"Macarena" Erikăi Isac rupe internetul și aprinde discuțiile. Ce spun specialiștii despre mesajul piesei VIDEO
Postat la: 20.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
„Macarena", noua piesă a Erikăi Isac, cu același nume precum celebra melodie pe care ne-am obișnuit să o auzim la petreceri, a stârnit controverse pe internet, nu numai prin limbajul dur și obscen, dar și datorită problemelor din societate pe care le expune.
Noua „Macarena", lansată de cântăreața de muzică trap Erika Isac, tratează o parte din problemele cu care se confruntă femeile în societate, astfel că a atras instant simpatie în mediul online.
Versurile vorbesc despre atitudinile ostile venite din partea unora dintre reprezentanții sexului opus, precum misoginismul, care este de regulă indicat drept cel mai frecvent în prezentarea tipurilor de comportamente incorecte folosite de aceștia la adresa femeilor.
„Dansează fetele, nu-nțeleg care-i problema", spune artista în cadrul refrenului. Ulterior cântăreața face o remarcă: „s-a trezit Mirel din Turnu Măgurele să ne facă educație".
Melodia atinge și pericolele la care sunt, de regula, mai expuse femeile, făcând o paralelă între gândurile unui bărbat și cele ale unei femei într-un simplu moment, precum cel al unei prime întâlniri.
„Dacă nu erau bărbații, cine vă proteja?/ Să ne protejeze de cine?", mai spune tânâra în cadrul melodiei, continuând: „dați mereu vina pe victime ca idioții".
Artista folosește însă un limbag vulgar pentru a expune problemele societății, fapt care a atras multe critici. Cuvintele alese amintesc de melodiile unor trupe precum BUG Mafia sau Paraziții, de asemenea criticați frecvent pentru limbajul de multe ori chiar obscen.
Interpretarea conține chiar și un vers al melodiei lansate în 1994: „dale a tu cuerpo alegría".
Considerată o figura principală în trapul romînesc, Erika Isac s-a apucat de muzică încă de la vârsta de 6 ani. A participat la mai multe concursuri, dar și emisiuni precum „X Factor", „The Four" sau „One True Singer".
„Am scris piesa asta ca să fie mai mult înțeleasă decât ascultată", a transmis cântăreața cu privire la ultima melodie lansată.
Versurile au intrigat ascultătorii pentru ca făceau referire la un bărbat, Mirel, din Turnu Măgurele, care critică comportamentul unei femei. Cântăreața a explicat însă că numele este unul fictiv.
Apariția melodiei a stârnit în mediul online un șir lung de mesaje de susținere, dar și de critică, iar mai femeile au început să împărtășească povești, asemănător mișcării internaționale „MeToo", îndreptate împotriva hărțuirii și violenței sexuale.
Unul dintre cei care au comentat pe marginea piesei a fost polițistul influencer Marian Godină, care a avut de spus atât lucruri bune, cât și lucruri rele cu privire la versurile melodiei.
Godină a afirmat că textul se adreseaază mai degrabă unei categorii vulnerabile de femei, care, „din păcate, sunt foarte multe". „Versurile o fi ele bune, dar nu pentru toată lumea, nu pentru toate femeile și nici pentru toți bărbații. Mai degrabă sunt niște versuri împotriva bombardierilor și pentru femeile care, din păcate, au avut parte de ei", afirmând că se așteaptă la un val de „hate" pentru opinia sa.
<<O să iau exemplul artistei și o să zic așa: "a făcut mama un băiat tare în gură, cui nu-i place să mă pupe în... ">>, a mai spus Godină, făcând referire la versurile artistei dintr-o altă melodie față de care arată că nu are o părere prea bună.
Provocând un val de mesaje pe rețelele de socializare, tema melodiei a fost abordată și de membrii USR, iar mesajul noii interpretări „Macarena" a ajuns și pe pagina de Facebook a fostului ministru Cristian Ghinea, care a transmis: „noi, la Comunitatea Liberală 1848, avem o poziție clară în asta cu Mirel vs Erika: ținem cu gagica. Pentru că e 2024, în p... mea".
Un mesaj de susținere a venit și din partea senatoarei Simona Spătaru, care a transmis pe Facebook că tânăra „are curajul să vorbească pentru femeile care nu mai sunt", „încearcă să le reprezinte pe cele care nu cred că mai au vreo scăpare", dând voce unei „generații care spune STOP violenței pe care femeile/ fetele românce o suportă de prea multe generații".
„Această melodie nu caută să ia vreun premiu pentru cuvintele potrivite. Dar sigur merită unul pentru mesajul direct și curajos", a susținut senatoarea.
Un viceprimar USR a urmat exemplul altor internauți și a transmis pe Facebook un mesaj în care relatează modul în care a fost tratat de bărbați pe rețelele de socializare atunci când aceștia credeau că vorbesc cu o femeie.
«Am avut pentru scurt timp un cont de Fb cu nume de femeie. Îl foloseam pentru anunțuri imobiliare. La maxim două ore după ce am făcut contul, am pus o poză cu flori la profil și am intrat în câteva grupuri din zona Romanului, aveam vreo 10 mesaje private... de la „admiratori".
Mesajele de la admiratorii vazei cu flori din poză oscilau între „Cf dragă, îmi dai nr tău?" pâna la „Îmi arăți și mie o poză cu .... ta." Remarcabil a fost un domn de vreo 70 de ani, dintr-o comună, care mi-a trimis poze cu bărbăția lui. Nu mie, Radu, ci contului meu cu nume de femeie și cu vază cu flori la profil», a scris pe Facebook Radu Samson, viceprimarul municipiului Roman.
Sociologul Ionaș Vladimir a explicat pentru „Adevărul" că melodia „transmite un mesaj cât se poate de real", arătând că „avem o mare problemă în societatea românească, și nu numai", în majoritatea țărilor existând astfel de probleme. Totodată, sociologul a afirmat că, „dacă o mare parte a societății, a celor care au un cuvânt de spus, consideră că aceasta este o melodie manifest, atunci într-adevăr este".
„Nu cred că limbajul este neapărat problema", a mai punctat sociologul, arătând totodată că „societatea este extrem de divizată și orice lucru care apare și este susținut masiv de o anumită parte a societății, va fi respins de cealaltă parte automat".
Despre prezența susținerii melodiei în zona politică, sociologul Ionaș Vladimir a arătat că „este normal ca atunci când un subiect dezbină, să încerci să te apropii de partea pe care o știi, de altfel, că face parte din posibilul tău electorat".
Potrivit sociologului Ionaș Vladimir, melodia prezintă un mesaj pe care toată societatea ar trebui să îl susțină, adică faptul că „avem o problemă în continuarre cu misoginismul, cu abuzurile", în special politcienii, făcând presiune pe instituțiile statului.
Este „normal să existe reacții", însă politicienii „o fac ca o datorie față de procesul de construcție a unei imagini pe care îl au", a explicat sociologul Alfred Bulai.
„Adică în mod normal nu mă interesează, mai ales într-un an electoral, reacția pliticienilor. Reacția altor membri în societatea Românească este mai interesantă", a mai spus sociologul.
Potrivit sociologului, tema melodiei nu este însă una care să ajungă la un public larg, iar susținerea sa nu oferă neapărat promovare pentru politicieni.
„Un anumit gen de oameni reacționează la asemenea melodii, iar aceia pentru că au deja un orizont valoric, deci nu trebuie să le propună cineva", a mai explicat sociologul, concluzionând că „votul este dat de un univers valoric, nu de niște texte de muzică".
Adevărata piesă „Macarena", lansată în 1994 de Los del Río, vorbește despre o tânără care ajunge să își înșele iubitul înrolat în armată, chiar cu prietenii acestuia. Versurile mai spun că fata visează să își cumpere „cele mai moderne haine", „i-ar plăcea să traiască în New York" și „să seducă un nou iubit".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
DAVOS - Ursula Von der Leyen crede că Donald Trump duce lumea spre pierzare: Retragerea din acordul de la Paris duce la prăpăd
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reacționează la retragerea lui Donald Trump din Acordul de la Paris. Ea declară că acordul privind schimbările climatice reprezintă o salvare pentru omenire. Practic, șefa CE acuză că decizia lui Donald Trump duce lumea spre piezare, din punct de vedere economic și climatic.
-
Primele semne ale strămoșilor omenirii din Europa ar fi din România. Dezvăluirile care confirmă o teorie veche
Teoria cu privire la faptul că România este locul în care se află cele mai vechi urme de locuire a homininilor, străbunii rasei umane, din Europa a fost confirmată de un studiu publicat în jurnalul internațional Nature Communications.
-
Italia anunță o lovitură imensă în medicină: A descoperit gena care cauzează Alzheimer
Una din cele mai controversate boli poate deveni istorie. Alzheimerul, un mister pentru oamenii de știință și o teroare pentru cei afectați, care ajung să își uite chiar și rudele, ar putea fi cauzat de o genă. O echipă de cercetători italieni a descoperit o nouă genă care provoacă boala Alzheimer, conform unui studiu publicat duminică, transmite luni agenţia ANSA.
-
Alertă de poluare masivă în București. Calitatea aerului la valori de "foarte rău" și "extrem de rău", avertizează Agenția pentru Protecția Mediului
Agenția pentru Protecția Mediului București avertizează că, în ultimele două zile, în zona București-Ilfov, s-au înregistrat concentrații foarte ridicate de particule în suspensie PM10 și PM2.5, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile dispersiei poluanților.
-
CEDO refuză să suspende decizia CCR de anulare a alegerilor din România: NU există risc iminent!
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis să nu dea curs cererii formulate de Călin Georgescu privind anularea alegerilor din România! Anularea deciziei CCR ar fi fost posibilă dacă la mijloc exista un risc iminent, transmit cei de la CEDO.
-
Ce meniu a fost servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump: Preparate sofisticate și băuturi scumpe la evenimentul anului
Meniul servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump în calitate de nou preşedinte al Statelor Unite a constat luni din chifteluţe de crab din golful Chesapeake şi o friptură de vită Angus, "udate" cu vinuri locale.
-
Cum ocolește Putin sancțiunile - Negocieri cu Erdogan cu privire la livrările de gaze
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat luni că negociază cu omologul său rus Vladimir Putin exportul de gaz rusesc în Slovacia printr gazoductul TurkStream, în urma deciziei Ucrainei de a opri tranzitul gazului rusesc către Europa.
-
Decizie UE în industria alimentară: Să sperăm că scăpăm de PFAS - "chimicalele veșnice" din alimente
Comisia Europeană intenționează să propună interzicerea utilizării PFAS în produse de consum. CE va propune interzicerea substanțelor Perfluoroalchil și Polifluoroalchil, a anunțat comisarul pentru mediu, Jessika Roswall. Aceste substanțe, cunoscute sub denumirea de „chimicale veșnice", nu se descompun în mediu, acumulându-se în ecosisteme, apă potabilă și corpul uman.
-
Doi români conduc un mega proiect al lui Donald Trump: Investiție de peste 45 de milioane de dolari în ultima lună
Din echipa care dezvoltă protocolul DeFi World Liberty Financial fac parte doi români, Octavian Lojniţa, în calitate de Blockchain Lead, şi Bogdan Purnavel, Lead Developer.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Porți un smart watch? Ai risc crescut de cancer din cauza unor substanțe toxice despre care companiile nu scot o vorbă
- 2.Noul Nostradamus a facut șapte previziuni înfricoșătoare pentru 2025
- 3.Un bărbat a trimis salivă de șopârlă pentru testarea ADN-ului dezvăluind frauda totală a afirmațiilor privind ascendența umană
- 4.Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
- 5.Dacă nu ești atent vei transforma cafeaua într-o băutură otravitoare
- 6.O cercetare absolut surprinzătoare schimba total datele care se stiau pana acum despre cum poți trăi mai mult
- 7.Urmează să intrăm în Anul Șarpelui: 2025 va fi un an al transformărilor profunde
- 8.Încep pregătirile pentru unul dintre cele mai mari experimente globale. Ce presupune și ce vor să afle cercetătorii
- 9.Care e legatura dintre longevitate si cat de des respiri. Rezultatul este unul șocant dar argumentat stiintific
- 10.Mihaela Bilic face dezvăluiri: Ce conțin de fapt conservele de pește pe care le cumpără românii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu