Povestea tânărului crescut în orfelinate și devenit antrenorul copiilor geniali: " Dacă aș fi ministrul Educației, aș introduce școala pentru părinți"
Postat la: 06.07.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Povestea lui Lajos Kristof pare desprinsă din cărțile de povești. A început în anul 1985 la maternitatea din Reghin, Mureș, apoi în leagănele de copii din timpul comunismului. La 10 ani era pasionat de psihologie și citea pe ascuns volum după volum. A continuat cu concursuri de literatură în liceu și au urmat specializări și formări: de la public speaking, la teatru, la antreprenoriat social și debate. Astăzi este mentorul copiilor supradotați.
Tânărul cu ochi albaștri, părul până la umeri și zâmbetul larg are un țel: să înființeze un centru de mentorat în educație. Are 35 de ani, dar a trăit cât trei vieți. A fost abandonat la trei ani și a ajuns în leagănele de copii și centrele de plasament din Lugoj și Miercurea Nirajului. Aici a simțit izbitor, ani de zile, rămășițele regimului ceaușist.
„Rezidurile comunismului le-am simțit foarte puternic. Era violență, erau abuzuri.Bătaia, abuzurile și înfometarea erau la ordinea zilei în centre. Nu aveam voie să fim inteligenți, nu avea dreptul la opinie. Primeam bătaie pentru că mă ascundeam să citeas. Eram tratați inuman", povestește Lajos. El crede cu tărie că educația e singura armă cu care poți lupta împotriva unei mentalități vechi. În centrele de plasament a văzut zeci de copii capabili de performanță care s-au pierdut din cauza unui sistem șubrezit până la os.
Nu îi place să se laude și se consideră un om normal. În schimb, se descrise idealist și visător. A locuit în centrele de plasament până la 26 de ani. Aici și-a dezvoltat instinctul de supraviețuitor, dar și pe cel de luptător. Avea 10 ani când directorul centrului l-a dus la psiholog și curiozitatea l-a împins să afle mai multe despre munca de psiholog. Aici a primit primele cărți de psihologie, de pedagogie și anatomie. Știa că era tratat precum un copil matur.
„Cu pasiunea asta te naști, e în tine. Nu cred că o descoperi, ci ai nevoie de un stimul pentru a o activa", spune Lajos. Nu mai înapoia cărțile de la biblioteci, citea pe furiș, iar toți banii se duceau pe cărțile pierdute: „Eram privat ca un ciudat de ceilalți, se întrebau cum să citește cărți grele. Profesoara de fizică de la liceu a spus că-și rupe diploma de BAC dacă eu ajung la facultate", își amintește Lajos Kristof.
La 14 ani se înscria în Organizația Salvați Copiii, coordona proiecte și pregătea copiii din centrele de plasament pentru olimpiade. Mergea prin școli să promoveze programele și preda în școli drepturile copilului la orele de educație civică.
Lajos avea 16 ani când Autoritatea pentru Protecția Copilului a organizat un concurs de talente:pictură, desen, literatură. A participat la faza județeană pe care a câștigat-o și a ajuns la etapa națională de la București. Știa că se va muta în Capitală cândva. Era fascinat de aglomerația urbană cu care dădea ochii pentru prima dată. La fel de mult îl fascina și lumea satului: natura, casele mici și vechi și muzeele.
La 17 ani și jumătate a început să lucreze în presa scrisă din Târgu Mureș, pe cultură și social.A terminat Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europe, a urmat un master în psihologie clinică și formări în educația copiilor supradotați, dar și în psihodramă.
Avea aproape 22 de ani când intrat sub aripa profesorului Florian Colceag, formatorul de genii, căruia îi datorează răbdarea. Alături de el a coordonat programe pentru identificarea profilului de inteligență la copii. A creat prima revistă de specialtate în domeniul psihopedagogiei excelenței "Revista Excelență" care a durat doar patru ani din lipsă de finanțare.
Unul dintre elevii pe care Lajos i-a sprijinit în formare va merge Oxford la matematică-informatică. Altul studiază securitatea cibernetică în Marea Britanie și o altă elevă criminologia în SUA. În 2018 a format o trupă de teatru cu copii. Prima acțiune a fost școala micilor mentori, iar banii în urma biletelor vândute au mers la copiii din centrele de plasament și familiile puternic afectate de sărăcie.
Următorul pas e înființarea centrului de mentorat. A depus solicitări la mai mult instituții și își dorește să alterneze home-schollingul cu after schoolul-ul. „Asta înseamnă că niște copii care vin acolo, iau masa de prânz, pregătesc lecțiile. Dar se angajează pe proiecte de pasiune. Vrem să acoperim toate domeniile, orice domeniu", spune Lajos.
Pentru Lajos nu există copil bogat sau sărac, ci doar copil care are nevoie de educație. „Toată lumea scrie că sunt mentorul copiilor săraci. Pentru mine nu există copil sărac sau bogat, ci copil care are nevoie de educație. Mentoratul trebuie să existe pe buzele tuturor profesorilor. Când ieși din paradgima aia conservatoare și te implici în viața copiilor. Atunci când lucrezi cu ei, le identifici problemele reale", spune Lajos.
Mentoratul rezolvă problema abandonului școlar, lipsa de echitate și egalitate de șanse la performanță. Avem foarte mulți copii cu deficit de atenție și tulburări în spectrul autismului. Acești copii sunt respinși de școală. Un psiholog la 300 de copii nu poate să facă față. E fals că școala ajută copilul și se implică în viața sa. Nu se implică absolut deloc. Schimbarea trebuie făcută de la vârful ierbii, spune Lajos Kristof.
În perioada pandemiei a lucrat online cu copii din toate mediile. O fundație a asigurat calculatoarele copiilor. A ales să lucreze cu ei pe partea de dezvoltare personală. A făcut campania "Iubim Actorii" și a fost dat afară de la after schoolu-ul la care lucra.
„Copiii erau practic erau profesorii mei. Ei veneau cu teme de discuție. Am discutat inclusiv despre problemele pandemiei. Copiii supradotați nu înseamnă că sunt copiii care au rezultate foarte bune la școală. Se identifică greu. Au niște caracterisitici greu de compatibilizat cu ceilalți. Fac pe măscăricii, se plictisesc repede, au deficit de atenție, sunt justițiari și nu suportă autoritatea. Sunt foarte originali, au o personalite puternică, fac mereu greșeli în exprimare. Mintea lor e mult mai avansată decât corpul biologic. O minte de 16 ani într-un corp de opt ani nu e ușor. Li se pune etichetă sunt antisociali, nu sunt", spune Lajos.
La Teatrul Evreiesc de Stat a organizat spectacole caritabile cu copii. A montat Alice în Țara Minunilor si o adaptare Alice în Țara Tăciunilor, scrisă de el. În schimb, dacă ar fi ministru al Educației , primul pas ar fi să schimbe din rădăcina organigrama de funcționari publici.
„Aș digitaliza învățământul. În al doilea rând, aș face începând cu clasa a cincea, profile în funcție de abilitățiile copiilor. Aș începe de la gimnaziu. Copiii trebuie să își dezvolte abilitățiile vocaționale. În al doilea rând, aș desființa toate centrele de business în care sunt angajați oameni fără nicio pregătire. Aș responsabiliza părinții să contribuie la reforma educației și aș introduce școala pentru părinți", spune Lajos Kristof.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Foto incendiar cu soția lui Nicolae Mitea dezbrăcată pe bancheta din spate în mașina amantului însurat după o partidă se sex
- 2.O cunoscută astrologă străină de pe Tik-Tok dezvăluie câștigătorul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România
- 3.Locul în care nu are nimeni curajul să pună piciorul: cei care o fac îmbătrânesc pe loc. Teoria oamenilor de știință
- 4.Mihai Bendeac, înjurat pe Instagram. Postarea care a provocat revoltă
- 5.Țeapa luată de Mihai Bendeac, după ce a desfăcut coletul de pe Temu: „Sunt deosebit de prost!"
- 6.Capul de piatră din Guatemala pe care istoricii preferă să îl treacă cu vederea pentru ca nu-i găsesc o explicatie
- 7.Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
- 8.Scene incredibile: Un tânăr de 25 de ani s-a trezit cu câteva momente înainte să fie incinerat - Ce a urmat depășește orice imaginație
- 9.Scandal in atletism. Acuzațiile unei campioane europene: "Mă trezea noaptea pentru a întreţine relaţii sexuale fără consimţământ"
- 10.Scandal în familia Prigoană: Frații lui Honorius cer deschiderea de urgență a cavoului, după înmormântarea secretă
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu