Tradiţii de Ajun şi Crăciun în lume. Țara în care vin 13 Moși in 13 zile!
Postat la: 24.12.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

În noaptea de 24 spre 25 de decembrie, copiii din întreaga lume îl aşteaptă pe Moş Crăciun. Nu contează că îl numesc Santa Claus, Samichlaus, Pere Noël, Sinter Klaas, Babuşka, Joulupukki ori Viejito Pascuero, fiecare dintre copii e bucuros ştiind că va primi un dar de la Moş Crăciun.
Tradiţia legată de Moş Crăciun, care împarte daruri copiilor cuminţi în noaptea de 24 spre 25 decembrie, a apărut în secolul al IX-lea - el fiind prezentat ca un bătrânel cu barbă, îmbrăcat într-un costum roşu cu blăniţă albă pe margini, cizme negre şi o căciulă roşie - dar marele secret al adresei lui Moş Crăciun a fost divulgat abia în 1927, la un post de radio finlandez, de către Markus Rautio ("Uncle Markus"), gazda emisiunii "Ora Copiilor". El a afirmat atunci că Moş Crăciun locuieşte în Munţii Korvatunturi (în traducere "Muntele Ureche"), care se află în ţinutul Savukoski, la graniţa Finlandei cu Rusia.
La locuinţa moşului sosesc zilnic o mulţime de scrisori trimise de copii din toată lumea. Cel mai cunoscut dintre renii lui Moş Crăciun este Rudolph, cel cu nasul roşu. El îi conduce pe ceilalţi reni: Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer şi Vixen. În SUA există 34 de locuri care poartă numele renilor. Prima referire la un brad decorat pentru Crăciun a apărut la Riga, în Letonia, în 1510. Doi ani mai târziu, în 1521, prinţesa Helene de Mecklembourg a împodobit primul brad de Crăciun din Paris, după căsătoria cu ducele de Orleans. O altă menţiune scrisă referitoare la împodobirea unui pom de Crăciun, în Germania, datează din 1531.
Bradul de Crăciun a ajuns în Statele Unite în anul 1749, odată cu coloniştii germani stabiliţi în Pennsylvania. În anul 1804, soldaţii din Fort Dearborn au tăiat brazi din pădure cu care şi-au decorat adăposturile în timpul sărbătorilor de iarnă, dedicate Naşterii Mântuitorului. Se consemnează că sărbătoarea Crăciunului cu împodobirea bradului a fost legalizată pentru prima dată în statul Alabama, în anul 1836. Tot din secolul al XIX-lea s-a păstrat tradiţia, iniţiată de un cofetar din statul Indiana (SUA), care propunea folosirea unor acadele în formă de baston alb, simbolizând puritatea.
În literatură, prima menţionare a bradului împodobit datează din 1774, în "Suferinţele tânărului Werther" a lui Goethe, în care Werther o găseşte pe Lotta decorând bradul în duminica dinaintea Crăciunului. În Statele Unite, cartea pentru copii "Kriss Kringle's Christmas Tree", publicată la Philadelphia în 1845, a contribuit la răspândirea popularităţii bradului de Crăciun. În 1798, poetul britanic Samuel Taylor Coleridge a descris, după ce a petrecut Crăciunul în Germania, frumuseţea brazilor împodobiţi de sărbătoare. În 1844, Hans Christian Andersen a publicat trista poveste a bradului, iar în 1848 Feodor Dostoievski a scris "Un pom de Crăciun şi o nuntă".
În Anglia, bradul de Crăciun a apărut prima dată în anul 1841, când prinţul Albert (de origine germană) a dăruit un brad soţiei sale, regina Victoria, şi l-a instalat în castelul Windsor. În vârful bradului era instalat un înger, care ulterior a fost înlocuit cu o stea, pentru a aminti de steaua văzută de cei trei magi veniţi de la răsărit, potrivit volumului amintit.
Vâscul era considerat o plantă sacră atât de norvegieni şi druizii celţi, cât şi de indienii nord-americani. Atârnat deasupra uşii, vâscul aduce noroc în casă, bunăstare şi fericire. Îşi menţine prospeţimea verde şi în timpul iernii, rezistând la ger şi întuneric. Pentru că nu-şi pierde frunzele niciodată, ca şi bradul, se crede că aduce spor şi sănătate în familie. Este simbol în stabilitatea şi fericirea cuplurilor de îndrăgostiţi, existând credinţa că o crenguţă de vâsc aduce cu ea un înger ce păzeşte dragostea.
Celţii au fost cei care au iniţiat un adevărat cult al acestei plante pe care o considerau de esenţă divină. În viziunea lor, cel mai preţios vâsc era cel crescut pe stejar - îl numeau ''lacrima stejarului'' şi însoţeau culegerea unui astfel de vâsc de ceremonii fastuoase, precizează volumul "Cartea de Crăciun".
Vikingii divinizau vâscul, îl considerau un simbol al păcii, era ca un spirit ce-i proteja de cele rele. Grecii au spus că Eneas a păşit în lumea cealaltă pe o poartă deschisă cu o mlădiţă de vâsc. Romanii l-au aşezat sub formă de coroniţă pe capul zeiţei Diana, simbol al fertilităţii.
''Christklots'' reprezintă obiceiul de a arde un butuc toată noaptea de Crăciun, in Germania, care, conform tradiţiei, se crede că ar apăra casa de hoţi şi de nenorociri tot restul anului. Ajunul Crăciunului este cea mai importantă zi de sărbătoare, atunci se adună familia pentru cină şi pentru a merge împreună la biserică.
In Elveţia, butucul ars în noaptea dinspre 24 spre 25 decembrie este cunoscut sub numele de ''Bouche de Noel''. ''Samichlaus'' (Moş Crăciun) are întotdeauna sarcina grea de a aduce şi pomul de Crăciun în casele elveţienilor. Acest obicei se păstrează încă din 1775. O altă tradiţie a elveţienilor este ''Parada ridichilor luminate'', obicei preluat de la mexicani. Copiii ajutaţi de părinţi se înarmează cu ustensile specializate şi scobesc cu mare grijă câte o ridiche mare de lună, pe care apoi o împodobesc cu diferite crestături şi forme.
În fiecare dintre cele patru duminici dinainte de naşterea lui Iisus se aprinde o lumânare, aşezată într-o cutie, un obicei din Anglia. Au loc procesiuni reprezentându-i pe cei trei magi şi naşterea lui Hristos. Un alt obicei vechi este şi acela de a atârna ciorapi de şemineu în aşteptarea cadourilor, în casă se atârnă vâsc, iar în jurul casei - crenguţe de brad. Anticii druizi credeau că vâscul posedă puteri magice şi că aduce noroc şi prosperitate alungând spiritele rele. Faimoasa şi tipica budincă englezească ''hackin'' era pregătită, în secolul al XVII-lea, chiar în dimineaţa de Crăciun şi era stropită cu brandy şi flambată la servire, precizează volumul amintit.
Crăciunul începe cu opt zile înainte in Italia şi este cunoscut sub denumirea de ''Novena''. Copiii merg din casă în casă să recite poezii şi să cânte, însă darurile le primesc de-abia pe 6 ianuarie. Conform tradiţiei, există obiceiul ca, înainte de Moş Crăciun, să vină Baba Cloanţa (Befana), călare pe mătura ei, care verifică atentă cine a fost cuminte şi cine nu. Ea este foarte bună cu copiii, se strecoară pe hornuri şi lasă cadourile lângă bradul împodobit.
Suedia: Cea mai importantă zi este Ajunul Crăciunului. O masă specială este pregătită în acest scop - şuncă, peşte şi fasole - prilej cu care rudele îşi oferă daruri. Moşul de pe aceste meleaguri este un pitic îmbrăcat în roşu, cu barbă albă, mare amator de orez cu lapte, tradiţionala mâncare suedeză de Crăciun. Copiii suedezi descoperă surprizele de Crăciun într-un sac îngropat adânc în zăpadă.
In Islanda vin 13 Moşi Crăciuni! Cu 13 zile înainte de Crăciun, primul Moş Crăciun coboară din munţi, ocoleşte fiecare casă şi apoi pune dulciuri în ghetuţele copiilor, în vreme ce aceştia dorm. A doua zi, vine al doilea Moş şi tot aşa până la 6 ianuarie. Această zi este numită şi ''Al treisprezecelea'' şi este considerată de islandezi ultima zi de Crăciun, pentru că în această zi vine ultimul Moş.
Familiile se reunesc în Ajun, in Finlanda, iar copiii aşteaptă sosirea lui Moş Crăciun care pune mereu aceeaşi întrebare: ''Sunt cumva copii cuminţi aici?''. Moşul are o desagă plină de cadouri, iar în timp ce ''spiriduşii'' îl ajută să le împartă, el povesteşte celor mici despre călătoria grea pe care o face din Laponia. Printre mâncărurile servite de Crăciun se numără: şunca sau curcanul, cartofii, morcovul, pateul de ficat, orezul care conţine o singură migdală. Persoana care mănâncă migdala se va căsători în anul ce urmează.
Grecia: Masa de Crăciun are în mijloc o pâine tradiţională, iar după ospăţ masa nu se strânge pentru ca Iisus să aibă cu ce-şi potoli foamea. Moş Crăciun împarte cadouri şi dulciuri copiilor.
Polonia: Aici se păstrează obiceiul ca, în cinstea stelei de la Bethleem, masa de Crăciun să înceapă după ce apare pe cer prima stea ''Gwiazdka'' (''mica stea''). Toţi brazii de Crăciun sunt împodobiţi cu îngeraşi, steluţe şi păsări, se mai arată în ''Cartea de Crăciun''..
Rusia: Moş Crăciun (''Babuşka'') este însoţit de Albă-ca-Zăpada (''Snegurocika''), iar copiii primesc prăjituri şi jucării, printre care celebrul set de păpuşi ''Matrioşka''.
Ungaria: Masa festivă de Crăciun este completă doar dacă are tradiţionala carne de porc prăjită, curcanul copt la cuptor, maioşul şi cozonacul cu nuci.
SUA: Cu cinci săptămâni înainte de Crăciun, în fiecare duminică, americanii aprind câte o lumânare, fiecare reprezentând câte ceva. În seara Crăciunului, toate acestea sunt reaprinse pentru a sărbători Naşterea Domnului. La masă se mănâncă curcan, iar specialitatea Crăciunului este o prăjitură cu fructe confiate.
Cuba: Cea mai importantă zi este Ajunul Crăciunului, denumită ''nochebuena'' (''Noaptea cea bună''). Masa tradiţională constă în friptură de porc, fasole neagră cu orez şi plante tradiţionale (Yuca) sub formă de piure.
Chile: Copiii şi adulţii confecţionează sau cumpără mici figurine din lut, pe care le aşează sub brad. Aceste figurine se numesc ''pasebre''. Moş Crăciun (''Viejito Pascuero'') îşi alege şi el câte o figurină de sub fiecare brad.
Japonia: Locuitorii celebrează Crăciunul cu lanterne, păpuşi şi aranjamente florale şi cu ''Jizo'' (''Moş Crăciun'').
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Premieră în justiția din România: Honorius a cerut executarea silită a defunctului Silviu Prigoană pentru o datorie de 600.000 de lei
Honorius Prigoana a cerut executarea silita a tatalui sau, Silviu Prigoana, pentru suma de 600.000 de lei. E vorba de o ...
-
Apar noi informații în dosarul în care Jean-Claude Van Damme e acuzat că s-a culcat cu românce traficate. Declarațiile făcute de una dintre victime
Jean-Claude Van Damme a fost acuzat ca ar fi facut sex cu cinci romance traficate de rețeaua lui Morel Boleal la o petre ...
-
"House of Bears" - Ce nu se observă în această fotografie celebră: o poveste cât se poate de serioasă și profundă de pe o insulă rusească
Aceasta imagine a fost realizata de Dmitri Kokh. Fotograful a reușit sa imortalizeze momente inedite cu urșii polari in ...
-
Motivul de neînchipuit pentru care Vladimir Putin merge mereu cu mâna dreapta lipită de corp
Mersul dictatorului rus, Vladimir Putin (72 ani), este unic. Este vazut deseori plimbandu-se prin țara sa natala. Motiv ...
-
Ploaia de diamante - un fenomen strălucitor din adâncul planetelor Jupiter și Saturn!
Pe planetele gigant gazoase Jupiter și Saturn ploua cu diamante. Metanul din atmosfera acestor planete este supus unor p ...
-
Macron folosește atât de mult parfum încât angajații săi îl simt înainte să apară. El spune ca mirosul plăcut este un atribut al puterii
Președintele Franței, Emmanuel Macron, folosește cantitați atat de mari de parfum incat asistenții „ii simt prezen ...
-
Dezvăluirile unui român care a lucrat la barurile de la Intercontinental: "În subterane se întâmplau lucruri absolut incredibile și dureroase"
Un roman de 59 de ani, care locuiește cu familia in San Marino, inca din 1997, a facut dezvaluiri despre perioada in car ...
-
De ce pasagerii n-ar trebui să aplaude când aterizează un avion. Explicația o are cea mai iubită stewardesă de pe TikTok
O insoțitoare de bord din Argentina a facut o dezvaluire care probabil ii surprinde pe foarte mulți dintre cei care au c ...
-
Mărturie victimă sexuală: "Cinci din fetele care erau din țară au fost trimise să se culce cu Van Damme"
Apar primele marturii, dupa ce actorul Jean-Claude Van Damme a fost acuzat ca ar fi facut sex cu cinci romance traficate ...
-
"Spirala lui Musk" a deschis un portal intre două realitati paralele care a eliberat Pământul
Spirala luminoasa aparuta pe cerul Europei, inclusiv in Romania, a fost observata in seara zilei de 24 martie 2025 și a ...
-
Documente-bombă: relicva sacră a Bibliei ar fi fost găsită în urmă cu peste 40 de ani
Chivotul Legamantului, sau Arca Legamantului, este una dintre cele mai misterioase și sacre relicve din tradiția iudeo-c ...
-
Primul caz câștigat în instanță de ChatGPT. Inteligența artificială a apărat un bărbat care primise o amendă pe nedrept
Decizia ingenioasa de a folosi inteligența artificiala. Un tanar de 23 de ani din Kazahstan, Kenzhebek Ismailov, a deven ...
-
Scene de western în restaurantul lui Dani Oțil: Un bărbat l-a amenințat pe amicul său cu pistolul
Scene desprinse parca din filmele cu Vestul Salbatic au avut loc intr-un restaurant din Sectorul 1 al Capitalei, acolo u ...
-
Ziua în care Keanu Reeves i-a explicat lui Elon Musk ce înseamnă să fii om
Despre Inteligenta Artificiala (AI) - Dialog cu public - Elon Musk Q&A Keanu Reeves ***EM - Sunt puțin surprins ca a ...
-
Manosfera: Andrew Tate reacționează după miniseria Adolescence: "Nu este nici corect, nici precis"
Unul dintre cele mai populare seriale de pe Netflix este „Adolescence" in care se prezinta modul in care copiii su ...
-
O româncă de 29 de ani a făcut prăpăd în Europa Occidentală: metoda prin care intra în casele oamenilor și fura tot ce prindea
O tanara romanca de 29 de ani a creat panica in Europa Occidentala, comițand o serie de furturi in diverse state membre ...
-
Tiger Woods confirmă relația sa cu Vanessa Trump într-o postare pe rețelele de socializare
Tiger Woods și-a confirmat relația cu fosta nora a președintelui Donald Trump, publicand doua imagini pe rețelele de soc ...
-
A uitat să vorbească. Cazul unui băiat care și-a uitat limba maternă în urma unei operații la genunchi
Un adolescent de 17 ani din Țarile de Jos a trecut printr-o experiența rara și uluitoare dupa ce s-a trezit din anestezi ...
-
Vegan sau carnivor? Un om de știință a încercat 15 trucuri pentru longevitate. Doar trei au devenit obiceiuri
Un om de știința a testat 15 metode populare pentru longevitate ca sa vada daca il fac sa se simta mai sanatos. John Tre ...
-
Copiii actorului Gene Hackman nu au fost incluşi în testamentul său de 80 de milioane de dolari. Cui i-a lăsat întreaga avere
Copiii lui Gene Hackman nu au fost inclusi in testamentul actorului care a fost gasit mort in locuinta sa la 26 februari ...
-
Drogul periculos cu care se tratează Elon Musk. Susține că îl folosește în mod controlat, sub recomandare unui specialist
Într-un interviu acordat CNN in 2024, Elon Musk a dezvaluit ca folosește ketamina pentru a trata depresia, sub str ...
-
Profețiile tulburătoare descoperite în Arhivele Secrete ale Vaticanului într-o carte veche de 900 de ani
O carte misterioasa, veche de 900 de ani, descoperita in Arhivele Secrete ale Vaticanului, susține ca sfarșitul lumii es ...
-
Ce obiecte urmează să dispară în următorii ani: Banii cash, telecomenzile și becurile sunt doar o parte dintre ele
Tehnologia progreseaza intr-un ritm rapid, iar numeroase obiecte de zi cu zi devin depașite pe masura ce noi alternative ...
-
Fiica trans a lui Elon Musk susține că cel mai bogat bărbat din lume folosește o practică medicală ilegală pe glob, mai puțin în SUA și Mexic, ca să se asigure că va avea doar băieți
Vivian, in varsta de 20 de ani, face parte din cei șase copii pe care fondatorul Tesla i-a avut cu prima sa soție, Justi ...
-
Din ce cauză au murit, de fapt, Gene Hackman și soția sa: A fost finalizată ancheta
Actorul Gene Hackman si sotia sa, pianista Betsy Arakawa, au murit din cauze naturale, au anuntat autoritatile din New M ...
-
Muncitorii au găsit o comoară de milioane de euro: 1.000 de monede romane descoperite sub o clădire istorică
Tribunalul din Milano a emis recent o ordonanța prin care obliga Ministerul Culturii sa plateasca despagubiri catre soci ...
-
Autopsiile lui Gene Hackman și a soției sale dezvăluie o realitate șocantă - Femeia murise de o săptămână, actorul avea Alzheimer
Autoritatile au dezvaluit ca actorul Gene Hackman a murit din cauza unei afectiuni cardiace, la o saptamana dupa ce soti ...
-
Ipoteză tulburătoare: una dintre cele mai mari vedete ale muzicii rock, mort în 1971, ar fi de fapt în viață sub o altă identitate
Jim Morrison, legenda a rockului și solistul trupei The Doors, a murit la doar 27 de ani, lasand in urma o moștenire muz ...
-
Cel mai tânăr pacient cu Alzheimer are doar 19 ani. Cazul rar pune sub semnul întrebării limitele bolii
În 2023, neurologii unei clinici din China au identificat un caz excepțional: un tânar de 19 ani diagnostica ...
-
Cristi Borcea e "mic copil": Elon Musk a devenit tată pentru a 14-a oară. Ce nume a primit bebelușul miliardarului
Miliardarul Elon Musk, consilier apropiat al lui Donald Trump a devenit tată pentru a 14-a oară. Anunțul a fost făcut ch ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu