Achiziția tramvaielor din București, sub investigația DNA și a Parchetului European
Postat la: 18.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Achiziția celor 100 de tramvaie realizată de Consiliul General al Capitalei din fonduri europene a intrat în atenția procurorilor DNA și a Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi. În cele din urmă, furnizorul turc a fost înlocuit de un consorțiu româno-chinez, ridicând suspiciuni de nereguli.
Valoarea achiziției, de 843 milioane lei, a fost atribuită de Nicușor Dan în primul său mandat consorțiului româno-chinez format din Astra Vagoane Arad și compania de stat chineză CRRC Qindao Sifang. Acest contract a devenit subiect de anchetă atât pentru DNA, cât și pentru Parchetul European.
Gabriela Firea, fostul primar al Capitalei, a pregătit inițial contractul pentru compania turcească Durmazlar Makina, însă rezultatul licitației a fost contestat de consorțiul româno-chinez, obținând anularea atribuirii la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).
Contractul de achiziție, semnat de Nicușor Dan pe 11 mai 2021, după luni de întârziere, reprezintă cel mai mare contract de achiziții publice atribuit vreodată de Primăria Capitalei, finanțat prin Programul Operațional Regional. Pe 29 februarie 2024 a fost livrat tramvaiul cu numărul 80, dar procesul de achiziție a fost marcat de numeroase controverse.
Compania turcească și consorțiul româno-chinez au dus o luptă acerbă pentru acest contract, susținute de Firea, respectiv de Dan. Contractul inițial atribuit turcilor în noiembrie 2019 a fost contestat și anulat de consorțiul româno-chinez, iar sesizările privind neregulile au dus la implicarea procurorilor.
Procurorii DNA investighează neconformitățile dintre cerințele din Caietul de Sarcini și produsele livrate. Un aspect cheie este utilizarea unui motor cu o putere de 100 kW, față de 120 kW cât era specificat. Această neconformitate a generat o corecție financiară de 10% din valoarea contractului, adică 84 milioane lei. Nicușor Dan a afirmat că a câștigat disputa cu Ministerul Fondurilor Europene privind această corecție.
Primăria Bucureștiului a cheltuit 14 milioane lei pentru redimensionarea peroanelor stațiilor de pe linia 41, pentru a acomoda tramvaiele produse de consorțiul româno-chinez. Aceste costuri neprevăzute nu au fost incluse în Caietul de Sarcini inițial, iar ajustările peroanelor pe alte linii au dus la costuri suplimentare.
Aceste neconformități au provocat dubii în rândul membrilor comisiei de recepție a tramvaielor, constituită la nivelul Societății de Transport București (STB), privind legalitatea recepției. Parchetul General European, condus de Laura Codruța Kovesi, a răspuns evaziv solicitărilor Newsweek România privind investigația, invocând politica de a nu comenta cazurile în curs pentru a nu afecta procedurile.
În campania electorală pentru alegerile locale din acest an, Nicușor Dan a criticat atribuirea inițială a contractului de către Firea, acuzând complicații juridice și pierderi de timp. Dan a susținut consorțiul româno-chinez, subliniind că atribuirea inițială a fost greșită. În spatele achiziției tramvaielor ar sta o grupare diversă, inclusiv Valer Blidar, patronul Astra Vagoane Arad, și deputatul PNL Cristina Trăilă. Aceștia au avut legături de afaceri și politice care ar fi influențat licitațiile, potrivit Newsweek România.
Scandalul a ajuns și în Parlament, unde s-au făcut acuzații de corupție legate de numirile politice și contractele atribuite. Fostul director al STB, Adrian Criț, a fost anchetat de DNA pentru o afacere similară, însă dosarul a fost clasat în 2016. Criț a fost reangajat de Nicușor Dan în 2021, dar a fost presat să demisioneze un an mai târziu.
Pe plan internațional, compania chineză CRRC, parteneră în consorțiu, este văzută ca o entitate de stat, cu legături strânse cu Ministerul Căilor Ferate din China. Nicușor Dan a declarat că achiziția de tramvaie este o prioritate în noul său mandat și intenționează să achiziționeze încă 250 de tramvaie, deși această strategie contrazice trendul european de a investi în metrou pentru transportul urban.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Există bani care ar putea fi ai tăi: 10 lucruri pe care nu știai că ChatGPT le poate face
Majoritatea oamenilor se limitează la utilizările de bază ale ChatGPT. Îl folosesc pentru postări pe rețelele sociale și schițe de e-mailuri, adresează întrebări simple și primesc răspunsuri simple. Renunță după câteva încercări. Dar potențialul de productivitate este imens, iar cu câteva idei ingenioase poți face mult mai mult.
-
Bătălia pentru Arctica! După Groenlanda, SUA vrea să preia o fostă bază norvegiană subterană: Locaţia vorbeşte de la sine
Donald Trump, care preia funcţia la 20 ianuarie, a descris controlul SUA asupra Groenlandei, un teritoriu danez semi-autonom, drept o „necesitate absolută". De data aceasta, Marina SUA dorește să se întoarcă la o fostă bază a Marinei Regale Norvegiene, care ar putea servi drept punct de sprijin convenabil pentru operaţiunile submarine din Arctica, arată War Zone.
-
Adoratorii de femei voluptoase care vânau uriași ai Epocii de Gheață. Ce moștenire genetică ne-au lăsat după 32.000 de ani
Primii oameni moderni care au trăit în Europa erau extrem de înalți și au lăsat în urmă, pe lângă moștenirea genetică, numeroase statuete enigmatice cu femeie voluptoase și arme cu ajutorul cărora vânau uriași ai Epocii de Gheață.
-
Giganticele râuri din cer. Un fenomen atmosferic foarte puțin cunoscut în România, care uneori produce inundații catastrofale
Râuri nu există doar la sol, ci și în atmosferă, iar meteorologii vorbesc despre „râuri atmosferice", practic despre benzi de mii de kilometri lungime, care conțin foarte multă apă ce aduce ploi record în diverse locuri de pe Terra. Cum iau naștere aceste întinse râuri cerești? De ce sunt puțin cunoscute în România și cum le schimbă clima tot mai caldă?
-
Panică în industria IT; Ce tăieri salariale vor fi în anul 2025
În România anului 2025 vor exista ajustări salariale, în sens negativ, în anumite domenii, respectiv posturi. Zona IT este prima "bântuită" de austeritate, un domeniu privilegiat de guvern, până de curând, prin scutirea plății unor impozite.
-
Cercetătorii au descoperit de ce tot mai mulți oameni fac cancer. Pe primul loc nu e mâncarea de proasta calitate asa cum se credea
În urma unei revizuiri ştiinţifice ample, cercetătorii afirmă că au identificat o cauză pentru mai multe tipuri de cancer, pentru care nu există explicaţii genetice sau legate de dietă şi stilul de viaţă.
-
Românii pot călători în SUA fără viză - Dar cât costă de fapt să ajungi în America. Nu mai punem cat cheltuiesti cu masa si casa
Din 31 martie 2025, cetățenii români vor putea călători în Statele Unite ale Americii fără viză, după includerea oficială a României în Programul Visa Waiver. Decizia a fost anunțată de Secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, în consultare cu Secretarul de Stat, Antony Blinken, consolidând parteneriatul strategic dintre cele două țări.
-
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări devastatoare din partea Rusiei
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări din partea Rusiei: o armă electromagnetică capabilă să reproducă efectele devastatoare ale fenomenului Carrington din 1859.
-
Incendiile din California se intensifică. Sunt grav amenințate zonele Brentwood și Bel Air
Pompierii încearcă totul pentru a preveni ca cel mai mare dintre incendiile mortale care amenință Los Angeles să se răspândească într-unul dintre cele mai exclusiviste cartiere ale orașului, relatează BBC.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 2.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
- 3.Cele 10 crize care vor decima omenirea in urmatorii 50 - 80 de ani. Este aproape inevitabil ca rasa umana va fi o amintire peste 100 de ani
- 4.15 "Lebede negre" si "Steaguri false" în 2025. Evenimente profetite care ar putea reseta ordinea mondială
- 5.Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
- 6.Producătorii de carne de porc folosesc Terapia Genică pe bază de ARNm pe animale încă din 2018
- 7.New York Times: Anulînd fără dovezi alegerile, CCR a oferit un cadou Rusiei
- 8.Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
- 9.Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
- 10.Un scandal uriaș: Credit Suisse a ascuns conturile naziștilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu