Băieții deștepți din energie și re(de)structurarea CE Oltenia!
Postat la: 12.10.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În ultimii zece ani, societatea Tinmar Energy - controlată de Augustin Oancea, un discret om de afaceri care este supranumit, totuși, "cel mai deștept băiat din energie" - a fost beneficiara unor contracte încheiate cu diverse instituții și companii cu capital de stat, devenind un "nume" pe piața energetică.
Între Tinmar Energy și Complexul Energetic Oltenia există, de multă vreme, o relație care poate fi considerată privilegiată, chiar dacă beneficiile au fost unilaterale, respectiv în folosul societății controlate de omul de afaceri Augustin Oancea. "Rețeta de succes" a Tinmar Energy a fost, de fiecare dată, aceeași - prezentarea unor oferte de preț la jumătate față de cele ale concurenților, câștigarea contractului și anularea acestuia, urmată de încheierea unui nou contract la tarife mult mai mari.
Înainte de liberalizarea pieței energiei electrice - la începutul lunii iulie 2021 - CE Oltenia a încheiat mai multe contracte bilaterale de furnizare energie electrică cu prețuri cuprinse între 230-300 de lei/MW. În intervalul 2021-2025, Tinmar Energy a beneficiat/va beneficia, din partea CE Oltenia, de contracte bilaterale de câteva milioane de MW (sau câțiva TW) la prețuri situate între 244-290 de lei/MW.
În condițiile în care costurile de producție ale unui MW la nivelul CE Oltenia sunt de cel puțin 400 lei, iar costurile unui certificat de emisii de gaze cu efect de seră se situau, la începutul lui 2022, la peste 90 de euro (minim 450 de lei), CE Oltenia va vinde - în următorii patru ani - 1 MW de energie la un preț mediu de 270 de lei, după ce a cheltuit circa 900 de lei ca să îl producă. Societatea care a înregistrat pierderi uriașe în ultimii ani pare a redeveni "profitabilă", însă doar pentru "băieții deștepți din energie".
Dacă 1 MW de energie este vândut la mai puțin de o treime din costul de producție, până la finalizarea construirii celor 9 SPV-uri CE Oltenia va ajunge să finanțeze în fapt în totalitate construirea acestora, pierzând însă controlul asupra lor și, astfel, minimizând șansele de redresare financiară.
Președintele Directoratului, Daniel Burlan, a declarat - atunci când a fost întrebat cum a reușit să facă aceste contracte "deosebit de benefice pentru CE Oltenia" - că respectivele contracte au fost încheiate înainte de liberalizarea pieței la energie, spunând și că și că însăși Comisia Europeană ar fi solicitat încheierea unor contracte pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a putea justifica faptul că societatea poate genera fonduri financiare care să susțină implementarea Planului de restructurare.
Managementul practicat de Daniel Burlan şi echipa sa pare a nu fi reuşit să ducă la îmbunătăţirea indicatorilor economico-financiari ai CE Oltenia. Și în anul 2022 - similar anilor 2020 şi 2021 - compania a beneficiat de un nou împrumut de la statul român (notat oficial ca ajutor de redresare) pentru a putea continua activitatea, respectiv să-şi achiziţioneze certificatele de carbon. În ultimă instanță, este vorba despre bani extrași din buzunarele cetățenilor români. La final, singurii câștigători rămân tot "băieții deștepți din energie" și nu statul român, nu CE Oltenia, salariații companiei sau cetățenii de rând.
DREPT LA REPLICĂ:
Față de articolul "Băieți deștepți din energie și re(de)structurare CE Oltenia":
Deontologia profesională care stabilește cu caracter primordial datori jurnalistului de a relata adevărul, îi impune acestuia să nu dea publicităţii informații neverificate, cu atât mai mult cu cât acestea sunt de natură a aduce grave prejudicii societății noastre. Etică jurnalistică stabilește că "difuzarea știrilor trebuie să fie bazată pe adevăr, asigurat prin mijloace adecvate de verificare și demonstrare și pe imparțialitate în prezentare, descriere și narare".
Concret, referitor la informaţiile apărute pe site, facem următoarele precizări:
1. Compania Tinmar Energy nu a fost informată /contactată şi nu ni s-a cerut nici un punct de vedere referitor la subiectele reținute în articol.
2. Toate contractele încheiate de Tinmar Energy cu instituţii ale statului român s-au semnat în urma participării la licitaţie împreună cu alţi participanţi la piaţă, cu respectarea condiţiilor impuse de caietul de sarcini pentru fiecare situaţie în parte
3. Referitor la afirmaţia "oferte de preț la jumătate față de cele ale concurenților, câștigarea contractului și anularea acestuia, urmată de încheierea unui nou contract la tarife mult mai mari." ţinem să subliniem faptul că singurul contract care a mai fost supus atenţiei opiniei publice, a făcut obiectul unui dosar înaintat de CEO instanţelor de judecată. În fapt, între părti s-a semnat un contract de furnizare gaze naturale care prevedea posibilitatea oricăreia din părţile contractante de a denunţa contractual. Tinmar și-a exercitat un drept contractual de a înceta , prin denunţare acest contract iar instanta a apreciat "că nu sunt întrunite condițiile răspunderii contractuale, nefiind dovedite fapta ilicită a pârâtei cauzatoare de prejudicii pentru reclamant, astfel că, in temeiul art 1350 c civ, va fi respinsă ca nefondată acțiunea formulate de reclamanta SC Complexul Energetic Oltenia SA." Ulterior s-a încheiat, între aceleași părți un nou contract, în urma unei proceduri distincte de achiziție publică, fapt ce nu este de natură să dovedească un prejudiciu creat societăți CEO, în condițiile în care reprezintă relații contractuale distincte.
4. Reluarea atacurilor tendenţioase din presă, după ce instanţele de judecată pe toate gradele de jurisdicţie competente au apreciat că Tinmar Energy nu a fost în culpă faţă de executarea contractelor, arată faptul că sunt persoane, care contrar deodologiei profesionale, preferă folosirea subiectelor de scandal chiar dacă acestea nu corespund realităţii şi au fost clarificate de societatea noastră în articolele de presă anterior apărute
5. Liberalizarea pieţei în 2021 vizează strict consumatorii casnici şi nu are nici o legătură cu contractele semnate pe pieţele angro
6. Contractele încheiate de Tinmar Energy în calitate de Cumpărător și Complexul Energetic Oltenia în calitate de Vânzător în cursul anului 2021, sunt contracte încheiate în urmă unei licitaţîi publice pe bursă OPCOM, de tip PCCB LE- flex reglementat de Ordinul ANRE 64/2020 modul de funcţionare a acestei pieţe poate fi analizat pe site-ul OPCOM
7. Aceste contracte sunt publice pe site-ul OPCOM , accesibile oricărei persoane interesate.
8. Contractele au fost iniţiate de CEO iar Tinmar Energy a participat la licitaţie conform prevederilor legale incidente şi ca orice alt participant la piaţa angro de energie.
9. Menționăm că CEO a organizat un număr de 220 licitaţii asemănătoare, cu preţ variabil, în perioada 05.02.2021-21.05.2021. Din aceste licitaţii, 183 au fost anulate din lipsa ofertelor de cumpărare, iar restul au fost câstigate de către 8 furnizori printre care şi Tinmar Energy.
10.Referitor la Prețul Contractelori- vă informăm pe această cale că este unul public, detaliat în anexă la Contract. Acest preţ reflectă prețul pieței de la dată licitațiilor și, în plus, nu este un preţ fix pe întreaga perioadă contractuală ci un preţ variabil , preț care se actualizează lunar, conform unei formule raportată la indicele ROPEX (calculat că medie ponderată a preţurilor din toate contractele bilaterale aflate în livrare într-o lună , tranzacţionate pe pieţele la termen administrate de OPCOM SA
11. În concluzie, nu s-a încălcat nici o prevedere legală care să pună în discuție corectitudinea și legalitatea modului de derulare a Contractului semnat între societatea noastră și CEO.
Pentru considerentele de mai sus , vă solicităm să publicăți acest drept la replică în condițIi similare celor în care a fost publicat articolul inițial, în vederea rectificării informațiilor prezentate opiniei publice, pe de o parte pentru a respectă dreptul fundamental al cetăţenilor la o informare corectă, că parte a respectului pentru valorile democratice, iar pe de altă parte pentru că informaţiile prezentate nefiind conforme realității sunt de natură să aducă atingere imaginii și renumelui grupului Tinmar Energy.
Nu contestăm că dreptul la opinie şi liberă exprimare este garantat inclusiv la nivel constituțional, însă vă solicităm să aveţi în vedere că acest drept nu este unul absolut, fiind necesar că acesta să fie exercitat fără a prejudicia drepturile şi interesele altor persoane.
Pentru a evita situații de genul celor aparute recent, ne exprimăm speranța că, în viitor, în situația în care intenționați publicarea unor informații care vizează societății din cadrul grupului TINMAR ENERGY să ni se solicite și punctul nostru de vedere anterior publicării lor
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Mindful Eating vs Mindless Eating, două concepte care definesc relația cu mâncarea. Ce înseamnă și cum ne influențează sănătatea și greutatea
Mindful eating (mâncat conștient) și mindless eating (mâncatul fără conștientizare) definesc relația oamenilor cu mâncarea.
-
Șapte ani apocaliptici la ROMAERO. Compania de stat e condusa și de apropiati ai lui Ciolacu: un fost șef la Piața din Buzău, un rezervist SRI și un PSD-ist specializat în artilerie
Compania cu capital majoritar de stat Romaero, specilizată în aviație, a raportat în primele 6 luni ale anului 2024 o pierdere de 24 de milioane de lei, potrivit datelor de la Bursa de Valori. Este al șaptelea an de pierderi financiare pentru compania în conducerea căreia guvenul a impus persoane fără nici o legătură cu domeniul aeronautic.
- O nouă taxă introdusă în ultima zi a anului 2024! Sute de companii vor fi afectate de ordinul emis de Tanczos Barna
-
Oprirea tranzitului către Europa scumpește masiv gazele. Record de preț al ultimelor 14 luni
Preţul gazelor a înregistrat cel mai ridicat nivel de mai bine de un an, după ce livrările ruseşti au încetat să mai ajungă în restul Europei prin Ucraina, relatează The Guardian. Preţurile de referinţă au crescut joi la cel mai ridicat nivel din octombrie 2023, la o zi după expirarea contractului de tranzit dintre Rusia şi Ucraina.
-
INSP anunță că gripa face ravagii în România: Mii de cazuri în numai câteva zile, plus pacienți morți
Specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că, în săptămâna 23-29 decembrie, s-a înregistrat debutul sezonului gripal, fiind înregistrate 4.175 de cazuri de gripă clinică şi 102 cazuri de gripă confirmată de laborator. Totodată, au fost raportate trei noi decese la persoane confirmate cu virus gripal, numărul total ajungând la patru.
-
Misterele ordonanţei trenuleţ - Cum arată adevăratul impact bugetar, neprezentat oficial
Misterele ordonanţei trenuleţ: De ce nu sunt prezentate în nota de fundamentare efectele pe buget cu plus şi minus în detaliu? Calculele ZF indică o reducere a deficitului bugetar de 2% din PIB.
-
Caz înfiorător în România: Infirmier de la Spitalul de Psihiatrie, condamnat la peste 18 ani de închisoare pentru violarea a 4 paciente
Luni, 30 decembrie, Ilie Ciobănescu, infirmier la Spitalul de Psihiatrie Sibiu, a fost condamnat în primă instanță la 18 ani și 8 luni de închisoare pentru violarea a patru paciente. Decizia a fost pronunțată în cadrul dosarului 12568/306/2022, aflat pe rolul Judecătoriei Sibiu.
-
Atacatorul din SUA era un fost militar care a luptat în Afganistan: dorea să-și ucidă familia și simpatiza gruparea ISIS
Într-o serie de videoclipuri, Shamsud-Din Jabbar, suspectul din atacul mortal de Anul Nou din New Orleans, a vorbit despre planurile pe care le făcea pentru a-şi ucide familia şi despre vise care l-au ajutat să-şi dorească să se alăture ISIS, potrivit mai multor oficiali informaţi cu privire la anchetă.
-
Descoperire uriașă: Marea Piramidă din Giza concentrează și amplifică energia electromagnetică
Marea Piramidă din Giza, una dintre cele mai fascinante structuri antice, a fost recent subiectul unor studii științifice care au evidențiat proprietăți electromagnetice remarcabile.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 2.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 3.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 4.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 5.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 6.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
- 7.Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
- 8.New York Times: Anulînd fără dovezi alegerile, CCR a oferit un cadou Rusiei
- 9.Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
- 10.Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu