ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Cele două evenimente geopolitice ale finalului de an, războiul din Gaza, respectiv blocada din Marea Roșie. Consecințele acestora vor reverbera în Occident în 2024!

Postat la: 01.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ne-am confruntat cu multe evenimente unghiulare în anul ce se încheie azi, am ales pentru această analiză războiul din Gaza și blocada ulterioară din Marea Roșie, efectuată de către forțele Houthi din Yemen, deoarece acestea două vor genera cu siguranță principalele evenimente societale și geoeconomice ale începutului anului 2024.

Războiul din Gaza este, fără îndoială, cel mai important și periculos eveniment din ultima parte a anului 2023. Controversatul ministru israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat dealtfel recent că Israelul este atacat într-un „război multi-arenă" din șapte zone, pe care le-a identificat drept Gaza, Cisiordania, Liban, Siria, Irak, Yemen și Iran, declarând în mod concomitent că oricine acționează în vreun fel împotriva Israelului devine o potențială țintă a forțelor israeliene, iar doar din această abordare putem evalua ușor periculozitatea conflictului și capacitatea sa de degenerare (https://www.ft.com/content/6932a369-f3f6-46e5-be1f-ce47e14e5ece). În același timp și în mod complementar, liderul palestinian Mahmoud Abbas a declarat că aceasta este cea mai mare suferință și amenințare cu care s-a confruntat vreodată poporul palestinian. (https://news.sky.com/story/hamas-israel-war-palestinian-president-mahmoud-abbas-says-conflict-is-gaza-as-greater-than-war-of-extermination-13038105). Și da, suferința oamenilor din regiune trebuie pusă în prim-plan, iar violențele contra civililor să fie condamnate în mod unanim și dur, fiind evident în același timp că schimbările pe care le induce războiul din Gaza sunt și de tip geoeconomic.

În primul rând însă, în urma războiului din Gaza, apare evident că Occidentul se va confrunta din nou cu probleme societale importante, rezultate din afluxul de emigranți palestinieni, dar chiar și cel de israelieni. În același timp țările europene pur și simplu nu pot (și nici nu mai vor!) să primească și mai mulți refugiați, fapt confirmat recent prin refuzul Poloniei de a primi mai mulți migranți ucraineni, respectiv de starea de urgență instituită în Italia privind imigrația. Totuși, exodul de cetățeni palestinieni și israelieni este în desfășurare, capătă aspecte de masă, și-n mod clar este direcționat către țări europene. Singura altă opțiune pentru acești refugiați palestinieni și israelieni ce vor rezulta în urma acestui război este relocarea în țările vecine conflictului, dar țările din Orientul Mijlociu refuză în mod absolut să primească și mai mulți refugiați, după milioanele de sirieni și yemeniți ce s-au localizat pe teritoriile lor în ultimii ani. Legat de asta, ziarul "Israel Hayom", deținut de unul dintre prietenii apropiați ai lui Netanyahu, a consemnat clar că parlamentarii americani de rang înalt plănuiesc să legifereze repatrierea refugiaților din Gaza conexată cu ajutorul financiar acordat sau comerțul desfășurat de SUA pe linia țărilor musulmane. Aceasta înseamnă că SUA va putea condiționa eventualele fonduri sau tranzacții în relațiile cu Egipt, Irak, Yemen,Turcia, ș.a., de acordul acestor țări pentru acceptarea multora dintre cei peste 2 milioane de potențiali refugiați palestinieni, cu ajutorul financiar și numărul de refugiați respectiv acceptați de fiecare țară deja detaliate în această poză atașată.

Daria Gușă

Continuarea AICI.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE