Care sancțiuni? UE a cumpărat din Rusia petrol, gaze și cărbune în valoare de 57 de miliarde de euro de la începutul războiului din Ucraina!
Postat la: 16.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Între 24 februarie și 3 iunie, Rusia a exportat aproape 100 de miliarde de euro - 93 de miliarde de euro mai exact - de combustibili fosili într-o perioadă care corespunde primelor 100 de zile ale conflictului din Ucraina. Uniunea Europeană rămâne principalul cumpărător al acestor exporturi, inclusiv Franța, care și-a menținut aprovizionarea cu gaz rusesc în ciuda sancțiunilor împotriva altor sectoare ale economiei rusești.
Cifra arată importanța strategică a sectorului energetic rusesc în comerțul mondial și mană financiară pe care o reprezintă pentru Kremlin (50% din bugetul federal, potrivit Senatului), în condițiile în care multe alte sectoare ale economiei rusești se prăbușesc sub efectul sancțiunilor occidentale, iar PIB-ul este în scădere drastică. Rusia a obținut venituri de 93 de miliarde de euro din exporturile de combustibili fosili în primele 100 de zile ale războiului său împotriva Ucrainei, din care cea mai mare parte a mers către UE, potrivit unui raport al unui centru de cercetare independent publicat luni, care critică în special Franța, scrie La Tribune.
Crea, un ONG care se pretinde independent de la crearea sa în 2019 la Helsinki (Finlanda), se bazează pe mai multe surse și pe o metodologie care ia în calcul volumul exporturilor de țiței, produse petroliere și GNL pe baza capacității totale de încărcare (tonă de deadweight) a navelor de diferite tipuri care pleacă din porturile rusești către un port din Uniunea Europeană, extrasă de pe MarineTraffic.com. Acest volum are referințe încrucișate cu prețurile de referință ale Eurostat. În ceea ce privește gazele naturale, estimarea se bazează pe baza de date ENTSOG, care urmărește fluxurile în direct prin cele mai importante conducte care leagă Europa de Rusia.
Publicația vine în contextul în care Ucraina îndeamnă Occidentul să întrerupă toate schimburile comerciale cu Rusia pentru a nu mai alimenta finanțarea războiului de către Kremlin. Uniunea Europeană a decis recent un embargo gradual - cu excepții - asupra importurilor sale de petrol. Cei 27 au convenit să interzică imediat mai mult de două treimi din importurile de petrol rusesc și să pună capăt la 90% dintre acestea până la sfârșitul anului, cu excepții pentru Ungaria, care se opune ferm embargoului din cauza dependenței sale puternice de importurile rusești, și pentru alte țări îngrijorate de impactul economic al deciziei. Gazul rusesc, de care este foarte dependentă, nu este afectat pentru moment.
Potrivit AERC, UE a reprezentat 61% din importurile de combustibili fosili, adică aproximativ 57 de miliarde de euro, în primele 100 de zile de război (24 februarie - 3 iunie). Cei mai mari importatori au fost China (12,6 miliarde de euro), Germania (12,1 miliarde de euro) și Italia (7,8 miliarde de euro). Veniturile Rusiei provin în primul rând din vânzarea de țiței (46 de miliarde de euro), urmată de gazele din conducte (24 de miliarde de euro), apoi de produsele petroliere, gazele naturale lichefiate (GNL) și, în cele din urmă, de cărbune.
Câștigul nu s-a epuizat, chiar dacă exporturile au scăzut în luna mai, iar Rusia este nevoită să vândă la prețuri de nimic pe piețele internaționale. În ciuda acestei reduceri, țara a beneficiat totuși de creșterea globală a prețurilor la energie. În timp ce unele țări au făcut eforturi semnificative pentru a-și reduce importurile (Polonia, Finlanda, Țările Baltice), altele, dimpotrivă, și-au mărit achizițiile: China, India, Emiratele Arabe Unite și... Franța, potrivit CREA. "În timp ce UE ia în considerare sancțiuni mai stricte împotriva Rusiei, Franța și-a mărit importurile pentru a deveni cel mai mare cumpărător de GNL rusesc din lume", spune analistul CREA Lauri Myllyvirta.
În plus, este vorba de achiziții la vedere și nu de contracte pe termen lung, ceea ce înseamnă că Franța a decis în mod conștient să folosească energia rusească în ciuda invaziei Ucrainei, consideră specialistul. "Franța trebuie să își potrivească vorbele cu faptele: dacă susține cu adevărat Ucraina, trebuie să instituie imediat un embargo asupra combustibililor fosili ruși și să dezvolte rapid soluții de energie curată și de eficiență energetică", a spus el.
Guvernul francez afirmă că este în căutarea unor "înlocuitori pentru livrările de gaz sau motorină din Rusia", după cum a declarat duminică, 5 iunie, Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei, Finanțelor și Suveranității industriale și digitale. Franța negociază în special cu Emiratele Arabe Unite, care pot fi "cel puțin o alternativă temporară la petrolul și motorina rusească".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 9.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 10.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu