Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Bani, influență și trădare: axa Ceban - Zbytek - Rusia

Postat la: 01.11.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Surse de încredere din cadrul Parlamentului Republicii Moldova ne-au semnalat recent existența unui demers foarte interesant care, deși la prima vedere pare banal, poate ascunde de fapt o nouă țesătură de interese politice și financiare la nivel înalt.

În prim-planul evenimentelor stă, din nou, un reprezentant al socialiștilor cu multe interese oculte și relații de prietenie dintre cele mai oneroase, care - după ce vor fi investigate până la capăt - riscă să arunce din nou Moldova în vârtejul unui scandal internațional de proporțiile Laundromatului. Vorbim de așa-ziși bărbați de stat și de mașinațiuni prin care aceștia abuzează de funcțiile sus puse pentru a căpăta bani și susținere în schimbul trădării intereselor economice ale statului!

Concret, sursele noastre ne-au relatat că Ion Ceban, în calitatea sa de vicepreședinte al Parlamentului, a profitat de funcția pe care o deține în încercarea de a-i oferi omului de afaceri ceh Zdenek Zbytek acces preferențial la business pe piața din Moldova. Cert e că domnul Zbytek s-a aflat într-adevăr recent în țara noastră, împreună cu o delegație parlamentară din Cehia, la invitația oficială chiar a domnului Ceban.

Ceea ce ridică mari semne de întrebare și provoacă îngrijorare cu privire la modul în care sunt protejate (sau mai degrabă tranzacționate) interesele economice ale țării este faptul că Zdenek Zbytek nu are nicio calitate oficială la el în țară și deci lipsa unui răspuns credibil la întrebarea - Ce l-a determinat deci pe un oficial moldovean să depună eforturi pentru a aduce un simplu cetățean ceh la Chișinău?

Pentru că după cum știm, sub aparentul interes pentru activitatea parlamentară, domnul Ceban trasează sarcini clare personalului din subordine, invocând interesul pentru dezvoltarea și consolidarea relațiilor moldo-cehe prin deschiderea manifestată față de propunerile lui Zdenek Zbytek.

Mai mult, bănuielile că în spatele relației Ceban-Zbytek stă de fapt un troc de tipul „bani contra influență economică" sunt susținute chiar de caracterul lui Ceban, recunoscut pentru aranjarea unor angajări pe bază de cumătrism, favoruri și alte regimuri preferențiale. Din acest motiv nu miră pe nimeni că unul dintre primii oameni în stat poate fi și printre primii care acționează pentru scoaterea la mezat a intereselor economice naționale.

Misteriosul domn Zdenek Zbytek ...

În primul rând, domnul Zbytek este o persoană controversată în Cehia din cauza trecutului din perioada regimului comunist, care îi trezește în continuare nostalgii. Un veritabil homo sovieticus, Zbytek urmează studiile Academiei Militare a Statului Major General al URSS între 1986 și 1988, iar până în 1989 este comandant al unei divizii de tancuri sovietice. Interesant este că după cariera militară și destrămarea Uniunii Sovietice, Zbytek - ca mulți foști siloviki - intră în afaceri și dezvoltă rețea de apropiați formată din foști kgb-iști și oameni de afaceri cu legături dovedite cu crima organizată.

Amintim că are o relație apropiată cu celebrul oligarh rus Vladimir Yakunin, fost șef al Căilor Ferate ruse, fost ofițer de informații al KGB și apropiat al președintelui Vladimir Putin. În plus, presa de la Praga îl asociază cu Igor Střelec, fost ofițer al serviciului de informații comunist, aflat în legături apropiate cu miliardarul rus Oleg Boyko - la rândul său cunoscut pentru conexiunile cu mafia rusească.

Pe lângă faptul că Zbytek importă masiv vinuri moldovenești la preț preferențial, deține și funcția de președinte al Клуб Россия, ONG cu rol important în ansamblul activităților Centrului de Informare și Cultură al Federației Ruse la Praga, și care activează în cadrul unei clădiri puse la dispoziție chiar de Ambasada rusă din Cehia.

...și legăturile cu Moldova și Ion Ceban

Legăturile lui Zdenek Zbytek cu Moldova datează încă de pe vremea când comuniștii lui Vladimir Voronin se aflau la apogeul puterii. Zbytek însuși a afirmat într-un articol de presă că este prieten cu fostul președinte comunist Vladimir Voronin, cei doi fiind colegi de clasă. În cadrul cărei academii sau școli sovietice de anvergură s-au împrietenit cei doi tineri comuniști, asta deja nici nu mai este important.

Prin 2005, Vladimir Voronin îi conferă lui Zdenek Zbytek „Ordinul de Onoare" pentru contribuția substanțială la realizarea de proiecte investiționale în Republica Moldova. Unul dintre aceste proiecte investiționale de succes a fost acordarea de servicii de consultanță pentru Škoda Auto, perioadă în care s-a împrietenit cu omul de afaceri Vasile Chirtoca, apropiat al familiei Voronin și fost sponsor al familiei prezidențiale. Tot în acea perioadă Chirtoca devine președintele holdingului DAAC Hermes, cel mai mare importator auto din Republica Moldova (printre care, coincidență, și marca Škoda). Același Vasile Chirtoca dorește acum un nou loc la masa consilierilor municipali și nu putem să nu ne întrebăm dacă nu i-au ajuns ultimii 4 ani de când ocupă așa o funcție pentru a identifica oportunități de business, sau doar nu vrea să piardă banii și influența deja acumulate.

De ce tot acest istoric?

Pentru că, înainte să-și dorească să ajungă cel dintâi gospodar al Capitalei, prin 2005 (când Zbytek își înșuruba interesele de afaceri în Moldova), domnul Ion Ceban era un tânăr comunist care învăța ritos de la Voronin și Chirtoca abc-ul spolierii statului și beneficiile pe care le pot aduce kgb-iștii cu gulere albe.

Interesele de afaceri ale domnului Zbytek par clare, dar și cele ale domnului Ceban, căruia, în clasica tradiție comunistă, nu-i strică o mică „sponsorizare" financiară, mai ales că a fost angrenat într-o costisitoare campanie electorală, iar omul de afaceri ceh oricum are experiență de acest fel. În plus, nu strică să ai un aliat de încredere, cu suficiente fonduri, care să te ajute în implementarea a câteva Proiecte municipale de succes după instalarea în fotoliul de primar (evident, din nou, în beneficiul ambelor părți).

În loc de încheiere

Ne propunem să nu ne oprim aici cu investigația și dezvăluirile despre încrengăturile dintre Ceban - Zbytek și (de ce nu?) mafia rusă și serviciile lui Putin. Ne întrebăm dacă autoturismul Škoda, model Kodiaq de fabricație 2017 și pe care, teoretic, domnul Ceban ar fi trebuit să dea aproape de două ori mai mult decât veniturile declarate ale familie, a fost, de fapt, primit cadou de la domnul Zbytek, în schimbul unor favoruri de business.

Întrebări sunt multe, răspunsuri și mai puține, însă din respect pentru cititori ne asumăm obligația de a prezenta în continuarea adevărul într-un episod următor în care ne vom apleca mai atent și asupra relațiilor domnului Ion Ceban cu diplomații ruși de la Chișinău și a întâlnirilor pe care le avea frecvent cu aceștia.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE