ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Ce se află în spatele rezilienței Hezbollah în fața loviturilor aparent devastatoare ale Israelului

Postat la: 28.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Surse la curent cu operațiunile grupării șiite libaneze Hezbollah au oferit detalii despre izvoarele rezilienței în fața loviturilor fără precedent, aparent devastatoare, ale Israelului, relatează Reuters.

Mai întâi, săptămâna trecută, gruparea libaneză a fost zguduită de explozia coordonată a mii de pagere și walkie-talkie. Luni a fost cea mai sângeroasă zi a Libanului din ultimele decenii, iar în zilele următoare peste 560 de persoane, dintre care 50 de copii, au murit în bombardamentele israeliene, a anunțat Ministerul libanez al Sănătății. Vineri, Israelul l-a ucis pe comandantul care a fondat și a condus forța de elită Radwan de elită, Ibrahim Aqil. Duminică, șeful statului major al armatei israeliene Herzi Halevi a declarat că moartea lui Aqil a produs cutremur în organizație.

Însă două dintre sursele familiarizate cu operațiunile Hezbollah au dezvăluit că gruparea a găsit rapid înlocuitori pentru Aqil și alte personalități de rang înalt ucise în atacul aerian de vineri în suburbiile de sud ale Beirutului. De altfel, liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, spunea într-un discurs la 1 august că gruparea umple rapid golul de fiecare dată când un lider este ucis. O a patra sursă, un oficial Hezbollah, a declarat că atacul asupra dispozitivelor de comunicație a scos din funcțiune 1.500 de luptători din cauza rănilor suferite, mulți dintre ei pierzându-și vederea sau mâinile.

Potrivit unui raport pentru Congresul SUA, Hezbollah ar avea o forță de 40.000-50.000 de luptători. Pe de altă parte, Nasrallah susținea că gruparea are 100.000 de luptători. Din octombrie, când Hezbollah a început să tragă asupra Israelului în sprijinul aliatului său Hamas din Fâșia Gaza, a redistribuit luptători în zonele frontului din sud, inclusiv o parte din Siria, au spus cele trei surse. Totodată, a adus rachete în Liban într-un ritm rapid, anticipând un conflict prelungit, au spus sursele, adăugând că gruparea a încercat să evite un război la scară largă.

Sursele, care au cerut anonimatul din cauza caracterului sensibil al chestiunii, nu au oferit detalii despre armele Hezbollah sau de unde au fost acestea achiziționate. Andreas Krieg, lector la Școala de Studii de Securitate a King's College din Londra, a apreciat că, deși operațiunile Hezbollah au fost perturbate de atacurile de săptămâna trecută, structura organizațională a contribuit la transformarea acestuia într-o forță extrem de rezistentă. „Acesta este cel mai puternic inamic cu care s-a confruntat Israelul vreodată pe câmpul de luptă, și nu din cauza cantității și tehnologiei, ci în ceea ce privește rezistența", a explicat el.

Luptele au escaladat în această săptămână. Israelul a ucis un alt comandant de top al Hezbollah, Ibrahim Qubaisi, marți. La rândul său, Hezbollah și-a dovedit capacitatea de a continua operațiunile, trăgând sute de rachete spre Israel în atacuri din ce în ce mai în profunzime. Miercuri, Hezbollah a susținut că a vizat o bază de informații israeliană de lângă Tel Aviv, la mai mult de 100 km de graniță. Sirenele de avertizare au sunat în Tel Aviv în timp ce o rachetă sol-sol a fost interceptată de sistemele de apărare aeriană, a spus armata israeliană.

Grupul nu a făcut niciun anunț în legătură cu potențiala lansare a vreuneia dintre cele mai puternice rachete ale sale, ghidate de precizie, precum Fateh-110, o rachetă balistică de fabricație iraniană, cu o rază de acțiune de 250-300 km. Fateh-110 are un focos de 450-500 kg, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington. Atacurile cu rachete ale Hezbollah sunt posibile întrucât lanțul de comandă a continuat să funcționeze, în pofida unei scurte perioade de haos după ce pagerele și aparatele de radio au detonat, a declarat un înalt oficial de securitate.

Cele trei surse au dezvăluit că Hezbollah și-a păstrat capacitatea de a comunica, întrucât dispune de o rețea de telefonie fixă ​​dedicată - pe care a descris-o ca fiind critică pentru comunicațiile sale și care este încă funcțională - precum și de alte dispozitive. Spre exemplu, mulți dintre luptători purtau modele mai vechi de pagere, care nu au fost afectate de atacul de săptămâna trecută.

Reuters nu a putut verifica în mod independent informațiile. Cele mai multe răni în urma exploziilor pagerelor au fost în Beirut, departe de front. Dacă totuși lanțul de comandă se rupe, luptătorii din prima linie sunt instruiți să opereze în grupuri mici, independente, în câteva sate din apropierea graniței, capabile să lupte cu forțele israeliene perioade îndelungate, a adăugat o sursă. Tocmai asta s-a întâmplat în 2006, în timpul ultimului război dintre Hezbollah și Israel, când luptătorii grupului au rezistat săptămâni întregi, unii chiar în satele din prima linie invadate de Israel.

Israelul spune că a intensificat atacurile pentru a degrada capacitățile Hezbollah și a permite ca cei circa 60.000 de israelienii strămutați să se întoarcă la căminele lor din apropierea graniței cu Liban. Guvernul prim-ministrului Benjamin Netanyahu a declarat că ar prefera să ajungă la un acord negociat prin care Hezbollah să se retragă din regiunea de graniță, dar că va continua bombardamentele dacă Hezbollah refuză, și nu exclude nicio opțiune militară.

Președintele iranian Masoud Pezeshkian a avertizat luni cu privire la consecințele „ireversibile" ale unui război total în Orientul Mijlociu. Un oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat că Washington nu este de acord cu strategia de escaladare a Israelului și că a încercat să calmeze tensiunile. În ceea ce două dintre surse au spus că este un indiciu al cât de bine sunt ascunse unele dintre armele lui Hezbollah, duminică au fost lansate rachete din zonele din sudul Libanului care fuseseră vizate de Israel cu doar puțin timp înainte, au spus cele două surse.

Hezbollah dispune de un arsenal subteran și, luna trecută, a publicat filmări care păreau să-i arate pe luptătorii săi conducând camioane încărcate cu lansatoare de rachete prin tuneluri. Sursele nu au precizat dacă rachetele trase duminică au fost lansate din subteran. Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a declarat că barajul aerian lansat luni a distrus zeci de mii de rachete și muniții Hezbollah. La rândul său, armata israeliană a precizat că rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, rachete cu focoase capabile să transporte 100 kg de explozibili, rachete cu rază scurtă de acțiune și UAV-uri explozive au fost lovite luni.

Boaz Shapira, cercetător la Alma, un think tank israelian specializat în Hezbollah, a declarat că Israelul nu a vizat deocamdată locuri strategice, cum ar fi rachetele cu rază lungă de acțiune și siturile de drone. „Nu suntem nici pe departe aproape de final", a spus Shapira. Se crede că arsenalul lui Hezbollah cuprinde aproximativ 150.000 de rachete, se arată în raportul Congresului SUA. Andreas Krieg, lector la Școala de Studii de Securitate a King's College din Londra, a subliniat că cele mai puternice rachete balistice cu rază lungă de acțiune sunt stocate în subteran.

Hezbollah a construit pe parcursul mai multor ani o rețea de tuneluri care, potrivit estimărilor israeliene, se întinde pe sute de kilometri. Armata israeliană susține că loviturile aeriene de luni au lovit locurile de lansare de rachete Hezbollah ascunse sub case din sudul Libanului. De partea cealaltă, gruparea afirmă că nu instalează infrastructura militară în apropierea civililor. Arsenalul și tunelurile grupului au fost extinse de la războiul din 2006, în special sistemele de ghidare de precizie, a spus liderul Nasrallah. Potrivit oficialiilor Hezbollah, gruparea a folosit doar o mică parte din arsenalul său în încleștările din ultimul an.

Oficialii israelieni au spus că infrastructura militară a Hezbollah este strâns legată de satele și comunitățile din sudul Libanului, cu muniții și lansare de rachete depozitate în case din întreaga zonă. Detaliile confirmate despre rețeaua de tuneluri rămân limitate. Un raport din 2021 al Alma, un think tank israelian specializat în Hezbollah, scria că Iranul și Coreea de Nord au contribuit la construirea rețelei de tuneluri după războiul din 2006.

„Este una dintre cele mai mari provocări ale noastre în Gaza și, cu siguranță, este ceva cu care ne-am putea confrunta în Liban", notează Carmit Valensi, cercetător senior la Institutul pentru Studii de Securitate Națională din Tel Aviv. Krieg a adăugat că, spre deosebire de Fâșia Gaza, unde majoritatea tunelurilor sunt săpate manual într-un sol nisipos, tunelurile din Liban au fost săpate adânc în stâncă. „Sunt mult mai puțin accesibile decât în ​​Gaza și cu atât mai puțin lesne de distrus".

Bombardamente israeliene au lovit vineri părți din Beirut, inclusiv suburbia sudică Dahiyeh , o zonă dens populată, cu prezență puternică a Hezbollah și unde locuiesc mulți dintre liderii grupului. Israelul a lansat ulterior atacuri asupra sudului Beirutului, vizând ceea ce spune că ar fi depozite de arme ale Hezbollah. Liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a fost ținta atacurilor Israelului de vineri, a declarat un oficial israelian pentru CNN. Israelul încearcă să determine dacă a fost ucis, un înalt oficial israelian declarând că este „prea devreme pentru a spune" dacă Nasrallah este mort. Mai mulți comandanți și agenți Hezbollah au fost uciși în loviturile de vineri, a declarat armata israeliană.

Cel puțin șase persoane au fost ucise și 91 rănite în bombardamentul inițial de vineri, a declarat Ministerul Libanez al Sănătății, în timp ce mii de rezidenți au fugit din casele lor. Șase clădiri au fost distruse, a informat agenția de știri de stat NNA. O filmare imediat după atac a arătat un crater masiv în care salvatori săpau printre dărâmături. Zona lovită părea a fi apreciabil mai mare decât atacurile anterioare israeliene asupra Beirutului.

Imaginile de după atacuri sugerează că au fost folosite bombe de circa 900 kg, a explicat pentru CNN un fost expert al armatei americane. „Dat fiind nivelul daunelor, este greu de determinat tipul muniției și cantitatea exactă, dar probabil că e vorba de mai multe bombe de 900 kg, Mk 84, MPR-2000 sau BLU-109 „distrugătoare de buncăre" sau combinații ale acestora" a spus expertul Trevor Ball.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE