Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Alexandru Rafila, reacție la scandalul de presă: "Da, tatăl meu a fost seful Securitații Arad. Nu e vina mea pentru că sunt fiul lui"

Postat la: 19.10.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Alexandru Rafila, candidat PSD la Camera Deputaților, a confirmat că este fiul lui Alexandru Rafila senior, fost șef al Securității Arad. Presa a relatat recent că seniorul a fost responsabil de masacrul armat de pe Valea Crișului Alb, la sfârșitul anilor '40.

Candidatul social-democrat a susținut, însă, că tatăl său nu a fost implicat în masacrul țăranilor și că a fost dat afară din Securitate și din PCR, în iunie 1949, tocmai „pentru că nu era corespunzător sarcinilor". Întrebat dacă tatăl său a lucrat în aparatul Securității, Alexandru Rafila a răspuns: „Da, a lucrat până în iunie 1949". „În primul rând că filmul respectiv, Memorialul Durerii, cu tatăl meu nu a fost obiectiv. Pentru că, dincolo de lucrurile pe care el le-a făcut și cu care eu nu sunt de acord - adică, în mod evident, apartenența la Securitate în acea perioadă, din punctul meu de vedere, este un lucru absolut condamnabil - a pus în paralel un film despre uciderea unor țărani din județul Arad. Acel lucru s-a întâmplat după două luni și jumătate după ce tatăl meu fusese exclus din Securitate, dat afară din PCR, el era membru de partid. Iar tatăl meu ulterior a avut de suferit, a fost exclus din Facultatea de Medicină timp de șase luni, pentru că a fost considerat un element dușmănos", a explicat Rafila.

Rafila a insistat că nu poate fi blamat pentru ceea ce a făcut tatăl său: „Am aflat aceste lucruri abia când eram student, când aveam în jur de 20 de ani. Mă afectează, sigur, și emoțional, dar nu văd unde este vina mea pentru că sunt fiul tatălui meu". „Noi într-un fel eram afectați direct de ceea ce se întâmplase în urmă cu 30 de ani. El sigur că a avut momente în care a regretat cu siguranță acel lucru, mai ales că a fost și el la un moment dat afectat - nu vreau în vreun fel să îl scuz, pentru că nu există o astfel de scuză. A fost dat afară din Securitate și din Partidul Comunist pentru că nu era corespunzător sarcinilor. Nu a intrat în amănunte, dar probabil pentru că atunci erau presiuni mari pentru rezolvarea problemelor legate de colectivizare și faptul că el nu a putut să le pună în practică. Lucrurile acestea au condus la excluderea lui", a mai declarat Alexandru Rafila.

El a mai spus că a devenit ținta atacurilor doar pentru că și-a anunțat candidatura la parlamentare din partea PSD: „A fost un atac concertat, în mod evident, și e legat de opțiunea politică pe care am avut-o". Precizările lui Alexandru Rafila vin în contextul în care în spațiul public a apărut informația conform căreia el ar fi fiul lui Alexandru Rafila, născut în 1920 în URSS și responsabil de masacrul armat de pe Valea Crișului Alb la sfârșitul anilor '40. Newsweek.ro a citat și un document al CNSAS, potrivit căruia un ofițer de Securitate numit Alexandru Rafila a condus Serviciul Securității Arad între 1948 și 1949.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE