Cheile Bicazului, la un pas să fie "mutate" în Secuime. Care este miza procesului dintre Neamţ şi Harghita
Postat la: 13.06.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Sentinţa definitivă în litigiul dintre cele două judeţe în cee ce priveşte Cheile Bicazului va fi pronunţată peste o săptămână. Litigiul de graniţă dintre judeţele Neamţ şi Harghita va fi soluţionat definitiv la Curtea de Apel Ploieşti pe data de 18 iunie, asta după ce tot în iunie, dar în 2019, procesul intentat de Primăria Gheorgheni era soluţionat în favoarea reclamantului de tribunalul prahovean.
Speţa pare banală, un litigiu între două unităţi administrativ teritoriale, dar el capătă amploare dacă avem în vedere că marea lui miză este zona Cheilor Bicazului, una de interes naţional şi chiar internaţional, care atrage anual sute de mii de turişti. Practic, deşi de zeci de ani celebrul defileu aparţinea judeţului Neamţ, prin decizia Tribunalului Prahova el a fost „mutat" în secuime, în Harghita.
Reprezentanţii Neamţului au contestat această sentinţă, patru instituţii fiind parte în proces: Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Consiliul Judeţean, Instituţia Prefectului şi Primăria Bicaz-Chei. Pe 11 iunie la Curtea de Apel a avut loc ultimul termen al procesului, la şedinţa de judecată participând George Lazăr, prefect (avocat de profesie), Gheorghe Oniga, primar al comunei Bicaz Chei şi Simion Stâncel, directorul Oficiului de Cadastru.
„Am susţinut, în calitate de prefect, drepturile patrimoniale ale judeţului Neamţ şi am apărat în instanţă limita teritorială a comunei Bicaz Chei şi implicit a Neamţului. Consider că împreună cu domnul primar şi cu domnul director am făcut toate demersurile juridice în a apăra corect drepturile Neamţului. Am speranţa că vom avea o soluţie juridică legală, care să statueze limitele reale ale judeţului nostru. Pronunţarea hotărîrii judecătoreşti se va da pe data de 18.06.2020 prin intermediul grefei instanţei", a declarat prefectul George Lazăr.
Trebuie spus că litigiul pentru stabilirea graniţei dintre cele două judeţe durează de peste 10 ani, toate procesele fiind intentate de reprezentanţii Harghitei, sau de către Primăria Gheorgheni. Pe 12 iunie 2019, judecătorii de la Tribunalul Prahova au stabilit că linia de hotar dintre cele două judeţe este la 32 de kilometri de oraşul Gheorgheni. Adică mult mai încolo de unde era (deasupra defileului, după ieşirea din tunelul rutier ce duce spre Lacul Roşu, la vărsarea pârâului Cupaş în pârâul Bicaz) incluzând astfel Cheile Bicazului în Harghita.
„Anulează procesul-verbal având ca obiect stabilirea traseului hotarului administrativ, emis în anul 1998. Stabileşte linia de hotar dintre teritoriul administrativ al oraşului Gheorgheni şi teritoriul administrativ al comunei Bicaz-Chei, astfel: DN 12 Gheorgheni (DN 1) - Lacul Roşu - limita Jud. Neamţ 0 + 000 32 +32,000 Km., conform Hotărârii nr. 540/2000 din 22/06/2000", se preciza în soluţia Tribunalului Prahova.
În motivare se invoca drept „act relevant" Hotărârea de Guvern nr. 540/2000 (act ce stabileşte reţeaua de drumuri naţionale) şi nu legea 2 din anul 1968, cu traseele de hotar fixate cu ocazia delimitării teritoriului administrativ al României. „Este surprinzător, pentru că judecătorii s-au orientat după o hotărâre din 2000, nr. 540, privind «aprobarea încadrării în categorii funcţionale a drumurilor publice». Nu printr-o astfel de hotărâre se reglementează un hotar administrativ şi nu are absolut nici o legătură cu hotarul care a fost aşa şi pe timpul regiunilor, când era hotar între fosta Regiune Autonomă Maghiară Mureş şi Regiunea Bacău (din care făcea parte şi Neamţul - n.r.). Şi înainte de legea din 1968, dar şi după, hotarul este pe pârâul Cupaş, deasupra Cheilor Bicazului. Cheile sunt în totalitate la Neamţ. Se cheamă Cheile Bicazului şi nu Cheile Gheorgheniului sau ale Harghitei. E clar, e evident, aşa a fost dintotdeauna şi sperăm aşa să fie şi la următoarea instanţă", a declarat Simion Stâncel, şeful Oficiului de Cadastru.
Primarul de la Gheorgheni spune că şi-a dat seama cu câţiva ani în urmă că ceva este în „neregulă" în ceea ce priveşte limitele dintre cele două judeţe, care au fost modificate. „În 2009 s-a făcut rectificarea hotarului dintre judeţele Harghita şi Neamt. Atunci am observat că au fost modificate cu ani înainte graniţele. I-am dat în judecată şi am câştigat", spunea Janos Mezei, primarul din Gheorgheni. Cu această susţinere nu este de acord primarul din Bicaz-Chei, Gheorghe Oniga, care a precizat că delimitarea s-a făcut în 1998, iar procesul verbal încheiat atunci a fost semnat de ambele părţi, ajungându-se apoi ca cei din Harghita să-şi conteste propriul document:
„Litigiul a apărut de la o grăniţuire din 1998, lucrare făcută de oraşul Gheorgheni. S-a intocmit un proces verbal atunci, s-a făcut o grăniţuire cu o firmă specializată din Miercurea Ciuc, am semnat şi noi ca vecini, au semnat şi ei ca vecini şi până la urmă şi-au contestat propriul proces verbal. Cu câţiva ani în urmă şi-au atacat în instanţă propriul lor proces verbal, incheiat şi făcut de ei". Iar despre „avantajele" aduse de „mutarea" Cheilor Bicazului în Harghita, primarul Mezei afirma că ele sunt de natură economică: „Municipiul poate să adune de acolo taxe şi impozite de la comercianţi şi de la toţi cei care stau acolo. Este zonă turistică şi acolo sunt bani totuşi, care ar intra în bugetul local".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu