Care au fost greşelile fatale ale Aliaţilor în faţa lui Hitler. Cum a fost lăsat să cucerească Europa în prima fază a ofensivei germane
Postat la: 17.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
![Care au fost greşelile fatale ale Aliaţilor în faţa lui Hitler. Cum a fost lăsat să cucerească Europa în prima fază a ofensivei germane](https://www.ziuanews.ro/static/i/imagini-articole/care-au-fost-gre-elile-fatale-ale-alia-ilor-n-fa-a-lui-hitler-cum-a-fost-l-sat-s-cucereasc-europa-n-prima-faz-a-ofensivei-germane-1.jpg)
Începutul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost dominat copios de Germania nazistă. De altfel, germanii au ajuns doar într-un singur an stăpâni peste jumătate din continentul european. Succesul german a fost facilitat şi de o serie de erori în cascadă ale aliaţilor.
La 1 septembrie 1939, Germania Nazistă a invadat Polonia. Începea cel de-Al Doilea Război Mondial în Europa. Armata germană, puternic motorizată, bine echipată şi antrenată pentru război a adoptat tactica "războiului fulger" măturând toată Europa centrală şi de vest într-un singur an. Au căzut rând pe rând, aproape fără replică, Polonia, Cehia, Austria (anexate anterior), Danemarca, Norvegia, Olanda şi Belgia. Punând în aplicare Planul Manstein, nemţii au făcut de râs defensiva franceză şi au încercuit armatele franco-britanice, reuşind până în vara lui 1940 să cucerească Franţa.
Apoi trupele lui Hitler au pus o presiune uriaşă pe Mare Britanie, cu bombardamente sălbatice şi încercări de asalt. Italia şi Ungaria erau aliate ale Germaniei Naziste, prin lideri de extremă dreaptă. Nu a trecut mult timp şi Germania s-a dezlănţuit şi în Balcani şi apoi în Est. Raidul de foc al naziştilor asupra Europei şi efectiv îngenuncherea continentului s-a produs şi din cauza unor erori catastrofale ale marilor puteri democratice. La 1 septembrie 1939, Hitler invada Polonia cu o armată bine echipată şi dotată cu peste 3.600 de vehicule blindate, printre care şi numeroase tancuri. Deşi armata poloneză avea peste 1 milion de soldaţi, Polonia a capitluat în mai puţin de o lună. Aici a apărut prima mare gafă strategică a marilor puteri vestice, şi aici vorbim de Franţa şi Anglia.
La agresiunea Germaniei, răspunsul acestora a fost total ineficient. La trei zile de la invazia Poloniei, Marea Britanie şi Franţa declarau război Germaniei, dar acţiunile militare nu s-au concretizat decât în câteva raiduri palide ale francezilor în Saarland şi o blocadă britanică asupra comerţului german, blocadă care a declanşat de fapt războiul submarin din Atlantic cu efecte devastatoare pentru englezi şi americani. Francezii s-au baricadat, împreună cu o misiune militară britanică, în spatele Liniei Maginot, o zonă fortificată în perioada interbelică tocmai în eventualitatea unui atac german. Aliaţii au subestimat forţa militară germană şi au supraestimat-o pe cea a polonezilor.
Aliaţii se aşteptau ca armata poloneză să reziste măcar câteva luni, timp suficient pentru ca englezii şi francezii să fie pregătiţi să înfrunte armata germană. Nu au mişcat însă niciun deget, nici măcar atunci când nemţii făceau ravagii în Norvegia, Danemarca, Olanda şi Belgia. După război comandanţii germani anchetaţi în cadrul procesului de la Nuremberg au mărturisit că dacă francezii şi englezii ar fi atacat armata germană în anul 1939, Germania Nazistă nu ar fi rezistat mai mult de câteva luni şi ar fi capitulat. Alfred Jodl mărturisea că „faptul că nu am pierdut războiul din 1939 se datorează doar faptului că în timpul campaniei din Polonia, cele aproximativ 110 divizii franceze şi britanice din vest erau ţinute complet inactive deşi aveau în faţa lor doar 23 de divizii germane".
Generalul Siegfried Westphal a fost şi mai radical şi preciza, tot la Nuremberg, că dacă francezii ar fi atacat în forţă în septembrie 1939, Germania Nazistă " ar fi putut rezista doar una sau două săptămâni". Francezii şi englezii au preferat să aştepte atacul german şi să treacă ca în primul război mondial la un conflict poziţional. De altfel, Franţa se baza pe forţa Liniei Maginot, o suită de fortificaţii menite să oprească un atac german. Linia Maginot a fost construită în anii '30 şi era formată dintr-o serie de buncăre şi fortificaţii din beton, dar şi obstacole sau zone puternic apărate, fiind întinsă de-a lungul graniţei cu Italia, Germania, Elveţia şi Luxemburg. Era considerată inexpugnabilă.
După ce nemţii au pus însă în aplicare planul Manstein de invazie a Franţei, Linia Maginot a devenit un simbol al unui efort financiar uriaş care nu a oferit de fapt nicio protecţie. Nu era adaptată noile metode de a purta războiul şi s-a transformat într-o capcană mortală. De fapt, tactica franceză de a se baza pe Linia Maginot a fost o altă gafă monumentală care a permis Germaniei să-şi consolideze poziţia în Europa şi să meargă în pas victorios până la Oceanul Atlantic. Pe scurt, francezii nu s-au gândit la mobilitatea mare a armatei germane şi nici nu au anticipat un atac fulger cu ajutorul blindatelor prin munţii Ardeni.
Pentru francezi, tancurile erau doar unităţi de suport ale infanteriei şi în niciun caz forţe armate capabile să preia iniţiativa. Linia Maginot se oprea la graniţa cu Belgia, în zona Munţilor Ardeni. Adică nici măcar nu închidea complet graniţa Franţei până la Canalul Mânecii. În momentul în care nemţii au atacat Olanda şi exista riscul ca armata lui Hitler să intre în Franţa chiar prin aceea breşă a liniei Maginot, o forţă armată franco-britanică a plecat să întâmpine forţele germane în Ţările de Jos.
A fost momentul pe care nemţii îl aşteptau: dizlocarea principalelor forţe franco-britanice. Blindatele germane au străbătut în viteză Ardenii, au mers de-a lungul Văii Somme şi au ajuns la Canalul Mânecii. Practic au prins în capcană armatele franco-britanice plecate în ofensivă, în Olanda. Cu retragerea tăiată şi presate de armata germană, trupele franceze şi britanice au fost efectiv împinse către mare aşteptându-şi sfârşitul. Pe plaja de la Dunkirk a avut loc atunci cea mai dramatică evacuare organizată de britanici, pentru salva soldaţii prinşi în aceea încercuire. După această operaţiune de evacuare, trupele germane au capturat toate porturile franceze de la Canalul Mânecii şi au invadat, lejer, pe lângă Linia Maginot, restul teritoriului francez. Franţa a capitulat pe 22 iunie 1940.
Lipsa fără protecţie a navelor comerciale la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost considerată o altă mare gafă care a permis Germaniei să domine conflictul. Mai precis este vorba despre amânarea instituirii convoaielor comerciale dinspre Statele Unite către Marea Britanie. Navele comerciale americane aduce importante resurse pentru a ajuta ultimele state supravieţuitoare ale războiului fulger să lupte contra Germaniei. Convoaiele reuneau mai multe vase comerciale aflate sub escortă militară. Era format un adevărat cerc de baraj în jurul navelor comerciale format din distrugătoare şi nave militare dotate cu torpile şi încărcături împotriva submarinelor. Pentru că acesta era cel mai mare pericol îndreptat împotriva marinei comerciale, submarinele germane, renumitele U boats.
Grupate în "haite de lupi" submarinele germane au făcut ravagii împotriva marinei comeriale americane şi britanice în Atlantic. În primii ani ai războiului, submarinele germane au scufundat peste 600 de nave cu pierderi comerciale de peste 3 milioane de tone şi mii de morţi. Majoritatea erau nave comerciale. În schimb, marina germană a pierdut, în aceea perioadă doar 22 de submarine. La intrarea în război a Statelor Unite, amiralul flotei Ernest King a ignorat sfaturile de a organiza convoaie pentru protecţia navelor comerciale. Asta a adus la un dezastru în Atlantic şi o problemă uriaşă de aprovizionare în Europa. Abia în vara lui 1942 au fost introduse convoaiele. Fiind bine păzite, eficienţa submarinelor a scăzut considerabil, iar misiunea de aprovizionare a fost salvată.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Suveranistul Trump promite să le ia palestinienilor țara și ucrainenilor bogățiile subsolului!
Primirea lui Beniamin Netanyahu la Casa Albă a oferit imaginea „obscenității publice" sau a „banalității rău ...
-
Marcel Ciolacu se afundă în capcana ilegalităților contabile din Nordis. Cine a plătit de fapt zborurile la Nisa si Madrid
Premierul Marcel Ciolacu a prezentat, miercuri, tardiv, două facturi, însoțite de chitanțe, care atestă că și-ar f ...
-
Bizarerie în dosarul Nordis: Ginerele lui Traian Băsescu cere despăgubiri, în timp ce Ioana Băsescu a fost pusă sub acuzare
Situație bizară în dosarul Nordis. Radu Pricop este unul dintre creditorii care speră să recupereze bani din aface ...
-
Numele lui Călin Georgescu apare într-un mega dosar de trafic de droguri, la nivel internațional
Numele lui Călin Georgescu apare într-o mega anchetă jurnalistică condusă de către jurnalistul italian Edoardo Anz ...
-
Serviciile franceze, speriate de cazul Georgescu - Amplu raport despre "manipularea algoritmilor și instrumentalizarea influencerilor"
Un raport public emis de VIGINUM, serviciul francez de supraveghere și protecție împotriva ingerințelor digitale s ...
-
Guvernul Ciolacu omoară intenționat dezvoltarea sectorului privat la ordinul UE. Investițiile de peste 2 milioane euro se fac de acum cu voie de la Guvern
La finalul anului trecut guvernul a aprobat OUG 152/2024 cu cerintele UE. Publicată în Monitorul Oficial în ...
-
Călin Georgescu, suspectat de implicare într-o schemă de fraudă care are legături cu mafia drogurilor din Spania
Călin Georgescu, fostul candidat la alegerile prezidențiale, este suspectat de implicare într-o schemă de fraudă c ...
-
Dosarul "Nordis": Țepe de proporții cu binecuvântarea statului. Caracatița politică are tentacule până la vârf
Dosarul "Nordis" a bubuit a DIICOT, dar acțiunea procurorilor vine după ani de zile în care oamenii au primit țepe de ma ...
-
Zeci de utilizatori WhatsApp, inclusiv jurnaliști, spionați printr-un program al unei companii israeliene
Aproape 100 de jurnaliști și alți membri ai societății civile au fost spionați pe WhatsApp cu ajutorul unui program crea ...
-
Presiune uriașă în Scandalul Nordis: Au fost adusi la parchet si părinții lui Vladimir Ciorbă. E dezlegare la denunțuri
Laura Vicol, fosta pesedistă de top, și soțul ei, afaceristul Vladimir Ciorbă, sunt aduși la DIICOT, cu o cohortă jurnal ...
-
Depopulare: Femeile vaccinate anti-covid din Cehia au cu 66% mai puține șanse să nască STUDIU
Datele din Republica Cehă arată că femeile vaccinate cu covid au cu 66% mai puține șanse să nască în comparație cu femei ...
-
Țigănie la Romsilva. Fostul director a ieșit la pensie, a încasat prima de 100.000 de euro și s-a reangajat la loc!
Teodor Țigan, fostul director general al Romsilva care a luat 100.000 de euro primă de pensionare, s-a reangajat, iar ac ...
-
Geanina Hagima: Reîmpărțirea Lumii prin Războiul Nano prin presiunea injectării oamenilor cu interfață Bio-Cyber
Foarte important acest articol al doctoritei Ana Mihalcea! Practic este o concluzie la tot ce s-a intamplat pana acum. A ...
-
D-ale lu' Burduja: Hidroelectrica și Nuclearelectrica au vândut în 2024 energie Chișinăului la un preț de 2 ori mai redus decât cel plătit pe OPCOM
Cei doi mari producători autohtoni, controlați în proporție de peste 80% de statul român, Hidroelectrica și Nuclearelect ...
-
Salariu de nabab de la Hidroelectrica fără a avea nicio expertiză în domeniu. Burduja trebuie sa dea socotelă!
După ce a părăsit funcția de prefect de Vâlcea, Sebastian Fârtat a reapărut într-un post cheie la Hidroelectrica, una di ...
-
Europa se dă bătută. Nu mai are nici cea mai mică șansă despre cum să oprească asaltul islamismului
Săptămâna trecută a fost cu siguranță cea mai neagră pe care a trăit-o Europa în ultimii ani. La o zi după ce un imigran ...
-
Operatiunea "Silent Hammer": Tucker Carlson dă detalii despre planul administratiei Biden de a-l asasina pe Putin și de a împinge lumea în al treilea război mondial
Tucker Carlson a rupt vălul de pe unul dintre cele mai întunecate adevăruri ale timpurilor noastre: administrația Biden ...
-
Administrația Biden a încercat să-l omoare pe Putin - ipoteză incendiară lansată de jurnalistul american Tucker Carlson
Jurnalistul american Tucker Carlson a lansat o ipoteză care face vâlvă pe rețelele de socializare: administrația Biden a ...
-
„Palatul Împăratului". Klaus Iohannis nu va primi vila de protocol din Bulevardul Aviatorilor în care s-au investit milioane de euro
Președintele Klaus Iohannis nu va locui în vila de protocol dintr-o zonă exclusivistă a Capitalei, clădire în care statu ...
-
Timeo Danaos: Theodoros Roussopoulos e cel care a sesizat Comisia de la Venetia in privinta loviturii de stat patronata de Klaus Iohannis
Raportul devastator al Comisiei de la Veneția despre lovitura de stat din România - anularea arbitrară a alegerilor - ca ...
-
Contractul prin care a fost închiriat tezaurul furat. Olandezii erau obligați să asigure paza DOCUMENT
Corpul de Control al prim-ministrului a ajuns luni dimineața la Ministerul Culturii pentru a ridica documentele referito ...
-
De ce mai cere si trump bani in plus pentru inarmarea NATO: Complexul industrial militar american a avut o crestere de vânzări de sute de miliarde de dolari în 2024
Vânzările de echipamente militare americane către guverne străine în 2024 au crescut cu 29%, până la un record de 318,7 ...
-
Sebastian Burduja minte cum respiră. Ministrul Energiei a cerut Hidroelectrica să reducă cu 20% cheltuielile cu salariile si sponsorizarile dupa ce tot el le-a aprobat
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a solicitat tuturor companiilor din portofoliu să reducă cu 20% chel ...
-
Trump face pe placul firmelor de asigurari de sanatate care i-au finantat campania: A semnat un ordin care va restricționa accesul la servicii medicale pentru zeci de milioane de americani
Donald Trump a restricționat accesul la servicii de sănătate pentru zeci de milioane de americani săraci, printr-un decr ...
-
Rasa alba piere, fiind inlocuita de o populatie metisa. Declin demografic alarmant: "Omenirea va suferi un colaps fără precedent în istoria modernă!"
Un nou raport al McKinsey Global Institute (MGI) avertizează că economiile majore se îndreaptă spre un „colaps al popula ...
-
Furtuna economică perfectă. Cum arată perspectivele analiștilor financiari în timp ce Consiliul European strânge cu ușa România
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la valoarea medie a anticipaţiilor de 7,3% din PIB, i ...
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-amer ...
-
CIA a declasificat o carte despre cum va sfârși lumea
O carte clasată de CIA timp de peste 50 de ani aduce în prim-plan o teorie surprinzătoare despre sfârșitul lumii. „The A ...
-
Războiul cu Deep State - Planul lui Trump pentru a prelua controlul asupra statului
Preşedintele-ales Donald Trump intenţionează să îşi consolideze controlul asupra administraţiei federale într-un mod făr ...
-
Kelemen Hunor face dezvaluiri despre Călin Georgescu și rețeaua condusa spionul comunist care a penetrat NATO și a furnizat informații către KGB
Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat într-un interviu pentru publicația Maszol că autointitulatul candidat anti- ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu