Analiza Financial Times: Adevăratul sens al vizitei lui Xi la Putin
Postat la: 21.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Discuțiile despre un plan de pace pentru Ucraina vor distrage atenția de la consolidarea relațiilor între China și Rusia. „Situația internațională a ajuns acum într-un nou punct de cotitură. Există astăzi în lume două vânturi, vântul de est și vântul de vest. [...] Eu cred că vântul de est prevalează asupra vântului de vest.", relatează Financial Times.
Afirmațiile de mai sus pot aduce cu un fragment din discursul pe care Xi Jinping intenționează să-l țină cu ocazia vizitei sale la Moscova de săptămâna aceasta. În realitate, ele provin dintr-un discurs al unui alt conducător chinez, Mao Zedong - ținut cu ocazia vizitei sale la Moscova din 1957.
Reluând ideile lui Mao, Xi pretinde adesea că: „Estul se ridică și vestul decade". Xi, la fel ca Mao și Putin, mai crede și că Rusia și China au un interes comun în a accelera declinul puterii occidentale. În urmă cu două săptămâni Xi a acuzat SUA că urmăresc o politică de „îngrădire, încercuire și reprimare" la adresa Chinei.
Trebuie remarcat de asemenea că, din nou, conducătorii rus și chinez se întâlnesc pe fundalul temerii de un război nuclear. În 1957, la Moscova, Mao și-a îndemnat auditoriul să se gândească și la partea pozitivă a unui război nuclear: „Dacă ce e mai rău se va întâmpla și jumătate din omenire va muri, cealaltă jumătate va supraviețui, în vreme ce imperialismul va fi șters de pe fața pământului și întreaga lume ar deveni socialistă". Chiar și pentru audiența lui sovietică, a fost o viziune dificil de digerat.
Președintele Xi, din contră, se va înfățișa la Moscova drept om al păcii. Va sosi strălucind în aura unei realizări diplomatice autentice - dezghețul dintre Iran și Arabia Saudită mediat de China. China a mai propus recent și un plan de pace în 12 puncte pentru a se pune capăt războiului din Ucraina. E totodată posibil ca Xi să propună la Moscova încheierea unui armistițiu imediat. Iar după întâlnirea la nivel înalt cu Putin Xi îl va suna probabil pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Zelenski va răspunde fără îndoială la acel apel. Xi are o influență enormă asupra lui Putin; numai că trebuie să și opteze s-o exercite. Dar Zelenski și coaliția occidentală care sprijină Ucraina vor fi pe bună dreptate sceptici în privința propunerilor de pace ale Chinei. Realitatea este aceea că e extrem de improbabil ca Xi să fie dispus ori capabil să pună capăt războiului din Ucraina.
Spre deosebire de cazul Arabia Saudită-Iran, China nu mediază aici între două părți dispuse să ajungă la o înțelegere. Iar Beijingul nici măcar nu e un jucător neutru în acest conflict. Chiar dacă China s-a abținut la voturile ONU care condamnă invazia Rusiei din Ucraina, ea a folosit cu consecvență terminologia Rusiei pentru a descrie conflictul. Qin Gang, ministrul chinez de externe, a lăudat recent relațiile dintre Rusia și China ca pe o „forță motrice" a afacerilor globale. Se poate conta totodată pe faptul că Beijingul nu va recunoaște inculparea lui Putin de către Tribunalul Penal Internațional.
„Planul de pace" chinez, în formula lui actuală, nu pomenește nimic despre retragerea forțelor ruse de pe teritoriile ucrainene ocupate. Dacă Xi va propune un armistițiu, rușii pot mima fără grijă entuziasmul - știind prea bine că Ucraina îl va respinge atât timp cât pământurile ei sunt ocupate. Și chiar dacă s-ar declara un armistițiu, acesta poate fi violat oricând de Rusia - cum a făcut-o și cu alte ocazii.
Însă pentru Xi e util să prezinte China drept o forță pacifistă pragmatică - una interesată de comerț și de prosperitatea comună.
În antiteză, America e înfățișată de către China ca o forță care instigă la război din considerente ideologice, împărțind lumea în prieteni și dușmani - și obsedată de conservarea hegemoniei proprii. Acest scenariu ajută China în lupta pentru câștigarea opiniei publice în „sudul global" - și-i îngrijorează pe americani.
Dar, în spatele retoricii pacifiste, substanța întâlnirii Xi-Putin acționează în direcția opusă - din moment ce va implica suplimentarea ajutorului chinez pentru Rusia, în timp ce Rusia poartă un război de agresiune. Alexander Gabuev, unul dintre cei mai competenți observatori ruși ai Chinei, aflat acum în exil, a comentat: „Să nu vă faceți nici o iluzie: vizita va fi despre aprofundarea acelor relații cu Rusia de pe urma cărora Beijingul are de profitat, iar nu despre vreo mediere autentică a păcii".
Marea întrebare e care relații sunt considerate de Xi drept profitabile pentru China. Partea economică e cea ușoară. Pe măsură ce Vestul de vindecă de dependența de energia rusească, China e în măsură să cumpere petrol și gaze la preț redus. E probabil ca Putin și Xi să convină asupra accelerării lucrului la un nou gazoduct între țările lor. Aprovizionarea Rusiei cu bunuri pe care nu le mai poate cumpăra din Occident, în special semiconductori, va fi o altă manevră profitabilă pentru Beijing - deși unele companii chineze vor fi reticente, de teama sancțiunilor occidentale. E probabil de asemenea ca Putin și Xi să persiste în încercarea de a promova alternative la dolar în calitate de monedă globală.
Chestiunea cu adevărat delicată va fi solicitarea lui Putin de a primi arme chinezești - în special obuze și rachete pentru a suplini penuria care subminează efortul rus de război. SUA au avertizat luna trecută că Beijingul ia în calcul această măsură. Dar orice ar urma să convină Putin și Xi va rămâne probabil un secret bine păzit.
Ascunse publicului vor rămâne și orice fel de tensiuni vor fi existând între Rusia și China. Unii strategi americani speră că într-o bună zi vor fi în măsură să pună la cale o nouă scindare între Moscova și Beijing - la fel ca aceea care a dus la dezghețul sino-american din anii '70. Însă pe moment o asemenea eventualitate pare chiar și mai îndepărtată decât perspectivele unei păci mediate de China în Ucraina.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 9.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu