Dieta cu fructe: Meniul zilnic si lista alimentelor permise. Mihaela Bilic: "Dacă mărul garantează sănătatea fizică, banana are grijă de starea de bine!"
Postat la: 11.03.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Dieta cu fructe, sau frutivora, este noua moda in slabitul sanatos. Nu trebuie insa abuzat de ea pe o perioada mai lunga de o luna, intrucat chiar daca este foarte bogata in vitamine si minerale, in nutrienti si antioxidanti, nu acopera intregul necesar al organismului pe timp indelungat.
Fructele sunt bogate in carbohidrati buni, in zaharuri complexe, dar cu putine grasimi. Asigura necesarul de vitamine si minerale, de antioxidanti necesari si ajuta la slabirea in greutate. Cu toate astea nu trebuie facut abuz de aceasta dieta, maximum 30 de zile pentru cei sanatosi, intrucat nu asigura pe termen lung necesarul de grasimi, de vitamina B12, vitamina D etc. si pot duce la stari de degradare a sanatatii in loc de consolidare a ei. De aceea este bine ca dupa aceasta dieta sa se introduca usor in meniu mai intai si alte legume, apoi lactate, oua, peste, iar la final carnea slaba. La final, fructele se vor consuma la masa de dimineata, lactatele cu alte salate la masa de pranz, iar carnea alaturi de leguminoase si mai ales radacinoase, la masa de seara. Astfel se asigura pastrarea unui echilibru alimentar si al greutatii corporale.
In dieta cu fructe este necesar ca acestea sa se manance pe saturate, pentru a se umple stomacul, dar fara a-l forta. Trebuie combinate fructe cu continut caloric mai mare, cu cele cu continut mai mic, dar cu antioxidanti mai multi. De pilda, la o masa de dimineata se pot consuma: un mar, o banana, o portocala, afine, coacaze, un grapefruit. A doua zi, tot la masa de dimineata: un pepene galben mic, capsuni, o para, un mar. Si tot asa.
La masa de pranz se folosesc fructele pe care multa lume le considera "legume", adica se face o salata din: rosii, ardei gras, castraveti, cine suporta - ardei iute, masline, capere, o lingurita de ulei de masline (ulei din fructele maslinului, deci), zeama de la o lamaie, peste care se presara cateva seminte (susan, dovleac, floarea soarelui, migdale, caju, nuci, alternativ, nu mai mult de o lingura de supa cu varf). In ziua urmatoare, de pilda, se mananca avocado pasat, amestecat cu lamaie, cu ardei iute - daca se suporta - si alte condimente. Pasta respectiva se pune pe felii (sferturi longitudinale) de ardei gras verde sau rosu.
La masa de seara se fololesc "fructele pamantului" - radacinoase: ceapa, usturoi, morcovi, telina, gulii, fenicul, praz, varza, cartofi dulci, radacina de patrunjel etc. din care se face o tocana fiarta cu putin ulei de masline, asezonata cu frunzele de la patrunjel. Intr-o alta zi se mananca spanac cu ciuperci si morcov, cu ceapa si usturoi. O alternativa este masa de seara cu cruditati tot din plante de la nivelul solului, o salata din: baby spanac, ceapa verde, ridichi, rucola, salata verde, varza cruda cu putin ulei de masline.
Nu se consuma in aceasta perioada paine si alte paste fainoase, orez, cartofi. Nu se consuma zahar, nici miere. Se poate bea cafea neindulcita si fara lapte, ceai (evident). Nu se consuma nici sucuri din fructe stoarse la aparat, nici sucuri de fructe din magazin. Functie de organism, primele doua-trei zile sunt greu de trecut, intrucat organismul incepe de dea semne de slabiciune. Trebuie mancat din abundenta din acest meniu, dupa o saptamana, sau zece zile, organismul va cere exact cantitatea necesara bunei functionari. Din zilele 4-6, senzatia de slabiciune dispare. Atentie insa, la orice semnal ca starea de slabiciune persista, chiar si dupa ce organismul a fost hranit din abundenta, dieta trebuie intrerupta imediat si revenit la meniul obisnuit. Dieta aceasta se adreseaza persoanelor sanatoase, pentru cele care au afectiuni cardiace, diabet, afectiuni pulmonare, renale, se va face numai cu consultarea medicului.
„Dacă mărul era fructul ce ne garanta sănătatea fizică banana este cea care are grijă de dispoziţia şi starea noastră de bine. Nu întâmplător bananele sunt cele mai consumate fructe exotice, în multe ţări ele se gătesc/ se prăjesc precum cartofii tocmai pentru că sunt hrănitoare şi pline de nutrienti valoroşi. Ele au glucide lente ce asigură energia în caz de sport/ mişcare, au potasiu şi magneziu pentru funcţionarea optimă sistemului nervos şi a muşchilor, al sistemului cardiac. Dar cel mai important ingredient al lor este triptofanul, un aminoacid esenţial care se transformă în organism în serotonină substanţa de care depinde starea noastră de bine liniştea şi echilibrul psihic. Doar bananele şi prunele conţin acest precursor natural de serotonină. Şi nu, nu îngraşă! O banană are sub 100 calorii, iar faptul că este alcalină o face prietenoasă cu tubul digestiv şi nu stimulează pofta de mâncare", transmite medicul nutriționist dr. Mihaela Bilic intr-un articol referitor la beneficiile anumitor fructe.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Porți un smart watch? Ai risc crescut de cancer din cauza unor substanțe toxice despre care companiile nu scot o vorbă
- 2.Noul Nostradamus a facut șapte previziuni înfricoșătoare pentru 2025
- 3.Un bărbat a trimis salivă de șopârlă pentru testarea ADN-ului dezvăluind frauda totală a afirmațiilor privind ascendența umană
- 4.Dacă nu ești atent vei transforma cafeaua într-o băutură otravitoare
- 5.O cercetare absolut surprinzătoare schimba total datele care se stiau pana acum despre cum poți trăi mai mult
- 6.Urmează să intrăm în Anul Șarpelui: 2025 va fi un an al transformărilor profunde
- 7.Încep pregătirile pentru unul dintre cele mai mari experimente globale. Ce presupune și ce vor să afle cercetătorii
- 8.Care e legatura dintre longevitate si cat de des respiri. Rezultatul este unul șocant dar argumentat stiintific
- 9.Mihaela Bilic face dezvăluiri: Ce conțin de fapt conservele de pește pe care le cumpără românii
- 10.Despre consumul de alcool în Vechiul Regat
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu