Cum ajung oamenii la 95 de ani: Cel mai important factor pentru longevitate și fericire
Postat la: 29.12.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Oamenii de știință de la Universitățile York și Newcastle din Marea Britanie, care au efectuat un studiu în rândul persoanelor în vârstă, publicat în revista PLOS One pe 15 decembrie 2022, au descoperit care este secretul longevității.
Experții au constatat că cel mai important factor care îi face pe oameni să ajungă la 95 de ani și mai mult, îl constituie menținerea unei independențe, care ajută la perspectiva pozitivă a vieții lor. Oamenii de peste 95 de ani sunt angajați în mod regulat în "mici acte de rezistență", au descoperit specialiștii britanici, potrivit Daily Mail.
Cercetătorii de la Universitatea din York și Newcastle, Marea Britanie, au intervievat un grup de oameni de peste 90 de ani pentru a vedea care sunt elementele cheie pentru a susține o perspectivă pozitivă asupra vieții. În general, bătrânii erau fericiți și mulțumiți de viață la bătrânețe. Acest lucru a fost influențat de amintirea succeselor din trecut, controlul nevoilor lor de îngrijire a sănătății și părând „prezentabili în exterior".
Cel mai important factor în menținerea veseliei oamenilor în vârstă a fost însă păstrarea independenței lor - chiar dacă asta însemna să se răzvrătească împotriva celor care încercau să-i ajute.
Aceste mici acte rebele au inclus îndrumarea îngrijitorilor asupra modului în care trebuie să efectueze procedurile și chiar, ca și în cazul copiilor și adolescenților, solicitarea asupra orei de culcare. Alte acțiuni sfidătoare au inclus refuzul de a lua medicamente și rezistența pentru a face planuri pentru viitor, cum ar fi îngrijire suplimentară sau chiar aranjamente funerare.
În timp ce participanții au spus că „și-au ales bătăliile" atunci când a venit vorba de aceste proteste, studiul a descoperit că acțiunea a însemnat menținerea autonomiei și controlului asupra propriilor vieți. În cadrul studiului, cercetătorii au intervievat 23 de persoane cu vârsta cuprinsă între 97 și 99 de ani. Tema dominantă în rândul tuturor bătrânilor de 90 de ani care au fost intervievați a fost aceea că aceștia continuă să trăiască o viață fericită, plăcută și mulțumiți cu ceea ce au realizat în viață.
În timp ce, cel mai important aspect al rămânerii fericirii a fost menținerea unui sentiment de independență, au fost în total cinci factori necesari pentru a crea o perspectivă pozitivă. Aceștia au fost capabili să reflecteze asupra succeselor din trecut, să normalizeze impactul stării de sănătate, să fie „prezentabili în exterior" și să controleze dacă au nevoie sau nu de ajutor din partea familiei.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
-
Donald Trump în război comercial cu Europa: "UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău". Replica UE: "Suntem pregatiti!"
Președintele american Donald Trump a anunțat marți că Statele Unite intenționează să impună taxe vamale asupra produselor europene și chinezești, susținând că aceasta este „singura modalitate" ca SUA „să fie tratate corect". Liderul american a criticat Uniunea Europeană pentru politicile sale comerciale, pe care le consideră dezavantajoase pentru economia americană.
-
Mărturisirea Dacianei Sârbu înainte de divorțul de Victor Ponta: "Am trecut prin iad!"
Cuplul Daciana Sârbu - Victor Ponta e istorie. Cei doi au divorțat oficial. Informațiile privind separarea lor au apărut încă din 2024, însă acum a apărut și documentul care confirmă separarea lor. Invitată în emisiunea lui Denise Rifai, Daciana Sârbu recunoștea încă din 2023 că a avut parte de o casnicie cu multe momente dificile.
-
Uniunea Europeană autorizează utilizarea făinii de insecte - se doreste utilizarea pe scara larga pentru hrana umana
Comisia Europeană a autorizat introducerea pe piață a pulberii de larve întregi de Tenebrio molitor, un gândac aparținând familiei Tenebrioni, pe care îl știm puțin cu toţii, dat fiind că este acea molie galbenă a făinii care își poate face apariția uneori în cămările noastre.
-
Trump l-a graţiat și pe fondatorul Dark Web - cea mai sofisticată şi extinsă piaţă criminală de pe internet. Cum isi explica gestul
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi şi era considerată de autorităţile judiciare "cea mai sofisticată şi mai extinsă piaţă criminală de pe internet".
-
DAVOS - Tablou sumbru prezentat de Zelenski: Rușii au concentrat forțe uriașe în ultima vreme în Ucraina
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că numărul militarilor invadatori ruşi aflaţi pe teritoriul Ucrainei depășește 600.000, fiind de trei ori mai mulţi decât la începutul invaziei la scară largă.
-
Descoperire accidentala incredibilă: Stridiile pot duce la eliminarea superbacteriilor care ucid milioane de oameni
Într-un nou studiu publicat marţi, o echipă de la Southern Cross University (SCU) din Australia a descoperit că o proteină din sângele stridiei de stâncă din Sydney este capabilă să ucidă bacteriile, precum şi să sporească eficacitatea unor antibiotice împotriva unei serii de bacterii.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Porți un smart watch? Ai risc crescut de cancer din cauza unor substanțe toxice despre care companiile nu scot o vorbă
- 2.Noul Nostradamus a facut șapte previziuni înfricoșătoare pentru 2025
- 3.Un bărbat a trimis salivă de șopârlă pentru testarea ADN-ului dezvăluind frauda totală a afirmațiilor privind ascendența umană
- 4.Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
- 5.Dacă nu ești atent vei transforma cafeaua într-o băutură otravitoare
- 6.O cercetare absolut surprinzătoare schimba total datele care se stiau pana acum despre cum poți trăi mai mult
- 7.Urmează să intrăm în Anul Șarpelui: 2025 va fi un an al transformărilor profunde
- 8.Încep pregătirile pentru unul dintre cele mai mari experimente globale. Ce presupune și ce vor să afle cercetătorii
- 9.Care e legatura dintre longevitate si cat de des respiri. Rezultatul este unul șocant dar argumentat stiintific
- 10.Mihaela Bilic face dezvăluiri: Ce conțin de fapt conservele de pește pe care le cumpără românii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu