Analiză militară britanică: Ucraina nu are nici o șansă în fața mașinii de război ruse!
Postat la: 22.12.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
În ciuda eșecurilor sale în Ucraina, forțele aeriene rusești dispun totuși de avioane și rachete avansate, iar piloții ruși și-au modificat operațiunile pentru a profita la maximum de aceste avantaje, se arată într-o analiză publicată de Business Insider, care se bazează pe concluziile unui studiu al analiștilor de la centrul britanic de analiză Royal United Services Institute (RUSI).
Insuccesul forțelor aeriene rusești deasupra Ucrainei pe fondul rezistenței surprinzătoare dovedită de apărarea antiaeriană a Ucrainei a pus adesea în umbră un fapt sumbru: forțele aeriene ale Ucrainei se confruntă cu un inamic superior înarmat cu avioane și rachete.
Având în vedere avantajele Rusiei în ceea ce privește cantitatea, Ucraina riscă să piardă războiul aerian fără ajutorul Occidentului, în ciuda succesului pe care l-au avut piloții ucraineni, se arată într-un studiu privind primele cinci luni de război realizat de centrul britanic de analiză Royal United Services Institute (RUSI).
În pofida faptului că forțele aeriene rusești și-au limitat operațiunile deasupra teritoriului controlat de Ucraina, parțial din pricina pierderilor pe care le-au suferit, Rusia dispune de avioane de luptă înarmate cu rachete aer-aer cu rază lungă de acțiune ce sunt capabile să distrugă avioanele ucrainene.
„Piloții ucraineni confirmă faptul că avioanele Su-30SM și Su-35S ale Rusiei depășesc avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene ucrainene la nivel tehnic", se arată în raport, menționând că capacitățile de rază lungă de acțiune "look-down, shoot-down" ale radarelor lor N011M Bars și N035 Irbis-E le permit să detecteze avioanele ucrainene care zboară la joasă înălțime.
În circumstanțele potrivite, un avion de vânătoare rusesc care zboară cu viteză mare și la o altitudine de circa 12.000 de metri ar putea doborî un avion de vânătoare ucrainean care zboară la joasă înălțime pentru a evita să fie văzut.
În plus, avioanele de vânătoare rusești sunt înarmate cu rachete aer-aer R-77-1 - arme de tip "trage și uită", care se îndreaptă spre ținte în mod independent, datorită detectoarelor sale radar active. În schimb, avioanele de luptă ucrainene trebuie să se mulțumească cu rachete R-27 cu radare semiactive care necesită ca avionul de lansare să lumineze ținta în mod continuu pentru ca racheta să o poată detecta.
Deoarece ținta R-27 trebuie să fie iluminată pentru ca racheta să îndrepte spre ea, detectoarele de avertizare radar de pe avioanele rusești pot semnala această acțiune, permițând piloților ruși să își activeze bruiajele și momelile sau să ia măsuri de evitare. Radarul rachetelor rusești R-77-1 nu se activează decât cu câteva secunde înainte de atac, ceea ce scade timpul de reacție al piloților ucraineni.
„În cursul războiului, avioanele de luptă rusești au reușit de multe ori să obțină o interceptare radar și să lanseze rachete R-77-1 asupra avioanelor de luptă ucrainene" la mai bine de 100 de kilometri depărtare, se arată în raportul RUSI.
"Chiar dacă astfel de tiruri au o probabilitate scăzută de ucidere, acestea îi obligă pe piloții ucraineni să treacă în defensivă sau să riște să fie loviți în timp ce se află cu mult în afara propriei raze de acțiune efective; câteva astfel de tiruri cu rază lungă de acțiune și-au găsit ținta".
Zborul la joasă înălțime pentru a evita detectarea sporește riscurile cu care se confruntă piloții ucraineni, deoarece le sporește vulnerabilitatea față de atacurile de la sol sau probabilitatea de prăbușire.
Înainte de război Rusia a cultivat imaginea unei forțe aeriene inovatoare și de înaltă tehnologie, și totuși puterea aeriană rusă s-a dovedit remarcabil de ineficientă. Printre motive s-au numărat penuria armelor de precizie, problemele organizatorice și instruirea insuficientă a piloților. Totuși asta nu înseamnă că forțele aeriene rusești au fost total neinspirate.
De pildă, Rusia a instalat patrule permanente de avioane de vânătoare la mare altitudine. „Aceste patrule s-au dovedit extrem de eficiente împotriva avioanelor de atac și a avioanelor de vânătoare ucrainene, rachetele aer-aer cu rază lungă de acțiune Mig-31BM și R-37M punând în mod special probleme", au scris analiștii RUSI.
Patrulele aeriene de luptă la mare altitudine "cu Su-35S și, mai recent, cu interceptoare Mig-31BM continuă să doboare un număr semnificativ de avioane ucrainene de atac la sol în apropierea liniei frontului, de la distanțe care le fac aproape imune la focul de ripostă", se arată în raport.
Racheta hipersonică R-37 are o rază de acțiune de până la 320 de kilometri, iar forțele aeriene rusești (VKS), au tras "până la șase R-37M pe zi în cursul lunii octombrie", se arată în raport. "Viteza extrem de mare a armei, împreună cu raza de acțiune efectivă foarte mare și un dispozitiv de urmărire conceput pentru vizarea de ținte la altitudine joasă, o face deosebit de dificil de evitat".
Din fericire pentru Ucraina, Rusia nu are suficiente avioane-cisternă pentru a menține patrule frecvente, notează Business Insider. Dar dacă avioanele de luptă ucrainene sunt ținute la sol de teama că vor fi luate la țintă, este împovărată apărarea aeriană ucraineană, pe rachetele antiaeriene - cu rază scurtă și lungă de acțiune - și pe tunurile antiaeriene.
În pofida temerilor inițiale că vor fi zdrobite de rachetele și avioanele rusești, apărarea aeriană ucraineană a reușit să aibă un impact major. Începând din luna aprilie, piloții ruși "au fost extrem de reticenți în a încerca să pătrundă în spațiul aerian ucrainean din cauza pierderilor suferite în cadrul încercărilor timpurii de a-și croi drum", se arată în raport.
Amenințarea reprezentată de rachetele sol-aer ucrainene și de armele portabile de apărare aeriană, precum rachetele Stinger, "a modelat comportamentul și a constrâns în mod semnificativ eficiența piloților ruși", potrivit raportului.
RUSI recomandă ca Ucraina să primească avioane de luptă occidentale, dintre care Gripen, produs în Suedia, ar fi candidatul ideal datorită construcției sale robuste și ușor de întreținut, dar și a capacității sale de a opera de pe piste de aterizare improvizate. De asemenea, analiștii îndeamnă Occidentul să trimită Ucrainei mijloace de apărare aeriană.
Cel mai important, se subliniază în raport, nimeni nu ar trebui să supraestimeze succesul Ucrainei împotriva forțelor aeriene ale Rusiei: „Există un pericol real ca acest succes să determine o delăsare a Occidentului în ceea ce privește amenințarea pe care VKS o poate reprezenta în continuare pentru forțele, infrastructura și orașele ucrainene dacă i se oferă o portiță".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Bizarerie în dosarul Nordis: Ginerele lui Traian Băsescu cere despăgubiri, în timp ce Ioana Băsescu a fost pusă sub acuzare
Situație bizară în dosarul Nordis. Radu Pricop este unul dintre creditorii care speră să recupereze bani din aface ...
-
Numele lui Călin Georgescu apare într-un mega dosar de trafic de droguri, la nivel internațional
Numele lui Călin Georgescu apare într-o mega anchetă jurnalistică condusă de către jurnalistul italian Edoardo Anz ...
-
Serviciile franceze, speriate de cazul Georgescu - Amplu raport despre "manipularea algoritmilor și instrumentalizarea influencerilor"
Un raport public emis de VIGINUM, serviciul francez de supraveghere și protecție împotriva ingerințelor digitale s ...
-
Guvernul Ciolacu omoară intenționat dezvoltarea sectorului privat la ordinul UE. Investițiile de peste 2 milioane euro se fac de acum cu voie de la Guvern
La finalul anului trecut guvernul a aprobat OUG 152/2024 cu cerintele UE. Publicată în Monitorul Oficial în ...
-
Călin Georgescu, suspectat de implicare într-o schemă de fraudă care are legături cu mafia drogurilor din Spania
Călin Georgescu, fostul candidat la alegerile prezidențiale, este suspectat de implicare într-o schemă de fraudă c ...
-
Dosarul "Nordis": Țepe de proporții cu binecuvântarea statului. Caracatița politică are tentacule până la vârf
Dosarul "Nordis" a bubuit a DIICOT, dar acțiunea procurorilor vine după ani de zile în care oamenii au primit țepe de ma ...
-
Zeci de utilizatori WhatsApp, inclusiv jurnaliști, spionați printr-un program al unei companii israeliene
Aproape 100 de jurnaliști și alți membri ai societății civile au fost spionați pe WhatsApp cu ajutorul unui program crea ...
-
Presiune uriașă în Scandalul Nordis: Au fost adusi la parchet si părinții lui Vladimir Ciorbă. E dezlegare la denunțuri
Laura Vicol, fosta pesedistă de top, și soțul ei, afaceristul Vladimir Ciorbă, sunt aduși la DIICOT, cu o cohortă jurnal ...
-
Depopulare: Femeile vaccinate anti-covid din Cehia au cu 66% mai puține șanse să nască STUDIU
Datele din Republica Cehă arată că femeile vaccinate cu covid au cu 66% mai puține șanse să nască în comparație cu femei ...
-
Țigănie la Romsilva. Fostul director a ieșit la pensie, a încasat prima de 100.000 de euro și s-a reangajat la loc!
Teodor Țigan, fostul director general al Romsilva care a luat 100.000 de euro primă de pensionare, s-a reangajat, iar ac ...
-
Geanina Hagima: Reîmpărțirea Lumii prin Războiul Nano prin presiunea injectării oamenilor cu interfață Bio-Cyber
Foarte important acest articol al doctoritei Ana Mihalcea! Practic este o concluzie la tot ce s-a intamplat pana acum. A ...
-
D-ale lu' Burduja: Hidroelectrica și Nuclearelectrica au vândut în 2024 energie Chișinăului la un preț de 2 ori mai redus decât cel plătit pe OPCOM
Cei doi mari producători autohtoni, controlați în proporție de peste 80% de statul român, Hidroelectrica și Nuclearelect ...
-
Salariu de nabab de la Hidroelectrica fără a avea nicio expertiză în domeniu. Burduja trebuie sa dea socotelă!
După ce a părăsit funcția de prefect de Vâlcea, Sebastian Fârtat a reapărut într-un post cheie la Hidroelectrica, una di ...
-
Europa se dă bătută. Nu mai are nici cea mai mică șansă despre cum să oprească asaltul islamismului
Săptămâna trecută a fost cu siguranță cea mai neagră pe care a trăit-o Europa în ultimii ani. La o zi după ce un imigran ...
-
Operatiunea "Silent Hammer": Tucker Carlson dă detalii despre planul administratiei Biden de a-l asasina pe Putin și de a împinge lumea în al treilea război mondial
Tucker Carlson a rupt vălul de pe unul dintre cele mai întunecate adevăruri ale timpurilor noastre: administrația Biden ...
-
Administrația Biden a încercat să-l omoare pe Putin - ipoteză incendiară lansată de jurnalistul american Tucker Carlson
Jurnalistul american Tucker Carlson a lansat o ipoteză care face vâlvă pe rețelele de socializare: administrația Biden a ...
-
„Palatul Împăratului". Klaus Iohannis nu va primi vila de protocol din Bulevardul Aviatorilor în care s-au investit milioane de euro
Președintele Klaus Iohannis nu va locui în vila de protocol dintr-o zonă exclusivistă a Capitalei, clădire în care statu ...
-
Timeo Danaos: Theodoros Roussopoulos e cel care a sesizat Comisia de la Venetia in privinta loviturii de stat patronata de Klaus Iohannis
Raportul devastator al Comisiei de la Veneția despre lovitura de stat din România - anularea arbitrară a alegerilor - ca ...
-
Contractul prin care a fost închiriat tezaurul furat. Olandezii erau obligați să asigure paza DOCUMENT
Corpul de Control al prim-ministrului a ajuns luni dimineața la Ministerul Culturii pentru a ridica documentele referito ...
-
De ce mai cere si trump bani in plus pentru inarmarea NATO: Complexul industrial militar american a avut o crestere de vânzări de sute de miliarde de dolari în 2024
Vânzările de echipamente militare americane către guverne străine în 2024 au crescut cu 29%, până la un record de 318,7 ...
-
Sebastian Burduja minte cum respiră. Ministrul Energiei a cerut Hidroelectrica să reducă cu 20% cheltuielile cu salariile si sponsorizarile dupa ce tot el le-a aprobat
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a solicitat tuturor companiilor din portofoliu să reducă cu 20% chel ...
-
Trump face pe placul firmelor de asigurari de sanatate care i-au finantat campania: A semnat un ordin care va restricționa accesul la servicii medicale pentru zeci de milioane de americani
Donald Trump a restricționat accesul la servicii de sănătate pentru zeci de milioane de americani săraci, printr-un decr ...
-
Rasa alba piere, fiind inlocuita de o populatie metisa. Declin demografic alarmant: "Omenirea va suferi un colaps fără precedent în istoria modernă!"
Un nou raport al McKinsey Global Institute (MGI) avertizează că economiile majore se îndreaptă spre un „colaps al popula ...
-
Furtuna economică perfectă. Cum arată perspectivele analiștilor financiari în timp ce Consiliul European strânge cu ușa România
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la valoarea medie a anticipaţiilor de 7,3% din PIB, i ...
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-amer ...
-
CIA a declasificat o carte despre cum va sfârși lumea
O carte clasată de CIA timp de peste 50 de ani aduce în prim-plan o teorie surprinzătoare despre sfârșitul lumii. „The A ...
-
Războiul cu Deep State - Planul lui Trump pentru a prelua controlul asupra statului
Preşedintele-ales Donald Trump intenţionează să îşi consolideze controlul asupra administraţiei federale într-un mod făr ...
-
Kelemen Hunor face dezvaluiri despre Călin Georgescu și rețeaua condusa spionul comunist care a penetrat NATO și a furnizat informații către KGB
Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat într-un interviu pentru publicația Maszol că autointitulatul candidat anti- ...
-
Explică-ne Ciolacule! România depășește toate țările europene, cu prețuri record la energie
Temperaturile scăzute au dus miercuri la creșterea consumului intern de energie electrică până la aproximativ 9.000 MW, ...
-
„Cel mai înfricoșător lucru care s-a întâmplat vreodată": Vor dezvălui „fișierele Twitter" pentru întregul guvern al SUA laboratoarele biologice din Ucraina? VIDEO
Comentatorul politic conservator Tucker Carlson a publicat luni un interviu amplu cu jurnalistul și autorul Michael Shel ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu