Cum să-ți activezi genele anti-îmbătrânire și să trăiești mai mult timp
Postat la: 25.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Deşi de cele mai multe ori ne referim la genele moştenite ca la un dat şi este adevărat, pentru că nu le putem schimba, cercetătorii anunţă că putem avea, de fapt, mai mult control asupra modului în care funcționează ele.
Ne naștem cu aproximativ 20.000 de gene, care sunt porțiuni de ADN care conțin instrucțiuni pentru celule. Există două copii ale fiecăreia, câte una moștenită de la fiecare dintre părinții noștri.
Oamenii de știință știu că unele gene ne predispun la un risc mai mare de a deveni obezi, de a dezvolta Alzheimer și de a suferi de cancer, de exemplu. Cu toate acestea, obiceiurile legate de stilul de viață se împletesc cu modul în care sunt exprimate genele noastre și pot efectiv să le activeze sau să le dezactiveze pe unele dintre ele. În plus, cercetările au indicat faptul că longevitatea depinde în proporţie de 75% de mediul de viaţă şi doar 25% reprezintă componenta genetică.
„Studiile au arătat că longevitatea la oameni este în proporție de aproximativ 25% ereditară. Ceea ce înseamnă că durata de viață este determinată în cea mai mare parte, 75%, de mediu și doar 25% de genele noastre", spune profesorul Joao Pedro Magalhaes, șeful Laboratorului de Genomică a Îmbătrânirii și Reîntinerire de la Universitatea din Birmingham.„Dacă faci exerciții fizice, acest lucru induce schimbări în corpul tău care, la rândul lor, afectează modul în care sunt exprimate genele tale. Același lucru este valabil și pentru dietă", a continuat el.
Deşi în prezent este foarte greu să se traseze o linie de demarcație între modificările stilului de viață, o modificare a expresiei genelor și efectul de antrenare asupra longevității, există unele cercetări promițătoare. Dr. Nick Ktistakis, lider de grup la Institutul Babraham, unde cercetătorii studiază procesul de îmbătrânire, spune că există o genă numită mTOR, care reglează modul în care celulele noastre detectează nutrienții. „S-a demonstrat că reducerea activității mTOR prelungește durata de viață în multe organisme și probabil că ar face acest lucru și în cazul oamenilor. Așadar, reducerea activității mTOR este bună pentru longevitate", spune el.
O modalitate de a dezactiva eficient mTOR este reducerea caloriilor, potrivit studiilor efectuate pe animale, cărora li s-a redus hrana până la jumătate. Cu toate acestea, oamenii de știință recunosc că ar fi nevoie de o putere de voinţă extraordinară pentru a face acest lucru, pe de o parte, iar, pe de altă parte, o astfel de abordare radicală ar putea declanșa efecte secundare periculoase, cum ar fi o pierdere prea mare în greutate. Prin urmare, ei studiază o alternativă farmaceutică, un medicament dezvoltat ca imunosupresor pentru pacienții cu transplant de organe, dar care, la fel ca și restricția calorică, dezactivează mTOR.
Studii separate au susținut dovezile privind reducerea caloriilor pentru a trăi mai mult. Unul realizat de o echipă de la Universitatea Columbia a constatat că persoanele care și-au redus consumul de alimente cu 25% timp de doi ani și-au încetinit îmbătrânirea biologică cu două până la trei procente. Cercetătorii au remarcat că, deși reducerea drastică a caloriilor nu poate fi aplicată în toate cazurile, postul intermitent (mâncând foarte puțin sau deloc pentru o perioadă de timp determinată, cum ar fi una sau două zile pe săptămână) sau alimentația cu restricții de timp (consumând alimente într-un interval fix în fiecare zi) ar putea dezactiva mTOR.
Oamenii de știință sunt, de asemenea, încântați de o genă numită FOXO3. Studiile care datează de mai bine de un deceniu arată că aceasta activează autofagia, procesul prin care celulele scapă de părțile vechi și deteriorate, proces vital pentru creșterea duratei de viață sănătoase. „Studiile noastre au arătat că FOXO3 integrează semnale de la zeci de alte gene care afectează procesul de îmbătrânire. Gândiți-vă la ea ca la o genă superintendentă, care dirijează procesul de îmbătrânire și protejează împotriva bolilor legate de vârstă", explică Craig Willcox, profesor de sănătate publică și gerontologie la Universitatea Internațională Okinawa din Japonia.
Exercițiile fizice pot activa FOXO3, alertând-o că trebuie să se pună la treabă și să contrabalanseze stresul la care activitatea fizică supune organismul. Ca răspuns, FOXO3 declanșează eliberarea de antioxidanți, care reduc inflamația. Cât de repede este activată gena depinde de genele și de stilul de viață al unei persoane.
Atunci când oamenii de știință de la Universitatea din Rochester au comparat modul în care sunt reglate genele la zeci de animale, ei au descoperit că, în rândul speciilor care trăiesc cel mai mult, genele legate de inflamații și de procesul de transformare a alimentelor în energie au fost atenuate. Echipa a concluzionat că acest lucru înseamnă că un program de somn nesănătos sau expunerea la lumină pe timp de noapte ar putea crește expresia genelor care reduc durata de viață în rândul oamenilor, în ciuda faptului că studiul lor s-a concentrat pe animale.
O altă genă de interes pentru specialişti este AMPK, genă a cărei activare este corelată cu longevitate. „AMPK este adesea considerată «comutatorul principal» al metabolismului nostru și, de asemenea, este văzută ca o joncțiune centrală pentru multe căi sensibile la nutrienți asociate cu longevitatea", spune dr. Harpal Bains, directorul medical al Clinicii Harpal din Londra. Atât ceaiul verde, cât și antioxidantul quercetină, care se găsește în ceapă, broccoli, citrice și fructe de pădure, pot activa AMPK, spune specialistul.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperire de proporții pe o plajă din Bulgaria: clienții unui bar mâncau pe un artefact sinistru, modificat pentru a părea că este doar o masă
- 2.Foto incendiar cu soția lui Nicolae Mitea dezbrăcată pe bancheta din spate în mașina amantului însurat după o partidă se sex
- 3.Rețeta "Bilic" - toată lumea slăbește, e universală și dă un restart metabolic
- 4.O cunoscută astrologă străină de pe Tik-Tok dezvăluie câștigătorul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România
- 5.Locul în care nu are nimeni curajul să pună piciorul: cei care o fac îmbătrânesc pe loc. Teoria oamenilor de știință
- 6.Mihai Bendeac, înjurat pe Instagram. Postarea care a provocat revoltă
- 7.Țeapa luată de Mihai Bendeac, după ce a desfăcut coletul de pe Temu: „Sunt deosebit de prost!"
- 8.Capul de piatră din Guatemala pe care istoricii preferă să îl treacă cu vederea pentru ca nu-i găsesc o explicatie
- 9.Scene incredibile: Un tânăr de 25 de ani s-a trezit cu câteva momente înainte să fie incinerat - Ce a urmat depășește orice imaginație
- 10.Scandal in atletism. Acuzațiile unei campioane europene: "Mă trezea noaptea pentru a întreţine relaţii sexuale fără consimţământ"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu