ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Postul intermitent vine cu un risc major pentru sănătate: crește cu 91% riscul de deces. E foarte la modă în România

Postat la: 23.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Specialiștii avertizează că persoanele care adoptă ca și stil de viață postul intermitent 16/8 prezintă un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare. În plus, cercetătorii au constatat că această metodă de post nu contribuie la reducerea riscului de deces asociat cu nicio afecțiune.

Postul intermitent este foarte la modă, inclusiv în România. Mai ales metoda 16/8, adică 16 ore de post și un interval de opt ore în care se poate mânca. Unii o cunosc drept dieta la opt ore. Beneficiile acestui tip de post intermitent sunt descrise pe larg și cuprind pierderea în greutate, îmbunătățirea sensibilității la insulină, nivelul de energie crescut, scăderea colesterolului și alte beneficii pentru organismul uman care ar duce la evitarea riscului de deces cauzat de boli cardiovasculare în special.

Despre postul intermitent sau „fasting" se spune că ar ajuta inclusiv la evitarea de boli grave precum cancerul. Un grup de specialiști a prezentat la Sesiunea Științifică "American Heart Association's Epidemiology and Prevention│Lifestyle and Cardiometabolic Scientific Sessions", susținută anul acesta în perioada 18-21 martie, la Chicago, au arătat pe baza studiilor că postul intermitent de tipul 16/8 poate predispune la probleme cardiovasculare serioase.

Pentru realizarea studiului s-a folosit un eșantion de peste 20.000 de adulți care urmau dieta de opt ore sau mai bine zis postul intermitent 16/8. Participanții la studiu sunt din Statele Unite și au vârsta medie de 49 de ani. Subiecții au fost urmăriți și testați pe o perioadă de minim opt ani și maxim 17 ani.

Având în vedere beneficiile postului intermitent, cunoscute și popularizate mai ales în ultimul deceniu, rezultatele au fost de-a dreptul uimitoare. Mai precis, medicii și oamenii de știință implicați au observat că cei care mănâncă doar opt ore din 24 și postesc restul de 16 ore sunt predispuși la deces cauzat de boli cardiovasculare. Iar procentul de risc este uriaș. Mai precis cei care urmează dieta de opt ore au risc cu 91% mai mare, față de cei care nu țin post intermitent să moară din cauza unei afecțiuni cardiovasculare.

„Am fost surprinși să observăm că cei care resticționează alimentația la acel interval de opt ore, sunt mult mai predispuși la deces ca urmare a unei boli cadriovasculare", precizează Victor Wenze Zhong, medic și profesor, șef al departamentului de epidemiologie și biostatistică la Universitatea Shanghai Jiao Tong din Shanghai, China.

În plus, aceleași studii arată că de fapt postul intermitent 16/8 nu prelungește viața și nici nu reduce riscul de deces cauzat de diferite boli. „Chiar dacă acest tip de dietă este foarte populară, datorită beneficiilor pe termen scurt, cercetările noastre arată clar că, prin comparație cu dieta normală de 12-16 ore pe zi, dieta scurtată, la opt ore, nu este asociată cu o viață mai îndelungată", arată Zhong.

Pe lângă problemele cardiovasculare, cei care țin dieta de opt ore riscă să facă și pietre la vezica biliară. Doctorul Valter Longo a precizat pentru Newsinhealth că postul intermitent poate fi responsabil pentru apariția pietrelor la vezica biliară, la anumiți indivizi. Studiile au demonstrat că cei care postesc mai mult de 16 sau 18 ore au un risc mult mai crescut de apariție a pietrelor. În special la vezica biliară. În cele mai multe cazuri a fost nevoie de îndepărtarea chirurgicală a vezicii biliare.

„La modul general acest studiu sugerează că alimentația restricționată în funcție de timp, poate avea beneficii pe termen scurt dar efecte adverse pe termen lung", precizează și medicul Christopher D. Gardner. Specialiștii au identificat faptul că echilibrul este cel mai important. Adică este bine să măncâm într-un interval de 12 ore, iar restul până la 24 de ore să „postim". De altfel acel interval de odihnă alimentară coincide și cu perioada de somn. „Tiparul de 12 ore în care se consumă alimente este foarte obișnuit în rândul celor care bat recorduri de longevitate.", precizează Longo.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE