Cel mai posibil scenariu de izbucnire al celui de-al Treilea Război Mondial e studiat la Casa Albă in oglindă cu Primul. Acum e asasinată o țară!
Postat la: 31.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Istoricii sunt fascinați de izbucnirea Primului Război Mondial. Cum a fost posibil ca asasinarea arhiducelui austriac la Sarajevo în iunie 1914 să ducă, doar câteva săptămâni mai târziu, la un conflict care a atras în luptă toate marile puteri din Europa, ba în cele din urmă chiar și SUA?
Întrebarea e cu atât mai intrigantă cu cât mulți dintre conducătorii implicați au încercat din greu să evite un război general în Europa. Între împărații german și rus au circulat o mulțime de mesaje încercând să dezamorseze criza prelungită timp de o lună, care avea să ducă la război. Însă nu au reușit.
Un pericol similar de escaladare involuntară planează acum asupra Orientului Mijlociu. Ororile conflictului din Gaza sunt atât de copleșitoare încât e tentant să te concentrezi exclusiv pe luptele de acolo. Însă decidenții occidentali se concentrează tot mai mult pe regiunea extinsă - și pe pericolul unui război general în Orientul Mijlociu, care ar putea să atragă Iranul, SUA, ba chiar și Arabia Saudită.
Din perspectiva administrației Biden, amenințarea unui război extins e considerată acum chestiunea principală a întregii crize. După cum a afirmat un „inițiat" de la Washington: „Toate țările implicate au praguri care, dacă vor fi încălcate, le vor face să creadă că sunt obligate să acționeze. Dar nimeni nu știe cu adevărat care este pragul celeilalte părți".
Iranul a lansat în weekend un avertisment clar cum că pragul lui se apropie. Președintele Ebrahim Raisi a scris pe X (fostul Twitter) că acțiunile Israelului din Gaza au „încălcat liniile roșii, iar acest lucru i-ar putea forța pe toți să treacă la acțiune". El a adăugat: „Washingtonul ne cere să nu facem nimic, dar tot continuă să-i ofere sprijin larg Israelului".
Așadar, cum s-ar putea petrece escaladarea? Un indiciu a venit săptămâna trecută, când SUA au bombardat miliții din Siria susținute de Iran. Washingtonul a declarat că a fost o replică la atacuri contra forțelor americane din Irak și Siria din partea unor interpuși ai Iranului. Dacă astfel de atacuri vor continua și dacă vor fi ucise trupe americane, următorul răspuns al SUA va fi chiar mai dur.
Hezbollah, miliția libaneză susținută de Iran, va juca un rol crucial. Dacă Hezbollah și-ar înteți atacurile contra Israelului, el are suficiente rachete ghidate de precizie pentru a forța practic majoritatea populației civile a Israelului să rămână în adăposturi.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a amenințat Libanul cu „devastarea", în cazul în care Israelul ar fi atacat de pe teritoriul lui. Dar dacă Hezbollah ar fi în pericol să fie nimicit, Iranul ar putea trimite trupe proprii din Gărzile Revoluționare Islamice pentru a lupta alături de aliații săi. În acel punct, Israelul ar putea decide să lovească Gărzile nu numai în Liban, ci și în Iran.
Foarte probabil și alți interpuși iranieni din regiune ar reacționa la un război cu implicarea Hezbollah, intensificându-și atacurile asupra unor ținte israeliene și americane. Iranul ar putea să-și pună în fapt în sfârșit și amenințările ocazionale de a bloca Strâmtoarea Hormuz, prin care circulă o mare parte din petrolul lumii - poate prin minarea strâmtorii. Acest gest ar antrena prăbușirea economiei globale, dar ar constitui totodată și o amenințare directă la adresa Arabiei Saudite.
Marina americană ar încerca atunci să redeschidă circulația prin strâmtoare. Ceea ce ar putea determina Iranul și interpuși ai lui să treacă la represalii. SUA au răspândite în toată regiunea trupe și baze care ar putea deveni ținte - inclusiv în Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Siria și Irak.
O forță susținută de Iran pe care SUA o urmăresc cu o atenție deosebită e mișcarea Houthi din Yemen - ținta unui război brutal dus de Arabia Saudită. Săptămâna trecută forțele Houthi au lansat rachete spre Israel. Mai demult au reușit să lovească și instalații petroliere saudite. Numai câteva rachete de precizie sunt suficiente pentru a distruge uzinele de desalinizare care alimentează cu apă capitala saudită Riad.
Un conflict care s-ar desfășura în acest mod ar fi un dezastru pentru toți participanții - și toți sunt conștienți de acest lucru. Dar tot s-ar putea întâmpla, fiindcă toate părțile sunt și convinse că există anumite evoluții la care ar fi extrem de periculos pentru ele să nu răspundă.
Israelul a invadat Fâșia Gaza fără să aibă vreun plan credibil de retragere, întrucât e convins că trebuie să „restabilească descurajarea". Iranul e convins că e obligat să demonstreze că a sa „axă a rezistenței" îi sprijină pe palestinieni. America crede că trebuie să răspundă prin forță la orice atac asupra trupelor proprii.
Nu toți actorii din regiune sunt cuprinși de panică. Săptămâna trecută am întâlnit la Riad câțiva responsabili saudiți care afirmau plini de convingere cu nu avem de-a face decât cu o criză precum cele anterioare, într-o regiune în care instabilitatea e de ordin istoric. Ei insistau chiar că ambițiosul program de modernizare al regatului („Vision 2030") nu a fost afectat cu nimic.
Însă aceste cercuri optimiste de la Riad își îngroapă de fapt capul în nisip. Prințul moștenitor Mohammed bin Salman (MBS), conducătorul de facto al țării, e foarte îngrijorat de riscul unui război regional. Strategia lui MBS, afirmă un apropiat al acestuia, este să „pună presiune pe americani pentru a pune presiune pe israelieni". În ce-i privește, americanii speră că MBS, Qatar, ba chiar și China, vor fi în măsură să convingă Iranul referitor la pericolul escaladării și necesitatea reținerii.
Criza de față a dus deja la o convorbire fără precedent între MBS și președintele iranian. La fel ca împărații rus și german înainte de primul război mondial, conducătorii iranian și saudit sunt dispuși să discute între ei - în încercarea de a evita un război catastrofal. În 1914 nu a mers. Să sperăm că de data aceasta va fi diferit.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
- 6.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 7.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
- 10.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu