E grav? Ce trebuie sa stim despre cafea si dependenta de cofeina
Postat la: 15.03.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ti se pare ca nu poti functiona fara cafea? Nu esti singurul. De altfel, cofeina este considerata cel mai utilizat drog, iar dependenta de cofeina este una dintre putinele acceptate social.
Cofeina este un stimulent natural pe care il contine cafeaua. Ea se mai gaseste in cantitati mai mici si in ceai, ciocolata si sucuri. Cofeina este cea mai consumata substanta psihoactiva care poate genera dependenta. Cofeina are efecte multiple asupra corpului uman, inclusiv abilitatea de a imbunatati metabolismul, stimuleaza activitatea creierului, creste puterea de concentrare si starea de alerta.
Nivelul de cofeina dintr-o cafea variaza, in functie de sortimente, de la 30 de mg, la 300 mg. Totusi, in medie, o ceasca obisnuita de cafea poate avea in jur de 100 mg de cofeina. Cofeina ajunge la nivel maxim in sange la aproximativ 30-60 de minute dupa ce este consumata, iar efectele dureaza intre trei si noua ore, in functie de persoana.
Cand bei cafea, cofeina este absorbita in intestine, apoi "calatoreste" spre creier unde stimuleaza activitatea celulelor cerebrale, astfel incat sa nu mai resimti senzatia de oboseala si sa fii mai alert. Consumul regulat de cofeina modifica chimia creierului, iar bautorul de cafea are nevoie de cresterea "dozei" pentru ca organismul se obisnuieste si cere mai mult. Daca intrerupi brusc consumul de cafea, creierul ramane fara "combustibil" si apare senzatia de oboseala care sa te faca sa bei cafea.
Riscul de a deveni dependent de cafea depinde de factori diversi, de la cei de natura genetica, la cei de natura sociala. Nu se stie exact cat timp ii ia unui organism sa devina dependent de cafea, insa principalele semne pe care ti le trimite corpul atunci cand nu mai bei cafea sunt: dureri de cap, ameteala, iritabilitate, lipsa concentrarii. Acestea pot aparea dupa primele 12-24 de ore de la ultima "doza" si poate dura pana la 9 zile, dupa care corpul se reobisnuieste sa functioneze si fara cafea.
Desi multi specialisti nu considera ca exista cu adevarat o dependenta de cafea. Principalul motiv il constituie faptul ca dependenta de cafea nu este chiar atat de periculoasa precum cea de substantele interzise (amfetamine, cocaina) sau cea de nicotina. In plus, daca bei prea multa cafea intr-o zi, senzatiile sunt atat de neplacute (tremurat, agitatie) incat oamenii sunt descurajati sa mai consume atat de multa. De asemenea, daca renunti la cafea, efectele se resimt putina vreme si sunt mult mai blande decat cele ale substantelor interzise. Cu toate acestea, Organizatia Mondiala a sanatatii, recunoaste dependenta de cofeina ca sindrom.
Spre deosebire de alte substante care creeaza dependente, consumul de cafea are multiple beneficii asupra sanatatii:
- imbunatateste functionarea creierului
- reduce riscul aparitiei Alzheimerului si Parkinsonului
- imbunatateste starea de spirit
- scade riscul aparitiei depresiei
- imbunatateste metabolismul
- creste toleranta la oboseala
- protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare.
Desi cafeaua are numeroase beneficii pentru sanatate, nu este indicat sa bei mai mult de 4-5 cesti pe zi. De asemenea, sunt persoane care n-au voie sa bea lichidul aromat. Cofeina poate inrautati starea de anxietate, poate duce la insomnie si poate cauza palpitatii, stare de nervozitate, dureri de cap si migrene. Nu este indicat sa bei cafea daca iei medicamente pentru relaxare musculara sau antidepresive sau daca ai tensiunea arteriala mare. Gravidelor li se recomanda sa nu consume mai mult de 2 cesti de cafea pe zi.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.O cunoscută astrologă străină de pe Tik-Tok dezvăluie câștigătorul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România
- 2.Locul în care nu are nimeni curajul să pună piciorul: cei care o fac îmbătrânesc pe loc. Teoria oamenilor de știință
- 3.Mihai Bendeac, înjurat pe Instagram. Postarea care a provocat revoltă
- 4.Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
- 5.Capul de piatră din Guatemala pe care istoricii preferă să îl treacă cu vederea pentru ca nu-i găsesc o explicatie
- 6.Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
- 7.Scandal in atletism. Acuzațiile unei campioane europene: "Mă trezea noaptea pentru a întreţine relaţii sexuale fără consimţământ"
- 8.Cazurile care au cutremurat lumea științifică: aceste dispariții au sfidat orice fel rațiune și nu au putut fi explicate niciodată
- 9.La ce oră trebuie să servești micul dejun pentru a avea o viață mai lungă. Oamenii de știință au găsit răspunsul
- 10.„De ce mă spionează friteuza mea?" - Intervenție a autorităților în Marea Britanie după ce s-a aflat că electrocasnice chinezești ascultă ce vorbesc proprietarii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu