Gorunul lui Horea are 400 de ani: ceva sinistru s-ar afla îngropat la rădăcina acestuia
Postat la: 28.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Gorunul lui Horea, în vârstă de 400 de ani, se remarcă printre copacii legendari din România. De-a lungul secolului trecut, comunitatea locală a depus eforturi considerabile pentru a-i prelungi viața. O legendă înconjoară acest arbore, sugerând că la rădăcina sa ar putea fi îngropat ceva deosebit.
În urmă cu câteva decenii s-a luat decizia ca trunchiul copacului să fie betonat. Gorunul lui Horea de la Țebea, vechi de 400 de ani, este arborele sub care Horea i-a îndemnat pe moți la revoltă, în 1784 Gorunul lui Horea face parte din Complexul de monumente de la Ţebea (sau Panteonul Moţilor), situat în apropiere de drumul european E79, în localitatea Țebea din judeţul Hunedoara. Arborele secular este clasificat ca monument istoric - cu codul LMI HD-IV-m-B-03502 -, fiind un copac vechi de aproximativ 400 de ani şi având o circumferinţă de aproape 10 metri.
Fiind cel mai înalt copac din zonă, de peste 15 metri, la umbra lui se ţinea, din cele mai vechi timpuri, Sfatul Bătrânilor. Tot la umbra lui s-a odihnit în drumul său spre Praga şi domnitorul Mihai Viteazul. A fost denumit Gorunul lui Horea pentru că înaintea răscoalei de la 1784, la umbra Gorunului se întâlnea Horea cu oamenii, când venea în Zarand. Acolo vorbeau şi împreună puneau la cale planuri de luptă împotriva asupririlor şi nedreptăţilor sociale, notează site-ul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Ţebea.
"Gorunul lui Horea este arborele secular sub ramurile căruia Horea a îndemnat moţii, în anul 1784, la revoltă împotriva orânduirii nedrepte". Legenda mai spune că la rădăcina lui ar fi fost îngropată mâna dreaptă a lui Horea, după ce el a fost tras pe roată. Gorunul a intrat în declin în perioada 1891-1892, când la baza lui au fost depozitate cărămizile folosite la ridicarea bisericii din cimitir.
Pentru a fi protejat, în 1924 gorunul a fost legat cu cercuri de oţel şi cimentat pe interior, fiind retezat la o înălţime de nouă metri. Cu ocazia restaurării din 1947, aproape tot trunchiul a fost îmbrăcat în ciment, pe care s-a realizat modelul cojii de copac de către sculptorul Radu Moga-Mânzat. Pentru susţinerea crengii laterale, în 1977 a fost construit un stâlp de beton. Această ultimă creangă laterală a fost ruptă de o furtună puternică abătută în acea zonă în 19 iulie 2005.
În prezent, din gorun nu mai există decât sarcofagul din beton al trunchiului. Din ramura ruptă în 2005 s-a cioplit o cruce de 1,8 metri - "Crucea lui Horea", amplasată alături de mormântul lui Avram Iancu. În cimitirul de la Ţebea sunt osemintele celor mai importanţi eroi ai revoluţiei române din Transilvania, din anii 1848-1849, în frunte cu Avram Iancu, Ioan Buteanu şi Simion Groza. Lor li s-au adăugat, pe parcursul anilor, luptătorii pentru drepturile naţiunii române Sigismund Borlea şi Theodor Pop, precum şi importanţi dascăli între care dr. Pavel Oprisa, George E. Camber şi alţii.
În septembrie 2021, în preajma Serbărilor Naţionale de la Ţebea, a fost descoperit un vlăstar tânăr al celebrului stejar, răsărit chiar la rădăcina gorunului, după mai bine de 15 ani în care s-a crezut că arborele s-ar fi uscat cu totul. Cu acel prilej, autorităţile judeţene care administrează Panteonul Moţilor au afirmat că vor avea grijă de tânărul stejar.
"Putem vorbi chiar de o minune. Este un lucru fantastic că la rădăcina Gorunului lui Horea a apărut un vlăstar tânăr. Am fost surprinşi şi ne-am bucurat tare mult, pentru că putem spune chiar că avem de-a face cu o rază de speranţă şi de continuitate a obiceiurilor, tradiţiilor şi respectului faţă de eroii neamului, în cimitirul de la Ţebea, unde este înmormântat Avram Iancu.
O să ne îngrijim să aibă condiţiile necesare pentru a se dezvolta în mod corect şi pentru a asigura continuitatea unui simbol al neamului românesc, în Panteonul de la Ţebea", declara în septembrie 2021, directorul general al Direcţiei Generale de Administrare Monumente şi Promovare Turistică (DGAMT) a judeţului Hunedoara, scrie zhd.ro.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Foto incendiar cu soția lui Nicolae Mitea dezbrăcată pe bancheta din spate în mașina amantului însurat după o partidă se sex
- 2.O cunoscută astrologă străină de pe Tik-Tok dezvăluie câștigătorul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România
- 3.Locul în care nu are nimeni curajul să pună piciorul: cei care o fac îmbătrânesc pe loc. Teoria oamenilor de știință
- 4.Mihai Bendeac, înjurat pe Instagram. Postarea care a provocat revoltă
- 5.Țeapa luată de Mihai Bendeac, după ce a desfăcut coletul de pe Temu: „Sunt deosebit de prost!"
- 6.Capul de piatră din Guatemala pe care istoricii preferă să îl treacă cu vederea pentru ca nu-i găsesc o explicatie
- 7.Scene incredibile: Un tânăr de 25 de ani s-a trezit cu câteva momente înainte să fie incinerat - Ce a urmat depășește orice imaginație
- 8.Scandal in atletism. Acuzațiile unei campioane europene: "Mă trezea noaptea pentru a întreţine relaţii sexuale fără consimţământ"
- 9.Scandal în familia Prigoană: Frații lui Honorius cer deschiderea de urgență a cavoului, după înmormântarea secretă
- 10.Cazurile care au cutremurat lumea științifică: aceste dispariții au sfidat orice fel rațiune și nu au putut fi explicate niciodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu