ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




"Vikingul" de România. Un ardelean joacă într-unul dintre cele mai populare seriale din lume

Postat la: 04.02.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cătălin Coman este din Năsăud, are 34 de ani şi de curând s-a mutat în Canada. Dar în 2016 a avut parte de experienţa vieţii sale. Trăsăturile sale nordice, înălţimea impunătoare şi barba i-au adus un post de figurant într-unul dintre cele mai populare seriale cu tentă istorică din lume: „Vikingii".

Cătălin a părăsit ţara în 2005, când i s-a oferit posibilitatea să lucreze în Irlanda, în domeniul construcţiilor. Fan înrăit al serialului „Vikingii", românul s-a hotărât să participe la castingurile organizate de compania producătoare a seriei, după ce a văzut un anunţ pe internet. Le-a trimis un e-mail producătorilor. După o săptămână, a fost sunat şi invitat la o întâlnire cu producătorii. Năsăudeanul a fost ales pentru a face pe figurantul. Producătorii chiar l-au rugat să devină figurant permanent al serialului.

Acesta spune că l-au ajutat barba, statura, năsăudeanul având o înălţime de 1,96 de metri, şi tenul deschis. „Am filmat pentru sezonul cinci, care a fost realizat în 2016. Filmările au început în luna martie şi s-au terminat de Crăciun. Ne luau din Dublin, din centru, la ora 5.00 dimineaţa. Ajungeam pe la 6 şi ceva la studiouri acolo şi începeam pe la 7, după ce ne luam costumul, ne aranjau şi mâncam micul dejun. Începeam la 7, când încă era noapte afară şi terminam la 7-8 seara", povesteşte românul.

In întreg proiectul sunt angrenaţi mii de oameni. Câteva sute sunt doar figuranţi, la care se adaugă actorii principali, echipa de producţie, echipa de machiaj şi responsabilii de costume. Mare parte dintre filmările pentru acest serial se desfăşoară pe teritoriul Irlandei. Sunt în jur de 30 de locaţii unde se filmează, însă cea mai importantă este situată în Wicklow County, unde producătorii au închiriat o carieră de piatră, unde au amenajat un lac artificial, pe malurile căruia a fost amenajat un sat, celebrul „Kattegat".

Deşi telespectatorii au impresia că sunt mii de oameni care iau parte la marea bătălie, năsăudeanul dezvăluie faptul că mai mult de câteva sute de figuranţi nu compun armatele. Cum reuşesc să păcălească telespectatorii? Ei bine, schimbă pur şi simplu scuturile şi actorii din primele rânduri: „Sunt 400 de figuranţi care înfăţişează o armată în care ai impresia că sunt mii. Îţi schimbă scuturile şi cam atât. Nu se văd pe cameră detaliile, ca să-şi dea seama lumea că în ambele armate sunt aceiaşi oameni. De exemplu, când se întâlnesc armatele, în episodul 8 din sezonul 5, am alergat nouă sprinturi la deal, doar să poată trage cadrul acela".

Nici numărul bărcilor apărute în serial nu coincide cu realitatea. Mai mult, Cătălin Coman spune că în realitate sunt doar patru bărci, restul sunt multiplicate cu ajutorul programelor de editare. Un alt detaliu interesant este că majoritatea figuranţilor nu sunt irlandezi, ci polonezi. Se pare că polonezii au trăsăturile pe care le caută producătorii. Mare parte dintre femeile blonde care apar în serial ar fi de origine poloneză. Producătorii nu sunt interesaţi de naţionalitatea figuranţilor şi a actorilor. Singura condiţie este ca aceştia să aibă rezidenţă şi drept de muncă în Irlanda, să îi poată plăti şi să aibă trăsături nordice.

După o lună de filmare, un figurant putea să meargă acasă cu câteva mii bune de euro. Ora de filmare era recompensată cu 18-19 euro, iar orele suplimentare erau plătite cu aproape 30 de euro. Filmările se întindeau şi pe 12 ore zilnic. „Totul e greu. Eu credeam că a fi actor e o chestie simplă. Nu-i adevărat. Mi-e greu mie, care trebuie să stau cu un steag sau cu o secure în mână sau să mă fac că lovesc pe cineva. Pentru că de zece mii de ori tot aia o faci. De actorii principali ce să mai zic? Se vede şi pe ei că sunt foarte obosiţi. La jumătatea zilei, ei erau morţi. Filmau câteva ore cu figuranţii să poată să stea să se odihnească o oră-două. Efectiv nu mai pot.", povesteşte românul.

„Nu are voie nimeni să se apropie de locurile de filmare. Eu am avut ocazia să vorbesc doar cu King Harald, un băiat foarte fain. Stai practic lângă toţi actorii principali, dar ei îşi văd de treabă, mai glumesc cu regizorul, dar sunt foarte concentraţi înainte de replici. Ei sunt aduşi doar la scene, după care pleacă", mai spune Cătălin. Pentru un aspect cât mai realist, echipele de machiaj sunt aproape de figuranţi şi de actori. Figuranţii şi actorii sunt „murdăriţi" pe faţă sau mânjiţi cu sânge. Le sunt desenate inclusiv unghiile, pentru a da impresia că sunt murdare. Atunci când plouă, se opresc scenele, iar cei de la machiaj îi „murdăresc" pe faţă pe figuranţi. King Harald, care are pe toată faţa un tatuaj trebuie să petreacă în fiecare zi de filmare ore bune până când îi este desenat şi redesenat.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE