Vârsta biologică vs Vârsta cronologică: Află în 30 de secunde ce varsta ai in realitate cu un test extrem de eficient
Postat la: 28.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Într-un studiu recent efectuat, au fost implicați 40 de adulți sănătoși cu vârste începând de la 50 de ani (jumătate aveau sub 65 de ani și jumătate peste). Participanții au fost supuși la o serie de teste pentru a evalua abilitățile lor de a merge și de a menține echilibrul.
De asemenea, s-au efectuat exerciții pentru a măsura forța genunchilor. Pentru a obține rezultate cât mai precise, studiul a exclus persoanele cu probleme de sănătate care ar putea afecta mersul sau echilibrul, precum și pe cele cu o greutate prea mare. Dr. Kenton Kaufman, Ph. D., autorul principal al studiului și director al Laboratorului de Analiză a Mișcării de la Clinica Mayo declară: „Echilibrul este o măsură importantă, deoarece, pe lângă forța musculară, necesită aport din partea vederii, a sistemului vestibular și a sistemelor somatosenzorial."
Un test aproximativ dar care da rezultate uimitoare e cel legat de asa-zisa varstă auditiva, care este destul de apropiata pentru a determina varsta biologica, stiind ca si auzul se diminueaza odata cu varsta. Cercetarile arata o acuretete de +/- 1.5% fata de testele efective de laborator. Testul acesta poate fi efectuat in video de mai jos:
Participanții la studiu au fost rugați să stea pe niște plăci speciale, timp de 30 de secunde pentru fiecare poziție. Aceste plăci măsurau cât de multă forță exercitau picioarele lor pe sol, oferind astfel informații despre stabilitatea lor. Testele au inclus diferite poziții: în picioare, cu ambele picioare pe pământ și ochii deschiși, apoi cu ochii închiși, și în final stând pe un singur picior, atât pe cel dominant, cât și pe cel nedominant, cu ochii deschiși.
Studiul a arătat că abilitatea de a sta pe un picior, mai ales pe cel pe care nu-l folosim în mod normal, scade cu vârsta. Odată cu înaintea în vârstă, oamenii au reușit să stea în echilibru pe un picior din ce în ce mai puțin timp. Scăderea a fost mai mare pentru piciorul pe care îl folosim mai rar. În medie, am pierdut aproximativ 2,2 secunde la fiecare 10 ani pentru piciorul nedominant și 1,7 secunde pentru cel dominant.
Cercetătorii speră că acest test simplu și ușor de făcut acasă îi va determina pe oameni să își verifice cât de puternice le sunt oasele și să își adapteze stilul de viață în funcție de rezultate. Echipa a mai spus: „Această constatare este importantă, deoarece ea nu necesită expertiză specializată, instrumente avansate sau tehnici de măsurare și interpretare. Poate fi realizată cu ușurință, chiar și de către indivizi înșiși."
Mușchii noștri încep să se micșoreze treptat după vârsta de 30 de ani. Pierdem aproximativ 8% din masa musculară la fiecare 10 ani. După vârsta de 60 de ani, această pierdere devine și mai rapidă. Kaufman susține că schimbările de echilibru pot arăta un adevărat pericol: „Dacă ai un echilibru slab, ești în pericol de a cădea, indiferent dacă te miști sau nu. Căderile reprezintă un risc sever pentru sănătate, cu consecințe grave."
Un studiu efectuat în anul 2022 a demonstrat că abilitatea de a sta pe un picior poate fi un indicator al sănătății tale generale. Dacă nu poți face asta timp de 10 secunde, ar trebui să fii mai atent la sănătate. Autorul studiului, Dr. Claudio Gil Araújo, de la Clinica de Medicină a Exercițiului CLINIMEX din Rio de Janeiro a precizat: „Avem frecvent nevoie să ne menținem echilibrul pe un singur picior pentru a ieși din mașină, a urca sau a coborî o treaptă, ori în alte activități de zi cu zi. Pierderea acestei abilități sau teama de a o practică este legată de scăderea autonomiei și, în consecință, de reducerea activității fizice. Cu alte cuvinte, acest lucru poate duce la probleme în lanț".
Experții consideră că îmbunătățirea forței fizice, flexibilității, posturii și echilibrului pot contribui semnificativ la o îmbătrânirea sănătoasă și la menținerea independenței la vârste înaintate. Caroline Idiens, o antrenoare de fitness din Marea Britanie susține că echilibrul este un indicator al bunăstării fizice și al sănătății cognitive. Aceasta ne oferă câteva încradrări de vârstă și timp, pentru a identifica în ce stadiu suntem.
Dacă ai sub 40 de ani, ar trebui să poți sta pe un picior timp de 43 de secunde. Dacă ai 40 de ani, trebuie să reziști timp de 40 de secunde. Dacă ai 50 de ani, poți rezista până la 37 de secunde. Dacă ai 60 de ani, este indicat să reziști 18-19 secunde într-un picior. Dacă ai 70 de ani, trebuie să te încadrezi de la 10 secunde până la 15 secunde. Cei de 80 de ani sau mai mult, trebuie să stea peste 5 secunde.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
DAVOS - Ursula Von der Leyen crede că Donald Trump duce lumea spre pierzare: Retragerea din acordul de la Paris duce la prăpăd
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reacționează la retragerea lui Donald Trump din Acordul de la Paris. Ea declară că acordul privind schimbările climatice reprezintă o salvare pentru omenire. Practic, șefa CE acuză că decizia lui Donald Trump duce lumea spre piezare, din punct de vedere economic și climatic.
-
Primele semne ale strămoșilor omenirii din Europa ar fi din România. Dezvăluirile care confirmă o teorie veche
Teoria cu privire la faptul că România este locul în care se află cele mai vechi urme de locuire a homininilor, străbunii rasei umane, din Europa a fost confirmată de un studiu publicat în jurnalul internațional Nature Communications.
-
Italia anunță o lovitură imensă în medicină: A descoperit gena care cauzează Alzheimer
Una din cele mai controversate boli poate deveni istorie. Alzheimerul, un mister pentru oamenii de știință și o teroare pentru cei afectați, care ajung să își uite chiar și rudele, ar putea fi cauzat de o genă. O echipă de cercetători italieni a descoperit o nouă genă care provoacă boala Alzheimer, conform unui studiu publicat duminică, transmite luni agenţia ANSA.
-
Alertă de poluare masivă în București. Calitatea aerului la valori de "foarte rău" și "extrem de rău", avertizează Agenția pentru Protecția Mediului
Agenția pentru Protecția Mediului București avertizează că, în ultimele două zile, în zona București-Ilfov, s-au înregistrat concentrații foarte ridicate de particule în suspensie PM10 și PM2.5, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile dispersiei poluanților.
-
CEDO refuză să suspende decizia CCR de anulare a alegerilor din România: NU există risc iminent!
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis să nu dea curs cererii formulate de Călin Georgescu privind anularea alegerilor din România! Anularea deciziei CCR ar fi fost posibilă dacă la mijloc exista un risc iminent, transmit cei de la CEDO.
-
Ce meniu a fost servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump: Preparate sofisticate și băuturi scumpe la evenimentul anului
Meniul servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump în calitate de nou preşedinte al Statelor Unite a constat luni din chifteluţe de crab din golful Chesapeake şi o friptură de vită Angus, "udate" cu vinuri locale.
-
Cum ocolește Putin sancțiunile - Negocieri cu Erdogan cu privire la livrările de gaze
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat luni că negociază cu omologul său rus Vladimir Putin exportul de gaz rusesc în Slovacia printr gazoductul TurkStream, în urma deciziei Ucrainei de a opri tranzitul gazului rusesc către Europa.
-
Decizie UE în industria alimentară: Să sperăm că scăpăm de PFAS - "chimicalele veșnice" din alimente
Comisia Europeană intenționează să propună interzicerea utilizării PFAS în produse de consum. CE va propune interzicerea substanțelor Perfluoroalchil și Polifluoroalchil, a anunțat comisarul pentru mediu, Jessika Roswall. Aceste substanțe, cunoscute sub denumirea de „chimicale veșnice", nu se descompun în mediu, acumulându-se în ecosisteme, apă potabilă și corpul uman.
-
Doi români conduc un mega proiect al lui Donald Trump: Investiție de peste 45 de milioane de dolari în ultima lună
Din echipa care dezvoltă protocolul DeFi World Liberty Financial fac parte doi români, Octavian Lojniţa, în calitate de Blockchain Lead, şi Bogdan Purnavel, Lead Developer.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Porți un smart watch? Ai risc crescut de cancer din cauza unor substanțe toxice despre care companiile nu scot o vorbă
- 2.Noul Nostradamus a facut șapte previziuni înfricoșătoare pentru 2025
- 3.Un bărbat a trimis salivă de șopârlă pentru testarea ADN-ului dezvăluind frauda totală a afirmațiilor privind ascendența umană
- 4.Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
- 5.Dacă nu ești atent vei transforma cafeaua într-o băutură otravitoare
- 6.O cercetare absolut surprinzătoare schimba total datele care se stiau pana acum despre cum poți trăi mai mult
- 7.Urmează să intrăm în Anul Șarpelui: 2025 va fi un an al transformărilor profunde
- 8.Încep pregătirile pentru unul dintre cele mai mari experimente globale. Ce presupune și ce vor să afle cercetătorii
- 9.Care e legatura dintre longevitate si cat de des respiri. Rezultatul este unul șocant dar argumentat stiintific
- 10.Mihaela Bilic face dezvăluiri: Ce conțin de fapt conservele de pește pe care le cumpără românii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu