Aeroportul Tuzla de pe "culoarul SIE" la "decolarea" girata de ministrul Cătălin Drulă
Postat la: 25.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Omul de afaceri Dorin Ivașcu, co-patronul aerodromului fără piste asfaltate din Tuzla, a găsit în sfârșit, după un deceniu de tatonări, breșa prin care să transforme un aeroport aproape de jucărie, cu elicoptere si avioane ușoare, într-unul internațional, cu frontieră de stat și birou vamal de frontieră adevărate.
Nu se știe cum a reușit să-l convingă pe actualul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, să inițieze, să susțină și să pună în dezbatere publică, încă din 16 martie a.c, proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea deschiderii unui punct de trecere a frontierei de stat şi a unui birou vamal de frontieră pe Aeroportul privat Tuzla. Promovând hotărârea lui Ivașcu, ministrul Drulă este pe punctul de a crea o uriașă breșă de securitate la frontiera de est a NATO și a Uniunii Europene. Deschiderea unui nou punct de frontieră la granița de est, pe un aerodrom privat, într-o zonă cu un istoric destul de generos în trafic și contrabandă de toate tipurile, de la droguri la armament, operațiuni ilegale pentru stoparea cărora s-au investit deja sute de milioane de euro, poate arunca în aer orice discuție pe tema aderării României la spațiul Schengen.
În presa din ultima vreme au apărut numeroase materiale despre insistența cu care Dorin Ivașcu încearcă fără succes, de un deceniu, să-și internaționalizeze aerodromul din Tuzla și să-și facă frontieră la el acasă, între două elicoptere și un avion utilitar cu care stropește gândacii de pe câmpii. Cumpărat în 1998 de la FPS, prin societatea Regional Air Services SRL, aerodromul din Tuzla este primul aeroport privat din România, deține un "certificat de autorizare aerodrom" de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română și desfășoară, în principal, activități de transport cu elicoptere a personalului offshore la platformele petroliere din Marea Neagră. Alte activități deulate de societatea care deține și administrează aerodromul sunt cele agricole (aviație utilitară), reclame cu banere aeriene, air-taxi, plimbări pe litoral și training pentru piloți. Situat în sudul Constanței, aerodromul se află la 43 de km sau 6 minute de zbor de Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu a cărui activitate încearcă s-o căpușeze, cumva, de ceva vreme, dezvaluie investigative-report.ro.
Despre co-patronul Dorin Ivașcu s-au spus foarte multe până acum. El a fost ghid BTT și apoi ghid internațional pe perioada studenției de la ASE București, s-a angajat apoi ca economist/sef serviciu charter la Tarom și a fost, pe rând, director al Tarom din Libia (1981-1983), Singapore (1983-1985), Marea Britanie (1985-1986) și SUA (1988) și director al Serviciului Relații Internaționale din Deopartamentul Aviației Civile. După revoluție a înființat prima companie aeriană independentă și apoi privată din România, Liniile Aeriene Române (LAR). De asemenea, a înființat grupul de firme RAS (Romanian Airport Services, Regional Air Services și Regional Air Suport). Prin Romanian Airport Services SA, Ivașcu asigură activitatea de handling pe aeroporturile Otopeni, Băneasa, Oradea, Craiova, Bacău și Sibiu. Deține, de asemenea, printre altele, și firmele Skytech Solution SRL, Regional Airport Flight Information Services SRL, TravelMaker Company SRL și Millenium Insurance Broker SA.
În ultimul deceniu, Dorin Ivașcu a insistat pentru internaționalizarea aerodromului său înierbat din Tuzla, mai des și mai aplicat decât maghiarii pentru autonomie. Până acum, a fost refuzat tot atât de des. Proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea deschiderii punctului de trecere a frontierei de stat şi a biroului vamal de frontieră pe Aeroportul Tuzla a fost inițiat pentru prima dată în noiembrie 2012 prin intermediul secretarului de stat Valentin Preda, cand ministerul era condus de Ovidiu Silaghi. El a fost pus pentru prima dată în dezbatere publică în iunie 2013, în timpul guvernului Ponta, cand ministrul Transporturilor era Relu Fenechiu. Toți cei la care a apelat atunci co-patronul aerodromului din Tulcea, adică Preda, Silaghi și Fenechiu, au fost trimiși în instanță de către DNA, pentru fapte de corupție, ultimul dintre ei, Fenechiu, fiind condamnat la mai mulți ani de închisoare cu suspendare. Dealtfel, la data cand a pus in dezbatere proiectul lui Ivașcu, Fenechiu era deja un penal cu vechime, fiind trimis în judecată de DNA cu un an înainte, in iunie 2012.
Cu toate acestea, nici Silaghi, nici Fenechiu nu au fost de acord să semneze hotărîrea de guvern prin care Dorin Ivașcu își deschidea un punct privat de trecere a frontierei. In 2013, ministrul afacerilor interne, Radu Stroe, a refuzat să avizeze proiectul și l-a trimis nesemnat inapoi la Transporturi. În 2016, sătul de refuzuri, Dorin Ivașcu a cerut 20 de milioane de euro finanțare de la bugetul de stat pentru modernizarea aeroportului din Tuzla. El nu a înțeles încă de ce statul finanțează aeroporturile deținute de stat și nu pe cele deținute de el. "Pana in prezent, pe o perioada de 9 (noua) ani, toate aeroporturile din Romania cu capital de stat au beneficiat de finantari publice masive, in timp ce pentru Aeroportul Tuzla accesul la finantare a fost impiedicat constant, principalul motiv fiind ca Aeroportul Tuzla este "aeroport privat" - susținea Dorin Ivașcu într-un memoriu trimis guvernului Cioloș.
Mai departe, insista el, "este imperios necesara introducerea Aeroportului Tuzla in Anexa nr.19 Sectiunea D din proiectul Ordonantei de Urgenta (Lista de priorităţi a proiectelor de infrastructură de transport cu perioadă de implementare 2014-2020) si alocarea unui buget distinct, de minim 20 mil. Euro Aeroportului Tuzla in Anexele 10.48, 10.49, 10.50 si 10.52 a Master Planului General de Transport". Anul trecut, pe 28 octombrie, Regional Air Services a anunțat că aerodromul din Tuzla a reușit să obțină totuși, prin Ministerul Transporturilor, o finanțare pentru un proiect prin Programul Operațional Infrastructură Mare, Axa prioritară 2, în valoare de peste 83 milioane lei, adică aproape 20 milioane euro, suma cerută anterior de la Transporturi. Proiectul vizează dezvoltarea și modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Tuzla.
Finanțarea vine totusi în condițiile în care firma Regional Air Services SRL, care deține aerodromul, a avut cifre de afaceri uriașe în ultimii zece ani, în medie de peste 40 milioane de lei anual și profituri pe măsură. În 2017 și 2018, proiectul de hotârâre a aterizat din nou pe masa ministrilor Felix Stroe (fost șef al PSD Constanța) și apoi Lucian Șova, ultimul punându-l imediat în dezbatere publică pe siteul oficial al ministerului, în 31 august 2018. Nici de data asta nu a fost cu noroc pentru afaceristul Ivașcu. Anul trecut, proiectul de hotărâre a fost din nou pe masa guvernului, în mandatul lui Lucian Bode de la Transporturi, dar a fost respins, conform unei publicații apropiate de PNL, pentru că ar fi constatat că " legea nu permite ca un punct de trecere a frontierei să fie amplasat pe un teren privat, așa cum este terenul pe care se află aeroportul Tuzla".
La rând așteaptă, tot pentru internaționalizare, cealaltă afacere cu avionașe a lui Ivașcu, aeroportul din Caransebeș, preluat în 2019 împreună cu Gabriel Olariu, de la Iosif Armaș, groparul Băilor Herculane și Axente Obrejan. Aeroportul Caransebeș a fost reautorizat în 2020 și se intenționează, la fel ca în cazul Tuzla, transformarea sa în aeroport internațional. „Primul pas ar fi (...) inaugurarea Aerogării, și dacă lucrurile merg bine avem documentația depusă la Ministerul Afacerilor Interne pentru a deschide această aerogară și traficului internațional. Sigur, pentru asta e nevoie de o hotărâre de guvern prin care să se deschidă punct de frontieră aici la Caransebeș" declara in urmă cu cinci luni Gabriel Olariu. Așadar, alt punct de frontieră, altă poveste, de data asta în cealaltă parte a țării. Ministrul Drulă urmează să semneze, zilele următoare, hotărârea de internaționalizare a aerodromului cuplului Ivașcu-Vasilache. A celui din Tuzla, deocamdată.
ANCHETA COMPLETA AICI.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu