ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Tablouri expuse după decenii de restaurare la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu

Postat la: 26.02.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Iubitorii de artă au ocazia, începând de sâmbătă, să vadă la Sibiu tablouri valoroase din colecția Samuel von Brukenthal, restaurate în ultimele decenii, care sunt expuse cu ocazia aniversării a 200 de ani de la deschiderea muzeului care poartă numele baronului, cel mai vechi din România.

Cu ocazia aniversării a 200 de ani de la deschidere, Muzeul Național Brukenthal a fost decorat de către președintele Klaus Iohannis. "Una din expozițiile care se inaugurează în Muzeul Brukenthal este (...) "Eroi, sfinți și oameni obișnuiți", la etajul al doilea al Palatului Brukenthal. (...) Expoziția cuprinde tablouri aparținând școlilor principale de pictură reprezentate în colecția muzeului, respectiv cea olandeză și flamandă, franceză, germană, austriacă și italiană. Expoziția prezintă și tablouri recent restaurate sau mai puțin valorificate expozițional. (...) Expoziția cu această tematică nu a mai avut loc în ultimele decenii", a declarat sâmbătă Alexandru Sonoc, unul din specialiștii Muzeului Național Brukenthal.

Acesta a arătat că lucrarea intitulată "Ghicitoare" nu a mai fost expusă din 1983 până acum, pentru că acest tablou a fost a necesitat restaurare, care s-a finalizat în 2015. Acest tablou a fost din nou expus, sâmbătă, cu ocazia deschiderii anului bicentenarului Brukenthal. Tot sâmbătă a fost redeschisă expoziția "Capodopere din Colecția Brukenthal", găzduită în Palatul cu același nume. Această expoziție cuprinde 43 de capodopere, printre care multe lucrări restaurate. Dacă în 2006 o parte din lucrări puteau fi admirate din spatele sticlei unor vitrine, acum tablourile au fost expuse la lumină.

Puține instituții se pot mândri cu vârsta și prestigiul Muzeului Național Brukenthal, care "este de două secole purtătorul unei excepționale misiuni de responsabilitate socială", a declarat sâmbătă, la Sibiu, președintele Klaus Iohannis, la ceremonia de decorare a muzeului. Sabin Luca, directorul Muzeului Național Brukenthal, consideră că muzeul se mândrește acum cu o "recunoaștere națională" prin primirea acestei distincții.

Considerat "un simbol orașului" de către primarul Sibiului, Astrid Fodor, Muzeul Național Brukenthal a fost premiat sâmbătă, în prezența ministrului Culturii, Ioan Vulpescu, dar și a unor înalți reprezentanți ai cultelor, printre care un reprezentant al Consistoriul Superior al Bisericii Evaghelice C. A., Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, reprezentantul Nunțiului Apostolic, Ambasadorul Marelui Ducat de Luxemburg în România, Victor Spinei, vicepreședintele Academiei Române.

"Este momentul în care ne putem gândi nu doar la menținerea muzeelor pe linia de plutire, ci și la dezvoltarea lor, la noi achiziții și la noi clădiri construite și cu fonduri europene, care să răspundă nevoilor actuale ale publicului. (...) Existența Brukenthal-ului este un motiv de mândrie pentru orice cetățean al României. (...) Dacă putem susține un asemenea muzeu, putem face multe pentru cultură", a spus Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii, în timpul ceremoniei de sărbătorire a 200 de ani de la deschiderea Muzeului Național Brukenthal.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE