Baronul PSD Marcel Ciolacu nu poate justifica un milion facut peste noapte
Postat la: 24.08.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Peste 100.000 de lei i-au apărut abia anul acesta în declarația de avere, dar într-un cont deschis în 2003, nemenționat anterior. Iar o sumă de aproape 800.000 de lei din dividende s-a evaporat și nu a fost niciodată declarată de Ciolacu.
Conform informatiilor romanialibera.ro, conturile bancare ale vicepremierului Ciolacu s-au umplut de bani exact în anul imediat următor unui an cu două campanii electorale: cea pentru locale din primăvara lui 2016 și cea pentru parlamentare din toamna anului trecut. Cei mai mulți politicieni au ieșit pe minus după anul electoral, mulți investind zeci de mii de lei în efortul de campanie.
În ianuarie a.c., atunci când a depus prima declarație de avere din al doilea mandat de deputat (primul fiind exercitat între 2012 și 2016), pesedistul Ion-Marcel Ciolacu nu avea nici un leu pus deoparte. La capitolul „active financiare", deci, nu era menționat nimic: nici un depozit, nici un cont bancar, nici o sumă pusă la saltea. Nimic, așadar, nici cash, nici în bănci sau oriunde altundeva. Cinci luni mai târziu, însă, într-o declarație de avere (tot de deputat) depusă în iunie a.c., la „active financiare" apare un cont bancar curent de 88.511,10 lei. În mod ciudat, însă, deputatul Ciolacu a menționat că anul de deschidere al contului este 2003. Practic, la 14 ani distanță de la deschiderea acelui cont, politicianul a găsit cam 20.000 de euro și a căptușit depozitul bancar.
La o lună după ce a spart gheața bancară cu contul de 88.511,10 lei, deputatul Ion-Marcel Ciolacu a depus prima declarație de avere în calitatea sa de membru al Executivului, adică de vicepremier fără portofoliu. În această declarație, datată 28 iulie a.c., contul bancar crescuse la 101.500,33 lei, adică cu aproape 13.000 de lei în cam o lună. RL i-a adresat oficial acum două săptămâni mai multe întrebări, referitoare la situația sa financiară, vicepremierului Ion-Marcel Ciolacu, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului. Una dintre aceste întrebări cerea lămuriri atât despre sursa sumei de peste 100.000 de lei, intrată brusc într-un cont deschis în 2003, cât și despre lipsa oricăror mențiuni anterioare despre acest cont. Nici un răspuns, însă, nu a venit dinspre Ciolacu, pe căi oficiale.
Suta de mii de lei apărută spontan în declarația de avere a vicepremierului Marcel Ciolacu este doar mărunțiș pentru potențialul pesedistului. Conform propriei declarații de interese, politicianul este și deținător de părți sociale la mai multe societăți comerciale din Buzău. Una dintre aceste societăți comerciale este Lucia Com 94 SRL, deținută de vicepremier în proporție de 55%. Practic, Ciolacu este proprietarul firmei, acesta decide singur ce se întâmplă în interiorul societății. Lucia Com 94 SRL este o brutărie--patiserie cu sediul în Piața Centrală a Buzăului. În mod normal, firma are venituri de sub un milion de lei anual, de fapt în jur de opt-nouă sute de mii de lei și un profit de sub o sută de mii de lei anual. Ceea ce nu este deloc rău pentru o brutărie-patiserie din Buzău.
În 2015, însă, brutăria lui Ciolacu, cu șase angajați, a depășit toate așteptările financiare ale pieței buzoiene de brutărie-patiserie. Astfel, conform bilanțului depus de firmă la Ministerul de Finanțe, în 2015 firma a avut venituri de peste 2,3 milioane de lei și cheltuieli de doar 672.000 de lei. Astfel a rezultat un profit net (după impozitare, deci) de 1.388.700 de lei. Un miracol economic, practic: cheltuieli de aproape patru ori mai mici decât veniturile și un profit de aproape 70%.
Ca deținător a 55% din părțile sociale ale brutăriei, actualul vicepremier Ion-Marcel Ciolacu avea dreptul la dividende de aproape 764.000 de lei din profitul de aproape 1,4 milioane de lei al Lucia Com 94 SRL. Dar în declarația de avere din 2016 nu apare nici un leuț care să fi fost încasat, sub formă de dividende, de Ciolacu de la brutărie sau de la oricare altă firmă. Nici anul acesta nu apare vreun profit repartizat deputatului PSD din firma buzoiană. Așadar, judecând după cum arată declarațiile de avere ale lui Ciolacu ulterior anului 2015, politicianul a ales să nu încaseze partea sa de profit din brutărie. Contabil vorbind, asta înseamnă că acel profit a rămas nerepartizat proprietarilor firmei, care au ales să distribuie banii pentru nevoile societății comerciale. Practic, au făcut pe generoșii și au acceptat să renunțe la dividende pentru a ajuta firma.
Iar Lucia Com 94 SRL avea nevoie de ajutor la sfârșitul lui 2015: datoriile firmei erau de aproape 720.000 de lei. Așadar, cu dividendele lui Ciolacu, deținătorul majoritar al părților sociale ale firmei, brutăria ar fi scăpat de datorii. Iar banii se aflau în firmă, după cum arată și bilanțul acesteia pe 2015: la rubrica „casa și conturi la bănci", este menționată, la finalul lui 2015, suma de peste 1,9 milioane de lei.
Dar a folosit brutăria lui Ciolacu profitul politicianului în interesul firmei? Bilanțul din anul următor, deci din 2016, ne spune clar că nu. Astfel, la capitolul „datorii", lucrurile nu doar că au stagnat, dar s-au înrăutățit considerabil: de la debite de 720.000 la finalul lui 2015, acestea au crescut până la aproape 1,3 milioane de lei la finalul lui 2016. Practic, datoriile aproape s-au dublat, deci e clar că profitul din 2015 nu a fost folosit pentru nevoile brutăriei. În același timp, bani au dispărut și de la capitolul „casa și conturi la bănci": la finalul lui 2015 disponibilul cash și bancar al firmei era de peste 1,9 milioane de lei, la finalul anului trecut ajunsese la nici 1,2 milioane de lei. Ceea ce înseamnă că, în 2016, din firmă au dispărut peste 700.000 de lei. Coincidență, cam cât avea Ciolacu de încasat din dividende.
Miracolul economic din 2015 nu s-a repetat anul trecut. Astfel, de la venituri de peste 2,3 milioane de lei în 2015, brutăria a avut venituri de doar puțin peste 830.000 de lei în 2016. Cheltuielile, însă, au rămas cam la același nivel: peste 671.000 de lei în 2015, 729.000 de lei în 2016. Culmea, la venituri de trei ori mai mici în 2016 decât în 2015, cheltuielile au fost mai mari cu 10% decât în 2015.
Pe scurt, anul trecut, profitul net al brutăriei lui Ciolacu a fost de numai 80.000 de lei, de 17 ori mai mic decât în anul anterior. Ceea ce nu face decât să întărească ideea că, în 2015, brutăria vicepremierului a avut un boom inexplicabil, demn de magie, nu de economie de piață. Pesedistul Ion-Marcel Ciolacu nu a răspuns nici dacă și-a încasat au ba dividendele din 2015. Cert, însă, este că aceste sume nu apar în declarațiile acestuia de avere.
Mai mulți consultanți fiscali abordați de către RL au arătat că acest caz este cel puțin special, dacă nu de-a dreptul bizar. „Dacă nu au fost repartizate acționarilor sau deținătorilor de părți sociale, dividendele rămân în firmă și trebuie să fie folosite în interesul firmei sau păstrate într-un cont special", a spus, sub anonimat, un consultant fiscal. După cum am arătat, însă, cel puțin din punct de vedere contabil, banii nici nu au plecat către Ciolacu, nici nu au fost folosiți în interesul firmei. „Practic, profitul nerepartizat poate rămâne în firmă chiar mai mulți ani, fără să fie folosit", a spus un alt consultant fiscal. Dar nu e cazul brutăriei vicepremierului, sumele de la capitolele „casa și conturi la bănci" (unde se află disponibilitățile financiare ale firmei) fiind în scădere, nu în creștere.
În cele din urmă, RL a reușit să-l contacteze telefonic pe vicepremierul Marcel Ciolacu. Acesta a admis că, într-adevăr, are un cont personal deschis încă din 2003, dar nu a reușit să-l alimenteze cu sume semnificative până anul acesta. „Nu am avut bani până anul acesta să pun în cont, de asta nu am menționat nici o sumă în acel cont până acum. Iar anul ăsta am recuperat și suma dată împrumut la partid, conform noii legi a finanțării partidelor", a spus Ciolacu pentru RL.
Această declarație, însă, ridică mai multe probleme. În primul rând, e adevărat că, în prima declarație de avere din 2017, vicepremierul a declarat că a finanțat PSD în 2016 cu 55.000 de lei, dar nu a menționat și că ar fi primit acei bani înapoi de la bugetul public, așa cum, într- adevăr, prevede actuala lege a finanțării partidelor. În al doilea rând, în contul din 2003 al lui Ciolacu au apărut brusc nu doar 55.000 de lei, ci peste 100.000 de lei. De unde provine restul? „Din economii", a spus, simplu, pesedistul. Economii pe care, logic, până acum nu le-a făcut, ci au apărut numai de când e vicepremier.
Când a venit vorba de brutăria din Piața Centrală din Buzău, autorul acestui articol a avut un șoc să afle că brutăria (conform Ministerului de Finanțe, obiectul de activitate al Lucia Com 94 SRL este „fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie") nu este chiar brutărie. „Dar nu e o brutărie, este un chioșc", a tranșat vicepremierul Ciolacu problema. Așadar, un banal chioșc din Buzău a reușit în 2015 să obțină un profit net lunar de 115.000 lei, adică vreo 27.000 de euro. Net. Lunar. În total, aproape 1,4 milioane de lei. Cum a fost posibil acel profit uriaș pentru un chioșc? „Nu știu, nu eu administrez firma", a „explicat" pesedistul.
Totuși, vicepremierul a confirmat că nu și-a încasat dividendele pe 2015. „Nu, nu mi s-a repartizat profitul, am lăsat banii în firmă, se ocupă soția și fratele meu de firmă", a arătat Ciolacu. Conform acestuia, banii ar fi fost necesari pentru ameliorarea situației financiare a societății comerciale. „Din ce am înțeles, s-au plătit niște credite și mai e nevoie de niște bani pentru a se moderniza", a adăugat politicianul. După cum am arătat mai sus, însă, datoriile firmei nu au scăzut în 2016, anul ulterior celui cu profit uriaș, ci au crescut, deci afirmația lui Ciolacu că din acei bani s-ar fi plătit debite nu pare să stea în picioare.
Sursa: Romania Libera
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
O femeie s-a dezbrăcat și a vrut să-l fure pe pruncul Iisus de la Vatican VIDEO
O activistă ucraineană Femen a încercat să fure Pruncul din scena Nașterii Domnului de la Vatican. Tânăra în vârstă de 28 de ani s-a dezbrăcat înainte de a se cațăra peste gard și de a se repezi spre șopronul din fața bazilicii, anunță Corriere della serra.
-
Părintele fondator al AI avertizează: Tehnologia ar putea duce la dispariția oamenilor în 10 ani
Profesorul Geoffrey Hinton, cunoscut ca „părintele fondator al AI", avertizează că inteligența artificială ar putea duce la dispariția umanității în următorii zece ani. El cere reglementări guvernamentale stricte, scrie The Telegraph.
-
Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
Narva, al treilea oraș ca mărime din Estonia, se confruntă cu o creștere a provocărilor din partea Rusiei, într-un context de temeri crescânde că Moscova ar putea ataca acest oraș aflat la graniță și vulnerabil, informează Politico.
-
Bani cu nemiluita: cât încasează Andra pentru un concert de 45 de minute
Andra este una dintre cele mai îndrăgite artiste din România, iar succesul ei nu se rezumă doar la popularitatea în rândul fanilor, ci și la veniturile semnificative obținute din concertele susținute cu fonduri publice.
-
Sindromul Havana: explicațiile CIA dezamăgesc, iar Senatul SUA reacționează dur
Un raport bipartizan al Comisiei de informaţii a Senatului SUA, publicat vineri, a criticat răspunsul CIA la aşa-numitul sindrom Havana, care a creat probleme de sănătate personalului său, afirmând că multe persoane nu au primit îngrijirea adecvată.
-
O nouă pandemie ar fi dezastru: virusul gripei aviare a suferit mutaţii în organismul unui pacient
Primul caz uman grav de gripă aviară din Statele Unite este purtător al unui virus care a suferit mutaţii în interiorul organismului său pentru a se adapta la tractul respirator uman, au anunţat joi autorităţile sanitare americane.
-
Care este viteza reală a gândului uman. Suntem cu adevarat mai rapizi in prelucrarea informatiei fata de un computer?
Cercetătorii de la Universitatea Caltech au descoperit că viteza gândului uman este semnificativ mai mică decât s-a crezut anterior și considerabil inferioară vitezei medii a conexiunii la internet.
-
Putin joacă tare pe nervii noștri: Revenirea lui Trump la Casa Albă ar putea declanșa o nouă cursă nucleară - Avertisment dur lansat de la Moscova
Responsabilul cu controlul armelor din Rusia a avertizat vineri viitoarea administrație a lui Donald Trump că Moscova ia în considerare o gamă largă de măsuri posibile privind testele nucleare, din cauza poziției radicale a lui Trump în această privință.
-
Baba Vanga și Nostradamus fac aceeași predicție înfricoșătoare pentru 2025: Vine sfârșitul pentru Europa și apare "o nouă putere mondială"
Celebrii clarvăzători Baba Vanga și Nostradamus au făcut aceeași previziune înfricoșătoare pentru 2025, care spune că Europa ar s-ar putea sfârși. Legendara pereche mistică a lăsat o profeție sinistru de asemănătoare, care detaliază modul în care întregul continent ar putea fi aruncate în haos în următoarele 12 luni.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 2.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 3.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 4.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 5.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu