Șapte ani apocaliptici la ROMAERO. Compania de stat e condusa și de apropiati ai lui Ciolacu: un fost șef la Piața din Buzău, un rezervist SRI și un PSD-ist specializat în artilerie
Postat la: 03.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Compania cu capital majoritar de stat Romaero, specilizată în aviație, a raportat în primele 6 luni ale anului 2024 o pierdere de 24 de milioane de lei, potrivit datelor de la Bursa de Valori. Este al șaptelea an de pierderi financiare pentru compania în conducerea căreia guvenul a impus persoane fără nici o legătură cu domeniul aeronautic.
Romaero e încă una dintre firmele de stat ținute artificial în viață, în ciuda pierderilor financiare constante care grevează bugetul statului. În situații similare sunt Tarom sau companiile feroviare. Toate aceste companii au în comun o conducere puternic politizată, formată din sinecuriști de partid sau foști ofițeri ai serviciilor secrete. Astfel, la sfârșitul exercițiului financiar 2023, Romaero a înregistrat o pierdere contabilă în valoare de 142 de milioane de lei, iar în 2022, o pierdere de 53 de milioane de lei. În 2021, compania înregistrase o pierdere de 62 de milioane de lei, în 2020 o pierdere de 55 de milioane de lei, în 2019 o pierdere de 51 de milioane de lei, iar în 2018 o pierdere de 35 milioane de lei.
Șefii Romaero sunt numiți cu acordul Ministerului Economiei, acționarul majoritar al companiei. Iată câțiva dintre membrii conducerii Romaero care nu au legătură cu domeniul aeronautic:
- Ionel-Daniel Butunoi, președintele Consiliului de Administrație. A fost senator PSD, a condus comisia pentru energie. E absolventul Institutului Militar de Artilerie de la Sibiu. Zero legături cu domeniul aviației.
- Alexandru Bușcu (membru în CA). A fost șeful Piețelor Buzău și membru al Consiliului Județean Buzău, județul de unde provine premierul Marcel Ciolacu. În trecut a fost șef de hală la o firmă de termopane, dar și pilot militar. La rubrica de aptitudini din CV a trecut printre altele și "o cultură generală bogată".
- Alexandru Roland Săvulescu. E ofițer pensionar SRI, potrivit CV-ului său. Are un doctorat la Universitatea Valahia din Târgoviște, cunoscută drept fabrică de doctorate pentru politicieni și ofițeri din armată, poliție și serviciile secrete. În declarația de interese menționează calitatea de președinte la OPSD București. El a fost candidat PSD la alegerile parlamentare din 2020. Nici o legătură cu domeniul aeronautic.
- Alexandru Ștefan Deaconu. A fost director la Institutul PNL și a lucrat la Electrocentrale București la direcția de control și securitate. Nici o legătură cu domeniul aeronautic.
- Alexandru Hazem Kansou. Considerat un om de încredere al lui Florentin Pandele, primarul din Voluntari, Kansou a condus constant firme de stat precum Radiocom, STB, BTT și Publivol. Nu are nici o legătură cu domeniul aeronautic.
Romaero a intrat în ianuarie 2024 în procedura de insolvenţă în formă generală, prin reorganizare judiciară. Cei mai mari creditori ai companiei sunt Fiscul și băncile BCR și CEC. Acţiunile companiei au fost suspendate pe 17 ianuarie 2024, de la tranzaţionare. Compania are o experienţă de peste 50 de ani în execuţia de piese şi ansamble pentru aeronave civile şi militare, care se execută începând cu anul 1968. Societatea este deţinută în proporţie de 56,71% de statul român prin Ministerul Economiei, urmat de Longshield Investment Group SA (23,24%), Fondul Proprietatea (18,87%).
Printre cauzele acestor rezultate se numără lipsa capitalului de lucru; precum şi migraţia personalului direct productiv spre piaţa de muncă externă. Societatea a înregistrat o scădere cu 23,21% faţă de pierderea planificată ca urmare a implementării măsurilor de reducere a costurilor, arată un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"Principalii factori care au influenţat nefavorabil rezultatul perioadei sunt:
- Lipsa capitalului de lucru;
- Cheltuielile cu amortizarea aferente unor investiţii efectuate în anul 2020, respectiv 0,75 milioane lei, fără generarea imediată de venituri din produse şi servicii militare strategice furnizate către instituţiile din cadrul FSNA, pentru înzestrarea forţelor din sistemul naţional de apărare prin relansarea industriei militare româneşti
- Migraţia personalului direct productiv spre piaţa de muncă externă, în principal forţa de muncă din zona de activitate privind lucrările de reparaţii şi întreţinere aeronave civile, a condus la diminuarea gradului de utilizare a activelor productive;
- Activele excedentare, neproductive care generează costuri însemnate", se meţionează în raport.
Veniturile din exploatare au fost de 28,08 milioane lei, cu 39,5% mai mici faţă de cele din semestrul 1 al anului 2023 (46,39 milioane lei). Datoriile curente au crescut cu 125,89% faţă de valorile de la 31 decembrie 2023, până la 817,3 milioane lei, ca efect al deschiderii procedurii de insolvenţă la data de 17 ianuarie 2024. În semestrul I al anului 2024, activităţile principale au constat în construcţii aerostructuri, confecţii neavionabile, lucrări de întreţinere şi reparaţii avioane, precum şi furnizare piese de schimb, agregate şi componente din instalaţiile aeronavelor.
La data de 17 ianuarie 2024 a fost pronunţată Hotărârea Tribunalului Bucureşti - Secţia a VII-a Civilă în Dosarul nr. 39261/3/2023 prin care a fost admisă cererea societăţii Romaero de intrare în procedura de insolvenţă în formă generală, prin reorganizare judiciară conform dispoziţiilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. În data de 23 mai 2024, a fost ales Comitetul Creditorilor, format din 3 membri, respectiv DRGFP Bucureşti, BCR SA şi CEC Bank SA, preşedinte fiind desemnat DRGFP Bucureşti-Serviciul Juridic Contribuabili Mijlocii.
Acţiunile companiei au fost suspendate pe 17 ianuarie 2024, de la tranzaţionare. Compania are o experienţă de peste 50 de ani în execuţia de piese şi ansamble pentru aeronave civile şi militare, care se execută începând cu anul 1968. Societatea este deţinută în proporţie de 56,71% de statul român prin Ministerul Economiei, urmat de Longshield Investment Group SA (23,24%), Fondul Proprietatea (18,87%).
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Serviciile de informaţii americane aruncă bomba: "Există o alianţă ascunsă între China şi rebelii Houthi din Yemen"
Există o alianţă ascunsă între China şi rebelii Houthi din Yemen, indicând rolul Beijingului în furnizarea de armament avansat grupării susţinute de Iran.
-
Încep pregătirile pentru unul dintre cele mai mari experimente globale. Ce presupune și ce vor să afle cercetătorii
O echipă internațională de psihologi lansează cel mai mare experiment global dedicat fericirii, vizând să identifice cele mai eficiente metode pentru îmbunătățirea stării de bine a oamenilor, informează The Guardian.
-
Dieta anului 2025. A câștigat aurul pentru asigurarea stării de bine și prevenirea bolilor
Dieta mediteraneană a câștigat din nou, obținând în 2025 premiul „cea mai bună dintre cele mai bune" din partea U.S. News & World Report, care întocmește anual o listă cu cele mai benefice și cele mai puțin benefice diete, clasificate de profesioniștii din domeniul nutriției.
-
Dacă nu ești atent vei transforma cafeaua într-o băutură otravitoare
Medicul Natalia Balan recomandă evitarea unei greșeli frecvente la prepararea cafelei care o transformă în otravă. Aceasta este reîncălzirea unei băuturi reci. Obiceiul de a reîncălzi cafeaua, de exemplu în cuptorul cu microunde sau pe aragaz, poate afecta negativ atât compoziția acesteia, cât și sănătatea dumneavoastră, relatează expertul.
-
Dezertare masivă în armata ucraineană. O treime din soldatii proaspat instruiti n-au mai ajuns pe front
Circa 1.700 de soldaţi ucraineni dintr-o brigadă alcătuită din aproximativ 6.000 de soldaţi, dintre care o parte au fost instruiţi în Franţa, au dezertat încă dinainte să ajungă pe front, caz investigat în prezent de armata ucraineană.
-
Dezastru ecologic la Marea Neagră: stare de urgență instituită de autorități
Pe plajele peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Federaţia Rusă, au fost observate pete de păcură, care a ajuns în Marea Neagră în urma scufundării a două tancuri petroliere ruseşti. Aşa-numitul guvernator al Crimeei, Mihail Razvojaev, a anunţat că, pe 4 ianuarie, la Sevastopol a fost instituită stare de urgenţă de nivel regional.
-
Predicțiile înfricoșătoare ale lui Nostradamus pentru Anul Șarpelui de Lemn, 2025 - Acestea pot schimba lumea
Profețiile lui Nostradamus, captivante, controversate și adesea ridiculizate, continuă să stârnească reacții chiar și după secole, fiind reanalizate ori de câte ori se crede că una dintre ele s-a „realizat". Ce ce profețit de anul 2025!
-
„Atât mi-a zis nenorocitul de Mircea Lucescu". Amintiri din Poiana Brașov cu Radu Banciu și actualul selecționer al României
Nu este un secret că Radu Banciu este departe de a se putea numi „fan" al lui Mircea Lucescu. În repetate rânduri, l-a jignit fără perdea, la diferitele emisiuni pe care le prezenta. Mai nou, jurnalistul și-a amintit un moment în care antrenorul l-a enervat la culme. Au trecut mai bine de 20 de ani de atunci, dar fostul prezentator de la Prima TV pare că nu l-a iertat nici acum.
-
Nehammer anunță că demisionează. De peste trei luni, Austria n-are guvern
Negocierile dintre Partidului Popular austriac (ÖVP) și Partidul Social-Democrat (SPO) au eșuat, conform presei austriece. Toate încercările de a evita vreo discuție cu FPÖ-Partidul Libertății, care a câștigat alegerile din luna octombrie cu 29%, s-au încheiat fără soluții de colaborare. Establishmentul a considerat acest partid nefrecventabil.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 2.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 3.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 4.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 5.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 6.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
- 7.Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
- 8.New York Times: Anulînd fără dovezi alegerile, CCR a oferit un cadou Rusiei
- 9.Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
- 10.Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu