ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Chinezii au început războiul crunt cu dolarul american: bătălia nevăzută în plină desfășurare pe plan mondial!

Postat la: 04.04.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Asistăm la modificări structurale pe plan internațional! În timp ce în Statele Unite principalul subiect îl reprezintă Donald Trump, China mută strategic în alianța cu Rusia și, mai nou și surprinzător, în Orientul Mijlociu.

Beijingul își sporește prezența și poziția de forță pe plan internațional printr-o combinație de diplomație și forță economică, care îi surprinde pe unii analiști. În acest context, tot mai volatil, China își întărește moneda națională - yuanul - în zone pe care americanii le-au „lăsat" în plan secund. Beijingul își promovează activ moneda, încheind acorduri cu parteneri importanți. Se remarcă faptul că China scapă în mod constant de „strangularea financiară" din partea Statelor Unite, relatează publicația chineză South China Morning Post într-o analiză. "China folosește avantajele comerciale, crescând puterea yuanului pentru a contesta dominația dolarului american", a notează publicația.

Autoritățile chineze se luptă cu ceea ce numește autorul articolului „petrodolarul", făcând lobby pentru tranzacții în yuan cu statele din Orientul Mijlociu. Autorul articolului a adăugat că China a încheiat, de asemenea, acorduri privind necesitatea unor decontări în monedele naționale cu Indonezia, Vietnam și Cambodgia. În același timp, publicația a mai arătat că lupta yuanului cu dolarul va fi lungă și tensionată. Promovarea decontărilor în yuani în comerț și investiții, mai degrabă decât în dolari americani ca intermediar, este una dintre multele modalități prin care Beijingul și-a propus să își reducă expunerea la activele în dolari și să împiedice China să fie „sugrumată financiar de Washington."

Așa cum a fost raportat un salt înainte în acordurile sale cu Brazilia - al zecelea cel mai mare partener comercial al său și un furnizor cheie de minereu de fier și soia - iar analiștii se așteaptă la o utilizare mai mare a monedei în investițiile externe în țările incluse în Inițiativa Belt and Road a Chinei, în comerțul cu energie cu țările din Orientul Mijlociu și în plățile transfrontaliere în monedă digitală.

Brazilia a început să accepte decontări comerciale și investiții în yuani, printr-un acord încheiat între băncile centrale în februarie, iar săptămâna trecută a fost desemnată o bancă de compensare în yuani și a fost acordat accesul la Sistemul de plăți interbancare transfrontaliere, echivalentul din China al serviciului internațional de mesagerie financiară Swift.

Între timp, activele valutare denominate în yuani ale Braziliei au atins un nou maxim de 5,37% din total până la sfârșitul anului 2022, depășind activele în euro pentru a fi al doilea cel mai mare. Aceasta a marcat o creștere puternică de când yuanul a fost inclus în rezervele valutare ale Braziliei în urmă cu patru ani, în timp ce activele sale în dolari americani au scăzut la 80,24% la sfârșitul anului 2022, de la 89,93% în 2018.

"Pe termen scurt, o astfel de de-dolarizare reflectă fisuri în sistemul monetar internațional dominat de dolarul american pe fondul geopoliticii", a declarat cercetarea comună publicată luni de Huang Yadong și Zhang Wenlang cu China International Capital Corporation, o importantă bancă de investiții chineză.

Rusia, al nouălea partener comercial al Chinei, care a fost în mare parte alungată din sistemul dolarului american din cauza invaziei sale în Ucraina, și-a sporit deja în mod semnificativ deținerile de yuani în rezervele valutare și în fondurile suverane, mai mult de două treimi din comerțul bilateral fiind decontate în yuani sau ruble. "Aceasta a arătat o tendință pe termen lung conform căreia statutul internațional al dolarului american va fi în cele din urmă aliniat cu poziția sa economică", au declarat cei doi analiști.

În prezent, yuanul reprezintă doar 2,19% din plățile globale, 3,5% din tranzacțiile valutare globale, 2,69% din rezervele deținute de băncile centrale și 12,28% din coșul de monede cu drepturi speciale de tragere al Fondului Monetar Internațional Expansiunea sa peste hotare este limitată de faptul că este mai puțin convertibilă decât dolarul american sau euro și de faptul că China impune controale stricte ale capitalului pentru a contracara șocul piețelor financiare internaționale.

Cu toate acestea, mulți experți au crezut că va exista mult loc pentru îmbunătățiri, având în vedere statutul său de cel mai mare exportator de mărfuri din lume, care reprezintă aproximativ 18% din economia globală. În ultimii ani, China a raportat o creștere de două cifre a decontărilor comerciale și a investițiilor în yuani în ultimii ani.

Iranul și Arabia Saudită au decis să reia relațiile diplomatice la 10 martie în cadrul unor discuții mediate de China și au anunțat redeschiderea ambasadelor și misiunilor în termen de două luni. Cele două părți au rupt legăturile în 2016 ca răspuns la atacurile asupra misiunilor diplomatice saudite din Iran. De asemenea, măsura se pare că va avea și un efect direct asupra conflictului din Yemen, unde cele două părți se războiesc. Guvernul yemenit a declarat că speră ca reînnoirea legăturilor diplomatice dintre cele două țări să permită „începutul unei noi ere în relațiile regionale și să pună capăt intervenției Iranului în treburile yemenite". Mohamed Abdel Salam, purtătorul de cuvânt al rebelilor șiiți, care au ocupat capitala Yemenului, Sanaa, la începutul anului 2015, a spus că „regiunea are nevoie de multă vreme pentru a-și reface relațiile diplomatice".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE