Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Bomba cu efect intarziat din Dosarul "Bordei" (II): Relatii dubioase si coincidente stranii in "campul tactic" al binomului juristi-avocati!

Postat la: 20.06.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Am prezentat episodul precedent nu numai cum s-au facut tranzactiile de terenuri in Afacerea "Bordei", ci si cum un act notarial, eliberat de notarul Ioana Tariceanu, sotia lui Calin Popescu Tariceanu, a devenit cheia uneui "aranjament" de 130 de milioane de euro. In continuare, prezentam si alet culise ale acestei afaceri, mai ales la nivel de juristi-avocati.

Iata si pasii acestei afaceri dupa cum a fost structurata pe o schema, mai precis un algoritm:
- Costica Constanda ia un drept de proprietate de la niște nevoiasi asupra Parcului Bordei;
- Omul de afaceri vrea să construiască acolo un ansamblu imobiliar, blocuri de cel putin 5 etaje;
- Traian Băsescu decide că nu acolo trebuie sa construiasca, intrucat acolo face parc și îi propune lui Constanda să facă schimb cu Satul Francez, împreună cu promisiunea contractuală că îi va da PUZ ca să poată construi (la tranzactie participa si Radu Andrei Dinulescu, de la juridic);
- Costanda cere PUZ-ul la limita timpului avut la dispoziție iar CGMB nu-l dă în timpul legal;
- Legea se schimbă și CGMB nu poate da, pe baza noii legi, PUZ care să permită construire in Parcul Bordei pentru că grădinile publice trebuiau protejate și propune revenirea la starea inițială;
- Costanda primește după un timp PUZ-ul de la CGMB, dar zice că nu-i mai trebuie că a fost prejudiciat că nu mai poate face investiția și cere 205 milioane de euro prejudiciu, în instanță;
- Instanța decide că și Satul Francez și Parcul Bordei vor rămâne la PMB, dar îl despăgubește pe Constanda cu 70 de milioane de euro la care se adaugă penalități de până la 115 milioane de euro.

Dezvaluiri din interior, din anturajul artizanilor afacerii

Un fost angajat al directiei juridice din PMB, o persoana care stie bine invartelile lui Radu Andrei Dinulescu si ale echipei sale - de la Basescu la Firea -, ne-a povestit la randul lui, tot sub anonimat: "Satul Francez era fosta pepinieră Nordului transformată, ilegal, de PMB in vile de lux pe care le închiria. Nu se stie oficial - neoficial e limpede ca a fost vorba de un aranjament care sa aiba un 'viciu' in acord care sa poata fi exploatat de Constanda impotriva primariei - de ce Videanu ii acordă și-o promisiune notarială afaceristului imobiliar prin care se angaja să-i aprobe un Plan Urbanistic Zonal, cu indicatori aproape dubli față de situația existentă. Mai pe românește, demola satul cu vile și putea construi blocuri cu până la 5-7 etaje. In baza promisiunii notariale de PUZ aprobat, Constanda negociază, prin casa de avocatura Tuca, Zbarcea si Asociatii - care, intamplator sau nu, sunt avocatii favoriti ai lui Traian Basescu, promovati de acesta -, cu un dezvoltator grec vinderea afacerii, încheind o promisiune de vânzare de vreo 76 milioane euro cu acesta.

Culmea e ca, sa fie coincidenta sa nu, grecul asta, pe nume Raptis Kavouras, era amic bun cu un alt grec cu afaceri imobiliare di granda care se invartea prin cercul lui Oprescu si al familiei sale. Asa ca pare cel putin bizar ca 'onoratul consiliu' nu a vrut să aprobe PUZ-ul promis de Videanu. Oprescu a si declarat atunci ca nu s-a votat din cauza protestelor populației, a mass-mediei și, in special, a ong-urilor, iar consilierii au resimtit aceasta presiune din plin.", ne explica fostul functionar public din primarie. Ca sa inteleaga toata lumea despre ce "viciu" vorbim in actele redactate de Ioana Tariceanu sa spunem ca Adriean Videanu, ca primar, nu avea calitatea să ofere asemenea promisiune de PUZ. Calitate in aprobarea PUZ-urilor o are numai Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) iar nicio lege nu poate sa oblige consilierii să aprobe o documentație PUZ, mai ales dacă lezează interesele cetățenilor care i-au ales.

"Satul Francez, primit la schimb de Constanda, fusese mult subevaluat, luându-se in calcul numai construcțiile propriu-zise, fără dotările interioare ale vilelor, de lux la acea vreme. Oricum, promisiunea de vânzare către grec era de vreo trei ori mai mare, ca sumă, comparativ cu cea aterentă schimbului, reieșită din expertiza PMB. Mai in clar, terenul din Parcul Bordei era evaluat la vreo 25-28 milioane euro iar Constanda primea pe Satul Francez, de la grec, 76 milioane euro. Constanda câștiga de vreo trei ori suma de la grec, iar grecului i se evaluase noul cartier de blocuri la vreo 400 milioane euro. Până la urmă Consiliul General a aprobat PUZ-ul, dar Constanda pierduse investitorul grec, așa că a decis să-și recupereze suma de la cetățeni prin bugetul PMB. Ca atare, PMB ar fi trebuit să-i dea lui Constanda doar cele 25-28 milioane, cât fusese evaluat terenul din Parcul Bordei, nicidecum cât primea el de la grec. Ca daca-i asa, atunci cum a fost evaluat, de PMB, Satul Francez de trei ori mai puțin decât a obținut Constanda la pretul pietei?!" se intreaba si se mira, totodata, sursa noastra din interiorul acestei afaceri. Ceea ce-i adevarat. Avocatii primariei puteau in nenumarate randuri in timpul procesului ca macar acest fapt sa-l ceara instantei fata de pretentiile financiare ale lui Constanda, 28 de milioane de euro si nu 76 de milioane de euro la care s-au adaugat accesorii ce aproape au dublat suma.

O aparare rasa cu Briciu!

Si mai este ceva dubios. Constanda a fost reprezentat in acest proces de casa de avocatura Briciu, Pop și asociații. Se face insa ca aceasta casa de avocatura sa aiba contracte de consultanta cu societati din cadrul PMB in anumite domenii. De pilda, a reprezentat Asociatia Monumentelor si Patrimoniului Turistic in cateva procese. Unul din acestea este cu sculptorul Ioan Bolborea, cel care a facut si monumentul I.L. Caragiale din fata Teatrului National. Bolborea a castigat o licitatie pentru amplasarea unui monument cu ocazia Centenarului, dar Primaria Capitalei nu si-a onorat clauzele contractuale. Asadar, avocatii lui Costanda sunt, in alte cauze, avocatii care apara PMB. Ori de cate ori apare aceasta situatie e ceva putred la mijloc, la fel cum a fost in cazul Blocului "Millenium".

La fel, din cate am vazut din declaratia de mai sus, tranzactia dintre Constanda si grecul Kavouras a fost intermediata de Tuca, Zbarcea si Asociatii, care casa de avocatura este favorita lui Basescu (l-a aparat pe acesta in mai multe cauze, dar a avut si contracte cu PMB pe cand era primar fostul presedinte al Romaniei). Ca atare, multe increngaturi avocatesti, dar de cele mai multe ori incompatibile, caci casele de avocatura au contracte in derulare cu ambele parti.
Primaria, pe langa juristii din directie, care au pus la dispozitie documente pentru aparare, inclusiv expertize, a fost reprezentata de casa de avocatura Nestor si asociatii (NNKPD).

Contractul a fost, in decursul timpului de peste patru milioane de euro (ce se stie pana in 2016), dupa cum s-a scris in presa in urma unei solicitari pe legea 544 adresata PMB la care s-a primit raspuns. Alte solicitari au fost ignorate de cand a ajuns Gabriela Firea primar general, astfel ca suma pe care bucurestenii au platit-o avocatilor care au pierdut procesul de 130 de milioane de euro sa fie cu mult mai mare. La randul ei, acesta firma de avocatura are alte cauze in care reprezinta interese contrare celor ale Primariei Capitalei, exemple care au fost publicate in presa de specialitate, ceea ce iarasi aduce o umbra de indoiala, mai ales ca o firma de un asemenea prestigiu (implicata si in contractul Bechtel) pierde "scolareste" un proces pe care trebuia sa-l castige "de pe scaun" cum se zice in limbaj avocatesc.

Ban pe ban pentru familia Tariceanu

Ioana Tariceanu n-a facut numai acordul cu primaria, despre care se spune ca a avut un comision de "un sfert de milion de euro", dupa cum ne informeaza sursele. Ea s-a ocupat si de documentele auxiliare. Actele de vânzare-cumpărare către omul de afaceri Costică Constanda a 1,63 ha din zona rezidențială Satul Francez pentru 68 milioane de euro, dupa cum scriam anterior, au fost realizate prin intermediul cabinetului notarial al soției primului-ministru, Ioana Popescu Tăriceanu.

Bizară coincidență, mai ales că liberalii l-au declarat "persona non grata" pe Constanda, stăpânul Parcului Bordei, iar la vremea respectiva Calin Popescu Tariceanu era liberal de vază. La așa tranzacție, taxele notariale sunt peste 400.000 de euro. Potrivit informațiilor apărute în presă, tranzacția ar fi fost intermediată de casa de avocatură Tucă, Zbârcea și Asociații. În acest caz, e posibil să mai fie și alte taxe suplimentare. Alte surse sustin ca per total, din toate comisioanele conexe Afacerii "Bordei", familia Tariceanu de la acea vreme ar fi castigat aproximativ un milion de euro.

"Toata lumea are de castigat din despagubirile lui Constanda"

"Eu zic ca Primaria a avut niste avocati si juristi extrem de prosti, mai ales acum, pe perioada Gabrielei Firea. Si expertii tehnici. De fapt, Constanda putea construi dupa ce i s-a acordat PUZ-ul, după cum a cerut, în Satul Francez, dar a preferat un proces lung si incert ca sa ia banii Primăriei, despre care nu era sigur ca-i va lua si a dat cu piciorul la afacere si la PUZ, ceea ce ma face sa cred ca a intervenit o 'intelegere' prin intermediari. O intelegere anterioara si Constanda era sigur de non-combatul PMB si era sigur pe banii de despagubire. Din punctul de vedere al afacerii, pretul terenului a crescut in zona la aproape 3.000 de euro/mp, iar pretul apartamentelor in zona este in medie de 200.000 de euro pe bucata. O estimare simpla arata ca daca s-ar fi apucat de proiectul initial, in zece ani maximum, Constanda ar fi avut aproape dublu fata de banii pe care PMB spune ca nu are de unde sa-i dea, ca trebuie sa se imprumute, si ca pot fi dati in transe minime pe mai multi ani. Mai ales ca se stie ca daca vindea grecului aluia, proiectul era evaluat la 400 de milioane de euro atunci, acum zece ani, acum ar fi putut face si 600 de milioane de euro, asa ca e foarte dubios de ce n-a mers mai departe cu proiectul dupa ce i s-a aprobat PUZ-ul si a stat ani de zile pe o despagubire incerta, caci cu avocati buni ar fi perdut sigur procesul", ne spune un alt dezvoltator imobiliar de forta din Bucuresti, din zona de Nord a Capitalei, care stie acest caz al afacerii lui Constanda si care banuieste ca PMB a pierdut procesul controlat, si se vor intoarce bani catre cei care au facut asa ceva posibil: "Bine, o sa vedeti ca si consilierii care au votat acordul notarial vor fi despagubiti pe la spate, si vor lua si avocatii, si juristii, si expertii primariei, nu mai zic de sefimea de la Capitala. Afacerea e complexa cu ramificatii si din despagubirile lui Constanda vor avea de castigat multi", mai afirma sursa.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE