Limba secretă vorbită și cunoscută doar de femei: insula în care bărbații nu înțelegeau nimic
Postat la: 22.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
De-a lungul istoriei, în majoritatea zonelor lumii, femeile nu aveau foarte multe drepturi, fiindu-le interzis inclusiv să citească sau să învețe. Așa a luat naștere limba Nüshu, care s-a vorbit pe o insulă din provincia chineză Hunan.
Era o limbă secretă, codificată și era învățată doar de femei pentru a putea comunica fără ca bărbații să le înțeleagă. A fost singurul limbaj cunoscut folosit exclusiv de către femei, inclusiv în ziua de azi existând oameni care știu că scrie în limbajul Nüshu.
Însemnând "scrisul femeilor" în chineză, Nüshu a devenit proeminent în secolul al XIX-lea în comitatul Jiangyong din Hunan, pentru a le oferi femeilor de etnie Han, Yao și Miao care locuiau aici o libertate de exprimare care nu se găsea adesea în multe comunități din acea vreme. Unii experți cred că această limbă exclusiv feminină datează din timpul dinastiei Song (960-1279) sau chiar din timpul dinastiei Shang, acum mai bine de 3.000 de ani.
Scrisul a fost transmis de la mamele țăranilor la fiicele lor și practicat între surori și prietene în China societății feudale, într-o perioadă în care femeilor, ale căror picioare erau adesea legate, le erau refuzate oportunitățile educaționale.
Multe dintre aceste femei erau analfabete, iar pentru a învăța Nüshu, ele pur și simplu se antrenau copiind scrierea așa cum o vedeau. În timp, Nüshu a dat naștere unei culturi feminine distincte, care există și astăzi.
Nüshu este o scriere fonetică care se citește de la dreapta la stânga și care reprezintă un amalgam de patru dialecte locale vorbite în zona rurală din Jiangyong. Fiecare simbol reprezintă o silabă și a fost scris cu ajutorul unor bețe de bambus ascuțite și cu cerneală improvizată din resturile arse lăsate într-un wok. Influențat de caracterele chinezești, stilul său este în mod tradițional mai alungit, cu trăsături curbate, ca niște fire, înclinate în diagonală în jos și a fost denumit uneori "scrisul țânțarilor" de către localnici din cauza aspectului său filiform.
Nüshu a oferit femeilor o modalitate de a face față greutăților domestice și sociale și a ajutat la menținerea legăturilor cu prietenii din diferite sate. Cuvintele de prietenie și fericire erau brodate în Nüshu pe batiste, eșarfe, evantaie sau curele de bumbac și schimbate. Deși nu se vorbea în Nüshu, femeile care participau la adunări sociale cântau și scandau cântece sau poezii care variau de la versuri de grădiniță la omagii de ziua de naștere, la regrete personale sau plângeri legate de căsătorie, folosind fraze și expresii în Nüshu. Femeile mai în vârstă compuneau adesea cântece autobiografice pentru a le povesti prietenelor lor femei despre experiențele lor nefericite sau pentru a promova moralitatea și a le învăța pe celelalte femei cum să fie soții bune prin castitate, pietate și respect.
Deși în prezent Nüshu este înțeles ca un mijloc de comunicare pentru femeile care nu aveau privilegiul de a citi și de a scrie în chineză, la început s-a crezut că este un cod de sfidare împotriva societății extrem de patriarhale a vremii. Din punct de vedere istoric, nu era acceptabil din punct de vedere social ca femeile chineze să vorbească în mod deschis despre regretele personale, despre greutățile vieții agricole sau despre sentimentele de tristețe și durere. Nüshu le-a oferit femeilor un priză de oxigen și a ajutat la crearea unei legături de prietenie și sprijin feminin care era de mare importanță într-o societate dominată de bărbați.
Inițial, se credea că este un cod de sfidare a societății puternic patriarhale. Femeile care au creat această legătură puternică erau cunoscute sub numele de "surori jurate" și erau, de obicei, un grup de trei sau patru femei tinere, fără legătură de rudenie, care își jurau prietenie scriindu-și scrisori și cântându-și cântece în Nüshu una alteia. Deși erau forțate să rămână supuse bărbaților din familiile lor, surorile jurate își găseau alinare în compania celeilalte.
În mod remarcabil, timp de sute sau poate chiar mii de ani, această scriere codificată a rămas necunoscută în afara Jiangyong-ului, iar lumea a aflat de ea abia în anii 1980. Astăzi, la 16 ani după ce ultimul "vorbitor" nativ fluent cunoscut al acestui cod străvechi a murit, această limbă scrisă puțin cunoscută cunoaște o oarecare renaștere. Punctul central al renașterii sale se află în micul sat Puwei.
Potrivit lui Xin Hu, un locuitor din Puwei, Nüshu a fost cândva vorbit pe scară largă în cele patru comune și 18 sate cele mai apropiate de Puwei. După ce, în anii 1980, experții au găsit trei scriitori de Nüshu în satul cu 200 de locuitori, Puwei a devenit punctul central al cercetării Nüshu. În 2006, această scriere a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural imaterial național de către Consiliul de Stat al Chinei, iar un an mai târziu a fost construit un muzeu pe insula Puwei, unde Xin a început să lucreze ca unul dintre cei șapte interpreți sau "moștenitori" ai limbii, învățând să citească, să scrie, să cânte și să brodeze Nüshu.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
DAVOS - Ursula Von der Leyen crede că Donald Trump duce lumea spre pierzare: Retragerea din acordul de la Paris duce la prăpăd
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reacționează la retragerea lui Donald Trump din Acordul de la Paris. Ea declară că acordul privind schimbările climatice reprezintă o salvare pentru omenire. Practic, șefa CE acuză că decizia lui Donald Trump duce lumea spre piezare, din punct de vedere economic și climatic.
-
Primele semne ale strămoșilor omenirii din Europa ar fi din România. Dezvăluirile care confirmă o teorie veche
Teoria cu privire la faptul că România este locul în care se află cele mai vechi urme de locuire a homininilor, străbunii rasei umane, din Europa a fost confirmată de un studiu publicat în jurnalul internațional Nature Communications.
-
Italia anunță o lovitură imensă în medicină: A descoperit gena care cauzează Alzheimer
Una din cele mai controversate boli poate deveni istorie. Alzheimerul, un mister pentru oamenii de știință și o teroare pentru cei afectați, care ajung să își uite chiar și rudele, ar putea fi cauzat de o genă. O echipă de cercetători italieni a descoperit o nouă genă care provoacă boala Alzheimer, conform unui studiu publicat duminică, transmite luni agenţia ANSA.
-
Alertă de poluare masivă în București. Calitatea aerului la valori de "foarte rău" și "extrem de rău", avertizează Agenția pentru Protecția Mediului
Agenția pentru Protecția Mediului București avertizează că, în ultimele două zile, în zona București-Ilfov, s-au înregistrat concentrații foarte ridicate de particule în suspensie PM10 și PM2.5, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile dispersiei poluanților.
-
CEDO refuză să suspende decizia CCR de anulare a alegerilor din România: NU există risc iminent!
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis să nu dea curs cererii formulate de Călin Georgescu privind anularea alegerilor din România! Anularea deciziei CCR ar fi fost posibilă dacă la mijloc exista un risc iminent, transmit cei de la CEDO.
-
Ce meniu a fost servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump: Preparate sofisticate și băuturi scumpe la evenimentul anului
Meniul servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump în calitate de nou preşedinte al Statelor Unite a constat luni din chifteluţe de crab din golful Chesapeake şi o friptură de vită Angus, "udate" cu vinuri locale.
-
Cum ocolește Putin sancțiunile - Negocieri cu Erdogan cu privire la livrările de gaze
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat luni că negociază cu omologul său rus Vladimir Putin exportul de gaz rusesc în Slovacia printr gazoductul TurkStream, în urma deciziei Ucrainei de a opri tranzitul gazului rusesc către Europa.
-
Decizie UE în industria alimentară: Să sperăm că scăpăm de PFAS - "chimicalele veșnice" din alimente
Comisia Europeană intenționează să propună interzicerea utilizării PFAS în produse de consum. CE va propune interzicerea substanțelor Perfluoroalchil și Polifluoroalchil, a anunțat comisarul pentru mediu, Jessika Roswall. Aceste substanțe, cunoscute sub denumirea de „chimicale veșnice", nu se descompun în mediu, acumulându-se în ecosisteme, apă potabilă și corpul uman.
-
Doi români conduc un mega proiect al lui Donald Trump: Investiție de peste 45 de milioane de dolari în ultima lună
Din echipa care dezvoltă protocolul DeFi World Liberty Financial fac parte doi români, Octavian Lojniţa, în calitate de Blockchain Lead, şi Bogdan Purnavel, Lead Developer.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Porți un smart watch? Ai risc crescut de cancer din cauza unor substanțe toxice despre care companiile nu scot o vorbă
- 2.Noul Nostradamus a facut șapte previziuni înfricoșătoare pentru 2025
- 3.Un bărbat a trimis salivă de șopârlă pentru testarea ADN-ului dezvăluind frauda totală a afirmațiilor privind ascendența umană
- 4.Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
- 5.Dacă nu ești atent vei transforma cafeaua într-o băutură otravitoare
- 6.O cercetare absolut surprinzătoare schimba total datele care se stiau pana acum despre cum poți trăi mai mult
- 7.Urmează să intrăm în Anul Șarpelui: 2025 va fi un an al transformărilor profunde
- 8.Încep pregătirile pentru unul dintre cele mai mari experimente globale. Ce presupune și ce vor să afle cercetătorii
- 9.Care e legatura dintre longevitate si cat de des respiri. Rezultatul este unul șocant dar argumentat stiintific
- 10.Mihaela Bilic face dezvăluiri: Ce conțin de fapt conservele de pește pe care le cumpără românii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu