Un metal misterios a fost găsit în laboratorul de specialitate al unui alchimist renascentist european
Postat la: 27.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un studiu al rămășițelor arheologice din secolul al XVI-lea a scos la iveală informații fascinante despre laboratorul de specialitate al unui alchimist renascentist european. Prezența unui metal „misterios" în laborator se numără printre descoperirile raportate de studiu, care a fost publicat în revista Heritage Science.
Rămășițele care fac obiectul cercetării constau în cinci cioburi - patru de sticlă și unul de ceramică - găsite în timpul unei excavații efectuate între 1988 și 1990 la Uraniborg, un fost castel situat pe insula Ven, Suedia.
Castelul a servit cândva drept reședință și observator astronomului danez Tycho Brahe (1546-1601), cunoscut și pentru interesul său pentru alchimie. De fapt, Brahe a dotat Uraniborg cu un laborator alchimic de ultimă generație atunci când a fost ridicat în 1580 pe insula Ven, care se afla istoric sub dominație daneză.
După moartea lui Brahe, a fost emis un decret regal prin care Uraniborg a fost demolat. Doar câteva rămășițe ale laboratorului alchimic, cum ar fi cele cinci cioburi, au supraviețuit până în prezent.
În cel mai recent studiu, expertul în arheometrie Kaare Lund Rasmussen de la Departamentul de fizică, chimie și farmacie al Universității din Danemarca de Sud a efectuat o analiză chimică a cioburilor. Scopul cercetării a fost de a arunca o nouă lumină asupra laboratorului alchimic de la Uraniborg.
Alchimiștii din epoca lui Brahe erau în mod notoriu secretoși și, în mare parte, nu își împărtășeau cunoștințele cu alții. Prin urmare, se cunosc puține lucruri despre activitățile pe care astronomul și alchimistul le desfășura în timp ce lucra în laboratorul său.
Doar câteva dintre rețetele sale alchimice au supraviețuit. Din dovezile disponibile, se pare că Brahe făcea parte dintr-un grup de alchimiști al căror scop era să dezvolte medicamente pentru tratarea bolilor din acea vreme, inclusiv ciuma, sifilisul și lepra. Acest lucru l-a separat de acei alchimiști care căutau să producă aur din metale și minerale mai puțin valoroase.
„Poate părea ciudat că Tycho Brahe a fost implicat atât în astronomie, cât și în alchimie, dar atunci când îi înțelegem viziunea asupra lumii, are sens", a declarat într-un comunicat de presă curatorul Poul Grinder-Hansen de la Muzeul Național al Danemarcei.
„El credea că există legături evidente între corpurile cerești, substanțele pământești și organele corpului", a declarat Grinder-Hansen, coautor al studiului care a contribuit la plasarea descoperirilor într-un context istoric.
Scopul analizei chimice efectuate în cadrul studiului a fost de a detecta orice urmă de substanțe chimice cu care au intrat în contact recipientele originale din sticlă și ceramică - de la care provin cioburile.
Această analiză a detectat niveluri semnificative de nouă urme de elemente pe suprafața interioară sau exterioară a cioburilor. Aceste elemente sunt nichel, cupru, zinc, staniu, antimoniu, tungsten, aur, mercur și plumb.
Se știe că patru dintre aceste elemente - cupru, antimoniu, aur și mercur - au fost utilizate în cele trei rețete conservate ale tratamentelor medicinale ale lui Brahe.
Autorii studiului au afirmat că, prin urmare, aceste preparate ar fi putut fi realizate în laboratorul alchimic de pe Ven. Ei au adăugat însă că prezența acestor elemente nu reprezintă o dovadă definitivă a faptului că ele au fost utilizate pentru fabricarea medicamentelor lui Brahe.
Celelalte cinci elemente nu au fost menționate în rețetele păstrate și sunt, prin urmare, posibil reziduuri ale unor experimente alchimice cu caracter „necunoscut", au spus autorii.
„Rezultatele prezentei lucrări oferă o primă privire unică asupra activității alchimice a laboratorului lui Tycho Brahe pe Ven", au scris cercetătorii în studiu.
Majoritatea elementelor detectate în cantități semnificative pe cioburi nu sunt neapărat surprinzătoare. De exemplu, aurul și mercurul erau frecvent utilizate pentru a trata o serie de afecțiuni - cel puțin în rândul elitei din acea vreme.
„Dar tungstenul este foarte misterios", a declarat Rasmussen în comunicatul de presă. „Tungstenul nici măcar nu fusese descris la acea vreme, deci ce ar trebui să deducem din prezența sa pe un ciob din atelierul de alchimie al lui Tycho Brahe?"
O hartă arată locația Ven, o insulă suedeză din Øresund, strâmtoarea care separă Danemarca de Suedia. Insula a găzduit odinioară Uraniborg, reședința castelului și observatorul astronomului renascentist danez Tycho Brahe, care era echipat și cu un laborator de alchimie de ultimă generație.
Tungstenul nu a fost identificat oficial ca element nou și izolat decât la aproximativ 180 de ani după moartea lui Brahe, ceea ce ridică întrebarea cum au ajuns urme ale acestuia pe cioburi. Tungstenul apare în mod natural în anumite minerale, dar, până în prezent, nu a fost găsit în natură în formă pură.
O posibilă explicație a prezenței sale pe cioburi, potrivit cercetătorilor, este că un astfel de mineral trebuie să fi fost supus unei anumite forme de prelucrare în laboratorul Uraniborg care a separat tungstenul, fără știrea lui Brahe.
O altă posibilă explicație sugerează că Brahe ar fi fost conștient de existența tungstenului, deși nu sub acest nume. În prima jumătate a anilor 1500, mineralogul german Georgius Agricola a raportat că a observat o substanță neobișnuită în minereul de staniu din regiunea Saxonia. Agricola a denumit această substanță „Wolfram" - care înseamnă „spumă de lup" în germană. Mai târziu a fost redenumită tungsten în engleză.
„Poate că Tycho Brahe auzise despre acest lucru și astfel știa de existența tungstenului. Dar acest lucru nu este ceva ce știm sau putem spune pe baza analizelor pe care le-am făcut. Este doar o posibilă explicație teoretică pentru motivul pentru care găsim tungsten în probe", a declarat Rasmussen.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
DAVOS - Ursula Von der Leyen crede că Donald Trump duce lumea spre pierzare: Retragerea din acordul de la Paris duce la prăpăd
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reacționează la retragerea lui Donald Trump din Acordul de la Paris. Ea declară că acordul privind schimbările climatice reprezintă o salvare pentru omenire. Practic, șefa CE acuză că decizia lui Donald Trump duce lumea spre piezare, din punct de vedere economic și climatic.
-
Primele semne ale strămoșilor omenirii din Europa ar fi din România. Dezvăluirile care confirmă o teorie veche
Teoria cu privire la faptul că România este locul în care se află cele mai vechi urme de locuire a homininilor, străbunii rasei umane, din Europa a fost confirmată de un studiu publicat în jurnalul internațional Nature Communications.
-
Italia anunță o lovitură imensă în medicină: A descoperit gena care cauzează Alzheimer
Una din cele mai controversate boli poate deveni istorie. Alzheimerul, un mister pentru oamenii de știință și o teroare pentru cei afectați, care ajung să își uite chiar și rudele, ar putea fi cauzat de o genă. O echipă de cercetători italieni a descoperit o nouă genă care provoacă boala Alzheimer, conform unui studiu publicat duminică, transmite luni agenţia ANSA.
-
Alertă de poluare masivă în București. Calitatea aerului la valori de "foarte rău" și "extrem de rău", avertizează Agenția pentru Protecția Mediului
Agenția pentru Protecția Mediului București avertizează că, în ultimele două zile, în zona București-Ilfov, s-au înregistrat concentrații foarte ridicate de particule în suspensie PM10 și PM2.5, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile dispersiei poluanților.
-
CEDO refuză să suspende decizia CCR de anulare a alegerilor din România: NU există risc iminent!
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis să nu dea curs cererii formulate de Călin Georgescu privind anularea alegerilor din România! Anularea deciziei CCR ar fi fost posibilă dacă la mijloc exista un risc iminent, transmit cei de la CEDO.
-
Ce meniu a fost servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump: Preparate sofisticate și băuturi scumpe la evenimentul anului
Meniul servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump în calitate de nou preşedinte al Statelor Unite a constat luni din chifteluţe de crab din golful Chesapeake şi o friptură de vită Angus, "udate" cu vinuri locale.
-
Cum ocolește Putin sancțiunile - Negocieri cu Erdogan cu privire la livrările de gaze
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat luni că negociază cu omologul său rus Vladimir Putin exportul de gaz rusesc în Slovacia printr gazoductul TurkStream, în urma deciziei Ucrainei de a opri tranzitul gazului rusesc către Europa.
-
Decizie UE în industria alimentară: Să sperăm că scăpăm de PFAS - "chimicalele veșnice" din alimente
Comisia Europeană intenționează să propună interzicerea utilizării PFAS în produse de consum. CE va propune interzicerea substanțelor Perfluoroalchil și Polifluoroalchil, a anunțat comisarul pentru mediu, Jessika Roswall. Aceste substanțe, cunoscute sub denumirea de „chimicale veșnice", nu se descompun în mediu, acumulându-se în ecosisteme, apă potabilă și corpul uman.
-
Doi români conduc un mega proiect al lui Donald Trump: Investiție de peste 45 de milioane de dolari în ultima lună
Din echipa care dezvoltă protocolul DeFi World Liberty Financial fac parte doi români, Octavian Lojniţa, în calitate de Blockchain Lead, şi Bogdan Purnavel, Lead Developer.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Porți un smart watch? Ai risc crescut de cancer din cauza unor substanțe toxice despre care companiile nu scot o vorbă
- 2.Noul Nostradamus a facut șapte previziuni înfricoșătoare pentru 2025
- 3.Un bărbat a trimis salivă de șopârlă pentru testarea ADN-ului dezvăluind frauda totală a afirmațiilor privind ascendența umană
- 4.Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
- 5.Dacă nu ești atent vei transforma cafeaua într-o băutură otravitoare
- 6.O cercetare absolut surprinzătoare schimba total datele care se stiau pana acum despre cum poți trăi mai mult
- 7.Urmează să intrăm în Anul Șarpelui: 2025 va fi un an al transformărilor profunde
- 8.Încep pregătirile pentru unul dintre cele mai mari experimente globale. Ce presupune și ce vor să afle cercetătorii
- 9.Care e legatura dintre longevitate si cat de des respiri. Rezultatul este unul șocant dar argumentat stiintific
- 10.Mihaela Bilic face dezvăluiri: Ce conțin de fapt conservele de pește pe care le cumpără românii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu