Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Amestec în treburile interne ale statelor: SUA au participat la 350 de lovituri de stat din care 150 au avut succes!

Postat la: 20.07.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O investigație a Centrului Cline de la Universitatea din Illinois a dezvăluit că, din 1982 până în 2019, Statele Unite au participat la 350 de tentative de lovituri de stat, dintre care 150 au avut succes.

Dezvăluirea a căpătat amploare în ultimele zile, după ce fostul consilier pentru securitate națională de la Casa Albă, John Bolton, a recunoscut că a ajutat la organizarea de lovituri de stat în țări străine. "Nu sunt de acord cu asta. Ca cineva care a ajutat la organizarea de lovituri de stat, nu aici, ci în alte părți, este nevoie de multă muncă", a declarat Bolton într-un interviu acordat CNN, în care a fost întrebat despre implicarea președintelui de atunci, Donald Trump, în preluarea Capitoliului.

Studiul a fost preluat într-un articol de opinie al Washington Post, în care autorul a analizat perioada în care Bolton a fost consilier pentru securitate națională și a făcut o corelație între această perioadă și loviturile de stat la care a participat Washingtonul. Prima concluzie la care a ajuns analistul Philip Bump este că din cele 350 de lovituri de stat pe care le-a încercat Statele Unite, 191 au avut loc în timp ce Bolton era în serviciul guvernului. "Vom presupune că Bolton nu a fost implicat în tentative de lovitură de stat cât timp nu a fost la guvernare, dar, desigur, cine știe?", a adăugat Bump.

Reporterul a precizat că cifra de 190 include încercările de lovitură de stat care au avut loc atunci când Bolton se afla într-o poziție care ar putea fi considerată "mai puțin influentă în planificarea unei lovituri de stat", cum ar fi atunci când era administrator adjunct la Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) sau adjunct al procurorului general la Departamentul de Justiție. "Au existat 131 de tentative de lovituri de stat internaționale comise în timp ce Bolton era la Departamentul de Stat, ambasador la ONU sau consilier pentru securitate națională al lui Trump, mandat în timpul căruia a avut loc tentativa de lovitură de stat din Venezuela", a adăugat el.

Reporterul de la Washington Post a enumerat de la invazia din Afganistan până la tentativele de lovituri de stat din Venezuela sub administrația Trump. "În octombrie 1989, a avut loc o tentativă de răsturnare a dictatorului panamez Manuel Antonio Noriega. El a fost înlăturat de la putere după invazia americană din decembrie. În 1992, o lovitură de stat în Afganistan a dus, în mod similar, la înlăturarea liderului țării, un aliat de lungă durată al Uniunii Sovietice. De asemenea, au existat tentative de lovituri de stat în alte câteva țări în timp ce Bolton era în slujba președintelui George HW Bush: în Filipine, Azerbaidjan, Bangladesh și România, unde secretarul general Nicolae Ceaușescu a fost răsturnat", spune Bump.

În afară de invazia Afganistanului, adaugă analistul, cea mai importantă lovitură de stat, potrivit studiului, a fost înlăturarea lui Jean-Bertrand Aristide, președintele statului Haiti, în martie 2004, sub administrația Bush. "În 2018, Bolton a devenit al treilea consilier de securitate națională al lui Trump. În această perioadă, au încercat de mai multe ori să-l înlăture de la putere pe liderul venezuelean Nicolas Maduro, fără succes. Încercarea lui Bolton de a se distanța de planificarea acestor eforturi ("am văzut ce a fost nevoie" pentru a efectua o răsturnare) nu diminuează cu greu implicarea SUA", a explicat analistul.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE