Dacă nu ești atent vei transforma cafeaua într-o băutură otravitoare
Postat la: 05.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Medicul Natalia Balan recomandă evitarea unei greșeli frecvente la prepararea cafelei care o transformă în otravă. Aceasta este reîncălzirea unei băuturi reci. Obiceiul de a reîncălzi cafeaua, de exemplu în cuptorul cu microunde sau pe aragaz, poate afecta negativ atât compoziția acesteia, cât și sănătatea dumneavoastră, relatează expertul.
„Puțini oameni știu acest lucru. Dar este o greșeală comună care transformă cafeaua în otravă", spune expertul, explicând de ce nu poți reîncălzi cafeaua. Atunci când cafeaua este supraîncălzită, au loc reacții chimice care schimbă compoziția componentelor sale. În special, acizii clorogenici conținuți în cafea și care au proprietăți antioxidante sunt distruși. Ca urmare, se formează substanțe care pot provoca creșterea acidității stomacale, probleme digestive precum arsuri la stomac sau iritații ale mucoasei stomacului.
Supraîncălzirea băuturii duce, de asemenea, la o deteriorare a gustului și a proprietăților sale benefice. Când este supraîncălzită, antioxidanții care protejează organismul de radicalii liberi sunt distruși. Băutura își pierde gustul, devine amară și mai puțin plăcută de băut. Există, de asemenea, un risc de contaminare bacteriană. Atunci când cafeaua se răcește, microorganismele pot începe să se dezvolte în ea. Încălzirea repetată nu distruge întotdeauna complet aceste bacterii, care pot reprezenta un pericol pentru sănătate.
Expertul recomandă:
Beți întotdeauna cafeaua imediat după preparare. Dacă băutura s-a răcit, este mai bine să pregătiți o porție nouă decât să o reîncălziți pe cea veche. „Cercetările științifice confirmă faptul că reîncălzirea alimentelor și băuturilor, în special a cafelei, poate afecta compoziția chimică și siguranța acestora. Conform cercetărilor, antioxidanții din cafea sunt distruși atunci când sunt încălziți la peste 70°C", spune specialistul.
După cum se menționează într-un raport al National Institutes of Health (NIH) din SUA, acizii clorogenici, care sunt antioxidanți puternici, pot forma compuși potențial toxici atunci când sunt încălziți. Conform recomandărilor Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), bacteriile se pot înmulți activ în băuturile refrigerate, mai ales dacă acestea au fost depozitate mai mult de 2 ore . Pentru a rămâne sănătos și a vă bucura de adevăratul gust al cafelei, beți-o proaspătă și evitați să o reîncălziți. Acest lucru te va ajuta să eviți efectele nocive asupra organismului tău și te vei bucura de băutura ta preferată în cel mai bun mod.
Beneficiile și efectele nocive ale cafelei
Cea mai cunoscută proprietate a cafelei este efectul său stimulator asupra creierului și sistemului nervos, care se datorează cofeinei conținute în boabe. Astfel, cafeaua acționează ca un psihostimulant și antidepresiv natural. În plus, serotonina este o verigă în transferul de informații între celulele creierului, ceea ce explică claritatea de gândire care apare după consumul băuturii. Cofeina crește, de asemenea, circulația sângelui, astfel încât creierul și alte organe primesc mai mult oxigen. În plus, aceasta crește rata metabolismului și descompunerea grăsimilor, ceea ce are, fără îndoială, un efect pozitiv asupra greutății corporale.
În plus față de cofeină, boabele de cafea conțin și uleiuri, vitamine, acizi organici și alte substanțe necesare organismului. Dar efectul cafelei asupra organismului creează dependență, iar consecințele consumului său zilnic sunt următoarele:
- intoxicarea organismului;
- modificarea reacțiilor organismului;
- degradarea psihologică.
În plus, atunci când se întrerupe brusc consumul de cafea după mulți ani de utilizare, „sindromul de sevraj", deși neplăcut (dureri de cap, somnolență, greață, nervozitate), este ușor, controlabil și trece rapid. Cafeaua extrage din organism elemente benefice sau reduce absorbția acestora. Consumul său regulat reduce rezervele de calciu, magneziu, sodiu și vitamine B, dar puteți oricând compensa o ceașcă de cafea aromată prin administrarea de suplimente vitaminice care vor compensa deficitul acestor substanțe.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
A fost descifrat cel mai vechi semnal radio primit din spațiu: Ne dezvăluie lucruri noi despre forțele ascunse ale universului
O explozie radio detectată în 2022 și-a dezvăluit în sfârșit secretele. Semnalul, care a călătorit timp de 200 de milioane de ani pentru a ajunge pe Pământ, provine din câmpul magnetic al unei stele neutronice extrem de dense.
-
Un șofer din Craiova a mușcat un polițist rutier și i-a dat altuia în cap cu aparatul Drugtest
Un șofer în vârstă de 24 de ani, din Craiova, i-a agresat, duminică, pe poliţiştii care l-au oprit în trafic pentru viteză şi au vrut să îl testeze cu aparatele alcooltest şi Drugtest.
-
Un scandal uriaș: Credit Suisse a ascuns conturile naziștilor
O anchetă efectuată de o comisie a Senatului american a dezvăluit că Credit Suisse ar fi ascuns informații în cursul investigațiilor anterioare asupra conturilor bancare care au aparținut naziștilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, transmite AFP.
-
Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul într-o măsură mai mare sau mai mică: până la sfârșitul anului 2024, alte 14 țări s-au înscris pe drumul dedolarizării, iar numărul oponenților monedei americane l-a depășit pe cel al susținătorilor acesteia.
-
Ce să NU faci de Sfântul Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie. Tradițiile care țin ghinionul la distanță
În data de 7 ianuarie este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul. În această zi, aproape două milioane de cetățeni români își sărbătoresc onomastica. Iată mai jos, în articol, ce este bine să faci în această zi, pentru a ține ghinionul la distanță, dar și ce tradiții și obiceiuri din bătrâni se respectă.
- Ce este virusul HMPV care face ravagii in China si a ajuns si in Europa si SUA? Beijingul ia măsuri de urgență după izbucnirea unui focar asemănător celui de Covid-19
-
Ce creșteri de taxe urmează in 2025? Guvernul vrea venituri suplimentare de 26,2 miliarde lei, dar cele din ordonanța trenuleț aduc abia un sfert
Măsurile fiscale introduse prin ordonanța trenuleț pentru creșterea veniturilor bugetare (creștere impozit la dividende, eliminare facilități pentru angajați din unele domenii și reducere de prag la microîntreprinderi) ar aduce la bugetul statului circa 6,3 miliarde de lei, potrivit informațiilor Profit.ro.
-
Globurile de Aur 2025. Actorul român Sebastian Stan a câștigat premiul pentru cel mai bun actor într-o categorie majoră
Actorul de origine română Sebastian Stan a câștigat la Globurile de Aur 2025 premiul pentru cel mai bun actor într-un film musical sau comedie pentru „A Different Man", un film despre un bărbat desfigurat.
-
Modelele AI au rezultate mai bune decât experţii în imagistică cu ultrasunete în diagnosticarea cancerului ovarian
Un studiu internaţional desfăşurat de cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia arată că modelele bazate pe inteligenţă artificială (AI) au rezultate mai bune decât experţii în diagnosticarea cancerului ovarian pe baza imagisticii cu ultrasunete. Rezultatele studiului au fost publicate săptămâna aceasta în "Nature Medicine".
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Noul Nostradamus a facut șapte previziuni înfricoșătoare pentru 2025
- 2.Locul în care nu are nimeni curajul să pună piciorul: cei care o fac îmbătrânesc pe loc. Teoria oamenilor de știință
- 3.Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
- 4.Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
- 5.Capul de piatră din Guatemala pe care istoricii preferă să îl treacă cu vederea pentru ca nu-i găsesc o explicatie
- 6.Scandal in atletism. Acuzațiile unei campioane europene: "Mă trezea noaptea pentru a întreţine relaţii sexuale fără consimţământ"
- 7.O cercetare absolut surprinzătoare schimba total datele care se stiau pana acum despre cum poți trăi mai mult
- 8.La ce oră trebuie să servești micul dejun pentru a avea o viață mai lungă. Oamenii de știință au găsit răspunsul
- 9.„De ce mă spionează friteuza mea?" - Intervenție a autorităților în Marea Britanie după ce s-a aflat că electrocasnice chinezești ascultă ce vorbesc proprietarii
- 10.Dacă nu ești atent vei transforma cafeaua într-o băutură otravitoare
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu