Brokerii de asigurări avertizează: Lumea intră într-o perioadă critică a riscurilor în creştere
Postat la: 22.01.2018 | Scris de: ZIUA NEWS
![Brokerii de asigurări avertizează: Lumea intră într-o perioadă critică a riscurilor în creştere](https://www.ziuanews.ro/static/i/imagini-articole/brokerii-de-asigur-ri-avertizeaz-lumea-intr-ntr-o-perioad-critic-a-riscurilor-n-cre-tere-1.jpg)
Caracterul structural si interdependenţa riscurilor reprezintă o ameninţare la adresa sistemelor pe care se fundamentează societatea, economia şi relaţiile internaţionale, potrivit studiului „The Global Risk Report 2018", dat publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute.
Potrivit raportului, perspectivele economice pozitive le oferă liderilor oportunitatea de a aborda fragilitatea sistemică ce afectează societăţile, economiile, relaţiile internaţionale şi mediul. „Pentru al doilea an consecutiv, riscurile de mediu domină Studiul Global de Percepţie a Riscului. Ca proiecţie pentru anul în curs, 59% dintre respondenţi au menţionat riscurile de mediu în creştere", se arată într-un comunicat al companiei Marsh Broker de Asigurare-Reasigurare.
„Perspectiva unei creşteri economice în 2018 reprezintă o oportunitate pentru a aborda semnele slăbiciunilor grave în multe dintre sistemele globale complexe cum sunt: societăţile, economiile, relaţiile internaţionale şi mediul. Acesta este mesajul transmis de The Global Risk Report 2018, publicat de World Economic Forum", notează Marsh.
Raportul sintetizează perspectivele experţilor şi factorilor de decizie globali asupra celor mai importante riscuri cu care se confruntă lumea şi este publicat anual, în luna ianuarie. Publicaţia atrage atenţia asupra domeniilor în care evoluţia globală conduce la situaţii-limită, de la scădere sau chiar extincţie în ceea ce priveşte unele paliere ale bio-diversităţii, până la preocupările în creştere cu privire la posibilitatea apariţiei unor noi conflicte armate.
Studiul cu privire la percepţia globală asupra riscurilor indică faptul că experţii se pregătesc pentru încă un an cu riscuri în creştere. „Dintre cei aproape 1.000 de respondenţi care au răspuns cu privire la proiecţia evoluţiei riscurilor în anul 2018, 59% au indicat o creştere a expunerii la riscuri în timp ce doar 7% au arătat că se aşteaptă la o diminuare a riscurilor pe parcursul acestui an", menţionează sursa citată.
Deteriorarea contextului geopolitic reprezintă principala cauză a evaluărilor pesimiste referitor la perspectiva anului în curs. 93% din respondenţi afirmă că se aşteaptă la o intensificare a confruntărilor politice sau economice, în timp ce 80% anticipează o sporire a riscurilor asociate unui război între marile puteri.
Ca şi în anul 2017, riscurile de mediu rămân în topul preocupărilor specialiştilor. Dintre cele 30 de tipuri de risc la nivel global, specialiştii au evaluat ca ridicate, atât ca probabilitate, cât şi ca impact, toate cele 5 riscuri legate de mediu - fenomene meteo extreme, pierderi ale bio-diversităţii şi prăbuşirea ecosistemelor, dezastre naturale majore, dezastre ecologice produse de activitatea umană sau eşecul măsurilor de atenuare a schimbărilor climatice. Fenomenele meteo extreme sunt considerate ca fiind riscul cu cel mai mare impact şi probabilitate.
„Perspectivele economice pozitive reprezintă o oportunitate pe care nu ne putem permite să o ratăm. Avem posibilitatea să abordăm cauzele care au condus la slăbirea instituţiilor, societăţilor şi mediului global. Trebuie să evaluăm cu seriozitate riscul unei căderi a sistemelor la nivel global. Împreună, dispunem de toate resursele tehnologice şi ştiinţifice pentru a preveni acest lucru. Mai presus de toate, adevărata provocare este de a găsi voinţa şi impulsul de a coopera pentru un viitor mai bun", afirmă Klaus Schwab, Founder and Executive Chairman, World Economic Forum.
Potrivit studiului cu privire la percepţia globală asupra riscurilor, ameninţările cibernetice devin tot mai serioase iar atacurile cibernetice la scară largă se poziţionează pe locul 3 din perspectiva probabilităţii de a se produce. În acelaşi timp, creşterea dependenţei de domeniul cibernetic se poziţionează pe a doua poziţie ca importanţă, din perspectiva modificării contextului riscurilor pentru următorii 10 ani.
John Drzik, preşedinte al Global Risk and Digital, Marsh, afirmă: „Contextul geopolitic contribuie la creşterea amplorii şi la sofisticarea atacurilor cibernetice. În acelaşi timp, expunerea la riscurile cibernetice creşte pe măsură ce dependenţa de tehnologie a companiilor se accentuează. În timp ce managementul riscurilor cibernetice se îmbunătăţeşte, companiile şi guvernele trebuie să investească mult mai mult în capacităţile de contracarare a riscurilor cibernetice dacă îşi propun să diminueze decalajul de protecţie dintre pierderile economice şi pierderile asigurate pe care le vedem pentru catastrophe natural".
Riscurile economice sunt mai puţin vizibile în acest an, aspect care îi face pe unii experţi să se teamă că îmbunătăţirea ratelor de creştere globală a PIB ar putea conduce la toleranţă faţă de riscurile structurale persistente în sistemele economice şi financiare globale. Chiar şi în aceste condiţii, inegalitatea economică se situează pe poziţia a treia în topul factorilor de risc, iar cel mai frecvent menţionat este impactul implementării progresului tehnologic asupra ocupării forţei de muncă şi asupra ratei şomajului.
De asemenea, „complexitatea şi interconectarea în creştere a sistemelor globale pot da naştere unor perturbări în cascadă şi unor efecte de prag. Degradările buruşte şi dramatice - şocuri viitoare - devin tot mai probabile", mai arată autorii studiului.
În Global Risk Report din acest an sunt prezentate 10 scenarii scurte care nu sunt predicţii ci doar ipoteze pentru a-i încuraja pe liderii mondiali să evalueze posibilele şocuri viitoare ce ar putea perturba rapid şi radical lumea:
- nevoia simultană şi în creştere de alimente de bază poate provoca o criză
- dezvoltarea inteligenţei articficiale sufocă internetul
- companiile sunt prea puţin pregătite să facă faţă războaielor comerciale în cascadă
- curente noi, populiste, ameninţă ordinea socială într-una sau mai multe democraţii mature
- nave-dronă pilotate automat prin intermediul inteligenţei artificiale duc braconajul către niveluri nesustenabile
- o nouă criză financiară copleşeşte capacitatea de răspuns a decidenţilor politici şi provoacă o perioadă de haos
- bioingineria şi medicamentele care dezvoltă capacitatea de memorare pe fondul accesului selectiv la acestea, accentuează dramatic inegalităţile sociale
- conflictele cibernetice dintre state escaladează la un nivel neprevăzut şi greu de anticipat în absenţa unor reguli pentru un război cibernetic convenţional
- pe fondul contextului geopolitic, identitatea naţională devine o sursă de tensiune în creştere în zonele graniţelor în dispută
- atacurile cibernetice, protecţionismul şi divergenţele în ceea ce priveşte reglementarea conduc la o „balcanizare" a internetului.
Alison Martin, Group Chief Risk Officer, Zurich Insurance Group, afirmă: „Fenomenele meteo extreme au fost din nou evaluate ca risc global de maximă probabilitate şi de impact. Riscurile de mediu, alături de vulnerabilitatea în creştere în faţa altor riscuri sunt ameninţări serioase. Din păcate, remarcăm o reacţie de tipul „prea-puţin-prea târziu" din partea guvernelor sau companiilor faţă de ameninţări precum schimbarea climatică. Încă nu este prea târziu să pregătim un viitor mult mai rezistent în faţa riscurilor, dar este nevoie să acţionăm rapid pentru a evita eventuala prăbuşire a sistemelor".
„The Global Risk Report 2018" este realizat de către Comitetul Consultativ al Riscurilor Globale al World Economic Forum, care beneficiază de o colaborare permanentă cu partenerii săi strategici - Marsh & McLennan şi Zurich Insurance Group - şi cu Oxford Martin School (University of Oxford), National University of Singapore şi Wharton Risk Management and Decision Processes Center (University of Pennsylvania).
Marsh, unul dintre liderii globali în brokerajul de asigurări, este parte a Marsh & McLennan Companies (NYSE: MMC), companie globală de servicii profesionale de consultanţă în risc, strategie şi resurse umane, cu venituri anuale de peste 13 miliarde de dolari SUA şi 60.000 de angajaţi la nivel global.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
UE legalizează supravegherea biometrică în masă cu reglementarile privind inteligența artificială
La 2 februarie, AI Act, care a intrat în vigoare în august, a atins primul termen de conformitate. Acestea s ...
-
Turnurile 5G si rețelele Wi-Fi vor putea în curând să vă spioneze fără consimțământul dumneavoastră și fără deviceuri smart
Conform autorilor unui nou studiu, radiațiile fără fir ar putea fi utilizate pentru a supraveghea oamenii fără știrea sa ...
-
Suveranistul Trump promite să le ia palestinienilor țara și ucrainenilor bogățiile subsolului!
Primirea lui Beniamin Netanyahu la Casa Albă a oferit imaginea „obscenității publice" sau a „banalității rău ...
-
Marcel Ciolacu se afundă în capcana ilegalităților contabile din Nordis. Cine a plătit de fapt zborurile la Nisa si Madrid
Premierul Marcel Ciolacu a prezentat, miercuri, tardiv, două facturi, însoțite de chitanțe, care atestă că și-ar f ...
-
Bizarerie în dosarul Nordis: Ginerele lui Traian Băsescu cere despăgubiri, în timp ce Ioana Băsescu a fost pusă sub acuzare
Situație bizară în dosarul Nordis. Radu Pricop este unul dintre creditorii care speră să recupereze bani din aface ...
-
Numele lui Călin Georgescu apare într-un mega dosar de trafic de droguri, la nivel internațional
Numele lui Călin Georgescu apare într-o mega anchetă jurnalistică condusă de către jurnalistul italian Edoardo Anz ...
-
Serviciile franceze, speriate de cazul Georgescu - Amplu raport despre "manipularea algoritmilor și instrumentalizarea influencerilor"
Un raport public emis de VIGINUM, serviciul francez de supraveghere și protecție împotriva ingerințelor digitale s ...
-
Guvernul Ciolacu omoară intenționat dezvoltarea sectorului privat la ordinul UE. Investițiile de peste 2 milioane euro se fac de acum cu voie de la Guvern
La finalul anului trecut guvernul a aprobat OUG 152/2024 cu cerintele UE. Publicată în Monitorul Oficial în ...
-
Călin Georgescu, suspectat de implicare într-o schemă de fraudă care are legături cu mafia drogurilor din Spania
Călin Georgescu, fostul candidat la alegerile prezidențiale, este suspectat de implicare într-o schemă de fraudă c ...
-
Dosarul "Nordis": Țepe de proporții cu binecuvântarea statului. Caracatița politică are tentacule până la vârf
Dosarul "Nordis" a bubuit a DIICOT, dar acțiunea procurorilor vine după ani de zile în care oamenii au primit țepe de ma ...
-
Zeci de utilizatori WhatsApp, inclusiv jurnaliști, spionați printr-un program al unei companii israeliene
Aproape 100 de jurnaliști și alți membri ai societății civile au fost spionați pe WhatsApp cu ajutorul unui program crea ...
-
Presiune uriașă în Scandalul Nordis: Au fost adusi la parchet si părinții lui Vladimir Ciorbă. E dezlegare la denunțuri
Laura Vicol, fosta pesedistă de top, și soțul ei, afaceristul Vladimir Ciorbă, sunt aduși la DIICOT, cu o cohortă jurnal ...
-
Depopulare: Femeile vaccinate anti-covid din Cehia au cu 66% mai puține șanse să nască STUDIU
Datele din Republica Cehă arată că femeile vaccinate cu covid au cu 66% mai puține șanse să nască în comparație cu femei ...
-
Țigănie la Romsilva. Fostul director a ieșit la pensie, a încasat prima de 100.000 de euro și s-a reangajat la loc!
Teodor Țigan, fostul director general al Romsilva care a luat 100.000 de euro primă de pensionare, s-a reangajat, iar ac ...
-
Geanina Hagima: Reîmpărțirea Lumii prin Războiul Nano prin presiunea injectării oamenilor cu interfață Bio-Cyber
Foarte important acest articol al doctoritei Ana Mihalcea! Practic este o concluzie la tot ce s-a intamplat pana acum. A ...
-
D-ale lu' Burduja: Hidroelectrica și Nuclearelectrica au vândut în 2024 energie Chișinăului la un preț de 2 ori mai redus decât cel plătit pe OPCOM
Cei doi mari producători autohtoni, controlați în proporție de peste 80% de statul român, Hidroelectrica și Nuclearelect ...
-
Salariu de nabab de la Hidroelectrica fără a avea nicio expertiză în domeniu. Burduja trebuie sa dea socotelă!
După ce a părăsit funcția de prefect de Vâlcea, Sebastian Fârtat a reapărut într-un post cheie la Hidroelectrica, una di ...
-
Europa se dă bătută. Nu mai are nici cea mai mică șansă despre cum să oprească asaltul islamismului
Săptămâna trecută a fost cu siguranță cea mai neagră pe care a trăit-o Europa în ultimii ani. La o zi după ce un imigran ...
-
Operatiunea "Silent Hammer": Tucker Carlson dă detalii despre planul administratiei Biden de a-l asasina pe Putin și de a împinge lumea în al treilea război mondial
Tucker Carlson a rupt vălul de pe unul dintre cele mai întunecate adevăruri ale timpurilor noastre: administrația Biden ...
-
Administrația Biden a încercat să-l omoare pe Putin - ipoteză incendiară lansată de jurnalistul american Tucker Carlson
Jurnalistul american Tucker Carlson a lansat o ipoteză care face vâlvă pe rețelele de socializare: administrația Biden a ...
-
„Palatul Împăratului". Klaus Iohannis nu va primi vila de protocol din Bulevardul Aviatorilor în care s-au investit milioane de euro
Președintele Klaus Iohannis nu va locui în vila de protocol dintr-o zonă exclusivistă a Capitalei, clădire în care statu ...
-
Timeo Danaos: Theodoros Roussopoulos e cel care a sesizat Comisia de la Venetia in privinta loviturii de stat patronata de Klaus Iohannis
Raportul devastator al Comisiei de la Veneția despre lovitura de stat din România - anularea arbitrară a alegerilor - ca ...
-
Contractul prin care a fost închiriat tezaurul furat. Olandezii erau obligați să asigure paza DOCUMENT
Corpul de Control al prim-ministrului a ajuns luni dimineața la Ministerul Culturii pentru a ridica documentele referito ...
-
De ce mai cere si trump bani in plus pentru inarmarea NATO: Complexul industrial militar american a avut o crestere de vânzări de sute de miliarde de dolari în 2024
Vânzările de echipamente militare americane către guverne străine în 2024 au crescut cu 29%, până la un record de 318,7 ...
-
Sebastian Burduja minte cum respiră. Ministrul Energiei a cerut Hidroelectrica să reducă cu 20% cheltuielile cu salariile si sponsorizarile dupa ce tot el le-a aprobat
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a solicitat tuturor companiilor din portofoliu să reducă cu 20% chel ...
-
Trump face pe placul firmelor de asigurari de sanatate care i-au finantat campania: A semnat un ordin care va restricționa accesul la servicii medicale pentru zeci de milioane de americani
Donald Trump a restricționat accesul la servicii de sănătate pentru zeci de milioane de americani săraci, printr-un decr ...
-
Rasa alba piere, fiind inlocuita de o populatie metisa. Declin demografic alarmant: "Omenirea va suferi un colaps fără precedent în istoria modernă!"
Un nou raport al McKinsey Global Institute (MGI) avertizează că economiile majore se îndreaptă spre un „colaps al popula ...
-
Furtuna economică perfectă. Cum arată perspectivele analiștilor financiari în timp ce Consiliul European strânge cu ușa România
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la valoarea medie a anticipaţiilor de 7,3% din PIB, i ...
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-amer ...
-
CIA a declasificat o carte despre cum va sfârși lumea
O carte clasată de CIA timp de peste 50 de ani aduce în prim-plan o teorie surprinzătoare despre sfârșitul lumii. „The A ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu