Ce se va întâmpla cu metroul de Drumul Taberei. Nume mari implicate în dosarul instantei
Postat la: 09.04.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Compania Siemens a pierdut, în 4 martie, procesul intentat Metrorex și Alstom prin care contestau rezultatul unei licitații făcute de regia de stat în 2017(rezultat comunicat aprilie 2018) pentru achiziționarea sistemului de automatizare trafic pentru M5(Metroul de Drumul Taberei), care a desemnat câștigător grupul francez.
Acesta a fost ultimul obstacol în calea finalizării proiectului ce trenează de 6 ani, cu excepția cazului în care Siemens va face recurs, în 10 zile de la publicarea sentinței. Directorul Alstom România, Gabriel Stanciu, spune că nu crede că ar mai putea urma un recurs, pentru că șansele germanilor de a-l câștiga sunt aproape inexistente. "După ce vine motivarea instanței, semnăm contractul. Estimez că, până la sfârșitul acestei luni, vom avea contractul semnat", spune Stanciu. Montarea sistemelor de trafic este ultima parte din proiectul M5 și unul din motivele pentru care Magistrala a întârziat atât de mult. Atribuirea a fost făcută în aprilie anul trecut, însă rezultatul licitațieia fost contestat la CNSC și în mai multe procese. Cel care a primit decizia(nedefinitivă) în 4 martie este ultimul.
Dosar 14310/3/2018 "Respinge cererea. Solutia pe scurt: Admite excepţia autorităţii de lucru judecat în raport de sentinţa civilă nr. 2951/04.05.2018 pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosarul nr. 47824/3/2017, definitivă prin decizia civilă nr. 6291/15.11.2018 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti cu privire la cererile având ca obiect anulare Raport Procedura Atribuire şi a tuturor actelor anterioare şi /sau subsecvente incidente ori conexe emise de Entitatea Contractantă în ceea ce priveşte evaluarea ofertei reclamantei şi declararea acesteia ca neconformă şi reluarea ofertei reclamantei cu consecinţa constatării caracterului conform şi acceptabil al acesteia. Respinge aceste cereri pentru existenţa autorităţii de lucru judecat. Admite excepţia lipsei de interes cu privire la restul cererilor. Respinge aceste cereri pentru lipsa interesului. Cu drept de recurs în 10 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la sediul Tribunalului Bucureşti", este decizia instanței.
Lucrările la metrou, potrivit Metrorex și Ministerului Transporturilor, vor fi finalizate în această toamnă. Nu înseamnă însă că se va circula cu metroul dinspre și înspre Drumul Taberei, pentru că lipsesc semafoarele, adică tocmai subiectul licitației din 2017 prin care Alstom a fost desemnat câștigătoare. Odată ce Metrorex va semna cu Alstom, dacă Siemens nu va ataca cu recurs, durează ca sistemul să fie implementat. Directorul Stanciu spune că trebuie să se ducă la fața locului pentru a vedea efectiv în ce stare este lucrare, mai înainte de a oferi un termen minimal de realizare a lucrărilor. Anterior, înainte să se dea decizia în procesul Siemens constra Alstom/Metrorex preciza că "(avem nevoie de - n.r.) minim-minimorum-minimorum, nouă luni pentru finalizarea lucrărilor". Cu alte cuvinte, în acest an nu mai există șanse ca Metroul de Drumul Taberei să fie gata, până la sfârșitul acestui an.
Lucrările la Magistrala 5 a metroului bucureştean au început în anul 2011,proiectul având un buget de 1,2 miliarde de euro, iar termenul iniţial de finalizare era anul 2014. Prin amânări succesive, s-a ajuns ca noul termen asumat să fie toamna lui 2019.
Proiectul metroului de Drumul Taberei, Parcul Operei - Râul Doamnei, este realizat de un consorţiu format din "Astaldi", "FCC Construccion", "AB Construction" şi "Delta ACM Antrepriză". Metroul de Drumul Taberei va avea zece staţii: la Râul Doamnei, Valea Argeşului, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parcul Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară şi Eroilor. Magistrala 5 va acoperi, în principal, un bazin cu o populaţie de peste 300.000 de locuitori din sectoarele 5 şi 6 ale Capitalei.
"Metrorex" are în exploatare 44 de trenuri "Bombardier", "24 CAF" şi 24 de trenuri vechi "IVA Arad". Pe noua M5 (Magistrală 5) vor circula trenuri vechi "Bombardier", din parcul existent. Încercarea Regiei de a achiziţiona trenuri noi pentru metroul de Drumul Taberei a eşuat lamentabil, după ce licitaţia a fost stopată de DNA, pentru corupţie.
Mentenanţa întregului parc de material rulant al" Metrorex" este asigurată de concernul francez "Alstom", până în anul 2019. Cu trenurile de la metrou circulă zilnic 600.000 de pasageri.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu