Cazul ofiţerului care şi-a executat camarazii la Revoluţia din '89. A fost graţiat de Iliescu după 5 luni de puşcărie
Postat la: 08.07.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un fost ofiţer al Armatei Române care la Revoluţia din 1989 şi-a executat doi camarazi, iar pe un al treilea l-a rănit grav, a solicitat instanţelor militare să fie reabilitat. Originar din judeţul Vaslui, el a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru cele două crime, însă a executat doar câteva luni, fiind graţiat de fostul preşedinte Ion Iliescu.
Originar din satul vasluian Corodeşti, fostul căpitan Gheorghiţă Popa a fost trimis în judecată pentru omor deosebit de grav şi tentativă la omor, fiind acuzat că şi-a executat doi camarazi (soldatul Norbert Pongracz şi locotenentul major Ioan Smaranda) şi că a mitraliat echipajul de la Salvare sosit să le acorde ajutorul.
Tragedia s-a petrecut în dimineaţa de 23 decembrie 1989, în incinta unităţii militare din Lugoj. Deşi s-a cunoscut autorul faptei încă de la început, acesta a fost trimis în judecată abia după 11 ani, în februarie 2000.
Pe tot parcursul celor 11 ani de anchetă, la care se adaugă alţi doi de cercetare judecătorească, Gheorghiţă Popa şi-a păstrat calitatea de ofiţer activ, fiind mutat de la Reşiţa la Hunedoara.
În ianuarie, 2002, Curtea Supremă l-a condamnat pe Gheorghiţă Popa la 7 ani de închisoare, însă acesta a fost încarcerat abia pe 25 noiembrie 2002, însă nu a executat decât câteva luni de pedeapsă. Pe 14 aprilie 2003, fostul preşedinte Ion Iliescu a semnat un decret prin care a dispus graţierea mai multor deţinuţi, printre care şi trei foşti criminali ai Revoluţiei din 1989. În decretul semnat de Iliescu, decizia de graţiere este motivată la modul generic: "Cauze umanitare".
La un pas de reabilitare
Recent, fostul ofiţer Gheorghiţă Popa a înaintat o solicitare Tribunalului Militar Iaşi, instanţă în a cărei circumscripţie locuieşte în prezent, solicitând reabilitarea sa. Cu alte cuvinte, ştergerea definitivă a condamnării din cazier. Solicitarea a fost declinată spre soluţionare Tribunalului Militar Bucureşti, instanţă care a dispus condamnarea la fondul cauzei.
Potrivit rechizitoriului prin care s-a dispus trimiterea în judecată în decembrie 1989, Gheorghiţă Popa era şef de staţiei radar în cadrul UM 01864 AX Reşiţa şi avea gradul de locotenent major.
Începând cu 17 decembrie 1989 unitatea a fost alarmată, cadrele şi militarii în termen având ordin de a asigura paza. Până de 22 decembrie, nu s-au semnalat evenimente deosebite.
După fuga soţilor Ceauşescu, s-a lansat zvonul că unitatea va fi atacată de terorişti. În seara de 22 decembrie 1989, din ordinul şefului de stat major al unităţii, Gheorghiţă Popa, împreună cu un alt soldat, au avut misiunea să asigure paza pe latura dinspre pădure, lângă gardul exterior. La un moment dat, de teamă că vor fi atacaţi, cei doi s-au retras spre interiorul unităţii, în zona staţiilor, unde se afla lt. maj. Smaranda Ioan şi alţi militari. Toţi erau dotaţi cu arme automate şi muniţie de război..
În noaptea de 22/23 decembrie 1989 s-a declanşat focul în unitate, trăgându-se în mai multe direcţii.
Lt. maj. Smaranda Ioan, care era şeful depozitivului de pază, s-a deplasat spre gardul exterior al unităţii, după care a revenit spre interior, însoţit de soldaţii Pongracz Norbert şi Pădurean Liviu. Deplasarea au făcut-o în salturi.
Observând grupul de trei persoane care se deplasa spre locul unde se afla, Gheorghiţă Popa a deschis foc automat, fără nici o somaţie. Ulterior, acesta a afirmat, în prezenţa mai multor martori, că a deschis focul deoarece a crezut că lt. maj. Smaranda Ioan a fost luat ostatic de 2 terorişti.
Alături de locotenetul Popa a deschis focul şi soldul Colcer Dorel, aflat în apropierea sa, dar acesta a tras de frică în sus, spre staţie. De altfel, soldatul Colcer a declarat că nu s-a deschis focul spre ei dinspre acel grup şi că Gheorghiţă Popa a tras fără somaţie în plin.
În urma focului tras de către ofiţer au fost împuşcaţi mortal lt. maj. Smaranda Ioan şi solddatul Pongracz Norbert, iar soldatul Pădurean Liviu a fost rănit grav.
După ce i-a împuşcat pe cei trei militari, Gheorghiţă Popa a urcat spre amplasamentul staţiilor şi a deschis foc automat spre salvarea care venise să ridice victimele. Ofiţerul a deschis focul atât în timpul deplasării salvării, cât şi în momentul când victimele erau urcate în vehicul. Doar norocul a făcut ca echipajul de intervenţie să scape nevătămat.
Discernământ diminuat de stres, dar ofiţer activ timp de 13 ani după Revoluţie
În timpul cercetării penale, ofiţerul a recunoscut parţial săvârşirea faptelor, precizînd că a deschis focul spre 3 siluete, fără somaţie, şi că spre salvare a tras din greşeală. Martorii oculari au declarat, însă, anchetatorilor că în dimineaţa de 23 decembrie 1989, locotenetul Popa şi-a dat seama că a ucis şi rănit pe colegii săi şi a avut o cădere psihică, în sensul că s-a ascuns şi a intenţionat să se sinucidă, motiv pentru care a fost dezarmat.
Pe parcursul urmăririi penale, Popa a fost examinat în comisie medico-legală, iar concluziile medicilor legişti au arătat că la momentul comiterii faptelor acesta a prezentat „o reacţie acută la stres, avînd diminuată capacitatea psihică de apreciere a conţinutului şi consecinţelor faptelor, având discernămîntul scăzut". În plus, medicii legişti au stabilit că ofiţerul are „o modificare durabilă a personalităţii survenită după o trăire catastrofică".
Concluziile medico-legale au cântărit decisiv în stabilirea cuantumului pedepsei şi, cel mai probabil, în decizia de graţiere.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu