Adevărul despre două dintre cele mai celebre bătălii ale românilor. De ce s-a retras Mihai la Călugăreni
Postat la: 10.07.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Bătălia de la Rovine şi cea de la Călugăreni sunt două dintre cele mai celebre bătălii date de români contra turcilor. În jurul acestor evenimente militare deosebite pentru istoria românilor există controverse, cauzate şi de mistificarea naţionalistă din perioada comunistă.
Istoria românilor a fost una zbuciumată marcată de lupte pentru putere între partidele boiereşti, între pretendenţii la tron şi mai ales de luptele cu turcii, duşmanii tradiţionali ai valahilor şi moldovenilor în evul mediu. Două dintre cele mai faimoase bătălii cu turcii au fost cele de la Rovine şi Călugăreni. Prima în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, la finele secolului al XV lea, iar cea de-a doua pe vremea lui Mihai Viteazul chiar în ultimii ani ai secolului al XVI lea. În general, cele două bătălii sunt prezentate de istoriografia românească, inclusiv în manualele de istorie, ca două victorii strălucite şi decisive ale voievozilor români contra turcilor. Realitatea istorică este însă nuanţată. Fără îndoială au fost realizări militare deosebite ale domnitorilor români în faţa unei super-puteri a vremii, dar în ambele cazuri, deznodământul confruntărilor cu turcii a fost în defavoarea domnilor români, aceştia pierzând chiar tronul.
Prima bătălie importantă a valahilor cu turcii a avut loc la Rovine, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân. După 1389, noua forţă care se născuse în Anatolia, imperiul turc al osmanlâilor ameninţa presa tot mai tare în Balcani. După 1390, armatele otomane au supus Ţaratul bulgăresc de Vidin şi atacă mai apoi Ţaratul lui Şişman. Nicopole, Târnovo, Silistra cad rând pe rând. Trupe uşoare de pradă ale otomanilor trec Dunărea şi fac ravagii şi în teritoriile Ţării Româneşti, conduse la aceea vreme de Mircea cel Bătrân. În anul 1394, domnitorul Ţării Româneşti, atacă, drept represalii, la sud de Dunăre, tabăra akingiiilor otomani de la Karînovasî. Akingii sunt măcelăriţi. Totodată, Mircea intuind pericolul otoman trimite trupe în ajutorul ţarilor bulgari. În aceste condiţii, otomanii hotărăsc o expediţia la nord de Dunăre, împotriva domnitorului muntean. Armata otomană era condusă personal de faimosul sultan otoman Baiazid supranumit "Fulgerul".
În privinţa datei la care otomani au intrat în Ţara Românească şi s-au bătut cu muntenii, nu există încă un consens. Unii specialişti spun că Mircea s-a bătut cu turcii la Rovine, pe 19 octombrie 1394. Alţii, spun că de fapt lupta a avut loc în mai 1395. Sunt şi cei care bănuiesc că ar fi vorba de două bătălii diferite. În orice caz, Baiazid a trecut Dunărea cu aproximativ 30.000 de oameni, pe Valea Cernei. Trupelor otomane li se alăturaseră contingente ale vasalilor sârbi. Mircea s-a decis să-l înfrunte pe Baiazid şi spun specialiştii a adunat în jur de 10.000 de oameni, majoritatea călăreţi şi arcaşi. Mircea cel Bătrân a început războiul de guerrilă imediat ce otomanii au păşit în Valahia. A stâns toate recoltele şi a trimis oamenii în munţi, pentru a înfometa trupele turceşti. În acelaşi timp, arcaşii munteni sau trupe de cavalerie uşoară, care atacau mai ales noaptea sau la loc strâmt, făceau prăpăd în rândurile otomanilor.
Locul ales al bătăliei propriu-zis nu este cunoscut nici astăzi. I se spune Rovine, dar nu reprezenta un loc în sine ci mai mult descria condiţiile geografice ale unei locaţii. Rovina era un loc mlăştinos, sub forma unei căldări. Cronicile otomane dau de înţeles că bătălia s-a dat pe undeva pe lângă Craiova. Altele, în zona râului Argel, probabil undeva la Făcai sau Balta Verde. În orice caz era un loc ales strategic pentru a încerca să fie anihilată superioritatea numerică a otomanilor, dar mai ales să facă imposibile manevrele temutei cavalerii turceşti. Până la Rovine însă, au avut loc mai multe înfruntări de mai mică anvergură între trupele valahe şi cele otomane. În ciuda propagandei nationalist-comuniste, bătălia de la Rovine nu a fost o bătălie pe care voievodul muntean a câştigat-o la pas. Trupele otomane erau de temut. Iar cele munteneşti au fost la înălţime.
Vlăguiţi de războiul de guerrilă şi de micile harţaguri cu cavaleria muntenească, turcii intră pe terenul mlăştinos, probabil din zona Făcăi, într-o zi friguroasă de octombrie. Bătălia s-a transformat rapid într-un măcel cumplit, cu pierderi masive de ambele părţi. "Sultanul Baiazid, cucerind Nicopolul şi Silistra, a trecut în Ţara Românească. În această vreme beiul Ţării Româneşti era ghiaurul Mircea, aducând cu el oaste, a venit împotriva sultanului Baiazid, şi întâlnindu-se unul cu altul, s-a dat o mare bătălie, astfel încât atât din partea musulmanilor, cât şi din partea ghiaurilor mulţi au fost măcelăriţi; din amândouă părţile au murit mulţi oameni.", preciza cronicarul otoman Orudj bin Adil.
Mircea a apelat şi la tot soiul de capcane pentru a anihila cavalerie otomană. A săpat şanţuri cu ţăruşi înfipţi, bine mascaţi. O parte a cavaleriei otomane a rămas blocată în aceste capcane ale morţii. Cei căzuţi de pe cai au fost măcelăriţi de un atac brutal al infanteriei munteneşti. Din cauza mlaştinei, trupele otomane se mişcau greu şi erau o pradă uşoară pentru arcaşii munteni care lansau salvă după salvă. Lupta corp la corp a adus avantajul trupelor munteneşti, la Rovine. "Lănci nenumărate s-au frânt iar cerul nu se mai vedea de atâtea săgeţi", se precizează într-o cronică bulgărească. Însuşi Baiazid a fost cât pe ce să fie prins într-o încercurire după ce Mircea a atacat tabăra otomană în toiul nopţii. Era o victorie răsunătoare pentru voievodul muntean. Nu însă şi decisivă. Cu mari pierderi şi fără să poată face rost de alte trupe, Mircea devenise o pradă uşoară pentru turci.
Baiazid mai trimite un corp de armată, Mircea pierde însă această confruntare şi este nevoit să fugă peste munţi, la suzeranul său regele Sigismund de Luxemburg. Pe scurt, a rămas cu onoarea unei victorii de poveste împotriva turcilor dar în schimb şi-a pierdut tronul. În locul său a fost pus Vlad I Uzurpatorul. Mircea a reuşit să-şi recâştige tronul dar a sfârşit prin a plăti tribut turcilor pentru a-şi asigura liniştea domniei.
O altă bătălie faimoasă contra turcilor a fost cea dată de Mihai Viteazul la Călugăreni, în vara anului 1595. Înfruntarea de la Călugăreni a venit în contextul revoltei anti-otomane iniţiată de Mihai Viteazul în 1594. Domnul muntean ucide creditorii şi atacă trupele otomane staţionate în capitala Principatului Valah. În timpul iernii face ceea ce era de neconceput în aceea perioadă, mai ales din partea unui vasal al Porţii. Atacă cetăţile şi garnizoanele otomane din stânga şi din dreapta Dunării, făcând ravagii în rândurile otomanilor. Ba mai mult caută să se alieze şi cu transilvănenii pentru a scutura jugul otoman. În anul 1595, Înalta Poart trimite trupe pentru represalii şi înlăturarea lui Mihai. Marele vizir Ferhat a plecat către Ţara Românească cu aproximativ 40.000 de oameni.
Istoricul P.P. Panaintescu respinge cifrele exagerate care ridicau la sute de mii de oameni contingenetele otomane. La Dunăre, trupele otomane, nemulţumite de neplata soldei se revoltă iar Ferhat este înlocuit cu Sinan Paşa, la comanda armatei. Otomanii încearcă să ridice un pod peste Dunăre dar sunt în permanenţă hărţuiţi de trupele lui Mihai. "S-au adunat păgâni din toate părţile. Ei pe ceea, noi pe partea ceasta, şi nu facem nimic altceva, numai zi şi noapte ne batem la Dunăre cu duşmanul şi cel mult peste o săptămână sau două trebuie să dăm iar cu ei bătălia", scria Mihai Viteazul, în iulie. În cele din urmă Sinan reuşeşte să-şi treacă trupele peste Dunăre la Rahova-Prundu dar şi la Giurgiu. Fac joncţiunea şi se îndreaptă pentru a da bătălia decisivă. Mihai Viteazul se retrage la Călugăreni, o zonă mlăştinoasă pe râul Neajlov.
Trecerea peste râul mlăştinit se făcea pe un pod îngust. Dacă turcii aveau în jur de 40.000 de oameni, inclusiv temuţii ieniceri, Mihai avea, spune P.P. Panaintescu, cel mult 8000 de oameni, plus 2000 de unguri ai lui Albert Kiraly. Unguri lui Kiraly refuză iniţial însă să intre în luptă. Bătălia a început pe la 11 dimineaţa iar atacul impetuos al ienicerilor care străbat în viteză puntea, răzbeşte apărarea muntenească şi capturează 10 tunuri. Părea să se prefigureze o victorie uşoară pentru turci. Mihai Viteazul se retrage, se regrupează şi dă un atac puternic asupra ienicerilor. Nevoit de mersul luptei să intre în bătălia, Kiraly ordonă şi el atacul. Turcii sunt prinşi ca într-un cleşte de ungurii lui Kiraly şi cavaleria lui Mihai Viteazul. Otomanii pierd avantajul şi sunt împinşi înapoi. Visele de victorie ale lui Sinan se spulberă imedat. Începe o cumplită bătălie corp la corp, iar muntenii şi ungurii îi răzbesc pe turci, prin mlaştină.
"Iar boiarii şi căpitanii pe capete năvăliră asupra turcilor de-i tăia şi-i necară în tină", se arată în cronicile vremii. Mihai Viteazul însuşi crapă capul, cu barda unui paşă şi îl obligă pe însăşi Sinan Paşa să fugă pentru a-şi scăpa viaţa. Bătrânul comandant otoman cade în mlaştină şi este salvat în ultima clipă de un veteran din Rumelia. Steagul cel verde al otomanilor cade în mâinile muntenilor. Cronicarul turc Naima vede această etapă a bătăliei de la Călugăreni ca o "întâmplare dezastruoasă". Mihai a câştigat prima zi de luptă. Peste noapte depozitul de pulbere al otomanilor explodează din cauza unei neglijenţe. Ar fi fost un avantaj pe care Mihai putea să-l exploateze. Dar, ca şi în cazul lui Mircea, la Rovine, domnul muntean îşi vlăguise puţinele trupe în prima parte a bătăliei. Avea deasemenea multe pierderi.
De cealaltă parte otomanii nici măcar nu-şi aruncaseră în luptă toate efectivele, trupe proaspete urmând să intre în luptă. Fără să mai poată face faţă bătăliei, mai ales din punct de vedere numeric, Mihai se retrage şi fuge către Transilvania. „Turcii erau încă în număr şi nu băgaseră în luptă toate trupele lor, oştenii lui Mihai erau obosiţi şi nu ar fi putut suţine o nouă ciocnire. Domnul se retrage întâi la Copăceni pe Argeş, apoi la Bucureşti, la Târgovişte, şi în cele din urmă la Stoeneşti, în munţi, pe Dâmboviţa, lângă pasul Branului", scria P.P. Panaitescu în "Mihai Viteazul". Sinan Paşa îşi dă seama abia după două zile de retragerea românilor. Ocupă Bucureştiul, Târgoviştea şi transformă bisericile în moscei. Abia cu ajutorul principelui Transilvaniei, Sigismund de Bathory, venit în fruntea unei armata cruciate, Mihai reuşeşte să-i facă pe turci să se retragă la sud de Dunăre. (sursa: "Adevarul")
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu