Cum sunt şantajate unele femei prin intermediul smartphone-urilor
Postat la: 30.10.2016 | Scris de: ZIUA NEWS
0
O investigaţie realizată de jurnaliştii BBC a scos la iveală faptul că mii de femei tinere din societăţile conservatoare din Africa de Nord, Orientul Mijlociu sau Sudul Asiei sunt batjocorite sau şantajate prin intermediul unor imagini care nu au neapărat conţinut sexual explicit.
În 2009, o tânără de 18 ani din Egipt, Ghadeer Ahmed, i-a trimis un filmuleţ iubitului ei în care dansa lipsită de inhibiţii. Nu era nimic pornografic în filmare, ci doar o rochiţă mai decoltată decât purta ea în mod normal. Trei ani mai târziu, când cei doi s-au despărţit, iubitul lui Ghadeer a postat filmarea în care ea dansa pe YouTube. Ghadeer s-a panicat. Ştia că întreaga situaţie - dansul, rochia, iubitul - sunt ceva de neconceput pentru părinţii şi vecinii ei, dar mai ales pentru o societate în care femeilor li se cere să îşi acopere corpul şi să se poarte cu modestie.
În anii de când a trimis filmarea, Ghadeer a luat parte la revoluţia din Egipt, şi-a dat jos hijab-ul şi s-a făcut auzită, militând pentru drepturile femeilor. Scandalizată că un bărbat a încercat să o facă de ruşine în mod public, aceasta a acţionat legal. Deşi a înregistrat un succes atunci când fostul ei iubit a fost condamnat pentru defăimare, videoclipul a rămas pe paltforma online YouTube - iar Ghadeer s-a trezit atacată în mediul online de bărbaţi care nici măcar nu o cunoşteau, dar au crititcat-o pentru faptul că dansa fără jenă.
În 2014, sătulă de abuzurile verbale şi de grija cui ar vedea filmarea, Ghadeer a luat o decizie curajoasă: a postat chiar ea clipul pe pagina personală de Fabeook, comentând că „este timpul să încetaţi folosirea corpului femeii ca o metodă de a o ruşina şi a o reduce la tăcere". „Uitaţi-vă la clip. Sunt o bună dansatoare. Nu am niciun motiv pentru care să îmi fie ruşine", a mai scris ea.
Ancheta realizată de BBC a descoperit mii de astfel de cazuri în care persoane tinere - majoritatea femei - sunt ameninţate, şantajate sau făcute de ruşine cu imagini digitale, de la un flirt inocent la conţinut sexual explicit. Obţinute de bărbaţi - uneori cu consimţământ, alteori prin agresiune sexuală - aceste fotografii sunt folosite pentru a obţine bani, pentru a constrânge femeile să trimită şi mai multe imagini explicite sau pentru a le forţa să se supună abuzului sexual.
Majoritatea cazurilor de această formă de abuz nu sunt raportate, căci aceleaşi forţe care fac femeia vulnerabilă se asigură că aceasta îşi menţine tăcerea. Dar avocaţii, poliţiştii şi activiştii din mai multe ţări au declarat pentru BBC că smartphone-urile şi social media au a stârnit o epidemie ascunsă de şantaj online şi batjocură.
Zahra Sharabati, o avocată din Iordania, a declarat pentru BBC că în ultimii 2 - 3 ani s-a ocupat de cel puţin 50 de cazuri în care imagini digitale sau platforme online au fost implicate în ameninţarea femeilor. „Dar în toată Iordania", spune ea, „cred că numărul este cu mult mai mare - nu mai puţin de 1.000 de cazuri care implică social media. Mai mult de o fată, cred, a fost omorâtă ca urmare a unor astfel de cazuri".
Louay Zreiqat, un poliţist din Cisiordania, a spus că, anul trecut, unitatea de combatere a criminalităţii cibernetice a poliţiei palestiniene s-a ocupat de 502 de cazuri de delicte online, majoritatea implicând folosirea unor fotografii intime cu femei. Compatriotul său Kamal Mahmoud, care deţine un site ce încearcă combaterea şantajului, spune că primeşte cel puţin 1.000 de solicitări de ajutor, pe an, din partea femeilor.
„Uneori fotografiile nu au conţinut sexual... O fotografie cu o fată care nu poartă hijab poate fi scandaloasă. Un bărbat ar putea folosi astfel de fotografii pentru a face presiuni asupra fetei ca să trimită mai multe fotografii", spune Zreiqat. „Ţările din Gold se confruntă cu şantajul la scară largă, în special fetele din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Qatar şi Bahrain. Unele fete ne spun: ‘Dacă pozele astea sunt făcute publice, voi fi în mare pericol'".
Situaţia este mai dramatică în Pakistan şi India, unde folosirea smartphone-urilor pentru a înregistra agresiuni sexuale este cea mai răspândită. În august 2016, publicaţia „Times of India" a descoperit că sute - probabil mii - de videoclipuri în care apar femei în timp ce sunt violate, sunt vândute în magazine din nordul statului Uttar Pradesh, în fiecare zi.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
Omul de afaceri Victor Roman, fost deputat PSD și actualmente președintele PUSL Vrancea, este bărbatul care a împușcat mortal la o partidă de vânătoare un "braconier" găsit pe terenul său, astăzi 27 dec. în com Răcoasa din jud. Vrancea.
-
Se termină cu boieria bugetarilor: De la 1 ianuarie, salariile scad! Guvernul aplică tăieri pentru anumite categorii de salariați
Proiectul noii legi a salarizării în sectorul public este parte a unui set de măsuri de austeritate pe care noul Guvern le implementează.
-
O cercetare absolut surprinzătoare schimba total datele care se stiau pana acum despre cum poți trăi mai mult
Un studiu sugerează că o plimbare zilnică de o oră poate adăuga aproximativ șase ore la speranța de viață, în special pentru cei mai puțin activi, scrie Science Alert, care citează British Journal of Sports Medicine.
-
Noul Nostradamus a facut șapte previziuni înfricoșătoare pentru 2025
Brazilianul Athos Salomé, despre care New York Post a dezvăluit anul acesta că a prezis corect patru profeții, și-a dezvăluit acum previziunile pentru ceea ce ar putea urma în anul următor.
-
Urmează să intrăm în Anul Șarpelui: 2025 va fi un an al transformărilor profunde
În conformitate cu calendarul chinezesc, 2025 va fi Anul Șarpelui de Lemn, o perioadă promițătoare de transformări semnificative și oportunități importante în diverse aspecte ale vieții.
-
New York Times: Anulînd fără dovezi alegerile, CCR a oferit un cadou Rusiei
Puternicul ziar The New York Times dedică azi spații ample unei analize a situației de criză din România, afirmînd că CCR a anulat alegerile fără a exista dovezi, ci doar exprimări vagi din rapoartele serviciilor secrete.
-
Putin: "În 2021, actualul preşedinte Biden mi-a propus exact asta: amânarea aderării Ucrainei la NATO cu 10-15 ani"
Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că omologul său american Joe Biden i-a propus - în 2021 - o "amânare" a aderării Ucrainei la NATO cu 10-15 ani", în contextul în care Kievul cere de mult timp să adere la Alianţa Nord-Atlantică.
-
Boarding Pass verifică facturile despre zborurile private ale lui Marcel Ciolacu: Ce spune site-ul despre dovezile prezentate de liderul PSD
Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că ţi-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022, precizând că e posibil ca acestea să fi fost emise în perioada noiembrie 2023 - mai 2024, conform Știripesurse.
-
Șoșoacă îl face terci pe Simion: Noi negociem cu Târziu. Iata dovada! Exista un singur lider al suveranistilor si ala sunt eu!
Diana Șoșoacă, președinta partidului SOS România, reacționează dur după ce George Simion, liderul AUR, a acuzat-o de faptul că negocierile pentru formare unei coaliții suveraniste în România s-au împotmolit din cauza ei. Aceasta spune că negocierile continuă, însă cu 'cealaltă parte' a partidului și că nu s-au purtat niciodată discuții în ceea ce îl privește pe Călin Georgescu.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.O cunoscută astrologă străină de pe Tik-Tok dezvăluie câștigătorul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România
- 2.Locul în care nu are nimeni curajul să pună piciorul: cei care o fac îmbătrânesc pe loc. Teoria oamenilor de știință
- 3.Mihai Bendeac, înjurat pe Instagram. Postarea care a provocat revoltă
- 4.Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
- 5.Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
- 6.Capul de piatră din Guatemala pe care istoricii preferă să îl treacă cu vederea pentru ca nu-i găsesc o explicatie
- 7.Scandal in atletism. Acuzațiile unei campioane europene: "Mă trezea noaptea pentru a întreţine relaţii sexuale fără consimţământ"
- 8.Noul Nostradamus a facut șapte previziuni înfricoșătoare pentru 2025
- 9.Cazurile care au cutremurat lumea științifică: aceste dispariții au sfidat orice fel rațiune și nu au putut fi explicate niciodată
- 10.La ce oră trebuie să servești micul dejun pentru a avea o viață mai lungă. Oamenii de știință au găsit răspunsul
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu