Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Analiză: Care sunt forțele care determină SUA să intensifice agresiunea militară internațională?

Postat la: 06.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Autori: Danielle Bleitrach & John Ross

Un rechizitoriu necruțător și puternic argumentat despre modul în care SUA sunt singurele responsabile pentru războiul din Ucraina, i-au încolțit literalmente pe ruși și, dacă printr-o nenorocire, vor câștiga, nu se vor opri. Acesta este punctul de vedere chinezesc clar exprimat, să nu se înțeleagă că China a intrat într-o tabără, dacă China nu ar fi acționat așa cum o face, am fi fost deja într-un război mondial. Deocamdată, această viziune asupra lumii și atitudinea sa politică este principala contribuție la pace, cu sau fără un plan.

În ultimele aproximativ două decenii, am asistat la o escaladare militară a SUA. Evenimentele care au condus la războiul din Ucraina fac parte din acest proces și reprezintă un nou pas calitativ. Înainte de acest război, SUA au intervenit doar împotriva țărilor în curs de dezvoltare cu armate mult mai mici și fără arme nucleare. În ordine cronologică, iată o listă a acestor intervenții militare devastatoare:

  • bombardarea Serbiei în 1999.
  • Invazia Afganistanului în 2001.
  • invazia Irakului în 2003.
  • bombardarea Libiei în 2011.

În ceea ce privește Ucraina, SUA erau perfect conștiente de faptul că propunerea lor de a înființa NATO în această țară, care se află la originea războiului actual, amenința interesele naționale cele mai fundamentale ale Rusiei, o țară cu forțe militare importante, inclusiv un arsenal nuclear egal cu al său. Și-au asumat cu bună știință riscul de a trece linia roșie a Rusiei.

Deocamdată nu au trimis trupe în Ucraina, declarând deschis că acest lucru ar putea duce la un război mondial cu statul rus. Dar intervenția lor susținută echivalează cu un război prin procură împotriva Rusiei. Înainte de începerea conflictului, SUA au antrenat armata ucraineană, i-au furnizat cantități masive de arme și până în prezent îi furnizează informații prin satelit și alte informații etc.

Cum au reușit SUA să atragă Ucraina în război?

SUA s-au pregătit conștiincios și meticulos pentru acest război prin militarizarea treptată a Ucrainei. Viaceslav Tetekin, membru al Comitetului Central al Federației Ruse (KPRF), face o descriere exhaustivă mai jos. Aceasta arată în mod clar modul în care SUA a instrumentalizat Ucraina:

"Ucraina (...) se pregătește de mult timp pentru război. Dacă se compară cu evenimente similare din alte timpuri și din alte părți ale lumii, este posibil să se sugereze un "model standard" al Statelor Unite pentru a-și atinge obiectivele geopolitice (...)

Rusia a fost atrasă în mod deliberat în această situație. Totul a început cu lovitura de stat din Ucraina din februarie 2014, când forțe visceral antirusești au preluat puterea la Kiev cu sprijinul SUA și al neonaziștilor locali (...)

În 1991, în timpul "reformelor", armata ucraineană a avut de suferit considerabil, astfel încât în 2014 și-a pierdut toată puterea. Echipamentul militar nu mai funcționa, moralul ofițerilor și soldaților era la cel mai scăzut nivel din cauza salariilor mici. Armata ucraineană nu mai dorea să lupte și nu mai avea capacitatea (...)

Ca urmare, [după lovitura de stat din 2014], țara și-a revizuit finanțele, sacrificând bunăstarea populației în favoarea finanțării forțelor armate. Bugetul său militar a crescut de la 1,7 miliarde de dolari în 2014 la 8,9 miliarde de dolari în 2019 (5,9% din PIB-ul țării) (...). Ucraina (...) a cheltuit proporțional de trei ori mai mult [ca procent din PIB] pentru armată decât țările dezvoltate occidentale (...)

Aceste cifre arată că țara se pregătea pentru un război la scară largă (...) Sute de instructori din SUA și din alte țări NATO au fost implicați în pregătirea armatei. Ucraina s-a pregătit pentru război sub supravegherea SUA.

S-au cheltuit sume uriașe pentru repararea echipamentelor militare. În 2014-2015, în timpul agresiunii împotriva Donbass [partea vorbitoare de limbă rusă din estul Ucrainei], Ucraina nu a fost în măsură să ofere acoperire aeriană, deoarece toate avioanele sale de luptă aveau nevoie de reparații. Dar, în februarie 2022, existau deja 150 de avioane de luptă, bombardiere și avioane de atac ale forțelor aeriene ucrainene. O astfel de consolidare a forțelor aeriene poate fi explicată doar în vederea cuceririi Donbassului.

În același timp, au fost ridicate fortificații puternice la granița dintre Donbass și Ucraina (...) La sfârșitul anului 2021, salariile soldaților au fost înmulțite cu 3 (!), crescând de la 170 la 510 dolari. De asemenea, dimensiunea forțelor armate a crescut considerabil.

Prima etapă a pregătirii Ucrainei pentru război a fost astfel finalizată cu succes la sfârșitul anului 2021. Capacitatea de luptă a armatei ucrainene a fost restabilită, echipamentele militare au fost reparate și modernizate (...)

Cu toate acestea, chiar și modernizată, armata ucraineană nu era în măsură să atace Rusia. Raportul de forțe nu era în mod clar în favoarea Kievului. Prima era să cucerească Donbassul și, dacă circumstanțele o permiteau, să invadeze Crimeea. A doua era să provoace o intervenție armată din partea Rusiei (...)

Rusia și-a dat seama atunci că o Ucraină sub controlul Statelor Unite devenea un pericol real. În decembrie 2021, a cerut NATO să pună în aplicare măsuri pentru a-i garanta interesele legitime. Occidentul (...), știind că pregătirile pentru invazia Donbass erau în plină desfășurare, a ignorat această cerere. Cele mai capabile unități de luptă ale armatei ucrainene au fost masate în jurul Donbassului. Cu 150.000 de soldați, acestea aveau capacitatea de a înfrânge rezistența milițiilor populare din Donbass în 2-3 zile, distrugând în totalitate Donețkul, și de a vărsa mult sânge printre apărătorii RPD [Republica Populară Donețk] (...). Responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă acum în Ucraina revine în totalitate Statelor Unite și aliaților lor, care au folosit (...) poporul ucrainean ca armă."

Ucraina: un salt calitativ în escaladarea militară a SUA

Insistența Statelor Unite asupra "dreptului" Ucrainei de a adera la NATO și implicarea în remilitarizarea acesteia arată că Statele Unite s-au pregătit pentru conflictul din Ucraina, știind foarte bine că acest lucru va duce în mod inevitabil la o confruntare cu Rusia. Statele Unite au mai urcat o treaptă: nu mai vizează doar țările în curs de dezvoltare - ceea ce este în sine oribil și inacceptabil -, ci și state puternice precum Rusia și, astfel, riscă un conflict militar global.

Este acest lucru temporar, caz în care ne-am putea aștepta la o revenire la metode mai "pașnice" mai târziu, sau este o direcție pe termen lung? Aceasta este o întrebare cheie pentru toate țările, în special pentru China, care are, de asemenea, un stat puternic. Într-adevăr, în același timp în care a pregătit ofensiva împotriva Rusiei, SUA a impus tarife vamale asupra economiei chineze, a desfășurat o campanie internațională sistematică de minciuni despre Xinjiang și a încercat să submineze principiul "o singură China" în provincia Taiwan.

Printre acțiunile lor față de Taiwan:

- Biden a invitat un reprezentant din Taipei la ceremonia sa de inaugurare. A fost pentru prima dată de la restabilirea relațiilor diplomatice dintre SUA și China în anii 1970.
- Înainte de a se îmbolnăvi de Covid, doamna Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților din SUA, anunțase că va vizita Taipei.
- SUA a solicitat participarea Taipei la ONU
- SUA și-a intensificat vânzările de arme și echipamente către insulă.
- Delegații americane vizitează Taipei
- SUA și-au sporit prezența militară în Marea Chinei de Sud și trimit în mod regulat nave de război americane în strâmtoarea Taiwan.
- Forțele speciale americane au antrenat trupele terestre și soldații marinei taiwaneze.

Statele Unite știu că politica "O singură China" este în interesul național fundamental al Chinei. Aceasta a fost piatra de temelie a relațiilor sino-americane timp de 50 de ani, de la vizita lui Nixon la Beijing în 1972. Abandonarea acesteia ar echivala cu depășirea "liniei roșii" a Chinei.

Aceste provocări ale SUA față de China și Rusia și escaladarea militară vor continua. Această problemă este prea serioasă pentru a fi tratată cu ușurință. Acestea sunt războaie care ar putea avea consecințe catastrofale. Orice exagerare sau simplă propagandă, într-un sens sau altul, este inacceptabilă. Prin urmare, vom încerca să identificăm, cât mai obiectiv, obiectiv și calm posibil, motivele care stau la baza intensificării agresiunii militare a SUA și forțele care ar putea să o oprească.

De la Războiul Rece împotriva URSS la noul Război Rece împotriva Chinei: evoluția economiei americane

Cei doi factori care explică escaladarea militară a SUA de mai bine de două decenii sunt, pe de o parte, pierderea definitivă a ponderii sale covârșitoare în producția mondială și, pe de altă parte, menținerea sa ca prima putere militară a lumii. Pericolul este că vor căuta să compenseze declinul economic prin utilizarea forței armate. Aceasta a fost deja originea intervențiilor lor militare în țările în curs de dezvoltare.

Mai mult, va merge agresiunea lor militară americană până la includerea Chinei sau, mai rău, până la un război mondial? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să analizăm în detaliu situația economică și militară a SUA. Contrar propagandei lor privind "dinamismul" economiei lor, economia SUA este, de fapt, în declin lent la nivel mondial. Pentru a înțelege amploarea acestei situații, să o comparăm cu situația economică din timpul primului război rece dintre SUA și URSS.

Date economice de la vechiul la noul Război Rece

În 1950, la începutul primului Război Rece, SUA reprezentau 27,3% din PIB-ul mondial, conform datelor lui Angus Maddison, cel mai mare expert în materie de creștere economică mondială pe termen lung. URSS, cea mai mare economie socialistă la acea vreme, reprezenta doar 9,6%. Cu alte cuvinte, economia SUA era cu 273%, sau de aproape 3 ori mai mare decât cea a URSS.

În întreaga perioadă de după cel de-al Doilea Război Mondial, cel mai mare procent din PIB-ul SUA atins vreodată de Uniunea Sovietică a fost de 44,4% în 1975. Astfel, chiar și la apogeul succesului economic relativ al URSS, dimensiunea economiei SUA era de două ori mai mare (adică 225%). Pe scurt, de-a lungul "vechiului război rece", SUA s-au bucurat de o superioritate economică copleșitoare față de URSS.

Astăzi, chiar și la ratele de schimb actuale, PIB-ul Chinei reprezintă deja 74% din PIB-ul SUA, un nivel mult mai mare decât cel atins vreodată de URSS. Acest lucru înseamnă, în termeni de curs de schimb al pieței, că economia SUA este de numai 131% din cea a Chinei. În plus, creșterea economică a Chinei este mult mai rapidă decât cea a SUA.

Calculată în termeni de paritate a puterii de cumpărare (PPS), măsura utilizată de Maddison, economia Chinei este deja cu 18% mai mare decât cea a SUA, iar până în 2026, conform proiecțiilor FMI privind PPS, aceasta va fi de 35%. Decalajul economic dintre cele două țări este mult mai mic decât era între URSS și SUA.

După orice altă măsură, China a devenit de departe prima putere productivă a lumii. În 2019, conform celor mai recente date disponibile, China a reprezentat 28,7% din producția mondială de producție manufacturieră, față de 16,8% pentru SUA, adică producția industrială chineză a fost cu 70% mai mare decât cea a SUA. URSS a rămas întotdeauna cu mult în urma SUA în ceea ce privește producția.

În ceea ce privește comerțul, SUA au pierdut războiul comercial lansat de Trump împotriva Chinei, ceea ce este oarecum umilitor pentru ele. Începând cu 2018, China a devenit prima țară din lume în ceea ce privește comerțul cu bunuri. Dar, la acel moment, era cu doar 11% mai mare decât SUA. Până în 2021, a crescut la 35% mai mult decât SUA. În ceea ce privește exporturile, situația este și mai gravă pentru SUA. În 2018, exporturile chineze au fost cu 53% mai mari decât cele ale SUA; până în 2021, este vorba de 92%. Pe scurt, nu numai că China a devenit de departe principala națiune comercială din lume, dar SUA a pierdut războiul comercial pe care administrațiile Trump și Biden l-au purtat împotriva sa.

Mai mult, din punct de vedere macroeconomic, China este lider în ceea ce privește capitalul investibil, adică economiile (ale gospodăriilor, ale întreprinderilor și ale guvernului). Investițiile reprezintă forța motrice a creșterii economice. În 2019, conform celor mai recente date disponibile, economiile brute de capital ale Chinei au fost, în termeni absoluți, cu 56% mai mari decât cele ale SUA (6,3 trilioane de dolari pentru China față de 4,3 trilioane de dolari pentru SUA). Cu toate acestea, această cifră subestimează în mod semnificativ avansul Chinei față de SUA, deoarece ignoră deprecierea. Dacă aceasta este inclusă, atunci crearea anuală netă de capital a Chinei este de 635% din cea a SUA, echivalentul a 3 900 de miliarde de dolari pentru China față de 600 de miliarde de dolari pentru SUA. În concluzie, în fiecare an, stocul de capital al Chinei crește substanțial, în timp ce cel al SUA crește puțin.

Creșterea economică a Chinei a depășit-o în mod covârșitor pe cea a SUA, nu doar așa cum se știa, în cele patru decenii din 1978, ci continuă până în prezent. În prețuri ajustate în funcție de inflație din 2007, anul de dinaintea crizei financiare mondiale, economia SUA a crescut cu 24%, iar cea a Chinei cu 177% - de peste șapte ori mai mult decât creșterea SUA. În concluzie, economia capitalistă americană suferă o înfrângere serioasă în fața economiei socialiste chineze în domeniul concurenței pașnice.

În timp ce SUA încă domină în ceea ce privește productivitatea, tehnologia și dimensiunea companiilor, diferența față de China se reduce, iar aceasta și-a pierdut oricum poziția de lider în producția mondială. Până în 2021, SUA vor reprezenta doar 16% (calculat în termeni PPP) din economia mondială, lăsând 84% din economia mondială în afara SUA. Este clar că era globală a multipolarității, care înlocuiește dominația unipolară a SUA, a sosit deja. Concluzia pe care o trag SUA este că această multipolaritate economică trebuie împiedicată prin mijloace politice și militare.

Forța militară a SUA

Unele cercuri occidentale minoritare au crezut că aceste eșecuri economice anunță înfrângerea inevitabilă a SUA sau că aceasta a avut deja loc. Aceeași eroare de apreciere se regăsește în rândul unui număr mic de persoane din China, care cred că China a învins deja SUA la nivel global. Acestea sunt greșeli, iluzii. Aceștia uită, în celebra frază a lui Lenin, că "politica precede economia. Acesta este abecedarul marxismului", la care trebuie să adăugăm cea a președintelui Mao "puterea politică se află la capătul butoiului". Faptul că Statele Unite pierd teren din punct de vedere economic nu înseamnă că vor permite ca această evoluție să continue în liniște. Nici ei nu pun economia înaintea politicii. În fața înfrângerilor lor economice, știu să apeleze la politic și la militar.

Supremația lor militară este intactă. Numai bugetul lor militar depășește suma celor ale celorlalți nouă mari cheltuitori militari. O singură țară îi este egală în domeniul armelor nucleare: Rusia, care a moștenit stocurile URSS. Numărul exact de arme nucleare deținute de o anumită țară este un secret de stat. Cu toate acestea, în 2022, un studiu serios realizat de Federația Oamenilor de Știință Americani estimează că Rusia deține 5977 de arme nucleare, iar SUA 5428. Rusia și SUA au fiecare aproximativ 1600 de focoase nucleare strategice active desfășurate. În ceea ce privește China, este clar că SUA au mult mai multe arme nucleare.

În ceea ce privește armele convenționale, SUA cheltuie mai mult decât orice altă țară. În timpul primului Război Rece, în timp ce cele două țări erau echivalente din punct de vedere nuclear, economia sovietică era cu mult sub cea a SUA. Așa că strategia SUA s-a concentrat pe economie.

Astfel, atunci când Reagan a inițiat militarizarea în anii 1980, obiectivul nu a fost acela de a lansa un război împotriva URSS, ci de a o împinge pe aceasta din urmă într-o cursă a înarmării care era extrem de dăunătoare pentru economia sa. Acesta este motivul pentru care, în ciuda tensiunilor, Războiul Rece nu s-a transformat niciodată într-un război "fierbinte".

Acum este invers. Statele Unite, slăbite considerabil din punct de vedere economic, dar care își păstrează dominația militară, încearcă să mute miza în arena militară. Această orientare pe termen lung deschide o perioadă foarte periculoasă pentru omenire. Tentația este mare pentru Statele Unite de a folosi mijloace militare "directe" sau "indirecte" împotriva Chinei pentru a-i opri dezvoltarea economică.

Utilizarea forței militare în mod indirect

Înainte de a recurge la soluția extremă, adică la o confruntare militară directă, există alte mijloace indirecte, deja utilizate sau în discuție, care permit Statelor Unite să profite de superioritatea lor militară pentru a-și impune opțiunile:

- Profitând de relația de subordonare militară a anumitor țări față de SUA pentru a le încuraja să adopte politici economice ostile Chinei - este cazul Germaniei și al Uniunii Europene.
- Să se opună multipolarității economice existente, înlocuind-o cu alianțe dominate unilateral de SUA - NATO, Quad (SUA, Japonia, Australia, India) etc.
- Forțarea țărilor care au relații economice bune cu China să restrângă aceste relații - de exemplu, Australia.
- Purtarea potențială a unor războaie împotriva aliaților Chinei
- Trăgând China într-un război "parțial" cu SUA. Acesta este subiectul unei discuții intense în SUA în acest moment în legătură cu Taiwanul.

După izbucnirea războiului din Ucraina, Janan Ganesh, principalul comentator politic american al Financial Times, a ilustrat aceste presiuni militare directe și indirecte:

"Din 2026 (...) gazul natural lichefiat va ajunge cu un petrolier pe țărmurile nordice ale Germaniei, va fi descărcat în rezervoare de stocare criogenice setate la minus 160°C, iar apoi va fi "regazeificat" înainte de a trece prin rețea. Acest lucru va înlocui importurile rusești. În prezent, Germania nu are un terminal de GNL... Dintre exportatorii care ar putea beneficia, SUA este mai aproape decât Australia (...)

Iar aceste exporturi nu sunt toate. Într-adevăr, dacă Germania își respectă promisiunea recentă de a acorda prioritate apărării, atunci acest lucru ar permite SUA să împartă sarcinile financiare și logistice ale NATO (...). O Europă mai conectată la America și, de asemenea, mai puțin povară pentru aceasta (...). Departe de a împiedica întoarcerea americană spre Asia, războiul din Ucraina ar putea, dimpotrivă, să o faciliteze.

În ceea ce privește această parte a lumii [Pacificul] (...) Japonia cu greu ar putea face mai mult în sprijinul Kievului și, prin urmare, al Washingtonului. Pe scurt, Statele Unite se bazează pe dominația lor militară pentru a crește dependența economică a Germaniei și Japoniei față de ele. Multe alte variante sunt posibile, dar trăsătura comună a tuturor acestor scenarii este utilizarea forței militare directe sau indirecte pentru a remedia slăbirea economică relativă a acestora.

Dacă economia Chinei continuă să crească în acest ritm, la un moment dat forțele sale militare ar putea să le egaleze pe cele ale Statelor Unite. Acest lucru este imposibil pe termen scurt. Într-adevăr, ar fi nevoie de ani de zile pentru ca China să construiască un arsenal nuclear similar cu cel al Statelor Unite, presupunând că ar dori acest lucru. Probabil că ar fi nevoie de și mai mult timp pentru a produce arme convenționale - având în vedere nivelurile impresionante de tehnologie și pregătire necesare în sectoarele avansate ale aviației, marinei etc.

Semnificația războiului din Ucraina

Cauzele acestui război au fost discutate în detaliu. Iată cele două lecții principale. Prima lecție este că nu are rost să se pledeze pentru clemență din partea SUA. După dizolvarea URSS în 1991, timp de 17 ani, Rusia a încercat să mențină relații foarte prietenoase cu SUA. Supunerea Rusiei față de SUA în timpul președinției lui Elțîn a fost chiar umilitoare. În timpul primului mandat al lui Putin, aceasta i-a sprijinit în războiul împotriva jihadului islamic și în invazia Afganistanului. Dar răspunsul SUA a fost să își încalce promisiunea că NATO nu va avansa "nici un centimetru" spre Rusia și, în schimb, să își sporească agresiv presiunea militară asupra Rusiei.

A doua lecție este că rezultatul războiului din Ucraina este crucial nu numai pentru Rusia, ci și pentru China și restul lumii. În cazul în care China decide să își extindă arsenalul nuclear, în timp ce face acest lucru, va continua să se bucure de relații bune cu Rusia, ceea ce va descuraja cu siguranță SUA să lanseze un atac asupra Chinei. Obiectivul SUA în Ucraina este tocmai acela de a determina o schimbare politică în Rusia, astfel încât să fie instalat un guvern care să nu mai apere interesele Rusiei ca națiune, un guvern care să se supună voinței SUA și să fie ostil Chinei. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, atunci China s-ar confrunta cu o amenințare militară americană mult mai mare și cu un pericol strategic serios din cauza frontierei comune foarte lungi cu Rusia în nord. S-ar vedea astfel înconjurată de Nord, iar interesele naționale ale Rusiei și ale Chinei ar fi grav compromise.

Serghei Glaziev, ministru al Comisiei Economice Eurasiatice a Rusiei, afirmă: "Când americanii și-au dat seama că nu pot aduce China la pământ prin războiul comercial nemilos cu aceasta, s-au îndreptat către Rusia, pe care o consideră o verigă slabă în geopolitica și economia globală. Anglo-saxonii caută modalități de a-și pune în aplicare (...) planul de a distruge țara noastră [Rusia] și, în același timp, de a slăbi China, deoarece alianța strategică dintre Federația Rusă și RPC este prea mult pentru Statele Unite.

Va continua escaladarea militară a SUA?

Nu există forțe acasă, adică la nivel național în SUA, care să poată frâna agresiunea internațională a SUA. SUA au demonstrat în trecut că pot folosi o violență fără precedent, chiar până la distrugerea unor țări întregi.

- În timpul Războiului din Coreea, fără să recurgă la arme nucleare, doar cu explozibili, bombe incendiare și napalm, Statele Unite au distrus practic toate orașele și satele Coreei de Nord și aproximativ 85% din clădirile acesteia.

- În Vietnam, bombardamentele americane au fost și mai grave. Din 1964 până la 15 august 1973, forțele aeriene americane au aruncat 2 milioane de tone de bombe și alte muniții în Indochina, iar avioanele marinei lor americane au aruncat alte 1,5 milioane de tone în Asia de Sud-Est. Edward Miguel și Gerard Roland au documentat acest lucru într-un studiu exhaustiv: "Acest tonaj l-a depășit cu mult pe cel folosit în cel de-al Doilea Război Mondial și în Războiul din Coreea. Forțele aeriene americane au aruncat 2 150 000 de tone de muniții în timpul celui de-al Doilea Război Mondial - 1 613 000 în teatrul european și 537 000 în teatrul Pacificului - și 454 000 de tone pentru Războiul din Coreea (...) Bombardamentele americane în Vietnam au fost astfel de trei ori mai mari (ca greutate) decât cele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în teatrele din Europa și Pacific combinate, și de cincisprezece ori mai mari decât cele din Războiul din Coreea. Raportat la populația Vietnamului de dinainte de război, de aproximativ 32 de milioane de locuitori, acest lucru s-a tradus prin sute de kilograme de explozibil pe cap de locuitor. Pentru a face o altă comparație, bombele atomice lansate asupra Hiroshimei și Nagasaki au avut o putere de aproximativ 15.000 și 20.000 de tone de TNT (...) în timp ce bombardamentele americane asupra Indochinei au avut un impact de 100 de ori mai mare decât cele de la Hiroshima și Nagasaki combinate. Pe lângă dispozitivele explozive, SUA au folosit arme chimice, cum ar fi faimosul "Agent Orange", care a provocat deformări îngrozitoare la cei afectați.

- Invazia Irakului a fost mai scurtă și, prin urmare, cantitatea de explozibili folosită de SUA a fost mai mică decât în Indochina, dar SUA erau hotărâte să devasteze țara pe o perioadă îndelungată. Așa că au folosit arme deosebit de îngrozitoare, cum ar fi uraniul sărăcit care, mulți ani mai târziu, continuă să provoace defecte congenitale.

- Când au bombardat Libia, SUA au transformat o țară care fusese una dintre cele mai bogate din Africa (pe cap de locuitor), inclusiv un stat social dezvoltat, într-o societate sfâșiată de conflicte inter-tribale în care oamenii înrobiți sunt vânduți în mod deschis.

Nu există nicio crimă împotriva umanității de la care SUA să dea înapoi. Dacă ar crede că ar putea elimina provocarea economică chineză prin război atomic, nu există niciun motiv pentru care nu ar face acest lucru. Mai mult, deși există mișcări anti-război în SUA, acestea nu sunt suficient de puternice pentru a împiedica SUA să folosească arme nucleare dacă ar decide să o facă. Pe plan intern, nicio putere compensatorie nu ar avea capacitatea de a împiedica SUA să lanseze un război împotriva Chinei.

Pe de altă parte, există impedimente externe. De exemplu, posesia de arme nucleare de către alte țări este un factor de descurajare fundamental împotriva unui atac nuclear al SUA. Acesta este motivul pentru care detonarea primei bombe nucleare a Chinei în 1964 a fost considerată, pe bună dreptate, un succes național. Cu toate acestea, spre deosebire de Statele Unite, China a adoptat principiul "fără prima utilizare" a armelor nucleare, demonstrându-și astfel opțiunea defensivă și reținerea.

Ce ghidează politica SUA?

Începând cu cel de-al Doilea Război Mondial, politica SUA a urmat un model logic și rațional. Atunci când SUA se simt puternice, atacă. Atunci când se simt slăbite, adoptă un profil "pașnic". Războiul din Vietnam este o ilustrare perfectă a acestui lucru.

Încă de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, SUA s-au simțit suficient de puternice pentru a ataca Coreea. În ciuda eșecului în acel război, au continuat să se simtă suficient de încrezătoare pentru a izola diplomatic China (1950-60), a o exclude din ONU, a rupe toate relațiile diplomatice directe cu ea etc. Cu toate acestea, războiul din Vietnam, un război de agresiune, nu a fost sfârșitul poveștii. Cu toate acestea, Războiul din Vietnam, o luptă populară de eliberare națională care a primit un sprijin militar masiv din partea Chinei și a URSS, a fost un punct de cotitură. Statele Unite au suferit o înfrângere serioasă. Slăbită, aceasta a optat pentru împăcarea cu China. Acest lucru a fost simbolizat de vizita lui Nixon la Beijing în 1972, urmată de stabilirea de relații diplomatice depline între cele două țări. La scurt timp după aceea, SUA au lansat politica de "destindere" cu URSS.

Dar imediat ce și-au revenit în anii 1980, sub conducerea lui Reagan, războiul lor belicos față de URSS a reapărut din nou.

Criza financiară internațională

Același model poate fi observat în criza financiară internațională din 2007/8, care a dat o lovitură puternică economiei americane. Statele Unite au pledat pentru cooperarea economică internațională și au participat la crearea grupului de țări G20, manifestând în special o atitudine cooperantă față de China etc. Însă, imediat ce economia sa și-a revenit, SUA a fost nevoită să ia atitudine împotriva SUA.

Dar, de îndată ce economia sa și-a revenit, ostilitatea față de China a revenit, ceea ce a dus la lansarea de către Trump a războiului comercial împotriva Chinei.

Comparație cu perioada de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial

O trecere în revistă istorică a izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial ne spune că militarizarea Japoniei, care a dus la invazia din nord-estul Chinei în 1931, și ascensiunea lui Hitler la putere în Germania în 1933 au fost cele care au dus la acest război. Dar nu a existat nimic inevitabil în această situație. Între 1931 și 1939 a existat o serie de înfrângeri și capitulări, precum și o lipsă totală de reacție față de militarii japonezi și naziștii germani. Aceasta a fost cea care a permis ca primele victorii japoneze și germane să se transforme într-un război mondial.

Astfel, în Asia, în anii 1930, Kuomintangul era mai preocupat de lupta împotriva PCC decât de respingerea Japoniei. La rândul lor, SUA nu au făcut nimic pentru a opri Japonia până când au fost atacate la Pearl Harbor în 1941. În Europa, Marea Britanie și Franța au rămas pasive în fața remilitarizării Germaniei, deși aveau dreptul de a interveni în conformitate cu Tratatul de la Versailles. De asemenea, nu au sprijinit guvernul legitim al Spaniei în 1936 în fața loviturii de stat fasciste și a războiului civil lansat de Franco cu sprijinul lui Hitler. Au capitulat în totalitate în fața lui Hitler în dezmembrarea Cehoslovaciei prin celebrul Pact de la München din 1938. Un răspuns ferm ar fi putut opri Japonia și Germania înainte de a scăpa de sub control, dar toate aceste capitulări și înfrângeri au pregătit terenul pentru cel de-al Doilea Război Mondial.

Istoria pare să se repete și astăzi. Cu siguranță, nu suntem ca în 1938, la un an distanță de un război mondial. Ar fi mai degrabă ca în 1931. Până în prezent, ideea unui conflict la scară largă este susținută doar de o minoritate infimă în unele sectoare ale politicii externe americane și ale establishmentului militar. Dar, dacă SUA suferă înfrângeri, cu siguranță nu se va angaja într-o confruntare directă cu China sau Rusia. Pe de altă parte, dacă va învinge, există riscul ca, încolțită de slăbirea sa economică și cu un echipament militar superior, să se angajeze într-un conflict global major, așa cum s-a întâmplat în 1931, după ce Japonia a invadat nord-estul Chinei, iar Hitler a ajuns la putere în 1933.

De aceea, este esențial să ne asigurăm că SUA nu câștigă nicio bătălie imediată, fie că este vorba de războiul pe care l-a provocat în Ucraina sau de încercarea sa de a submina politica "O singură China" (Taiwan).

Ce forțe ar putea contracara agresiunea militară a SUA?

Două forțe au capacitatea de a opri dinamica de război a SUA:

- Cea mai eficientă este dezvoltarea proprie a Chinei, care nu numai că îmbunătățește nivelul de trai al populației chineze, dar ar putea constitui în cele din urmă un armament de dimensiuni comparabile cu cel al SUA, elementul de descurajare suprem pentru SUA.

- A doua este opoziția multor țări a căror populație reprezintă marea majoritate a locuitorilor lumii. Rezistența lor este motivată nu numai de motive morale, ci și de apărarea propriilor interese. De exemplu, războiul din Ucraina, provocat de SUA pentru a o face să adere la NATO, a provocat o creștere masivă a prețurilor internaționale la alimente, deoarece Rusia și Ucraina sunt principalii furnizori de grâu și îngrășăminte. Interdicția impusă Huawei de a dezvolta 5G înseamnă că țările care au acceptat acest ultimatum sunt obligate să plătească mai mult pentru telecomunicațiile lor. În mod similar, presiunea exercitată de SUA pentru a forța Germania să cumpere gaz natural lichid american în locul gazului natural rusesc a dus la creșterea prețurilor la energie în Germania. În America Latină, ei atacă țările care urmăresc politici de independență națională. Iar gospodăriile americane sunt, de asemenea, afectate de tarifele împotriva exporturilor chinezești care au crescut costul vieții.

Aceste două obstacole în calea ofensivei americane, dezvoltarea Chinei și rezistența majorității covârșitoare a populației lumii, se consolidează reciproc. Ascensiunea impresionantă a Chinei, rezultatul sacrificiilor și victoriilor enorme ale poporului chinez de la înființarea PCC și a Republicii Populare Chineze, este factorul determinant între aceste două forțe. În ceea ce privește articularea precisă a acestor doi factori, depinde de cei care au acces la toate informațiile disponibile la nivelul conducerii statului să se gândească la pașii și măsurile concrete necesare.

Ce va decide SUA?

Așa cum am analizat într-un articol anterior, omenirea se confruntă cu un pericol grav în perioada următoare. Din punct de vedere istoric, se poate face o analogie cu faimoasa declarație a șefului Statului Major german Moltke din 1912: "Războiul este inevitabil și cu cât mai repede, cu atât mai bine". Din punct de vedere german, aceasta a fost o decizie perfect rațională. Economiile rusească și americană creșteau mai repede decât cea germană, ceea ce le-ar fi condus inevitabil la depășirea Germaniei din punct de vedere militar. Așadar, Moltke s-a grăbit să ceară război cât mai curând posibil.

Escaladarea militară a SUA este deja în curs de desfășurare, dar ele încă ezită. Analizează situația pentru a vedea cât de departe pot merge. Au provocat războiul din Ucraina cu amenințarea lor de a instala NATO acolo, s-au angajat într-un război prin procură și exercită o presiune maximă asupra aliaților lor pentru a-și sacrifica propriile interese și a se alinia cu ei. Cu toate acestea, ei nu îndrăznesc încă să își mobilizeze propriile trupe.

Pe de altă parte, relația dintre Rusia și China este o problemă decisivă pentru SUA. Acestea se tem de o uniune economică și militară a celor două țări mai mult decât de orice altceva în lume. Prin urmare, obiectivul lor strategic este de a le diviza pentru a le ataca mai bine pe fiecare dintre ele în parte, inclusiv din punct de vedere militar.

În concluzie

Chiar dacă criza ucraineană are în mod evident specificități naționale, ea este, de asemenea, manifestarea escaladării militare americane. Aceasta din urmă va continua până când SUA vor suferi înfrângeri externe. Ca urmare a situației globale a SUA, aceasta nu are de gând să se oprească, având ca obiectiv final China.

Viitorul arată astfel:

- din păcate, este de așteptat o creștere a atacurilor asupra Chinei și a altor țări

- În cazul unei înfrângeri a SUA, aceasta va saluta cu siguranță oportunitățile de deschidere "pașnică", dar va profita de asemenea de aceste perioade de acalmie pentru a-și remobiliza forțele în vederea lansării unei noi ofensive.

- Deoarece dezvoltarea Chinei este, în cele din urmă, factorul determinant pentru a reduce războiul de război al SUA, este în interesul țărilor victime ale SUA ca această dezvoltare chineză să fie consolidată.

- gradul de intensificare militară a SUA va depinde de succesul sau nu al conflictelor în curs.

Evident, este imposibil să se cunoască dinainte cursul precis al politicii militariste americane. Dar factorul decisiv imediat este rezultatul războiului din Ucraina. Dacă SUA câștigă acest război, militarismul său se va extinde. Dacă, pe de altă parte, va suferi un eșec, va fi mai dificil să atace China.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE