Avocatul Corneliu-Liviu Popescu cere CSM si Guvernului sa sesizeze CCR cu privire la un conflict intre Parlament si Inalta Curte, pe neconstituirea de completuri specializate pentru infractiuni de coruptie
Postat la: 20.03.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Lumea Justitiei (luju.ro) vine cu o noua dezvaluire bomba, care zguduie din temelii Inalta Curte. Dupa conflictul constitutional constatat de Curtea Constitutionala a Romaniei intre instanta suprema si Parlament pe tema compunerii nelegale a Competelor de 5 judecatori, Inalta Curte condusa de judecatoarea Cristina Tarcea trebuie sa treaca printr-un nou test de constitutionalitate, de aceasta data pe completele specializate.
Intr-un demers absolut inedit, avocatul Corneliu-Liviu Popescu din Baroul Bucuresti, in calitate de aparator al fostului ministru al Transporturilor Dan Sova, solicita Consiliului Superior al Magistraturii si Guvernului Romaniei sa intervina pentru indreptarea situatiei ivite in cazul completelor specializate de la Inalta Curte. Este vorba despre situatia semnalata de avocatii din dosarul lui Liviu Dragnea, care au invocat nelegala compunere a competului de 3 judecatori care a judecat fondul, pe motiv ca acesta nu era un complet specializat in judecarea cauzelor de coruptie.
Concret, miercuri, 20 martie 2019, avocatul Corneliu Liviu Popescu le-a adresat premierului Viorica Dancila si presedintei CSM judecatoarea Lia Savonea o petitie in care le solicita sa sesizeze CCR cu privire la solutionarea unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte, generat de neconstituirea, in cadrul Sectiei penale a instantei supreme, de completuri specializate pentru judecarea in prima instanta a infractiunilor de coruptie si a infractiunilor asimilate, prevazute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 161/2003 prin care a fost modificat art. 29 alin. (1) din Legea nr. 78/2000.
In petitia pe care o prezentam in premiera, profesorul Corneliu-Liviu Popescu precizeaza ca solicitarea ii este adresata si premierului Romaniei intrucat, in cursul anului 2018, Viorica Dancila a formulat o cerere de natura constitutionala intr-o problema similara de drept, "si anume refuzul constant al Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a respecta legea privind compunerea Completurilor de 5 judecatori".
In acelasi timp, profesorul Corneliu-Liviu Popescu solicita prin petitia adresata premierului Dancila si judecatoarei Savonea sa ceara Curtii Constitutionale sa oblige Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca sub controlul Consiliului Superior al Magistraturii, sa procedeze de indata la constituirea respectivelor completuri specializate. Aceasta din urma solicitare este intemeiata pe faptul ca si in cazul Deciziei nr. 685/2018 a CCR privind Completele de 5 judecatori, CSM a emis doua hotarari de interpretare a dispozitiilor Curtii Constitutionale, stabilind calea de urmat in privinta completelor de 5.
Initiativa profesorului Corneliu-Liviu Popescu de adresare a unei petitii CSM si Guvernului pentru sesizarea CCR cu un conflict de natura constitutionala va avea efecte devastatoare nu doar pentru speta privindu-l pe Dan Sova, ci pentru toate cauzele privind infractiunile de coruptie sau asimilate solutionate de complete de 3 judecatori constituite la Inalta Curte, fara ca aceste complete sa fie specializate. Iar aceasta intrucat, fiind vorba despre o sesizare a Curtii Constitutionale a Romaniei cu un conflict juridic de natura constitutionala, deci nu exceptie de constitutionalitate, solutia va fi opozabila tuturor cauzelor penale privind infractiuni de coruptie judecate la Inalta Curte de Completele de 3 judecatori. Efectele vor fi cu atat mai mari cu cat, potrivit Petitiei depuse de avocatul Corneliu-Liviu Popescu pe care Lumea Justitiei o prezinta in exclusivitate, vor viza toate completele de 3 judecatori care au judecat fondul in cauze privind infractiunile de coruptie in ultimii 15 ani!
Asa cum argumenteaza avocatul Corneliu-Liviu Popescu in petitia sa, de la intrarea in vigoare a Legii nr. 161/2003, prin care a fost modificat art. 29 alin. (1) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, Inalta Curte nu a constituit niciodata completuri specializate pentru judecarea in prima instanta a infractiunilor de coruptie si a celor asimilate, prevazute de Legea nr. 78/2000. Acest lucru s-a intamplat doar la Inalta Curte, caci in cazul celorlalte instante din Romania, prin art. 29 alin. (2) din Legea nr. 78/2000, pana la aborgrare, se facea distinctia intre instanta suprema si celelalte instante.
Publicam in continuare pasaje din sesizarea formulata de avocatul Corneliu-Liviu Popescu in numele fostului ministru al Transporturilor Dan Sova si depusa in 20 martie 2019 la CSM si la Guvern:
"Petitie
Prin care rog ca Primul-Ministru al Guvernului, respectiv Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii sa sesizeze Curtea Constitutionala cu o cerere de solutionare a unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie, generat de neconstituirea, in cadrul Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de completuri specializate pentru judecarea in prima instanta a infractiunilor de coruptie si a infractiunilor asimilate, prevazute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 161/2003 prin care a fost modificat art. 29 alin. (1) din Legea nr. 78/2000 si pana in prezent.
Motivele petitiei
In fapt
De la intrarea in vigoare a Legii nr. 161/2003, prin care a fost modificat art. 29 alin. (1) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, Inalta Curte de Casatie si Justitie nu a constituit niciodata completuri specializate pentru judecarea in prima instanta a infractiunilor de coruptie si a celor asimilate, prevazute de Legea nr. 78/2000.
In drept
Admisibilitatea cererii de sesizare a Curtii Constitutionale
Art. 146 lit. e) din Constitutie face din Primul-Ministru al Guvernului si din Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii subiecte cu drept de sezina a Curtii Constitutionale in materia solutionarii conflictelor juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice.
Jurisprudenta Curtii Constitutionale (Decizia nr. 685/07.11.2018) arata sa un subiect cu drept de sezina este indreptatit sa sesizeze Curtea Constitutionala chiar daca nu este parte in conflict.
In lumina Deciziei Curtii Constitutionale nr. 685/07.11.2018, petitionarul adreseaza prezenta petitie atat Primului-Ministru al Guvernului, intrucat acesta a formulat o cerere de aceasta natura pentru o problema de drept similara, si anume refuzul constant al Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a respecta legea privind compunerea Completurilor de 5 judecatori, cat si Presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, intrucat Consiliul Superior al Magistraturii a fost abilitat de Curtea Constitutionala, prin respectiva decizie, sa actioneze pentru restabilirea starii de constitutionalitate in urma pozitiei neconstitutionale grave si constante a Inaltei Curti de Casatie si Justitie constand in refuzul respectarii legii privind compunerea Completurilor de 5 judecatori.
Temeinicia cererii de sesizare a Curtii Constitutionale
In forma sa initiala, art. 29 din Legea nr. 78/2000 prevedea:
"(1) Pentru judecarea infractiunilor de coruptie si a infractiunilor asimilate acestora, prevazute in prezenta lege, pot fi constituite complete specializate, potrivit art. 15 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, republicata, cu modificarile ulterioare.
(2) Judecatorii care compun aceste complete specializate, procurorii care functioneaza in cadrul Sectiei de combatere a coruptiei si criminalitatii organizate din cadrul Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, al serviciilor si birourilor teritoriale specializate, precum si persoanele prevazute la art. 28 alin. (4), (5) si (6) vor primi, pe langa celelalte drepturi banesti, un spor de 30% din salariul de baza."
In urma modificarii sale prin Legea nr. 161/2003, art. 29 din Legea nr. 78/2000 a dobandit urmatorul continut:
"(1) Pentru judecarea in prima instanta a infractiunilor prevazute in prezenta lege, se constituie complete specializate.
(2) La judecatorii, tribunale si curtile de apel, completele specializate sunt formate din 2 judecatori."
Prin OUG nr. 50/2006, alin. (2) al art. 29 din Legea nr. 78/2000 a fost abrogat.
Din interpretarea literala, sistematica si istorica a textului rezulta urmatoarele:
- obiectul de reglementare este reprezentat de constituirea de completuri specializate ratione materiae, adica pentru judecarea infractiunilor de coruptie si a celor asimilate, prevazute de Legea nr. 78/2000;
- in forma initiala a Legii nr. 78/2000, constituirea acestor completuri specializate era o facultate ("pot fi constituite"); in urma modificarii Legii nr. 78/2000 prin Legea nr. 161/2003, constituirea completurilor specializate a devenit obligatorie ("se constituie");
- dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 161/2003, completurile specializate obligatorii se constituie numai pentru judecarea cauzelor in prima instanta;
- dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 161/2003, completurile specializate obligatorii pentru judecarea cauzelor in prima instanta se constituie la toate instantele judecatoresti; astfel, pe de o parte, alin. (1) al art. 29 nu distinge, deci are in vedere toate instantele competente sa judece in aceasta materie; pe de alta parte, alin. (2) al art. 29, in forma sa modificata prin Legea nr. 161/2003 si pana la abrogarea acestuia, prevedea ca la judecatorii, tribunale si curtile de apel completurile specializate se compun din 2 judecatori (ca o norma derogatorie de la regula conform careia in prima instanta judecatoria, tribunalul si curtea de apel judeca in complet unic), ceea ce inseamna ca alin. (2) nu epuiza categoria instantelor vizate de obligativitatea constituirii completurilor specializate, altfel nu s-ar fi enumerat in acest alin. (2) instantele unde completurile specializate se compuneau din 2 judecatori, ci s-ar fi spus generic ca respectivele completuri specializate, prevazute de alin. (1), se compun din 2 judecatori.
Prin urmare, odata cu modificarea Legii nr. 78/2000 prin Legea nr. 161/2003, art. 29 alin. (1) impunea ca si la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru judecarea in prima instanta a cauzelor privind infractiunile de coruptie si infractiunile asimilate, prevazute de Legea nr. 78/2000, in cadrul Sectiei penale sa se constituie completuri specializate.
Din anul 2003 si pana in prezent, deci de peste 15 ani, in cadrul Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu au fost niciodata constituite completuri specializate pentru judecarea in prima instanta a infractiunilor de coruptie si a infractiunilor asimilate, prevazute de Legea nr. 78/2000, in dispretul normei imperative clare continute in art. 29 alin. (1) din Legea nr. 78/2000, in forma modificata prin Legea nr. 161/2003.
Situatia este similara celei retinute de Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 685/07.11.2018 referitoare la compunerea Completurilor de 5 judecatori, si anume pozitia Inaltei Curti de Casatie si Justitie fata de lege, ca act juridic al Parlamentului, in violarea principiului separatiei puterilor si a dreptului la un proces echitabil, care include dreptul la judecarea cauzei de o instanta "stabilita de lege", nefiind vorba de simple incalcari punctuale ale legii, ajungandu-se la un blocaj constitutional prin limitarea rolului Parlamentului, caruia i se contesta rolul de unica autoritate legiuitoare a tarii, Inalta Curte de Casatie si Justitie situandu-se in afara ordinii constitutionale, nesocotind indatorirea de respectare a legii, exigentele statului de drept si loialitatea constitutionala, ceea ce justifica interventia Curtii Constitutionale.
Prin aceeasi decizie a Curtii Constitutionale s-a statuat ca nelegala compunere a instantei reprezinta o nulitate absoluta, fiind incalcata o norma ce ocroteste un interes public, si o nulitate neconditionata de existenta unei vatamari.
Se impune deci sesizarea Curtii Constitutionale, solicitandu-i-se:
1. sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie, generat de neconstituirea, in cadrul Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de completuri specializate pentru judecarea in prima instanta a infractiunilor de coruptie si a infractiunilor asimilate, prevazute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 161/2003 prin care a fost modificat art. 29 alin. (1) din Legea nr. 78/2000;
2. sa oblige Inalta Curte de Casatie si Justitie, sub controlul Consiliului Superior al Magistraturii, sa procedeze de indata la constituirea respectivelor completuri specializate".
Articol integral pe Lumea Justitiei.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
- 10.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu