E surprinzator ce poti sa faci in timp ce dormi
Postat la: 19.12.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Chiar daca somnul este foarte important, cercetatorii nu inteleg pe deplin modul sau de functionare sau de ce oamenii trebuie sa petreaca atat de mult timp dormind (aprozimativ o treime din viata). In plus, in somn oamenii fac o multime de lucruri de care nu au habar.
Poate ca tu dormi insa nu si hipotalamusul tau. El stie exact scurgerea timpului ca parte a ritmului circadian. Acest lucru te ajuta nu doar sa te simti obosit si mergi la somn prin eliberarea de melatonina, ci si elibereaza dimineata o proteina numita PER care, treptat, te trezeste adesea chiar inainte sa sune ceasul desteptator.
Ce ai de spus in timp ce dormi? Cei care vorbesc in somn pot rosti cuvinte separate sau chiar propozitii intregi. Aproximativ 5% dintre adulti fac asta (numarul este putin mai mare in cazul copiilor) si se poate intampla in orice stadiul al somnului. Cel mai adesea barbatii si copiii vorbesc in somn si cauzele pot fi diverse: de la febra, privare de somn, stres, anzietate si depresie. Totusi, nu exista nicio dovada ca oamenii dezvaluie in somn secretele lor cele mai ascunse.
Multi oamenii isi scrasnesc dintii in timp ce dorm. Bruxismul, asa cum este denumit stiintific fenomenul, poate fi cauzat de stres sau anxietate, de o muscatura anormala a dintilor sau chiar de apneea de somn. Unele persoane nici nu-si dau seama ca fac asta pana cand stomatologul nu le spune.
In somn te poti distra mai mult decat iti dai seama. Un numar redus de oameni, aproximativ 8%, potrivit unui studiu canadian, sufera de sexsomnia, adica fac sex in timp ce dorm. Sexsomnia inseamna nu doar ca faci amor fara sa fii constient de asta, insa te poti si masturba in timp ce dormi. In general, mai multi barbati decat femei sufera de sexsomnie. Stresul, medicamentele, acoolul si privarea de somn sunt factorii de risc care pot declansa sexsomnia.
Unele persoane se ridica din pat, merg la frigider si mananca si bea in timp ce dorm. De obicei, evenimentul se intampla o singura data pe noapte si au tendinta de a manca alimente bogate in grasimi sau calorii pe care in mod normal nu ar pune gura. Poate fi un obicei periculos, se poate intampla ca persoana sa manance produse nealimentare, sa manance sau sa bea in exces sau sa se raneasca in timp ce gateste.
Tu crezi ca te odihnesti, insa creierulul tau este ocupat cu curatenia de seara. In timp ce dormi, creierul sterge anumite amintiri si le cimenteaza sau le reorganizeaza pe celelalte. In plus, creierul se si curata fizic cu ajutorul unui fluid cerebrospinal, care elimina proteinele de prisos care pot actiona precum toxinele.
Pentru o perioada din noapte muschii sunt blocati. Este absolut normal si sanatos sa fii paralizat in timp ce dormi.In timpul somnului REM, tu visezi, insa pentru a fi protejat si sa nu reactiona la ceea ce visezi (de exemplu sa urli cand experimentezi ceva infricosator sau sa arunci pumni cand vizezi ca te bati) corpul iti este paralizat. Este chiar posibil sa te trezesti si sa nu te poti misca, ceea ce poate fi terifiant. Insa aceste episoade trec imediat.
In fiecare noapte poti pierde pana la 500 g prin vaporii de apa pe care ii scoti in timp ce respiri. In plus, piezi din kilograme de vreme ce la fiecare expiratie elimini atomi de carboni. Asa ca dimineata cantaresti mai putin decat seara.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.O cunoscută astrologă străină de pe Tik-Tok dezvăluie câștigătorul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România
- 2.Locul în care nu are nimeni curajul să pună piciorul: cei care o fac îmbătrânesc pe loc. Teoria oamenilor de știință
- 3.Mihai Bendeac, înjurat pe Instagram. Postarea care a provocat revoltă
- 4.Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
- 5.Capul de piatră din Guatemala pe care istoricii preferă să îl treacă cu vederea pentru ca nu-i găsesc o explicatie
- 6.Scandal in atletism. Acuzațiile unei campioane europene: "Mă trezea noaptea pentru a întreţine relaţii sexuale fără consimţământ"
- 7.Scandal în familia Prigoană: Frații lui Honorius cer deschiderea de urgență a cavoului, după înmormântarea secretă
- 8.Cazurile care au cutremurat lumea științifică: aceste dispariții au sfidat orice fel rațiune și nu au putut fi explicate niciodată
- 9.Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
- 10.La ce oră trebuie să servești micul dejun pentru a avea o viață mai lungă. Oamenii de știință au găsit răspunsul
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu