Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Tradiția busuiocului pus sub pernă desființată de un cunoscut preot ortodox: "Câte fete n-au așteptat așa și au ajuns bătrâne"

Postat la: 05.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Tradiția populară spune că în noaptea de Bobotează, fetele nemăritate își pot pune busuioc sub pernă pentru a-și afla ursitul. Se pare însă că acest obicei nu le ajută pe toate fetele să se căsătorească.

Părintele Florin Ioniță, preot paroh al Parohiei Brătila de Jos, județul Bacău, spune că acest obicei este unul neortodox. Duhovnicul susține că este mai mult o provocare a fetelor care își doresc să se căsătorească.

"Este un obicei neortodox. Se spune că atunci când preotul vine cu Boboteaza, fata să nu vadă preotul sau dascălul, să rupă o bucată de busuioc, să o lege de deget și noaptea își visează ursitul. Nu este adevărat. Dacă era adevărat, era cel mai ușor.

N-am soartă, sunt în singurătate, când vine preotul cu Boboteaza, pun la deget busuioc, îmi visez ursitul și mă mărit. Câte fete n-au așteptat așa să se mărite și au ajuns bătrâne și nu s-au mai măritat.

Așa zisul obicei cu busuiocul este mai mult o provocare a lor de a-și regândi viața și de aș dori să se căsătorească. Probabil bătrânii le-au spus să se ducă să ia busuioc că se mărită anul acesta, iar dacă fata nu era căutată de niciun bărbat, începea să aibă nădejde în acest lucru. Deci, este un obicei care nu face cinste și este neortodox.", a spus părintele Florin Ioniță, pentru Spectacola.

Nopțile în care poți să-ți visezi alesul. Ce ritualuri trebuie să faci
Busuiocul este un element vegetal cu puteri speciale, una dintre plantele cele mai întrebuinţate în descântecele de dragoste şi cele de măritiş.

Se spune că fetele necăsătorite își visează ursitul, iar în acest sens se pune sub pernă o crenguță de busuioc primită de la preot în trei nopţi speciale.

Pe lângă busuiocul pus sub pernă, tinerele îşi leagă de inelar şi un fir roşu de mătase.

Fata care posteşte, se roagă cu credinţa şi aşază acest busuioc sub pernă în ajunul Bobotezei are şanse mari să îşi viseze alesul în această noapte.

Acest obicei este practicat de fetele nemăritate cu prilejul a trei mari sărbători, și anume Boboteaza, Sânziene și Sfântul Andrei. Prima ocazie în care fetele își pot visa sortitul este Boboteaza sau Epifania, sărbătorită pe data de 6 ianuarie.

Un alt obicei legat de măritişul fetelor tinere este cel al consumării unei turte de făină sărate înainte de culcare. Dacă visezi că un bărbat îţi va aduce apă pentru a-ţi potoli setea, acel bărbat este ursitul tău.

Totodată, dacă te împiedici şi cazi pe gheaţă în ziua de Bobotează este semn sigur că te vei căsători în acel an.

În unele zone ale țării se respectă ritualul lumânărilor de Bobotează.

Într-o farfurie cu apă se lasă să plutească două lumânări, una reprezentând fata şi cealaltă băiatul pe care fata îl place.

Se spune că dacă lumânările sunt atrase una spre cealaltă şi se întâlnesc, fata îşi va uni destinul cu cel al bărbatului iubit.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE