Braconaj. 5.000 de animale din specii protejate, impuscate in 8 ani in România
Postat la: 03.10.2016 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Uluitor: 2.374 de ursi, 1.586 de lupi si 898 de pisici salbatice au fost "recoltate" in Romania, intre 2007 si 2015, in urma derogarilor stabilite prin ordinul ministrilor Mediului. In ceea ce priveste rasul, cota aferenta acestei specii a fost eliminata incepand cu anul 2013, astfel ca numarul exemplarelor impuscate, in perioada 2007-2012, ajunge la 120.
Pentru sezonul 2016-2017, propunerea de ordin al ministrului Mediului, Apelor si Padurilor prevede aprobarea derogarilor pentru 552 de ursi, 657 de lupi si 482 de pisici salbatice, iar documentul s-a aflat in consultare publica, in perioada 21-30 septembrie. Propunerea de ordin se bazeaza pe un studiu anual de evaluare a efectivelor populatiilor de carnivore mari din Romania (realizat printr-un acord cu ICAS Brasov, Universitatea "Transilvania" Brasov si Fundatia Carpati), din care rezulta ca Romania are aproximativ 6.000-7.000 de ursi, 2.500-3.000 de lupi si 10.000-15.000 de pisici salbatice si care propunea, initial, reintroducerea cotei maxime de interventie pentru 78 de exemplare din specia ras.
Rezultatele studiului si implicit cotele maxime propuse spre derogare sunt contestate insa de sase din cei noua experti ai grupului de lucru pe carnivore mari, constituit la nivelul ministerului. In prezent, atat Ordinul, cat si studiul, dar si rezolutia votata de grupul de experti se afla pe masa de lucru a Academiei Romane care trebuie sa emita un aviz.
Directorul Centrului de Cercetare a Mediului si Efectuare a Studiilor de Impact (CCMESI) - Universitatea din Bucuresti, prof.univ.dr. Laurentiu Rozylowicz, sustine ca nu se cunoaste "nici macar ca estimare grosiera" dimensiunea reala a populatiilor de carnivore mari din Romania. "Stim ca sunt multe animale comparativ cu alte state din Europa, dar nu stim cate si marja de eroare a estimarilor. Actualul sistem de numarare pe fonduri de vanatoare (numararea simultana a urmelor - n.red.) este ilogic din punct de vedere al biologiei speciei - un fond de vanatoare avand 50 kmp, in timp ce teritoriul unui singur urs este de 1.000 kmp.
Astfel, foarte usor pot sa apara numarari duble, triple sau chiar de mai multe ori. (...) In toti anii trecuti, cu exceptia ursilor, nu s-a impuscat numarul de exemplare trecut in ordinele de derogare. Asadar, daca vanatorii nu au gasit aceste animale sa le impuste, nu cumva sunt mai putine decat estimarile oficiale?", a declarat Laurentiu Rozylowicz.
Silviu Chiriac, consilier in cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Vrancea si membru fondator al Centrului de Reabilitare si Monitorizare a Carnivorelor Mari, sustine ca derogarile trebuie emise doar pentru acele animale-problema care produc pagube. "Pentru acele exemplare de ursi, de exemplu, care au deviatii comportamentale, care apar in intravilan sau in zonele turistice, da, trebuie aplicate astfel de derogari fara niciun fel de discutie. Derogarile trebuie aplicate acolo unde social si economic nu mai putem sa facem altceva. Trebuie sa fim, totusi, precauti", a precizat Chiriac.
De asemenea, Domokos Csaba, manager de proiect in cadrul Asociatiei pentru Protectia Pasarilor si a Naturii "Grupul Milvus", afirma ca vanatoarea nu micsoreaza nivelul pagubelor "nici la urs, nici la lup" si cu atat mai putin in cazul pisicii salbatice sau rasului, "care nu provoaca niciun fel de paguba". La randul sau, Magor Csibi, director de Program WWF in Romania, sustine ca, de cele mai multe ori, vanatorii nu elimina ursii-problema, ci pe cei care au valoare de trofeu si care "tin ordine in padure, in mod normal". "Ideea organizatiilor nu este sub nicio forma de a opri (vanatoarea - n.r.) sau a lasa comunitatile fara protectie, dar aceste derogari nu ar trebui sa fie folosite pentru partide de vanatoare care produc profit", a spus Csibi.
Mihai Pop, membru al Asociatiei pentru Conservarea Diversitatii Biologice Vrancea, sustine ca un trofeu de urs poate fi valorificat cu o suma medie de 5.000-7.000 de euro, iar pentru un urs cu adevarat mare trofeul poate sa ajunga si la 14.000 - 15.000 de euro. Directorul executiv al Fundatiei Conservation Carpathia, Christoph Promberger, sustine ca, dincolo de aprobarea unor niveluri maxime de interventie la carnivorele mari, mult mai importanta este realizarea unei "abordari strategice pe termen lung a acestei problematici, intr-o viziune normala si apropiata de realitate".
Borka Vitalis Levente, medic veterinar in Asociatia "Vets4Wild" scoate din latul braconierilor, in medie pe an, cam cinci-sase ursi. "In careva an s-a raportat catre UE ca exista braconaj in Romania - doi ursi pe an, ceea ce este science fiction, fiindca numai eu scot anual cinci-sase exemplare din latul braconierilor. Dar mai sunt si alti colegi veterinari care fac si ei acelasi lucru", a aratat acesta.
Pe de alta parte, directorul Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi "Tarnava Mare" (jud. Harghita), Biro Leonard Marmureanu, spune ca vanatoarea este o meserie si nu un sport si ca AVPS-urile gestioneaza fondurile de vanatoare, hranesc animalele si le apara chiar si de braconieri. Potrivit lui Marmureanu, fiecare animal impuscat reprezinta un "trofeu", fiindca oricat de mic este capriorul, cerbul sau mistretul este "un privilegiu sa il impusti". El sustine ca pe suprafata de 110.000 ha pe care o administreaza exista o populatie de 304 ursi, iar cota care i-ar reveni, prin ordinul de ministru propus pentru 2016-2017, ar fi de zece ursi.
Potrivit acestuia, vanatorii sunt "intre ciocan si nicovala", adica intre comunitatile locale pagubite din cauza animalelor salbatice si asociatiile de protectie a animalelor. Purtatorul de cuvant al Ministerului Mediului, Teodora Metiu, a declarat ordinul nu va fi semnat de conducerea ministerului fara avizul Academiei Romane si fara a parcurge observatiile formulate de toti cei care s-au implicat in consultarea publica, a precizat aceasta.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Atacatorul din SUA era un fost militar care a luptat în Afganistan: dorea să-și ucidă familia și simpatiza gruparea ISIS
Într-o serie de videoclipuri, Shamsud-Din Jabbar, suspectul din atacul mortal de Anul Nou din New Orleans, a vorbit despre planurile pe care le făcea pentru a-şi ucide familia şi despre vise care l-au ajutat să-şi dorească să se alăture ISIS, potrivit mai multor oficiali informaţi cu privire la anchetă.
-
Descoperire uriașă: Marea Piramidă din Giza concentrează și amplifică energia electromagnetică
Marea Piramidă din Giza, una dintre cele mai fascinante structuri antice, a fost recent subiectul unor studii științifice care au evidențiat proprietăți electromagnetice remarcabile.
-
Câte ore din viață îți ia un singur pachet de țigări? Cercetătorii au făcut o descoperire tulburătoare
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la University College London sugerează că fiecare țigară fumată scade speranța de viață cu aproximativ 20 de minute. Potrivit calculelor, un pachet de 20 de țigări ar echivala cu aproape șapte ore pierdute din viața unui fumător.
-
Ion Cristoiu a rămas, în câteva secunde, fără câteva zeci de mii de lei după ce a căzut în plasa fraudelor online
Anul Nou vine cu înşelătorii vechi. Fraudele online s-au înmulţit şi trebuie să fim mult mai vigilenţi când primim apeluri şi mesaje pe telefon. A păţit-o de curând şi cunoscutul ziarist Ion Cristoiu care, din neatenţie, a oferit acces unui necunoscut la datele sale bancare. Rezultatul - în câteva secunde a rămas fără 20.000 de lei.
-
O nouă pandemie devastatoare ar putea urma. Experții avertizează despre pericolele mult mai mari decât Covid-19
Pandemia de Covid-19 a schimbat lumea, provocând milioane de decese și o criză economică globală. Cu toate acestea, experții avertizează că următoarea pandemie ar putea fi mult mai gravă, ceea ce face esențială pregătirea pentru a face față unui agent patogen necunoscut.
-
Un copil de 8 ani a rezistat cinci zile într-un parc de vânătoare plin cu lei. Ce tehnici de supraviețuire a folosit
Un băiat de opt ani a fost găsit în viaţă după ce a supravieţuit cinci zile într-un parc de vânătoare populat cu lei şi elefanţi în nordul statului Zimbabwe, a relatat un membru al parlamentului din această ţară, potrivit BBC.
-
Apelul internațional al lui Călin Georgescu: "Corupția ne-a luat dreptul sacru acordat exclusiv de Dumnezeu"
Călin Georgescu și-a pus speranța în CEDO pentru a șterge anularea alegerilor prezidențiale din România. Într-un mesaj publicat în limba engleză, candidatul la prezidențiale, cere ajutorul întregii lumi democratice pentru nedreptatea pe care susține că o înfruntă.
-
Ce crede omul cu cel mai mare IQ despre ce ni se întâmplă după moarte: "Este încetarea relației cu corpul fizic particular. Vi se poate oferi un corp înlocuitor"
Chris Langan, considerat „cel mai inteligent om din lume" datorită unui IQ estimat între 190 și 210, și-a împărtășit gândurile despre moarte și viața de apoi într-un episod al podcastului Theories of Everything, găzduit de Curt Jaimungal. Viziunea sa, fundamentată pe o combinație de matematică, filosofie și spiritualitate, oferă o perspectivă profundă asupra acestui subiect complex și universal.
-
Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
Peso-ul argentinian s-a întărit în termeni reali mai mult decât orice altă monedă în 2024, sporind popularitatea președintelui libertarian Javier Milei, chiar dacă economiștii pun la îndoială sustenabilitatea prețurilor ridicate din Argentina.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 2.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 3.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 4.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 5.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 6.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
- 7.Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
- 8.New York Times: Anulînd fără dovezi alegerile, CCR a oferit un cadou Rusiei
- 9.Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
- 10.Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu