Regula 80/20 sau cum să ai grijă de ficatul tău
Postat la: 01.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ficatul are un rol esențial în procesul de digestie și poate fi afectat nu doar de ce mănânci și de stilul tău de viață, ci și de anumite infecții, cum este Hepatita C sau chiar de cancer. Iată câteva moduri la îndemână prin care îl poți menține sănătos cât mai mult timp.
1. Adoptă un stil de viață moderat și disciplinat
Ficatul tău detestă excesele, așa că asigură-te că ai o alimentație echilibrată, fără excese de dulciuri, sare, grăsimi, condimente picante etc. Cheia unul stil de viață sănătos stă în moderație: dacă nu suferi de boli cronice poți consuma orice aliment, atâta timp cât nu devine definitoriu pentru mesele tale zilnice. De exemplu, o porție de cartofi prăjiți o dată pe lună nu îți vor distruge sănătatea, însă consumați zilnic, cu siguranță îți vor face rău.
2. Renunță la fumat și alcool
Tutunul, alcoolul, zahărul și grăsimile în exces sunt toxine pentru organism și implicit sunt prelucrate de ficat. Prin urmare, cu cât consumi mai multe substanțe toxice, ficatul are mai mult de muncit. Tutunul și alcoolul sunt printre cele mai periculoase și "grele" toxine.
Ficatul tău tratează alcoolul ca orice alt produs chimic toxic. Prea mult alcool poate copleși capacitatea ficatului de a-l descompune, iar acest lucru poate deteriora celulele și poate duce la ficatul gras, fibroză și ciroză. Abuzul de alcool prin consumul excesiv de alcool poate provoca, de asemenea, leziuni și accidente legate de alcool și poate agrava alte boli, cum ar fi bolile de inimă și formele de demență.
Recomandările pentru consumul de alcool variază de la o țară la alta, iar mărimea unei "unități" de alcool variază de asemenea. În SUA, de exemplu, cele mai recente recomandări sunt să nu se consume mai mult de două pahare pe zi pentru bărbați și unul pentru femei.
3. Respectă regula 80/20
Organismul tău are nevoie zilnic de alimente proaspete, neprocesate. Așa că asigură-te că un procent de 80% din alimentația ta este reprezentat de fructe, legume, nuci și semințe, lactate slabe și carne cu grăsime sănătoasă. Pentru restul de 20% poți păstra micile "răsfățuri": făinoase, dulciuri, brânzeturi maturate etc.
4. Ascultă-ți senzația de foame și nu mânca excesiv
O supraîncărcare a sistemului digestiv este și ea dăunătoare ficatului, în special atunci când nu consumi atât de multe calorii fiindcă ai un stil de viață sedentar. Trebuie să găsești echilibrul între un program de masă regulat, nevoile nutritive ale organismului tău și senzația de foame. Dacă nu îți este foame, nu mânca o porție foarte mare de mâncare doar fiindcă „trebuie".
5. Bea cafea
Pentru eliminarea toxinelor din organism, prin urină și materii fecale, sistemul tău digestiv, în special ficatul și rinichii, are nevoie de lichide. Apa trebuie să fie principala sursă de hidratare, fiindcă te scapă de grija zaharurilor sau a substanțelor mai puțin sănătoase existente în sucuri.
O serie de studii recente au arătat că o ceașcă de cafea este bună pentru ficat. Unul dintre aceste studii, „Coffee and Liver Health", publicat în 2014 de Journal of Clinical Gastroenterology, a arătat că consumul regulat de cafea reduce cantitatea de grăsime din ficat, îmbunătățește fibroza și ciroza și reduce riscul de cancer. De asemenea, a fost demonstrat că consumul de cafea reduce riscul de boli de inimă, diabet și boli neurodegenerative.
Alte studii au arătat că si cafeaua decofeinizată îmbunătățește și sănătatea ficatului și, astfel, efectele benefice provin probabil din alte componente decât cofeina, precum polifenolii. Mecanismele nu sunt încă sigure, dar între timp, dacă vrei să-ți ajuți ficatul, să bei câteva căni de cafea pe zi (de preferință neagră și neîndulcită) este o idee bună.
6. Fă mișcare
Exercițiile fizice sunt bune pentru ficat și pentru corpul tău în general și nu trebuie să mergi la o sală de sport și să porți haine speciale pentru a face asta. O altă modalitate este pur și simplu să faci exerciții fizice ca parte regulată din rutină, mergând pe jos, mergând cu bicicleta, grădinărit, dansând, înotând.
Schimbările simple pe care le poți face includ: urcarea scărilor în loc să folosești lifturile sau scările rulante și mersul pe jos sau o plimbare după cină în loc să stai la televizor.
Da, te încurajăm să transpiri fiindcă acesta este un alt mod util al organismului de a elimina toxine. Nu folosi produse antiperspirante în exces, care să îți blocheze complet glandele sudoripare, fă mișcare cât mai des și în special exerciții cardio, care îți vor crește pulsul și vor favoriza transpirația.
7. Ține-ți sub control greutatea
Obezitatea poate provoca boli hepatice, precum și alte probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, diabetul de tip 2, artrita și unele tipuri de cancer. Dacă ești îngrijorat de greutatea pe care o ai și ai probleme de sănătate, discută cu medicul despre cele mai bune strategii pentru a pierde în greutate în siguranță înainte de a adopta o nouă dietă sau o nouă rutină de exerciții fizice.
Opiniile specialiștilor cu privire la cea mai bună dietă de adoptat variază foarte mult, unii recomandând diete cu conținut scăzut de carbohidrați/scăzut în fibre/fără cereale/cu conținut ridicat de grăsimi, iar alții recomandând un conținut ridicat de carbohidrați/cu conținut ridicat de fibre/ cereale integrale/ diete cu conținut scăzut de grăsimi. Majoritatea experților sunt de acord că efectuarea unor exerciții fizice în fiecare zi și urmărirea unei reduceri lente a greutății (de 0,5 kg pe săptămână) va ajuta la menținerea greutății pe termen lung.
Reducerea caloriilor, evitarea zahărului, creșterea aportului de fructe și legume și înlocuirea alimentelor procesate cu alimente sănătoase, toate vor ajuta să-ți îngrijești ficatul, să-ți îmbunătățești sănătatea generală și să pierzi în greutate. Adoptarea unei diete sănătoase și a exercițiilor fizice ajută, de asemenea, ficatul să gestioneze nivelurile de colesterol și trigliceride din sânge.
8. Fii precaut cu vitaminele și cu suplimentele pe care le iei
Unele medicamente provoacă probleme, mai ales dacă iei prea multe. Medicamentele eliberate fără prescripție medicală care pot afecta ficatul dacă sunt utilizate în exces sau pe perioade lungi includ acetaminofenul, acidul acetilsalicilic, ibuprofenul și naproxenul. Chiar și dozele mari de vitamine pot provoca probleme la nivelul ficatului. Multe medicamente eliberate pe bază de rețetă pot dăuna, de asemenea, ficatului, inclusiv statinele, niacina, acidul valproic, fenitoina și azatioprina, printre altele.
9. Utilizează produse non-toxice și alimente organice
Ficatul tău este principala armă a organismului în lupta cu toxinele din mediul înconjurător și din alimente, așa că îl poți ajuta prin reducerea încărcării toxice. Casele, școlile și locurile de muncă pot deveni medii toxice dacă sunt utilizate produse de curățare nenaturale, insecticide și alte produse cu aerosoli. Toxinele, cum ar fi reziduurile de pesticide și erbicide, pot pătrunde, de asemenea, în corpul nostru prin alimente non-organice și alimente care nu sunt spălate corespunzător. Există tot mai multe dovezi că glifosatul, care este utilizat pe scară largă pe culturile alimentare și considerat a fi sigur în casă, poate provoca leziuni hepatice.
Folosește alternative naturale ori de câte ori este posibil pentru a-ți ajuta ficatul. Produsele bune de curățare non-toxice includ bicarbonat de sodiu și oțet alb obișnuit. Spală cu grijă fructele și legumele și alege ori de câte ori este posibil produse organice.
10. Ai grijă ce remedii naturale folosești
Cercetările științifice privind suplimentele pe bază de plante și efectele acestora asupra ficatului sunt limitate, dar unele studii recente sugerează cu tărie că remediile pe bază de plante utilizate pe scară largă în Asia și din ce în ce mai mult în restul lumii pot afecta ficatul și chiar provoca cancer.
Un studiu, publicat în 2017 în Science Translational Medicine Journal, s-a concentrat pe acizii aristolohici (AA), care apar într-un număr de plante utilizate în remedii pe bază de plante, în special plantele Aristolochia (Mărul lupului) și Asarum (ghimbir sălbatic) utilizate în suplimentele pentru slăbit. Acizii aristolohici au fost implicați în cancerele hepatice, precum și în insuficiența renală și cancerele tractului urinar.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Foto incendiar cu soția lui Nicolae Mitea dezbrăcată pe bancheta din spate în mașina amantului însurat după o partidă se sex
- 2.O cunoscută astrologă străină de pe Tik-Tok dezvăluie câștigătorul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România
- 3.Locul în care nu are nimeni curajul să pună piciorul: cei care o fac îmbătrânesc pe loc. Teoria oamenilor de știință
- 4.Mihai Bendeac, înjurat pe Instagram. Postarea care a provocat revoltă
- 5.Țeapa luată de Mihai Bendeac, după ce a desfăcut coletul de pe Temu: „Sunt deosebit de prost!"
- 6.Capul de piatră din Guatemala pe care istoricii preferă să îl treacă cu vederea pentru ca nu-i găsesc o explicatie
- 7.Scene incredibile: Un tânăr de 25 de ani s-a trezit cu câteva momente înainte să fie incinerat - Ce a urmat depășește orice imaginație
- 8.Scandal in atletism. Acuzațiile unei campioane europene: "Mă trezea noaptea pentru a întreţine relaţii sexuale fără consimţământ"
- 9.Scandal în familia Prigoană: Frații lui Honorius cer deschiderea de urgență a cavoului, după înmormântarea secretă
- 10.Cazurile care au cutremurat lumea științifică: aceste dispariții au sfidat orice fel rațiune și nu au putut fi explicate niciodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu