Ce este scorul FICO, noua șmecherie a băncilor prin care blochează clienții: există suspiciuni de cartel
Postat la: 14.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Băncile au strâns punga creditării către populație, dar pentru a face acest lucru au gândit un nou sistem: scorul FICO. Acesta este un scor calculat de Biroul de Credit pentru fiecare client, iar când un cetățean care încearcă să obțină un credit și face întrebări la mai multe bănci, acest scor îi scade.
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, susține că există suspiciuni asupra faptului că 10 bănci din România au alcătuit un adevărat cartel și prin intermediului scorului FICO nu permit clienților libertatea reală de a alege banca cu care doresc să lucreze.
„Ştim că în momentul în care se fac mai multe interogări la Biroul de Credit pentru un potenţial client, scorul său devine mai slab şi este văzut ca fiind un client mai riscant pentru bănci. Se ajunge, astfel, la situaţia în care unii clienţi să nu mai fie eligibili pentru creditare. Suspiciunea noastră este că prin acest mecanism scade concurenţa între bănci şi se îngreunează migraţia clienţilor de la o bancă la alta. Încercăm să aflăm dacă aceste suspiciuni se confirmă sau dacă există o altă explicaţie. Ne aşteptăm ca băncile să spună că vor să evite fraudele", a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, la ZF Live.
Chirițoiu consideră că este o metodă a băncilor prin care țin clienții captivi.
„Nelegitimitatea vine atunci când obiectivul nu mai este să protejez sistemul de un client rău platnic, ci devine acela de a ţine clienţii captivi, astfel încât să nu îi las să plece către alte bănci", a explicat el.
Potrivit Consiliului Concurenței, băncile inspectate sunt: Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti Bank S.A., Raiffeisen Bank România S.A, ING Bank N.V. Amsterdam sucursala București, Banca Transilvania S.A., Banca Comercială Română S.A, BRD - Groupe Société Générale S.A., Credit Europe Bank (Romania) S.A., First Bank S.A..
Scorul de credit este un sistem utilizat pentru a evalua riscul de a rambursa un credit. Acesta este calculat de către biroul de credit, care colectează informații despre istoricul de plată al unui individ sau al unei companii. Unul dintre cele mai cunoscute sisteme de calcul al scorului de credit este FICO, care este utilizat atât în România, cât și la nivel internațional.
Scorul FICO este bazat pe informații precum istoricul de plată, datoriile curente, vechimea creditului și tipurile de credit pe care persoana (fizică/juridică) le-a accesat. Acest scor FICO variază între 300 și 850, cu o valoare mai mare indicând un risc mai scăzut de a nu rambursa creditul. Practic, acest scor de credit va prezice comportamentul tău ca viitor debitor.
Un scor de credit bun poate face diferența atunci când soliciți un credit. O persoană cu un scor de credit bun este considerată mai puțin riscantă și, prin urmare, mai puțin probabil să nu ramburseze creditul. Ca urmare, aceasta poate obține un credit cu dobândă mai scăzută sau cu o perioadă de rambursare mai lungă. Pe de altă parte, o persoană cu un scor de credit slab poate avea dificultăți în obținerea unui credit sau poate fi nevoită să accepte o dobândă mai mare sau o perioadă de rambursare mai scurtă.
Înțelegând cum funcționează scorul de credit FICO poate fi util atunci când vei dori să obții un credit sau chiar să îți îmbunătățești scorul de credit. De exemplu, dacă ai un istoric bun de plată, acest lucru ar putea ajuta la îmbunătățirea scorului de credit. Pe de altă parte, dacă ai datorii mari sau dacă plătești ratele cu întârziere, atunci scorul tău de credit ar putea fi afectat în mod negativ.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
- 6.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 7.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu