Avertismentul Israelului pentru Teheran. Ce se află în spatele atacului cu drone asupra unui obiectiv militar iranian
Postat la: 01.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Dronele au atacat sâmbătă, 28 ianuarie, un obiectiv militar din orașul iranian Isfahan, o lovitură pe care oficialii americani au atribuit-o Israelului. În timp ce detaliile rămân neclare cu privire la natura exactă și eficacitatea loviturilor, ramificațiile geopolitice devin rapid clare, scrie Atlantic Council.
Loviturile israeliene asupra instalațiilor militare iraniene și clarificările grăbite din partea oficialilor americani că acestea sunt într-adevăr opera israelienilor sugerează că coordonarea SUA-Israel asupra unei strategii privind Iranul în urma acordului nuclear abandonat cunoscut sub numele de Planul de acțiune cuprinzător comun (JCPOA) „rămâne o lucrare în derulare", spune Daniel Shapiro, fost ambasador al SUA în Israel.
Șansele unei reveniri la acordul nuclear sunt acum din ce în ce mai mici, Iranul respingând multiple oportunități de a încheia o astfel de înțelegere. Reprimarea brutală de către Teheran a protestatarilor anti-regim și ajutorul său militar acordat Rusiei pentru războiul din Ucraina nu fac decât să slăbească și mai mult viabilitatea oricărei reluări a JCPOA.
Dar, între timp, Iranul a avansat cu programul nuclear. Situația necesită o strategie revizuită a SUA, coordonată cât mai mult posibil cu Israelul și alți parteneri regionali. Descurajarea trebuie să fie unul dintre elementele sale cheie. Exercițiul militar comun desfășurat de armatele americane și israeliene săptămâna trecută, sub numele Juniper Oak 23, a fost un pas uriaș înainte în această strategie. Cu bombardiere cu rază lungă de acțiune, țintire de precizie și realimentare în aer, era clar că repetau operațiuni ofensive relevante pentru Iran și nu doar o apărare a Israelului. Exercițiul a fost transmis în mod activ ca atare pe toate canalele de socializare.
Dar este posibil ca această coordonare excelentă SUA-Israel să nu fi privit și atacurile din Iran din weekend. Israelul nu informează întotdeauna Statele Unite în prealabil despre astfel de operațiuni, iar liderii americani (civili și militari) caută să evite să fie implicați în atacuri pe care nu le-au condus, pentru a nu atrage un răspuns iranian. Administrația Biden a arătat o mare înțelegere nevoii Israelului de a proiecta forță împotriva Iranului și a apreciat beneficiile unor astfel de lovituri. O coordonare îmbunătățită a mesajelor despre acestea ar servi atât intereselor SUA, cât și intereselor israeliene și ar consolida eficacitatea descurajării, susține Shapiro.
Discuțiile pentru relansarea acordului nuclear cu Iranul sunt moarte din septembrie 2022. Douăzeci și șapte de camere video care monitorizează instalațiile nucleare ale Iranului au fost oprite, iar țara a îmbogățit 70 de kilograme de uraniu la o puritate de 60%. Săptămâna trecută, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a declarat că Iranul are „suficient material nuclear pentru mai multe arme nucleare", deși nu a dezvoltat una. În această atmosferă, Israelul a efectuat o lovitură cu drone asupra unei fabrici de muniții din orașul central Isfahan, lângă o instalație asociată programului de rachete balistice al Iranului.
Dacă rapoartele sunt corecte, aceasta este prima acțiune împotriva Iranului dispusă de guvernul de extremă-dreapta condus de Benjamin Netanyahu și, în esență, pare să fie un mesaj pentru Iran. Această lovitură cu drone este încă o mare jenă pentru aparatul de securitate al Republicii Islamice și demonstrează incompetența acestuia - nu își poate proteja obiectivele militare, dar a putut bate până la moarte șaptezeci și unu de copii în timpul protestelor anti-regim ce au loc de câteva luni.
Deși nu există suficiente informații despre cât de multe daune au fost făcute fabricii, este clar că Republica Islamică încearcă să-și salveze fața minimizând incidentul și daunele. Acest lucru nu înseamnă însă că Republica Islamică va trata cu ușurință acest eveniment. Așteptați-vă ca Iranul să răspundă cumva, dar în această etapă este imposibil de spus când sau cum, spun analiștii Atlantic Council.
Lovitura de la Isfahan a avut ca scop nu doar perturbarea unei instalații militare iraniene. Israelul pare să fi folosit o tactică - dronele cu quadricoptere - pe care a mai folosit-o înainte. Aceste drone au rază scurtă de acțiune, iar acest lucru trimite forțelor de securitate iraniene un memento umilitor că atacul ar fi putut fi lansat chiar din interiorul Iranului. Ca și în cazul altor operațiuni țintite pe care Israelul le-a desfășurat în ultimii ani, Israelul pare să dorească să demonstreze că are capacitatea și îndrăzneala de a efectua atacuri menite să prevină amenințările nucleare sau convenționale la adresa securității Israelului din partea Teheranului.
Aparentul atac israelian este, de asemenea, o reamintire pentru Statele Unite, al căror secretar de stat a sosit luni în Israel, cu privire la necesitatea unei acțiuni mai eficiente a SUA pentru a perturba programele nucleare și de rachete ale Iranului, care amenință nu doar Israelul, ci alți aliați arabi din Orientul Mijlociu ai Statelor Unite. Președintele american Joe Biden a spus foarte clar că nu va permite Iranului să dobândească o capacitate nucleară, iar discuțiile asupra programului nuclear al Iranului blocate înseamnă că Israelul dorește să-i reamintească lui Biden că ar fi nevoie să-și pună în aplicare amenințarea. Capacitățile militare ale SUA de a perturba programul nuclear și de rachete al Iranului depășesc, evident, tot ce ar fi făcut dronele israeliene până acum, spune Thomas S. Warrick de la Centrul Scowcroft pentru Strategie și Securitate și fost secretar adjunct adjunct pentru politica antiterorism la Departamentul de Securitate Internă al SUA.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 9.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
- 10.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu