Este "gripa bărbatului" un fenomen real? Care sunt explicatiile cercetatorilor la faptul ca barbatii zac la cea mai mica raceala in timp ce femeile continuă sa fie active
Postat la: 16.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Termenul de „gripă bărbătească" este o ironie la adresa bărbaților cu infecții respiratorii minore, cum ar fi răceala, care își exagerează simptomele.
Conform stereotipului, un bărbat stă întins pe canapea cu o cutie de șervețele. Între timp, partenera sa, care are și ea nasul înfundat, continuă să lucreze de acasă, să facă treburile casnice și să aibă grijă de el. Există un motiv biologic valid în spatele simptomelor bărbaților sau aceștia doar se prefac? Cum diferă gripa masculină de gripă de cea feminină? La aceste întrebări a răspuns profesorul Thea van de Mortel.
Gripa omului se poate referi la o serie de infecții respiratorii - o răceală, gripă, chiar și un caz ușor de COVID. Dar, pentru simplificare, să spunem că gripa bărbatului este de fapt o răceală. Ambele sunt cauzate de viruși (dar diferiți). Ambele sunt ameliorate prin odihnă, lichide și, dacă este necesar, analgezice, pastilă pentru gât sau decongestionante pentru gestionarea simptomelor.
Ambele pot avea simptome similare. De obicei, simptomele mai severe, cum ar fi febra, durerile de corp, frisoanele violente și durerile de cap sunt mai frecvente în cazul gripei (dar uneori apar și în cazul răcelii). În același timp, durerile de gât, nasul care curge, congestia și strănutul sunt mai frecvente în răceli. Tusea este frecventă în ambele cazuri.
Gripa este o infecție respiratorie mai gravă și uneori fatală cauzată de virusul gripal. Răceala este cauzată de diverși viruși, cum ar fi rinovirusurile, adenovirusurile și coronavirusurile răcelii obișnuite, și este rareori gravă. Răceala tinde să debuteze treptat, în timp ce gripa tinde să debuteze brusc. Gripa poate fi detectată cu teste de laborator sau la domiciliu. Simptomele severe ale gripei pot fi prevenite cu ajutorul unui vaccin, în timp ce simptomele răcelii nu. Infecțiile gripale grave pot fi, de asemenea, prevenite sau tratate cu medicamente.
Un studiu, cu titlul "Man flu is not a thing" (Gripa masculină nu există), a arătat de fapt că există diferențe între simptomele bărbaților și cele ale femeilor. Acest studiu a analizat simptomele rinosinuzitei acute. Aceasta este o inflamație a căilor nazale și a sinusurilor, care ar explica un nas care curge sau e înfundat, o durere de cap sinusală sau o durere la nivelul feței. Atunci când cercetătorii au evaluat participanții la începutul studiului, bărbații și femeile aveau simptome similare. Dar în zilele cinci și opt ale studiului, femeile aveau simptome mai puține sau mai puțin severe. Cu alte cuvinte, femeile și-au revenit mai repede.
Atunci când participanții și-au evaluat propriile simptome, profesorul a observat o imagine oarecum diferită. „Femeile și-au evaluat simptomele mai rău decât le-au evaluat cercetătorii la început, dar au declarat că și-au revenit mai repede. Toate acestea sugerează că bărbații nu și-au exagerat simptomele și că s-au recuperat într-adevăr mai lent. De asemenea, sugerează că femeile își simt simptomele mai puternic la început.
Nu este simplu să aflăm ce se întâmplă din punct de vedere biologic. Există diferențe în răspunsurile imunitare între bărbați și femei care oferă un motiv plauzibil pentru simptomele mai grave la bărbați. De exemplu, femeile produc în general anticorpi mai eficient, astfel încât răspund mai eficient la vaccinare. Alte aspecte ale sistemului imunitar al femeilor par, de asemenea, să funcționeze mai puternic",a explicat profesorul citat.
Deci, de ce femeile tind să aibă răspunsuri imunitare mai puternice în general? „Probabil parțial pentru că femeile au doi cromozomi X, în timp ce bărbații au unul singur. Cromozomii X poartă gene importante ale funcției imunitare. Astfel, femeile beneficiază de gene legate de imunitate de la doi cromozomi diferiți. Estrogenul (hormonul sexual feminin) pare, de asemenea, să întărească răspunsul imunitar și, pe măsură ce nivelurile variază de-a lungul vieții, la fel se întâmplă și cu puterea sistemului imunitar al femeilor.
Bărbații sunt cu siguranță mai predispuși să moară din cauza unor boli infecțioase, cum ar fi COVID. Dar situația este mai puțin clară în cazul altor infecții, cum ar fi gripa, unde incidența și mortalitatea între bărbați și femei variază foarte mult de la o țară la alta și în funcție de subtipurile și focarele de gripă. Ratele de infectare și rezultatele la bărbați și femei pot depinde, de asemenea, de modul în care se transmite un virus, de vârsta persoanei și de factorii sociali și comportamentali.
De exemplu, se pare că femeile sunt mai predispuse să adopte comportamente de protecție, cum ar fi spălatul pe mâini, purtarea de măști sau evitarea spațiilor interioare aglomerate. De asemenea, femeile sunt mai predispuse să solicite asistență medicală atunci când sunt bolnave", a spus profesorul. Unele dovezi sugerează că bărbații nu raportează simptomele în mod exagerat și pot avea nevoie de mai mult timp pentru a elimina o infecție. Prin urmare, este posibil ca gripa bărbătească să fie mai dură pentru ei decât pentru femeile răcite, transmite profesorul.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
DAVOS - Ursula Von der Leyen crede că Donald Trump duce lumea spre pierzare: Retragerea din acordul de la Paris duce la prăpăd
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reacționează la retragerea lui Donald Trump din Acordul de la Paris. Ea declară că acordul privind schimbările climatice reprezintă o salvare pentru omenire. Practic, șefa CE acuză că decizia lui Donald Trump duce lumea spre piezare, din punct de vedere economic și climatic.
-
Primele semne ale strămoșilor omenirii din Europa ar fi din România. Dezvăluirile care confirmă o teorie veche
Teoria cu privire la faptul că România este locul în care se află cele mai vechi urme de locuire a homininilor, străbunii rasei umane, din Europa a fost confirmată de un studiu publicat în jurnalul internațional Nature Communications.
-
Italia anunță o lovitură imensă în medicină: A descoperit gena care cauzează Alzheimer
Una din cele mai controversate boli poate deveni istorie. Alzheimerul, un mister pentru oamenii de știință și o teroare pentru cei afectați, care ajung să își uite chiar și rudele, ar putea fi cauzat de o genă. O echipă de cercetători italieni a descoperit o nouă genă care provoacă boala Alzheimer, conform unui studiu publicat duminică, transmite luni agenţia ANSA.
-
Alertă de poluare masivă în București. Calitatea aerului la valori de "foarte rău" și "extrem de rău", avertizează Agenția pentru Protecția Mediului
Agenția pentru Protecția Mediului București avertizează că, în ultimele două zile, în zona București-Ilfov, s-au înregistrat concentrații foarte ridicate de particule în suspensie PM10 și PM2.5, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile dispersiei poluanților.
-
CEDO refuză să suspende decizia CCR de anulare a alegerilor din România: NU există risc iminent!
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis să nu dea curs cererii formulate de Călin Georgescu privind anularea alegerilor din România! Anularea deciziei CCR ar fi fost posibilă dacă la mijloc exista un risc iminent, transmit cei de la CEDO.
-
Ce meniu a fost servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump: Preparate sofisticate și băuturi scumpe la evenimentul anului
Meniul servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump în calitate de nou preşedinte al Statelor Unite a constat luni din chifteluţe de crab din golful Chesapeake şi o friptură de vită Angus, "udate" cu vinuri locale.
-
Cum ocolește Putin sancțiunile - Negocieri cu Erdogan cu privire la livrările de gaze
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat luni că negociază cu omologul său rus Vladimir Putin exportul de gaz rusesc în Slovacia printr gazoductul TurkStream, în urma deciziei Ucrainei de a opri tranzitul gazului rusesc către Europa.
-
Decizie UE în industria alimentară: Să sperăm că scăpăm de PFAS - "chimicalele veșnice" din alimente
Comisia Europeană intenționează să propună interzicerea utilizării PFAS în produse de consum. CE va propune interzicerea substanțelor Perfluoroalchil și Polifluoroalchil, a anunțat comisarul pentru mediu, Jessika Roswall. Aceste substanțe, cunoscute sub denumirea de „chimicale veșnice", nu se descompun în mediu, acumulându-se în ecosisteme, apă potabilă și corpul uman.
-
Doi români conduc un mega proiect al lui Donald Trump: Investiție de peste 45 de milioane de dolari în ultima lună
Din echipa care dezvoltă protocolul DeFi World Liberty Financial fac parte doi români, Octavian Lojniţa, în calitate de Blockchain Lead, şi Bogdan Purnavel, Lead Developer.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Porți un smart watch? Ai risc crescut de cancer din cauza unor substanțe toxice despre care companiile nu scot o vorbă
- 2.Noul Nostradamus a facut șapte previziuni înfricoșătoare pentru 2025
- 3.Un bărbat a trimis salivă de șopârlă pentru testarea ADN-ului dezvăluind frauda totală a afirmațiilor privind ascendența umană
- 4.Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
- 5.Dacă nu ești atent vei transforma cafeaua într-o băutură otravitoare
- 6.O cercetare absolut surprinzătoare schimba total datele care se stiau pana acum despre cum poți trăi mai mult
- 7.Urmează să intrăm în Anul Șarpelui: 2025 va fi un an al transformărilor profunde
- 8.Încep pregătirile pentru unul dintre cele mai mari experimente globale. Ce presupune și ce vor să afle cercetătorii
- 9.Care e legatura dintre longevitate si cat de des respiri. Rezultatul este unul șocant dar argumentat stiintific
- 10.Mihaela Bilic face dezvăluiri: Ce conțin de fapt conservele de pește pe care le cumpără românii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu