agenției. Informațiile ruse sunt foarte active în Ucraina, spun experții în informații și se presupune că aproape orice împărtășește SUA cu Ucraina va ajunge și la informațiile ruse. Alte țări est-europene sunt la fel de pline de spioni și simpatizanți ruși, în special țările din prima linie.

„O bună parte a timpului nostru este dedicată vânării pătrunderilor rusești ale guvernelor și serviciilor de informații străine", spune un oficial militar de contrainformații care lucrează la războiul din Ucraina. „Am reușit să identificăm spioni ruși în interiorul guvernului și armatei ucrainene și în diferite alte puncte ale lanțului de aprovizionare. Dar pătrunderea rusă în țările est-europene, chiar și în cele care sunt membre NATO, este profundă, iar operațiunile de influență ruse sunt de interes direct".

Pe măsură ce arme în valoare de miliarde de dolari au început să curgă prin Europa de Est, o altă problemă la care lucrează CIA este sarcina de a lupta împotriva corupției, care s-a dovedit a fi o problemă majoră. Acest lucru implică nu numai contabilizarea unde se îndreaptă armele, ci și anularea furtului și a retragerilor implicate în deplasarea atât de mult material către Ucraina.

La mai puțin de o lună după ce tancurile rusești au trecut granița în drum spre Kiev, directorul CIA Burns a aterizat la Varșovia, vizitând directorii agențiilor de informații din Polonia și punând la punct acordurile finale care ar permite CIA să folosească vecinul Ucrainei ca centru clandestin al acesteia.

De la sfârșitul Războiului Rece, Polonia și Statele Unite, prin CIA, au stabilit relații deosebit de calde. Polonia a găzduit un „loc negru" de tortură al CIA în satul Stare Kiejkuty în perioada 2002-2003. Și după invazia inițială rusă a Donbasului și Crimeei în 2014, activitatea CIA s-a extins pentru a face din Polonia a treia cea mai mare stație din Europa.

Polonia a devenit oficial centrul răspunsului NATO, mai întâi prin gestionarea a sute de mii de refugiați care fugeau de război, iar apoi ca centru logistic pentru armamentul care ajunge în Ucraina. Țara a devenit și centrul răspunsului militar deschis. În Polonia a fost înființat un cartier general avansat pentru Corpul V al Armatei (Corpul 5). Rechizite și muniții suplimentare pentru uz american sunt depozitate în Polonia. A fost activată o garnizoană permanentă a Armatei, prima care a fost situată vreodată pe flancul estic al NATO, iar astăzi există aproximativ 10.000 de soldați americani în Polonia.

Dar adevărata valoare a Poloniei este rolul său în războiul secret al CIA. Burns s-a întors la Varșovia în aprilie anul trecut, întâlnindu-se din nou cu ministrul de Interne și coordonatorul „serviciilor speciale", Mariusz Kaminski, omologul său polonez, pentru a discuta sfera cooperării dintre cele două țări, în special în colectarea informațiilor. Din Polonia, ofițerii de caz CIA pot intra în legătură cu numeroșii lor agenți, inclusiv spioni ucraineni și ruși. Personalul CIA la sol al Centrului de Activități Speciale se ocupă de securitate și interacționează cu partenerii lor ucraineni și cu forțele de operațiuni speciale din 20 de națiuni, aproape toate care operează și din baze poloneze. Operatorii cibernetici CIA lucrează îndeaproape cu partenerii lor polonezi.

Apropierea relațiilor dintre SUA și Polonia a dat roade în special în noiembrie anul trecut. Burns a fost la sediul serviciilor secrete turce din Ankara, întâlnindu-se cu Serghei Naryshkin, omologul său rus. Acolo, el a subliniat „stabilitatea strategică", potrivit unui înalt oficial al guvernului SUA, și a transmis un nou avertisment pe canalul secundar că Statele Unite nu vor tolera amenințările nucleare sau escaladarea. Din Turcia, a zburat în Ucraina pentru a-l informa pe Zelensky despre discuții.

În timp ce se afla în tranzit, o rachetă a aterizat în orașul polonez Przewodow, la mai puțin de 20 de mile de granița cu Ucraina, declanșând o frenezie diplomatică și de presă. Un atac rusesc asupra unei țări NATO ar declanșa articolul 5 din Carta NATO, principiul că un atac asupra uneia este un atac asupra tuturor. Dar serviciile de informații americane, prin monitorizarea semnăturilor termice care urmăresc fiecare lansare de rachetă, au știut imediat că racheta provine din interiorul Ucrainei și nu din Rusia. (S-a dovedit a fi o rachetă sol-aer ucraineană care a mers prost.) Burns a primit informații de la Washington și i-a transmis imediat președintelui polonez Andrzej Duda.

O criză a fost evitată. Dar a apărut una nouă. Loviturile în interiorul Rusiei continuau și chiar creșteau, contrar condiției fundamentale a SUA pentru sprijinirea Ucrainei. A existat o serie misterioasă de asasinate și acte de sabotaj în interiorul Rusiei, unele având loc în Moscova și în jurul acesteia. Unele dintre atacuri, a concluzionat CIA, au fost de origine internă, întreprinse de o opoziție rusă în curs de dezvoltare. Dar altele au fost opera Ucrainei - chiar dacă analiștii nu erau siguri de amploarea direcției sau a implicării lui Zelensky.

La începutul războiului, Kievul a încheiat propriul „ne-acord" cu Washington pentru a accepta limitările administrației Biden în ceea ce privește atacarea Rusiei, chiar dacă asta o punea într-un dezavantaj militar, deoarece forțele ruse au lansat atacuri aeriene și cu rachete de pe propriul teritoriu. În schimb, SUA au promis arme și informații care au venit în cantități din ce în ce mai mari și putere de foc pe măsură ce Zelensky a cerut din ce în ce mai mult.

„Ne-acordul a durat destul de mult timp. Au fost ocazional atacuri transfrontaliere de artilerie și câteva bombe rătăcite care au aterizat în Rusia; în fiecare caz, Ucraina a negat orice implicare.

Apoi a urmat atacul asupra gazoductelor Nord Stream din 26 septembrie. Deși nu erau în Rusia, acestea erau deținute în majoritate de firma de stat rusă de gaze Gazprom. Din nou, Ucraina a negat implicarea, în ciuda suspiciunilor CIA. „Nu avem nimic de-a face cu accidentul de la Marea Baltică și nu avem informații despre... grupurile de sabotaj", a spus principalul consilier al lui Zelensky, numind orice speculație contrară „teorii amuzante ale conspirației".

Urmează atacul cu un camion cu bombă asupra podului din strâmtoarea Kerci din 8 octombrie. Ucraina amenințase că va ataca podul de 12 mile care leagă Rusia și Peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014 într-o mișcare condamnată ca fiind ilegală de o mare parte a lumii. Deși nu era clar cine a comis atacul, Putin a dat vina pe „serviciile speciale" ucrainene. Întâlnindu-se cu Consiliul de Securitate, Putin a spus: „Dacă încercările continuă să comită acte teroriste pe teritoriul nostru, răspunsurile Rusiei vor fi dure și în amploarea lor vor corespunde nivelului de amenințări create pentru Federația Rusă". Și într-adevăr, Rusia a răspuns cu mai multe atacuri asupra țintelor din orașele ucrainene.

„Aceste atacuri nu fac decât să întărească și mai mult angajamentul nostru de a fi alături de poporul Ucrainei atât timp cât este nevoie", a spus Casa Albă despre atacul rus de răzbunare. În spatele scenei, totuși, CIA se străduia să determine originile.

„CIA a aflat odată cu atacul asupra podului Crimeea că Zelensky fie nu deținea control complet asupra propriei sale armate, fie nu voia să afle despre anumite acțiuni", spune oficialul serviciilor de informații militare.

Atacul podului Kerci a fost urmat de o lovitură și mai departe asupra bazei de bombardiere rusești Engels, la aproape 700 de mile de Kiev. CIA nu știa în prealabil despre niciunul dintre aceste atacuri, potrivit unui înalt oficial american, dar au început să circule zvonuri că Agenția, prin intermediul unei terțe părți misterioase, îi îndruma pe alții să lovească Rusia. Agenția a negat în mod puternic și neobișnuit. „Afirmația că CIA susține cumva rețelele de sabotori din Rusia este categoric falsă", a declarat purtătorul de cuvânt al CIA, Tammy Thorp.

În ianuarie a acestui an, Burns s-a întors la Kiev pentru a se întâlni cu Zelensky și omologii săi ucraineni, discutând despre războiul clandestin și necesitatea de a păstra stabilitatea strategică. „Kievul începea să guste o victorie potențială și, prin urmare, era mai dispus să-și asume riscuri", spune al doilea oficial superior al serviciilor de informații. „Dar până la sfârșitul anului au apărut și grupuri de sabotaj rusești". Discuțiile din ianuarie au avut un impact redus. În ceea ce privește loviturile de sabotaj în sine, un înalt oficial al guvernului SUA a declarat pentru Newsweek că CIA nu a avut cunoștințe prealabile despre nicio operațiune ucraineană.

Toate acestea au culminat cu atacul cu drone din 3 mai în interiorul zidurilor Kremlinului din Moscova. Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, a dat vina pe Statele Unite și Marea Britanie, spunând că „atacurile teroriste comise în Rusia sunt... concepute pentru a destabiliza situația socio-politică și pentru a submina fundamentele constituționale și suveranitatea Rusiei". Oficialii ucraineni și-au recunoscut implicit vinovăția. „Karma este un lucru crud", a răspuns consilierul lui Zelensky Mykhailo Podolyak, adăugând gaz pe foc.

Un înalt oficial al guvernului polonez a declarat pentru Newsweek că ar putea fi imposibil să convingi Kievul să respecte "ne-acordul" încheiat pentru a limita războiul. „După umila mea părere, CIA nu reușește să înțeleagă natura statului ucrainean și facțiunile nesăbuite care există acolo", spune oficialul polonez, care a cerut anonimatul pentru a vorbi sincer.

Ca răspuns, înalt oficial al serviciilor secrete americane a apărării a subliniat echilibrul delicat pe care Agenția trebuie să-l mențină în numeroasele sale roluri, spunând: „Ezit să spun că CIA a eșuat". Dar oficialul a spus că atacurile de sabotaj și luptele transfrontaliere au creat o complicație cu totul nouă, iar continuarea sabotajului ucrainean „ar putea avea consecințe dezastruoase".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE