Camarila lui Ludovic Orban, plătită regeşte din banul public
Postat la: 09.06.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Premierul Ludovic Orban şi-a plasat consilierii economici în funcţii bine remunerate, aceştia fiind printre cel mai bine plătiţi bugetari din România. Mai mult, şeful Guvernului îşi sporeşte de la lună la lună echipa de la Palatul Victoria, toţi oamenii săi fiind plătiţi din bugetul statului.
Ludovic Orban nu doar că şi-a luat alături de el o echipă numeroasă de consilieri, dar a avut grijă ca aceştia să ajungă pe poziţii bine plătite. Cel mai bine remunerat consilier al lui premierului României este economistul Bogdan Glăvan. Intrat în echipa lui Ludovic Orban în ianuarie 2018, adică în perioada în care PNL era în opoziţie, Glăvan a fost recompensat de premier în decembrie 2019, când a fost numit în Consiliul de Administraţie al Loteriei Române şi în funcţia de preşedinte al Directoratului Fondului pentru Contragarantare. A doua funcţie e şi cel mai bine plătită. Indemnizaţia brută pentru poziţia deţinută e de 26.460 lei, în timp ce pentru ocuparea unui loc în Consiliul de Administraţie al Loteriei Române mai are dreptul la aproximativ 8.000 de lei. După plata taxelor către stat, în buzunarele lui Glăvan intră doar de la stat 20.000 de lei.
Veniturile lui Glăvan au fost motiv de disensiuni în PNL, prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan atacându-l pe consilierul lui Orban pentru declaraţiile acestuia despre banii încasaţi. „Vă doresc să nu fiţi niciodată în situaţia mea, pentru că eu trebuie să răspund pentru tot felul de imbecili, care fac tot felul de cretinisme, pentru tot felul de indivizi... Dacă vrei să iei 15.000 lei, stai, mă, acasă. Că nu am venit la guvernare, nu am alergat ca nebunul un an de zile în toată ţara şi nu am dormit patru ore pe noapte ca să iei tu salariu de 15.000 lei. Eu am alergat pentru PNL şi alerg pentru PNL alături de 240.000 de membri, nu ca dl Glăvan sau alţi maimuţoi să îşi ia Consiliu de Administraţie sau să spună că el a venit la guvernare ca să ia un salariu de 15.000 lei", declara Rareş Bogdan la sfârşitul lunii mai.
Tănase Stamule este un alt liberal privilegiat. Pe lângă salariul de consilier economic în cadrul Cancelariei premierului, Stamule a mai primit două sinecuri. În primul rând, liberalul a fost numit în Consiliul de Administraţie al Loteriei Române, acolo unde indemnizaţia brută e de 8.000 de lei. În al doilea rând, numirea acestuia în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al IPROCHIM. În total, Stamule ar urma să-şi mai rotunjească veniturile cu încă aproximativ 7.000 de lei în mână, potrivit unor surse din PNL, la această sumă fiind adăugat salariul de la Guvern, acolo unde brutul este de aproximativ 16.000 de lei, ceea ce înseamnă un salariu net de aproximativ 10.000 de lei. În total, statul îi virează lui Stamule lunar 17.000 de lei.
Un alt caz este cel al economistului Cristian Păun. Profesor de economie la Academia de Studii Economice, Păun a fost instalat în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) din decembrie 2019. Cristian Păun beneficiază de o indemnizaţie brută de 12.000 de lei de pe urma poziţiei ocupate la stat, structură responsabilă şi de IMM Invest, „cel mai mare program de sprijinire a IMM-urilor din ultimii 30 de ani", după cum afirmă ministrul Florin Cîţu.
Tot în Consiliul de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii i-a fost găsit un loc unui alt liberal din Guvern, secretarul de stat de la Justiţie Cristian Băcanu. Aşadar, Băcanu încasează două venituri de la stat, adică salariul de Ministerul Justiţiei, precum şi indemnizaţia de 12.000 de la FNGCIMM SA-IFN.
Practic, promisiunile lui Orban de a înceta cu numirile politice şi a începe reducerea aparatului bugetar au rămas vorbe goale. De altfel, Ludovic Orban a ajuns să-şi formeze cea mai numeroasă echipă de consilieri şi secretari de stat pe care i-a avut un premier la Cancelaria sa, în ultimii ani. În prezent sunt nu mai puţin de 26 de oameni în echipa lui Orban. Dintre aceştia, şase consilieri sunt onorifici, aşadar nu le sunt plătite salarii: Remus Borza, Cristian Nevrozeanu, Ionel Chiriţă, Gheorghe Popescu, Mădălina Hristu şi Florin Silviu Ivan. În schimb, echipa prim-ministrului are 20 de persoane remunerate, numărul acestora fiind mai mare decât cel al miniştrilor din Cabinet, în condiţiile în care echipa guvernamentală are 15 miniştri şi un vicepremier, pe lângă liderul de la Palatul Victoria.
Ultimul consilier de stat angajat la cabinetul lui Ludovic Orban este Ionel Roiban, preşedintele al National Committee of Romanian American Republicans, organizaţie ce reuneşte toţi românii din cadrul Partidului Republican din Statele Unite. O funcţie consilier de stat e remunerată cu 16.000 de lei. Ludovic Orban a ajuns să aibă o echipă mai numeroasă decât echipele pe care le-au avut premierii Sorin Grindeanu sau Viorica Dăncilă. De exemplu, Grindeanu s-a înconjurat de 17 consilieri şi secretari de stat, în timp ce Viorica Dăncilă a avut 15 oameni în echipa sa.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu